ΕΚΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Β΄ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ, ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΣΘΕΣΗ Ως ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΝ. ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ»
Με ομιλία του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ .Αλαβάνου και εκλογή νέου οργάνου, συνεχίστηκε την Κυριακή 3/6/07 η 6η Συνδιάσκεψη Νομαρχιακής Επιτροπής της Β΄Αθήνας του ΣΥΝ.
Ο Αλ. Αλαβάνος, στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Η Συνδιάσκεψη γίνεται μέσα σε ένα πολιτικό πλαίσιο του οποίου το κυρίαρχο στίγμα είναι αυτό που στην εισήγηση αναφέρεται ως αποσταθεροποίηση του δικομματισμού. Κάποιος πιο αισιόδοξος θα μπορούσε να πει «τέλος εποχής» του δικομματισμού. Και κάποιος ακόμα πιο αισιόδοξος θα μπορούσε να πει «το κύκνειο άσμα» του δικομματισμού. Η ουσία είναι πάντως, ότι όχι απλώς εξαντλούνται τα πολιτικά περιθώρια του δικομματισμού, και αυτό το βλέπει κανείς από την αγωνιώδη αναζήτηση ημερομηνίας για τις εκλογές, ημερομηνίας για τις επόμενες εκλογές, ενδεχομένως αλλαγής του εκλογικού νόμου γι αυτές τις εκλογές, νέου εκλογικού νόμου για τις άλλες εκλογές, αλλά ίσως το πιο αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι αυτό το «τέλος εποχής» αρχίζει να γίνεται συνειδητό στην κοινωνία. Και νομίζω ότι ένα κεντρικό χαρακτηριστικό του δικομματισμού σήμερα, είναι η προϊούσα αποπολιτικοποίησή του. Η απογύμνωσή του από προγραμματικές πολιτικές αντιπαραθέσεις και η λειτουργία του με έναν παρακμιακό τρόπο στην πολιτική ζωή. Θα μπορούσε να αναφέρει κανείς πολλά χαρακτηριστικά, εγώ θα αναφέρω τρία.
1.Στις μεγάλες μάχες που γίνονται δεν βλέπουμε τους δύο πόλους του δικομματισμού να τις ανοίγουν αυτοί, ή να δίνουν έστω παρουσία, είτε αυτές οι μάχες έχουν σχέση με την παιδεία, είτε έχουν σχέση με το περιβάλλον, είτε με το χωρισμό εκκλησίας-κράτους. Φυσικά, διαφορετικός είναι ο ρόλος της κυβέρνησης, η οποία έχει μια πρωτοβουλία στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, και διαφορετικός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κύρια διαπάλη του δικομματισμού αναδεικνύεται πάνω στο πεδίο της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, του κουκουλώματος. Και απλώς έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι. Είχαμε τη διαπλοκή κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης με τους ιδιοκτήτες των μεγάλων ΜΜΕ ή των μεγάλων κατασκευαστικών ή άλλων εταιρειών, είχαμε το θέμα του χρηματιστηρίου, όπου κατηγορούμενο ήταν το ΠΑΣΟΚ και εισαγγελέας η ΝΔ. Τώρα έχουμε τα καρτέλ στο γάλα και τους κουμπάρους ή έχουμε την καταλήστευση και το φαγοπότι στα αποθεματικά των ταμείων, με τη διαφορά ότι τώρα εισαγγελέας