Το διήμερο άνοιξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πολιτική του ΣΥΝ.
Στη διάρκεια του διημέρου οργανώθηκαν 4 θεματικοί κύκλοι συζήτησης: α)Το μέλλον της Ευρώπης β)Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και Κοινωνική Ευρώπη γ)Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και Περιβάλλον δ)Η Ευρώπη στον κόσμο. Στις εργασίες του διημέρου συμμετείχαν η Λουτσιάνα Καστελλίνα, ιστορικό στέλεχος της Ιταλικής Αριστεράς, η Ελιζαμπέτ Γκωτιέ, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Γαλλικού Κ.Κ, διευθύντρια του ιδρύματος Espaces Marx και ο Χέλμοντ Σόλτζ, υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής και Διεθνών σχέσεων του PDS. Επίσης τα στελέχη του ΣΥΝ: Νίκος Κωνσταντόπουλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ τ. πρόεδρος ΣΥΝ, Νίκος Χουντής, γραμματέας της ΚΠΕ και τ. ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης ευρωβουλευτής, Μιχάλης Παπαγιαννάκης πρώην ευρωβουλευτής, Παναγιώτης Λαφαζάνης μέλος της Π.Γ και τ. βουλευτής, οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης και Κωστής Χατζηδάκης, οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Λαμπρινίδης , Παναγιώτης Μπεγλίτης, Νίκος Σηφουνάκης, εκπρόσωποι άλλων δυνάμεων της Αριστεράς και της Οικολογίας, ο Παύλος Κλαυδιανός μέλος της γραμματείας της ΑΚΟΑ, ο Νίκος Χρυσόγελος από τους Οικολόγους Πρασίνους και ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής της Greenpeace. Επίσης συμμετείχε η Μαρία Καραμεσίνη, πανεπιστημιακός και τα τραπέζια συντόνισαν οι Πάνος Τριγάζης, Μαρίκα Φραγκάκη, Ρίτα Καραβασίλη και η Σούλα Παναρέτου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν τα ιστορικά στελέχη της Αριστεράς Μανόλης Γλέζος και Τάκης Μπενάς και προβλήθηκε η ταινία του Ηλία Γιαννακάκη για την συνεισφορά του Λ. Κύρκου και Κώστα Φιλίνη.
Συνοψίζοντας τις εργασίες του διημέρου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε μεταξύ άλλων:
Ο Συνασπισμός και το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς εμπνέονται από τον αριστερό ευρωπαϊσμό. Διεκδικούμε ένα αριστερό προοδευτικό σχέδιο για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση με ταχύτερη πολιτική ενοποίηση, ισχυρότερο προϋπολογισμό και «περισσότερη Ευρώπη» στην κοινωνική πολιτική, το περιβάλλον, την παγκόσμια ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αγωνιζόμαστε για μια ριζικά διαφορετική πορεία από τη σημερινή, σε αντίθεση με τον νεοφιλελευθερισμό, τον ευρωατλαντισμό και την εθνικιστική αναδίπλωση.
Σήμερα η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι ακόμα πιο αναγκαία. Η απάντηση στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση «αλα USA» απαιτεί τη διεθνοποίηση όχι μόνο των λαϊκών αντιστάσεων, όπως το Κοινωνικό Φόρουμ, αλλά και των δημοκρατικών διαδικασιών και θεσμών.
Η Ευρώπη των μεγάλων παραδόσεων του εργατικού κινήματος και της αριστεράς που οδήγησαν στο «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο» και τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου απειλείται και συρρικνώνεται. Η Ευρώπη αποτελεί όμως ταυτόχρονα και το ευνοϊκότερο πεδίο για την προώθηση του στρατηγικού μας σχεδίου για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία.
Απορρίπτουμε τις αντιλήψεις του εθνικού απομονωτισμού. Η θέση και το μέλλον της Ελλάδας είναι μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη με διεκδικητικό πνεύμα, με αριστερό όραμα και με σχέδιο προοδευτικών αλλαγών για την πραγματική σύγκλιση.
Μετά από 26 χρόνια ισχυρών αυτοδύναμων κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ η Ελλάδα παραμένει ουραγός σε όλους τους κρίσιμους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς δείκτες: κοινωνικές ανισότητες, εισόδημα, ανεργία, ακρίβεια, ποιότητα δημόσιας παιδείας και υγείας, περιβάλλον, αστικές υποδομές και ποιότητα ζωής.
Η πορεία αυτή δεν ήταν μοιραία. Οφείλεται στην πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων. Αναδεικνύει τις μεγάλες ευθύνες και της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που έταξαν πραγματική σύγκλιση και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και έφτιαξαν πραγματική απόκλιση και δεξιές πολιτικές.
Βαδίζοντας προς τις εκλογές θα αναδείξουμε και τις ευθύνες του ελληνικού δικομματισμού και τις δικές μας προτάσεις για την πραγματική κοινωνική και περιβαλλοντική σύγκλιση.
Η ισχυροποίηση της αριστεράς που παρεμβαίνει αγωνιστικά για μια διαφορετική πορεία της Ευρώπης αλλά και για μια διαφορετική θέση της Ελλάδας και των ελλήνων εργαζομένων μέσα στην Ευρώπη αποτελεί προϋπόθεση για «καλύτερες μέρες» για τους εργαζόμενους και τους κοινωνικά ασθενέστερους.
To Γραφείο Τύπου