ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ: 7/6/2007
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Γ. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω ότι την ερώτηση αυτή θα την έκανα ούτως ή άλλως βέβαια, αλλά την έκανα κυρίως διότι με έχει συγκινήσει αυτό το πρόβλημα. Είναι μία ξεχωριστή περίπτωση. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου και ότι υπάρχουν οι γνωστοί συμβασιούχοι. Εδώ είναι μια κατηγορία εργαζομένων με ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα. Είναι σαν να μην υπάρχουν. Κάθε μέρα προσλαμβάνονται, κάθε μέρα απολύονται.
Επομένως, κύριε Υπουργέ, αναγνωρίζω ότι βεβαίως εσείς κληρονομήσατε αυτό το πρόβλημα. Σας προτείνω να μην το φορτωθείτε, να το λύσετε, πέρα από νόμους και διατάγματα. Όλα αυτά στηρίζονται σε μία υπουργική απόφαση, η οποία έγινε παλιά. Σας προτείνω όλα αυτά να τα αλλάξετε. Δεν μπορεί δηλαδή να σταθεί με βάση το Σύνταγμά μας ένα εργασιακό καθεστώς τέτοιας μορφής. Εδώ υπάρχουν ιδιομορφίες, οι οποίες όμως κατατείνουν στο εξής. Ο Ιππόδρομος κάνει ιπποδρομίες, άρα πάγιες είναι οι ανάγκες, έχουμε εργαζόμενους εκεί που δουλεύουν είκοσι χρόνια, επομένως εδώ πρέπει να θεσμοθετηθεί ένα καθεστώς μερικής βεβαίως απασχόλησης, αλλά αορίστου χρόνου και επομένως και οι εργαζόμενοι αυτοί να έχουν εργασιακά δικαιώματα.
Αυτή τη στιγμή ο ΟΔΙΕ ως επιχείρηση βεβαίως διατυπώνει κάποιες απόψεις με βάση στενά οικονομικά κριτήρια. Είμαι βέβαιος ότι εσάς σας ενδιαφέρει και η ευρύτερη διάσταση. Επομένως, ο ΟΔΙΕ αυτήν τη στιγμή είναι σε διαμάχη με το Α.Σ.Ε.Π. , πρέπει να δώσει επειγόντως τα στοιχεία που ζητάει το Α.Σ.Ε.Π., είναι σε διαμάχη με την Επιθεώρηση Εργασίας, πήγε η Επιθεώρηση Εργασίας και δεν βρήκε τίποτα εκεί και έχει κάνει έγγραφο ότι δεν τηρούνται οι νόμοι, επομένως άμεσα νομίζω πρέπει να λάβετε μέτρα να καλέσετε τη διοίκηση, αν χρειαστεί να την καλέσουμε και στη Βουλή, να γίνουν σεβαστά τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα που προτείνει και η Επιθεώρηση Εργασίας, δεύτερον να δοθούν τα στοιχεία στον Α.Σ.Ε.Π. και τρίτον να αλλάξει η υπουργική απόφαση και να βρεθεί ο πιο πρόσφορος δρόμος, ούτως ώστε με συνειδητή πολιτική παρέμβαση, κύριε Υπουργέ, αυτή είναι η θέση μου, με συνειδητή παρέμβαση και με πολιτική βούληση δική σας και της Κυβέρνησης γενικά, με τη στήριξη βεβαίως πιστεύω και όλων των κομμάτων εδώ μέσα, να υπάρξει ένα ανθρώπινο εργασιακό καθεστώς για τόσους εργαζόμενους που είναι άλλωστε και πάρα πολλοί, εκατοντάδες είναι.
Ευχαριστώ.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Η ερώτηση του κυρίου συναδέλφου, πραγματικά θίγει ένα μεγάλο θέμα. Η παρούσα Κυβέρνηση και η παρούσα διοίκηση του ΟΔΙΕ κατʼ ουσίαν το έχει κληρονομήσει σε ένα μέγεθος έξω από τα φυσιολογικά. Θα πρέπει να περιγράψουμε λίγο τη νομική φύση που έχει η συγκεκριμένη δραστηριότητα, δηλαδή η σχέση εργασίας του ευκαιριακού προσωπικού, όπως το ονομάζουν στον κανονισμό λειτουργίας του, στον εσωτερικό κανονισμό οργάνωσης, διάρθρωσης και λειτουργίας του οργανισμού, ο οποίος έχει θεσπιστεί και έχει κυρωθεί κατά ρητή νομοθετική εξουσιοδότηση και άρα, έχει ισχύ νόμου, όπως προβλέπεται και από αποφάσεις δικαστηρίων.
Προσωπικό ευκαιριακά απασχολούμενο, λοιπόν, είναι το προσωπικό που προσλαμβάνεται με σύμβαση μιας ημέρας κατά ειδική ρύθμιση μέσα στο συγκεκριμένο οργανισμό. Με βάση τις συγκεκριμένες διατάξεις ο νομοθέτης προβλέπει ειδικά και συγκεκριμένα την απασχόληση ευκαιριακά απασχολουμένου προσωπικού στον ΟΔΙΕ και μάλιστα για την κάλυψη των αναγκών των ιπποδρομιακών συγκεντρώσεων, δηλαδή τις μέρες κατά τις οποίες έχει ιππόδρομο.
Το βασικό στοιχείο το οποίο υπάρχει με την έννοια του κανόνα αναγκαστικού δικαίου είναι το εξής. Αυτές οι ευτελείς συμβάσεις δίνουν το δικαίωμα στον ΟΔΙΕ να μην υποχρεούται να συνεχίζει την απασχόληση των συγκεκριμένων προσώπων σε όλες τις ιπποδρομιακές συγκεντρώσεις. Μπορεί να τους καλέσει μια, δύο ή τρεις φορές και έχει τη διακριτική ευχέρεια της μη επαναπασχόλησης.
