Κατατέθηκε χθες στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, προς έγκριση, «πακέτο» 398 έργων σχολικής στέγης, έργων που σε βάθος πενταετίας αναμένεται να δώσουν λύση στο σημαντικό πρόβλημα της διπλοβάρδιας που αντιμετωπίζουν πολλά σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με το νέο προγραμματισμό, 12 νέα σχολεία αναμένονται να χτιστούν στον Εύοσμο, μια περιοχή που παρουσιάζει συνεχή αύξηση του μαθητικού δυναμικού, 16 στο Δήμο Θεσσαλονίκης, 11 στο Δήμο Καλαμαριάς, 10 στο Δήμο Σταυρούπολης και τα υπόλοιπα σε διάφορες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος που επίσης παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες λόγω σημαντικής οικιστικής ανάπτυξης όπως Θέρμη, Μηχανιώνα, Συκιές, Μίκρα, Χορτιάτη κ.α.
Όμως και το νέο αυτό σχέδιο, όσο φιλόδοξο και σημαντικό για το μεγάλο θέμα της σχολικής στέγης στη Θεσσαλονίκη κι αν ακούγεται, δεν παύει να προκαλεί προβληματισμό στους εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για το έκτο στη σειρά πενταετές πρόγραμμα για τη σχολική στέγη του Νομού, ωστόσο τα προβλήματα της διπλοβάρδιας, της κάλυψης των λειτουργικών εξόδων των σχολείων καθώς και της έγκαιρης κάθε χρόνο κάλυψης των λειτουργικών κενών, συνεχώς οξύνονται. Πρόκειται λοιπόν για σχέδιο θετικό μεν στη σύλληψή και στο σχεδιασμό του, που όμως είναι καταδικασμένο να παραμείνει κενό γράμμα, αν δεν εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι την ίδια στιγμή που κατατίθεται το νέο σχέδιο, 70 οικόπεδα χαρακτηρισμένα για την κατασκευή σχολικών κτιρίων παραμένουν αναξιοποίητα. Ορισμένα μάλιστα απʼ αυτά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο άμεσου αποχαρακτηρισμού, όπως σε προηγούμενη ερώτησή μου έχω επισημάνει, ενώ προκατασκευασμένες σχολικές αίθουσες αναμένονται να καλύψουν προσωρινά τις ανάγκες περιοχών με έντονη οικιστική ανάπτυξη όπως αυτή του Ευόσμου.
Με δεδομένα τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. κ Υπουργοί:
- Βάσει ποιου σχεδιασμού και με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση του νέου αυτού προγράμματος κατασκευής σχολικών κτιρίων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ώστε να μην παραμείνει κι αυτό στα χαρτιά όπως τα προηγούμενα;
Η ερωτώσα βουλευτής
Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη