- Δεν βρήκε ο Χρ. Κορτζίδης την συμπαράσταση που θα περίμενε κανείς….. και από όμορους δήμους και από πολιτικά κόμματα….
Υπάρχει ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης, πολιτών, συνδικάτων, υπάρχει και μέσα στην αυτοδιοίκηση.. Και από τα στοιχεία που έχω, σε λίγο θα είναι και έξω από τα σύνορά μας. Ήδη το κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς έχει παρέμβει αλλά και ευρωβουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος πρόκειται να παρέμβουν κ.λπ.
Έχετε όμως δίκιο, όχι από όλους. Υπάρχουν κάποιες εκρηκτικές απουσίες. Η πρώτη εκρηκτική απουσία είναι του ΠΑΣΟΚ. Με έχει εντυπωσιάσει. Γιατί είχε το προγραμματικό του συνέδριο, όπου στο κέντρο του ήταν τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, το λαό, τη νεολαία κ.λπ., ένα βασικό ζήτημα είναι η ελευθερία στην πρόσβαση στον αιγιαλό ο οποίος, με βάση το Σύνταγμα, είναι δημόσιο αγαθό. Σε άλλες χώρες ήδη έχει επιτραπεί να μπαίνουν χωρίς να πληρώνουν ακόμα και στις οργανωμένες πλαζ, φτάνει να μην χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες που προσφέρουν, που κι εκεί χωράει συζήτηση. Και η αξιωματική αντιπολίτευση, με ένα δήμαρχο ο οποίος είναι 13 μέρες, κάνει απεργία πείνας, φτάνει πια στα όρια του κινδύνου, είναι απούσα, δεν υπάρχει; Εμένα μου θυμίζει την υπόθεση του άρθρου 16.
- Ωστόσο πήγε εκεί η κυρία Γεννηματά ως υπερνομάρχης, η κυρία Γεννηματά είναι και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ…
Το ΠΑΣΟΚ έχει πλειάδα βουλευτών, έχει αρχηγό, έχει 500 υποψηφίους μέσα στο χώρο της Αττικής, οι οποίοι δεν χάνουν εκδήλωση και γενέθλια και γάμους και αρραβώνες, ε, δεν μπορεί να λείπει από κει. Προκαλεί αυτό μια πάρα πολύ δυσάρεστη έκπληξη.
Έχετε δίκιο όμως, από κει και πέρα υπάρχουν δήμαρχοι και δημοτικές αρχές οι οποίες έχουν ανεχθεί και έχουν συναινέσει ουσιαστικά και είναι εμπλεκόμενοι σ΄ αυτή την κατάσταση της παραλίας. Κι εγώ αισθάνομαι περήφανος για τις δυνάμεις του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς που στηρίξαμε αυτό το εγχείρημα της δημοτικής αρχής του Ελληνικού, που, νομίζω, ότι έχει όλο αυτό το αγωνιστικό απόθεμα, με μια μεγάλη προσφορά του ίδιου του Χρ. Κορτζίδη και το οποίο πιστεύω ότι θα μας οδηγήσει κάπου. Το λιγότερο, έφερε στην επιφάνεια αυτό το ζήτημα και οφείλουν να δώσουν απαντήσεις.
Η κυβέρνηση, αν δεν υπολογίζει το Σύνταγμα, ας υπολογίσει τουλάχιστον τα προβλήματα που δημιουργούνται πια στον ίδιο το δήμαρχο, την ανάγκη του να χρησιμοποιήσει το έσχατο μέσο.
- Και εν πάση περιπτώσει, ο Χρ. Κορτζίδης αυτή τη στιγμή δίνει το μήνυμα ενός άλλου τύπου δημάρχου, συνεπούς εκπροσώπου της κοινωνίας των πολιτών …
Έτσι νομίζω. Και ο ίδιος είναι ένας άνθρωπος με ήθος και με ταπεινότητα, που τον έχω γνωρίσει και ως δήμαρχο και παλιότερα. Είναι ένας άνθρωπος απλός, ο οποίος πιστεύει σε κάτι και τα δίνει όλα.
- Χθες καταθέσατε άλλη μια επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό για το θέμα των ομολόγων….Νομίζω ότι στο σκεπτικό της ερώτησης ήταν τα σημεία που μένουν σκοτεινά… Προφανώς μένουν σκοτεινά σημεία, αλλά δεν θα έπρεπε να περιμένετε το πόρισμα της Επιτροπής Ζορμπά;… Τι περιμένετε να σας πει ο Πρωθυπουργός, εάν εμφανιστεί;…
Το πόρισμα της Επιτροπής Ζορμπά είναι ένα πόρισμα Επιτροπής, θα το δει κανείς σοβαρά, αλλά στον Πρωθυπουργό βάζω δύο ζητήματα. Το ένα είναι ποιες είναι οι εκτιμήσεις οι δικές του –και δεν χρειάζεται τον κ. Ζορμπά- για πολιτικές ευθύνες. Διότι είναι γνωστό ότι δεν έγινε στην τύχη αυτή η υπόθεση των δομημένων και των κρυφών ομολόγων. Έγινε για να καλύψει τρύπες του δημόσιου χρέους, για να καλύψει τρύπες για την αγορά εξοπλισμών από τις ΗΠΑ και αλλού και με πλήρη επίγνωση ότι θα καταλήξουν στα ταμεία αυτά. Δεν λέω ότι κατ΄ ανάγκη υπήρχε πλήρης επίγνωση ότι θα πέσουν όλα αυτά τα παράσιτα … γιγαντιαία κέρδη. Και μάλιστα είδαμε ότι στο φαγοπότι αυτό χορέψανε και πολυεθνικές επιχειρήσεις τύπου JP Morgan κ.λπ.