είναι το ΠΑΣΟΚ και κατηγορούμενη είναι η ΝΔ. Οι δυο επιλογές είναι ουσιαστικά οι ίδιες. Ο ένας κατηγορεί τον άλλον για τη διαφθορά και το κουκούλωμα του χθες και ο άλλος για τη διαφθορά και το κουκούλωμα του σήμερα. Θα ξανακάνουμε λοιπόν τον ίδιο κύκλο για να μιλήσουμε ξανά για τη διαφθορά και το κουκούλωμα του αύριο; Ή θα πρέπει να ανοίξουμε δρόμους για μια ανατροπή όλου αυτού του σκηνικού και για μια αναπλαισίωση της πολιτικής ζωής;
2.Κεντρικό χαρακτηριστικό επίσης της αντιπαράθεσης είναι η προσωπική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών. Κάτι ίσως το οποίο τα προηγούμενα χρόνια είχε κάπως αμβλυνθεί, από κάποια πολιτικά στοιχεία διαφορών, που έμπαιναν, έστω επιφανειακά, έστω τεχνητά, έστω μέσα στο πλαίσιο του δικομματισμού. Σήμερα επιστρέφουμε πάλι σε μια πολιτική καλλιστείων η οποία δεν ήταν δευτερογενές αποτέλεσμα αλλά κεντρικό αποτέλεσμα. Εδώ υπάρχει κόσμος που πεινάει, κόσμος που ζητάει δουλειά, κόσμος που θέλει να πάει στην παραλία και δεν μπορεί, ή που θέλει να πάει στο Πανεπιστήμιο ή κόσμος που θέλει να μπει στο νοσοκομείο και αντί η στρατηγική τους, έστω με τους περιορισμούς της πολιτικής τους να είναι να δώσουν απάντηση σ΄ αυτό που έλεγαν προβλήματα της καθημερινότητας, η στρατηγική τους σήμερα είναι η αποδόμηση της δημοτικότητας του ενός ή του άλλου πολιτικού αρχηγού. Και αυτό νομίζω είναι το αδιέξοδο και η εξάντληση δυνατότητας προσφοράς που υπάρχει από την πλευρά του δικομματισμού.
3.Διαμορφώνονται πια ανώμαλες και υπόγειες συμμαχίες από τις δυνάμεις του δικομματισμού προκειμένου να εξασφαλίσουν τους όρους που θα τους δώσουν μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή που θα αφαιρέσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία από τον αντίπαλό τους. Ας μην το κρύβουμε, ακόμη και η ΝΔ θάθελε ένα είδος Αριστεράς η οποία κόβει ψήφους από το ΠΑΣΟΚ, φτάνει αυτή η Αριστερά να είναι διασπασμένη, αλληλοσπαρασσόμενη, να είναι κλεισμένη μέσα στα τείχη της και να μην τολμάει ν α βγει ανοιχτά σε πολίτες όλων των πεποιθήσεων μέσα σε πολύμορφα κινήματα, και φτάνει αυτή η Αριστερά να προσεύχεται στο ναό της μέσα, σχετικά με τη δεύτερη παρουσία ενός σοσιαλισμού που θα λύσει όλα τα προβλήματα, και που δεν θα δίνει μάχες για να λυθούν και σήμερα προβλήματα και να ανοίξουν δρόμοι για μπροστά. Γι αυτό ακριβώς ενόχλησε η παρουσία του ΣΥΝ, από το εκπαιδευτικό κίνημα, το χωρισμό εκκλησίας- κράτους, τα θέματα του περιβάλλοντος, όλα τα ζητήματα. Γιατί ήταν μια αριστερά σε κοινή δράση, μια αριστερά εκτός των τειχών-κι αυτή είναι η πολιτική μας- και μια αριστερά που επικεντρώνεται στα σημερινά προβλήματα. Γι αυτό αυτή η μεγάλη επίθεση που δεχθήκαμε και δεχόμαστε πανταχόθεν, από πολιτικές, θρησκευτικές ηγεσίες, ηγεσίες ορισμένων ΜΜΕ κλπ.
