Με την ευκαιρία της επίσκεψης στη χώρα μας της Λουτσιάνα Καστελίνα, ιστορικού στελέχους της Ιταλικής Αριστεράς και συντονίστριας του Ευρωπαϊκού Κινήματος για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό στη δεκαετία του 1980, καθώς και του υπεύθυνου Εξωτερικής Πολιτικής του PDS Γερμανίας Χέλμουτ Σόλτς, για το διήμερο «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και Αριστερά» του ΣΥΝ, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος οργάνωσε συνάντηση – συζήτηση με την συμμετοχή τους για την λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα». Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης το μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Πράσινου Κόμματος των ΗΠΑ Μάϊκ Φρανκ Επιτρόπουλος, ο υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης και ο ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» Ανδρέας Θεοφίλου.
Συνοπτικά, οι απόψεις που διατυπώθηκαν είναι οι ακόλουθες:
Λουτσιάνα Καστελίνα: Η ανάδειξη νέων δυνάμεων στην διεθνή αρένα κάνουν τις ΗΠΑ να αισθάνονται όλο και λιγότερο σίγουρες για την παγκόσμια ηγεμονία τους. Η τοποθέτηση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους. Θυμίζει στην Ευρώπη – παλιά και «νέα» - αλλά και στη Ρωσία, ποιός είναι το αφεντικό στην περιοχή. Ταυτόχρονα, διαπραγματευόμενη η κυβέρνηση Μπους απευθείας με τις κυβερνήσεις της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας δημιουργεί ρήγματα στο ίδιο το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αναδύεται η απειλή νέων διαχωρισμών στην Ευρώπη. Ας μην ξεχνάμε ότι ο μηχανισμός του «ψυχρού πολέμου» συνεχίζει να υπάρχει.
Η εγκατάσταση αυτού του συστήματος είναι ένα δυνατό χτύπημα κατά της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην Ιταλία προγραμματίζεται ήδη μιά μεγάλη διαδήλωση για τις 9 Ιουνίου με ευκαιρία την επίσκεψη του Τζωρτζ Μπους ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για την βάση της Βιτσέντσα.
Χέλμουτ Σόλτς: «Η κυβέρνηση της κας Μέρκελ χρησιμοποιεί διπλή γλώσσα αλλά και δύο μέτρα και δύο σταθμά. Οι αριστερές δυνάμεις και το φιλειρηνικό κίνημα πρέπει να δώσουν δυναμική απάντηση με ένα καθαρό «ΟΧΙ» στα σχέδια αυτά. Να πάρουν όλοι οι πολιτικοί ξεκάθαρη θέση στο θέμα. Πρέπει να ξεπεραστεί η νοοτροπία αποδοχής πυρηνικών όπλων, να πάψουμε να σκεφτόμαστε με τέτοιους όρους.
Η Γερμανική αριστερά θα ζητήσει να συζητηθεί το θέμα αυτό στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Μάϊκ Φρανκ Επιτρόπουλος: Η πρόσκληση του ΣΥΝ να πάρουμε μέρος στην συζήτηση αυτή μας παρότρυνε να παρουσιάσουμε πιο γρήγορα την θέση του κόμματος μας, των Πρασίνων των ΗΠΑ για το θέμα αυτό. Το Κόμμα μας, δεσμευμένο στην αρχή της μη-βίας, είναι απόλυτα ενάντιο στην περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του κόσμου απο οποιονδήποτε και αν γίνεται, ΗΠΑ, Ιράν, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Ειδικότερα στην Ευρώπη, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση Μπους λειτουργεί με βάση το δίκαιο του ισχυροτέρου, και, εκμεταλευόμενη κάθε διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στις χώρες, προσπαθεί να προωθήσει τα σχέδια της αλλά και να σπείρει ζιζάνια στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η εγκατάσταση του συστήματος αυτού θα αναζωπυρώσει την κούρσα των εξοπλισμών. Το κόμμα των Πρασίνων πιστεύει ότι για να κερδίσουμε τους αγώνες ενάντια στην εξάπλωση των πυρηνικών πρέπει να υπάρχουν συμμαχίες πέρα από σύνορα και ηπείρους.
Ανδρέας Θεοφίλου: Τόσο το Ιράν όσο και η Κορέα βρίσκονται πολύ μακριά από την Ευρώπη για να είναι χρήσιμη μια τέτοια «ασπίδα». Είναι δε και πλεονασματική αφού ήδη υπάρχει «σύστημα έγκυρης προειδοποίησης» που μπορεί να αντιδράσει για την ύπαρξη βλημάτων μέσα σε ένα-δύο λεπτά.
Η κίνηση αυτή βάλλει ευθέως κατά της Ρωσίας και οι δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα Ιραν και Κορέας δεν ισχύουν γιατί το πυρηνικό οπλοστάσιο των χωρών αυτών είναι πρωτόγονο σε σύγκριση με αυτό των ΗΠΑ.
Πάνος Τριγάζης: Με την λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» η κυβέρνηση Μπους αναβίωσε το σχέδιο Ρέηγκαν για τον «πόλεμο των άστρων». Για να έχει «λυμένα τα χέρια της» κατάργησε μιά από τις σημαντικότερες συμφωνίες της περιόδου του «ψυχρού πολέμου», την συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕΣΔ του 1972 για την απαγόρευση των συστημάτων αντιβαλλιστικής άμυνας. Πρόκειται για άκρως επικίνδυνη επιλογή, που θα τροφοδοτήσει νέο γύρο εξοπλισμών και ένα νέο είδος ψυχρού πολέμου με την Ρωσία. Η «αντιπυραυλική ασπίδα» δεν επεκτείνεται στην Ευρώπη για την προστασία της, αλλά για τον διχασμό της και την ενίσχυση του ευρωατλαντισμού στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπους θέλει να αποτρέψει μια στρατηγική συμφωνία συνεργασίας ΕΕ- Ρωσίας, με υπόβαθρο την ενεργειακή συνεργασία. Να πλήξει και πάλι την ιδέα ενός αυτόνομου ρόλου της Ευρώπης στην παγκόσμια σκηνή, υπενθυμίζοντας στους Ευρωπαίους συμμάχους ότι δεν μπορούν να απομακρυνθούν από την «ατλαντική ομπρέλλα».
Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, τα φιλειρηνικά κινήματα καλούνται να αντιδράσουν συντονισμένα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η αντισύνοδος G8 στο Ροστόκ αρχές Ιουνίου, είναι μιά πρώτη ευκαιρία. Προτείνουμε και οι φετεινές εκδηλώσεις για την Χιροσίμα να έχουν ως κύριο στόχο την αντίθεση στην αντιπυραυλική ασπίδα.
To Γραφείο Τύπου