Το δεύτερο που ζητάω από τον Πρωθυπουργό είναι την θέση της Ν.Δ. για το θέμα της εξεταστικής επιτροπής. Και οφείλει να το δεχθεί ο Πρωθυπουργός. Όχι μόνο για τα ζητήματα τα οποία έχουν προκύψει σε βάρος της κυβέρνησής του, αλλά βγήκε στη Βουλή, έκανε μια σειρά καταγγελίες για την προηγούμενη διακυβέρνηση, για τις σχέσεις της πάλι με την εταιρεία «Ακρόπολις» για δομημένα ομόλογα κ.λπ., τα οποία πρέπει να διερευνηθούν.
- Πάντως ζητάτε από τον Πρωθυπουργό να δεχθεί την εξεταστική επιτροπή, εδώ δεν την έχει δεχθεί το ΠΑΣΟΚ….
Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη έκπληξη. Το θέμα της εξεταστικής επιτροπής το έθεσε ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς πριν δύο μήνες σε μια προ ημερησίας διάταξης συζήτηση των αρχηγών. Το υιοθέτησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σε επόμενη το έβαλε και πίεζε τη Ν.Δ. για εξεταστική επιτροπή. Εμείς περιμέναμε. Καμία πρακτική απάντηση από το ΠΑΣΟΚ. Συμφωνεί, αλλά δεν προχωράει. Κάνουμε το κείμενο της εξεταστικής επιτροπής. Θέλει όμως 60 υπογραφές. Ουδεμία απόκριση σ΄ αυτό το θέμα από το ΠΑΣΟΚ.
Εκδηλώθηκε με ανοιχτό τρόπο η σημασία της εξεταστικής επιτροπής, γιατί μερικές φορές λέγανε για το Ν. Κωνσταντόπουλο, λένε και για μένα, ότι εμείς πάμε να ψάξουμε να βρούμε θεσμικές λύσεις σε πολιτικά προβλήματα και διαφεύγουμε. Και αποδείχτηκε ότι ο κ. Παπαμαρκάκης μπορούσε να την κάνει «κοπάνα», να απουσιάσει από την επιτροπή της Βουλής, όταν όμως η Βουλή κάνει μια εξεταστική Επιτροπή, η οποία έχει ανακριτικό χαρακτήρα ουσιαστικά, δεν θα έχει τη δυνατότητα να μην πάει.
- Χθες ακούγαμε ….. από τον κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου να καλεί τη Ν.Δ. να συναινέσει στην εξεταστική επιτροπή και δεν το καταλάβαμε.. Αν δε υπογράψει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, πώς καλεί τη Ν.Δ.;..
Πέρα από τα καλέσματα και απ΄ όλα αυτά, τις κοκορομαχίες, υπάρχει η διαδικασία της Βουλής, 60 ψήφοι…
- Εξηγείτε κάπως αυτή την απουσία του ΠΑΣΟΚ;…
Δίνω δύο ερμηνείες. Η μία ερμηνεία είναι ότι δεν θέλει μία εξεταστική επιτροπή σε βάθος χρόνου, αλλά πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου. ..
- Που θα πιάσει και τη δική της περίοδο….
Ναι, πρέπει να πιάσει και να δούμε τι θα γίνει, ώστε να βγουν τα πορίσματα εκείνα που να μην επιτρέψουν… Η γνώμη μου είναι ότι θα έπρεπε να επεκταθεί και στο θέμα της εισφοροδιαφυγής…
- Η ίδια εξεταστική επιτροπή;…
Ναι, η ίδια. Αλλά, αφήστε το αυτό. Επομένως, το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει σε βάθος. Πέρα απ΄ αυτό, προτιμάει, απ΄ ότι κατάλαβα, αυτή τη θολή ατμόσφαιρα των κατηγοριών και των αλληλοκατηγοριών και το ποιος είναι πιο διεφθαρμένος, ώστε να ασκήσει πολιτική σ΄ αυτό το έδαφος και όχι να επιλύσουμε πραγματικά τα προβλήματα. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, δείχνει ένα τέλμα, που είναι και πολιτικό αλλά και ηθικό, αυτού του συστήματος του δικομματισμού.
- Στο ίδιο θέμα βλέπουμε την κυβέρνηση και τον κ. Αλογοσκούφη.. να καλύπτει πλήρως τον Γραμματέα του τον κ. Κουρή… βλέπουμε να επαναλαμβάνεται η ιστορία με την κάλυψη του κ. Τσιτουρίδη μέχρις ότου… Πώς το εξηγείτε αυτό;..