Αλλά αυτή η πλευρά έχει και το αντίστοιχό της. Είναι αυτό που γίνεται από την πλευρά του συστήματος ΠΑΣΟΚ. Είναι όλο αυτό το πλέγμα μέσα στους θεσμούς της ελληνικής πολιτείας που κάνει μια αγωνιώδη προσπάθεια να ενισχυθεί με κάθε τρόπο η ακροδεξιά. Να προβληθεί η ακροδεξιά προκειμένου να αφαιρέσει ψήφους από τη ΝΔ. Αυτό το θεωρούμε κατακριτέο, αρνητικό και επικίνδυνο. Και πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πορεία προς τα μπρος της χώρας μας, αν δεν υπάρξει μια πορεία προς τη δημοκρατία και αν δεν υπάρξει περιθωριοποίηση όλων των στοιχείων του εθνικισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της χουντοφιλίας και όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία από ότι βλέπουμε, ορισμένοι που δεν θα το περίμενε κανείς, τα καλλιεργούν. Κι αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μας με το ΠΑΣΟΚ. Διότι και το ΠΑΣΟΚ αντιτίθεται προς την κυβέρνηση της ΝΔ- και εμείς δεν τη θέλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ και αγωνιζόμαστε εναντίον της, και ξέρετε ότι στις μεγάλες μάχες, εμείς το μικρό κόμμα είμαστε η Αντιπολίτευση. Αλλά το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να το κάνει μέσω της ακροδεξιάς, και μέσω της στήριξης της ακροδεξιάς η οποία αναδεικνύεται πανταχού παρούσα σε πολλά φιλικά προς το ΠΑΣΟΚ ΜΜΕ. Ενώ εμείς προσπαθούμε να το κάνουμε μέσω της συσπείρωσης της αριστεράς. Μέσω της συσπείρωσης της αριστεράς και των ευρύτερων δυνάμεων της κοινωνίας μας, της παρέμβασης της κινηματικής , της ενεργητικής, της αποσταθεροποιητικής για το σύστημα. Όλοι δέχονται ότι σήμερα το κόμμα μας είναι ένα από τα πρωταγωνιστικά στοιχεία της πολιτικής ζωής. Φυσικά στα σενάρια που κάνουν για τη διαιώνιση του δικομματισμού, βάζουν στη μέση και το κόμμα μας. Πρέπει να πούμε ότι δεν μας φοβίζουν με αυτό που λένε «αδύνατη κυβέρνηση». Αυτό αν θέλετε είναι ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο στις εκλογές που έρχονται. Οι δυνατές κυβερνήσεις έκαναν τα σκάνδαλα με τα αποθεματικά, τα μέτρα για τα Πανεπιστήμια, τη σιωπή σε πολέμους όπως το Ιράκ κλπ. Οι αδύνατες κυβερνήσεις σημαίνουν δυνατές κοινωνίες, εφόσον και η αριστερά μπορεί να δράσει, εφόσον υπάρχουν οργανωμένα και συγκροτημένα κινήματα που ξέρουν τι θέλουν. Σημαίνουν έλεγχο, σημαίνουν διαφάνεια, σημαίνουν απολογισμό. Ας μη μας το εμφανίζουν επομένως σαν κακό το ότι θα κοπεί ένα μέρος της αυθαιρεσίας και της αλαζονείας τους το οποίο ανάμεσα στα άλλα οδηγεί σε αυτή τη διαφθορά την ευθύνη της οποίας ο ένας πασάρει στον άλλον.
Ας πάρουν λοιπόν μια υπεύθυνη απάντηση σ΄ αυτό το θέμα, κι ας ξέρουν πώς θα το χειρίζονται από δω και πέρα, όλοι. Όσον αφορά στα μετεκλογικά σενάρια και σε σχέση με τους δύο πόλους του δικομματισμού, θα σταματήσουν να κάνουν πρόσθεση, ως προς τον Συνασπισμό. Θα κάνουν αφαίρεση. Πρόσθεση θα κάνουν όταν σκέφτονται τη ριζοσπαστική αριστερά, τις ενωτικές δυνάμεις, τους διαφωνούντες σοσιαλιστές, τους τροτσκιστές, την εξεγερμένη νεολαία, τις κοινωνικές ομάδες που πιέζονται, κινήματα, δυνάμεις μέσα από μη κυβερνητικές οργανώσεις, που θέλουν να δώσουν απαντήσεις σε φλέγοντα ζητήματα. Τότε θα κάνουν πρόσθεση. Δεν είμαστε αδιάφοροι για το τι θα γίνει μετά τις εκλογές, κάθε άλλο μάλιστα. Είναι όμως αφέλειά τους αν πιστεύουν, ότι με όρους δικομματισμού και με όρους επιβίωσης του δικομματισμού, θα χειριστούν μια ήττα του δικομματισμού μετά από αυτές τις εκλογές.
To Γραφείο Τύπου