Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, κατά την περιοδεία του στην Κόρινθο, συμμετείχε σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση με θέμα: «ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ (ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ!) - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ». Κατά την ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
Αυτά που είδαμε για το ρόλο του Συνασπισμού στην υπόθεση της παιδείας, βλέπουμε τώρα να επαναλαμβάνονται στο θέμα της οικολογίας, και ειδικότερα στο δικαίωμα δωρεάν και ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στον αιγιαλό, που αποτελεί, κατά το Σύνταγμα, δημόσιο αγαθό.
Το κόμμα μας έχει συνδυάσει την πολιτική του παρουσία με την στήριξη και ενίσχυση των Κοινωνικών Κινημάτων. Κινήματα αυτόνομα. Μη ελεγχόμενα από κανένα κόμμα. Με τους δικούς τους πρωταγωνιστές, όπως σήμερα ο δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης, παράδειγμα ήθους και προσφοράς. Με μεγάλη απήχηση σε ένα μεγάλο εύρος πολιτών, ανεξάρτητα από κομματικές πεποιθήσεις. Κινήματα που η δύναμή τους αντλείται από τις εικονοκλαστικές μορφές πάλης και κυρίως από τις αξίες που υπηρετούν - είτε είναι η ελεύθερη παραλία είτε το δημόσιο πανεπιστήμιο.
Η πολιτική αυτή δυναμική, στην ανάπτυξη της οποίας έχει πρωτοβουλιακό ρόλο η ριζοσπαστική και ενωτική αριστερά, ωθεί και τις άλλες δύο κοινοβουλευτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που απουσίαζαν ή κρατούσαν μεγάλες αποστάσεις , να είναι έστω και καθυστερημένα παρούσες. Ανοίγει πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, εγκλωβισμένα στην απολίτικη αντιπαράθεση του δικομματισμού, στην εκρηκτική ατζέντα των πολιτών. Αναδεικνύει τις ανεξάντλητες δυνατότητες της αντίληψης μας για μια συμμαχία πολιτικής και κινημάτων, που επεξεργαστήκαμε ιδιαίτερα μέσα στις διεργασίες του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ.
Λένε πολλοί, βέβαια, ότι δεν είναι δυνατό ένα κόμμα του 3% να βρίσκεται μέσα σε κάθε κοινωνική εξέγερση. Έχουν 100% δίκιο. Η πολιτική παρέμβαση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι πολλαπλάσια του εκλογικού του ποσοστού. Πιστεύουμε βαθιά ότι πολύ σύντομα το ποσοστό αυτό γρήγορα θα εναρμονισθεί με το μέγεθος και την ποιότητα της πολιτικής παρουσίας μας.
Ορισμένοι δεν έβγαλαν συμπεράσματα από το φοιτητικό κίνημα των περασμένων μηνών. Έχουν ακόμη την αυταπάτη ότι οι νέοι θα είναι πρώτο και εύκολο θύμα στην προσπάθεια τους να αποδομήσουν το Κοινωνικό Κράτος.
Οι θέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ για την κατάργηση του κατώτατου μισθού για τους νέους, για επιδείνωση των όρων ασφάλισής τους, για δίδακτρα στα πανεπιστήμια αποτελούν ακραία πρόκληση. Ο Υπουργός Οικονομίας, αντί να συμφωνεί μαζί του, θα έπρεπε να τον είχε έγκαιρα ενημερώσει ότι βρίσκεται στην Ελλάδα, στη χώρα της γενιάς του άρθρου 16.
Εμείς ένα πράγμα λέμε και στον ΟΟΣΑ και στην κυβέρνηση της Ν.Δ.: «ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ».
Με το ίδιο πάθος, με την ίδια ορμή, με την ίδια αγωνιστικότητα που υποστηρίξαμε τα εκπαιδευτικά δικαιώματα της νεολαίας, θα στηρίξουμε και τα κοινωνικά της δικαιώματα που βρίσκονται υπό διωγμό.
To Γραφείο Τύπου