Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/06/2007

Το δάσος στη Φανερωμένη Σαλαμίνας κινδυνεύει

Ερώτηση του Γιάννη Δραγασάκη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Τον Ιούνιο του 2006 υπογράφτηκε ιδιωτικό συμφωνητικό χρησιδανείου μεταξύ της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων Αθηνών (Χ.Α.Ν.) και του  Διορθόδοξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδας. Σύμφωνα με το συμφωνητικό, η Χ.Α.Ν. παραχωρεί στο Διορθόδοξο Κέντρο τη χρήση των παλαιών κατασκηνώσεων 40 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή Φανερωμένη Σαλαμίνας για 10 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για άλλα 10 χρόνια, προκειμένου να δημιουργηθεί σύγχρονο πρότυπο κατασκηνωτικό κέντρο που θα φιλοξενεί κυρίως νέους απ' όλο τον κόσμο, απόδημους, πρόσφυγες κ.α. Οι εν λόγω εγκαταστάσεις προορίζονται να λειτουργούν και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.  

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από τη νομαρχία με 1,5 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας ("Ανατροπές", 5/2007) στη μελέτη που υποβλήθηκε από το Διορθόδοξο Κέντρο ζητήθηκε να κοπούν 115 δέντρα με το αιτιολογικό ότι οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις δεν επαρκούν. Στη συνέχεια η πρωτοβάθμια αρχιτεκτονική επιτροπή της Πολεοδομίας Σαλαμίνας απέρριψε ομόφωνα τη μελέτη γιατί τα δένδρα που ζητούνταν να κοπούν είναι πολλά, αλλά και γιατί εντοπίσθηκαν και άλλες παραβιάσεις που αφορούν το μέγεθος και το υλικά κατασκευής (προκάτ κτίσματα και βάσεις μπετόν).

Μετά την απορριπτική απόφαση υποβλήθηκε στην Επιτροπή Πολεοδομίας Σαλαμίνας νέα μελέτη που μειώνει τον αριθμό των δένδρων που πρέπει να κοπούν σε 30, η οποία προκειμένου να αποφανθεί ζήτησε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και απόφαση του δασαρχείου, εξέφρασε δε εκ νέου αντιρρήσεις στη χρήση του συγκεκριμένου υλικού (σκυρόδεμα).

    Στο ενδεχόμενο να αλλοιωθεί το φυσικό περιβάλλον από την παρέμβαση που προωθείται με την κοπή υπεραιωνόβιων δένδρων και την κατασκευή εγκαταστάσεων όπου θα χρησιμοποιηθούν μη συμβατά με το περιβάλλον υλικά, έχουν αντιδράσει φορείς και κάτοικοι της Σαλαμίνας.

Κατόπιν των ανωτέρω

ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

1)    Προτίθενται οι αρμόδιες υπηρεσίες, το Δασαρχείο και η Νομαρχία, η οποία μάλιστα χρηματοδοτεί το συγκεκριμένο έργο, να παρέμβουν προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε δράση που θα αλλοιώνει το φυσικό περιβάλλον, όπως τονίζουν στις διαμαρτυρίες τους φορείς και κάτοικοι της περιοχής;

2)    Έχουν σκεφθεί εναλλακτικές λύσεις στη χρησιμοποίηση συμβατών με το περιβάλλον υλικών όπως το ξύλο;

3)    Ποια θέση έχουν εκφράσει οι αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Περιβάλλοντος, τεχνικές υπηρεσίες, δήμος);

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Δραγασάκης