Οι Ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά), Ντιάνα Γουάλις (Αντιπρόεδρος του ΕΚ, Φιλελεύθεροι), Ζεράρ Ονεστά (Αντιπρόεδρος του ΕΚ, Πράσινοι), Αλέχο Βιδάλ- Κουάντρας (Αντιπρόεδρος του ΕΚ, Λαϊκό Κόμμα) και Μαρκ Ταραμπέλα (Σοσιαλιστές), οι οποίοι εκπροσωπούν το σύνολο σχεδόν του πολιτικού φάσματος, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την βελτίωση της αλυσίδας υπηρεσιών του αριθμού 112.
Ο αριθμός 112, θεσπίστηκε το 1991, παραμένει άγνωστος για το 65% των Ευρωπαίων και η λειτουργία του συνεχίζει να είναι προβληματική σε ό,τι αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται σε όλη την Ευρώπη, όταν ο πολίτης καλέσει το 112.
Σημειώνεται ότι το 112 είναι ένας ευρωπαϊκός αριθμός τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό σε οποιαδήποτε περίπτωση έκτακτης ανάγκης από όλα τα τηλέφωνα, σταθερά και κινητά, σε όλη την ΕΕ των 25. Το 112 διευκολύνει όσους ταξιδεύουν να θυμούνται έναν και μόνο αριθμό, όπου κι αν πηγαίνουν και έχει μεγάλη σημασία ιδιαίτερα για χώρες, που επενδύουν στον τουρισμό, όπως η Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει απαντήσει σχετικά σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ ότι μόλις το 7% των Ελλήνων γνωρίζουν τον αριθμό αυτό και η χώρα μας βρίσκεται ένα βήμα πριν την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη ορθή εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για την λειτουργία του 112. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει η κ. Ρέντιγκ στην απάντησή της προς τον Έλληνα Ευρωβουλευτή, (E-4848/06, 10.1.2007) "οι πληροφορίες εντοπισμού του καλούντος δεν είναι ακόμη διαθέσιμες στις αρμόδιες για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης αρχές για όλες τις κλήσεις στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή έχει λάβει μέτρα κατά της Ελλάδας, κινώντας διαδικασία παράβασης για εσφαλμένη εφαρμογή της οδηγίας καθολικής υπηρεσίας, και ιδίως του άρθρου 26 παράγραφος 3 αυτής. Η απόφαση για την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής ελήφθη από την Επιτροπή στις 4 Απριλίου 2006. Στις 12 Οκτωβρίου 2006, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα. Η Ελλάδα υποχρεούται να συμμορφωθεί προς την αιτιολογημένη γνώμη εντός δύο μηνών από τη λήψη της" και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι "η πληροφόρηση του κοινού σχετικά με τον αριθμό 112 στην Ελλάδα ανήλθε σε ποσοστό 7%, το χαμηλότερο σε σύγκριση με το 35% που αποτελεί τον μέσο όρο στην ΕΕ-25. Κατόπιν αυτού, θα ήταν ευπρόσδεκτες περαιτέρω εκστρατείες ενημέρωσης στην Ελλάδα για τις υπηρεσίες του αριθμού 112."
To Γραφείο Τύπου