Νομίζω ότι, πρώτον θα είναι πλήγμα το να αναδειχθούν και να ομολογηθούν οι πολιτικές ευθύνες του Γεν. Γραμματέα. Αλλά από τον Γενικό Γραμματέα, όταν τις δεχθεί κανείς, θα φτάσουν ερωτήματα και πιο πάνω. Και τα ερωτήματα φτάνουν μέχρι τον Πρωθυπουργό.
- Η κυβέρνηση δηλώνει ευχαριστημένη επειδή επιστρέφουν τα λεφτά στα Ταμεία και δεν χάνουν τα Ταμεία κ.λπ…. Θεωρείτε ότι ούτε γάτα, ούτε ζημιά μετά απ΄ αυτό;..
Όχι βέβαια, διότι το θέμα των δομημένων ομολόγων έχει πολύ μεγαλύτερη έκταση, είναι πολλά Ταμεία. Και ξαναλέω ότι είναι μόνο μία πλευρά της καταλήστευσης των Ταμείων και γι αυτό έχει μεγάλη σημασία το αίτημα που θέτουμε για εξεταστική επιτροπή που θα δει σφαιρικά το ζήτημα.
- Βλέπουμε ότι πάμε σε εκλογές με νέου τύπου εικόνα, την είδαμε στην Αυστραλία…...αλλά και με το σύνθημα από τα παλιά, το «Καραμανλής ή Παπανδρέου» …….. Αυτή η λογική τι χώρο αφήνει για κόμματα σαν το δικό σας, αν επικρατήσει;..
Άπλετο χώρο, κατά τη γνώμη μου, και θα δοκιμαστούμε κι εμείς κατά πόσον έχουμε την ικανότητα να ανταποκριθούμε σε μια πολύ μεγάλη δυνατότητα που διαμορφώνεται. Νομίζω ότι όλα αυτά τα στοιχεία, η κωμικοτραγική σύγκλιση, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στο άρθρο 16, η ικανότητά τους να αντιπαρατίθενται μόνο πάνω σ΄ ένα ρινγκ που είναι στο πεδίο της διαφθοράς, η ανάδειξή τους ως επίκεντρο της αντιπαράθεσής τους, της φυσιογνωμίας και της αποδοχής των δύο πολιτικών αρχηγών σαν τα κόμματα να μην είναι συλλογικές πολιτικές οντότητες, νομίζω ότι είναι μηνύματα για ένα κύκνειο άσμα της δικομματικής αντιπαράθεσης όπως την ξέραμε.
- Έχετε τη δυνατότητα να σπάσετε αυτή τη λογική; …
Εκεί θα μετρηθούμε. Είναι μια εποχή η οποία μας δίνει δυνατότητες για ένα μεγάλο πλήγμα σ΄αυτό το σύστημα του δικομματισμού, το οποίο θριάμβευε σε κάθε εκλογή μετά το 1974. Κατά τη γνώμη μου, αυτό που λένε ως κίνδυνο, δηλαδή μία ασθενική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση με ισχνή πλειοψηφία, κατά τη γνώμη μου, σημαίνει ισχυρή κοινωνία. Διότι δεν θα έχεις μια κυβέρνηση η οποία θα έχει την αλαζονεία να κάνει ό,τι θέλει, με δομημένα ομόλογα, με χρηματιστήρια ή οτιδήποτε άλλο. Μπορείς να έχεις μια κοινωνία που διεκδικεί και που επηρεάζει την πολιτική και μπορείς να δημιουργήσεις προδιαγραφές για καλύτερες εξελίξεις.
- Ο Αλ. Τσίπρας τοποθετήθηκε από το κόμμα σας υπεύθυνος της προεκλογικής σας εκστρατείας … Τι θέλετε να συμβολίσετε μ΄ αυτή την κίνηση;…
Δεν είναι τόσο μια κίνηση προς τα έξω. Είναι μια προσπάθεια να οργανώσουμε καλά τη δουλειά μας και με ένα νέο πνεύμα. Είχαμε μια εμπειρία με την «Ανοιχτή Πόλη», ότι δούλεψε με νέους ανθρώπους, δούλεψε με συλλογικότητα, έφερε αποτέλεσμα και κυρίως έφερε μηνύματα στην κοινωνία τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας.
- Ωστόσο υπάρχει ένα θέμα συμβολισμού και μηνύματος, φαντάζομαι, τουλάχιστον έτσι το εισπράξαμε εμείς, ότι θέλετε να δείξετε το ότι απευθύνεστε κατά προτεραιότητα στη νέα γενιά, ότι θέλετε αυτό το νέο πνεύμα που έφερε ο Τσίπρας να το γενικεύσετε…
Ναι. Αλλά αν με ρωτούσατε, προτιμώ να το δείξουμε και να μην το κάνουμε ή να το κάνουμε και να το δείξουμε λιγότερο, θα έλεγα ότι προτιμώ το δεύτερο.
- Και να το κάνετε και να το δείξετε…
Μακάρι να το καταφέρουμε.
To Γραφείο Τύπου