Όλα αυτά εμπεριέχονται και σε απάντηση που έχει σταλεί στον κύριο συνάδελφο. Απλώς τα αναφέρω, για να ακουστούν.
Επίσης, ένα άλλο κυρίαρχο στοιχείο είναι ότι η συγκεκριμένη εργασιακή σχέση δεν έχει συνέχεια. Δηλαδή, αν για κάποιο λόγο απουσιάσει, ακόμα και αν τον έχουν καλέσει αδικαιολογήτως, δεν έχει ούτε τις προβλεπόμενες από το νόμο και σε κάθε περίπτωση τις περιγραφόμενες συνήθως στις εργασιακές συμβάσεις συνέπειες. Είναι μια σχέση μιας ημέρας, η οποία καταρτίζεται κάθε φορά πριν από την ιπποδρομιακή διαδικασία. Πληρώνεται στο τέλος της διαδικασίας και αποχωρεί.
Είναι φανερό, λοιπόν, ότι είναι μια σχέση εργασίας με εντελώς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κυρίως λόγω της φύσης και του αντικειμένου της παρεχόμενης εργασίας, που την καθιστούν σαφώς διακριτή από κάθε άλλη σχέση που αφορά τύπους συμβάσεων εργασίας εκτάκτων αναγκών ή αυτές που ανανεώνονται χωρίς να υπάρχει αυτή η απόσταση των τριών μηνών που προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα 164, οπότε η λογική θα ήταν ότι καλύπτονται από αυτήν την διάταξη, για να μπορούν να έχουν αορίστου χρόνου συμβάσεις.
Γιʼ αυτό το λόγο άλλωστε οι εκάστοτε καταρτιζόμενες ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις του ΟΔΙΕ ουδέποτε ρύθμισαν θέματα που αφορούν το εν λόγω προσωπικό, το οποίο ρητά και νόμιμα εξαιρείται της εφαρμογής. Είναι δηλαδή μια ειδική περίπτωση και ο στόχος είναι στο πλάι των μονίμων ή εκείνων που έχουν συγκεκριμένη δραστηριότητα να εξυπηρετούν τις ιπποδρομιακές συγκεντρώσεις.
Είναι σαφές από το πρώτο μέρος της απάντησης -στο δεύτερο θα πω και την πολιτική θέση του αντικειμένου- ότι δεν υπάρχει τυπική διαδικασία πάνω στην οποία να στηριχθεί. Το Γʼ τμήμα του Α.Σ.Ε.Π. έστειλε μία δική του τοποθέτηση. Κακώς αναφέρεται στην ερώτηση ότι δεν υπάρχει απάντηση του ΟΔΙΕ. Έχει απαντήσει ο ΟΔΙΕ και μάλιστα πρόσφατα έχουμε και δεύτερη απάντηση που έρχεται από την ολομέλεια του Α.Σ.Ε.Π., την οποία στη δεύτερη φάση της ερώτησης θα την αναφέρω, ώστε να γίνει κατανοητό ακριβώς το σημείο στο οποίο βρίσκεται η συγκεκριμένη δραστηριότητα και πώς ενδεχομένως θα μπορούσε να ξεκαθαρίσει το σκηνικό.
Δευτερολογία Υφυπουργού:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο κύριος συνάδελφος έβαλε τη διάσταση που περιγράφεται και στην ερώτηση το τι γίνεται με το συγκεκριμένο προσωπικό. Θέλω να πω ότι ο Α.Σ.Ε.Π. έστειλε την απόφαση 1.071 από το τμήμα Α΄, στην οποία περιγράφει τις θέσεις του. Υπήρξε απάντηση από την πλευρά της διοίκησης και υπάρχει ένα πρόσφατο έγγραφο από τις 19 Μαΐου του 2007, το οποίο περίπου λέει τα εξής. Βάζει μια νομική βάση ότι η προηγούμενη απόφαση, η 1.071, όπως είναι προφανές από το περιεχόμενό της, δεν είναι οριστική, παρεχόντως διότι δεν διαλαμβάνει καν κρίση του Α.Σ.Ε.Π. περί του αν για τους επτακόσιους εργαζόμενους, για τους οποίους πρόκειται, συντρέχουν ή όχι οι νόμιμες προϋποθέσεις για την υπαγωγή τους στη ρύθμιση. Εφʼ όσον από τη διαδικασία αυτή καταλήξει ότι οι προϋποθέσεις είναι αυτές, σαφέστατο είναι ότι οι διατάξεις του 164 είναι σεβαστές και γιʼ αυτό υπάρχει, για να μπορέσουμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα.
Από τη στιγμή κατά την οποία δεν θα υπάρξει λύση σε τέτοιο επίπεδο, εμείς πολιτικά μελετάμε το θέμα διότι δεν είναι ένα απλό θέμα που αφορά πενήντα άτομα. Εκεί είναι χίλια άτομα, τα οποία εμφανίζονται με μια άναρχη κατάσταση σε πολλά στοιχεία. Είναι φανερό ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Έτσι και αλλιώς αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε ένα καινούριο προγραμματισμό στη λειτουργία του ΟΔΥΕ μέσα στο οποίο υπάρχει ένα πρόγραμμα δράσεων για τα επόμενα χρόνια 8, 9, 10 μέσα στο οποίο θα εντάξουμε όλο το θέμα των εργαζομένων, έτσι ώστε κατʼ αρχήν να μην υπάρχει –αυτό είναι αυτονόητο- παραβίαση εργασιακών όρων. Είναι αυτονόητο ότι η προστασία των εργαζομένων είναι πρωταρχικό στοιχείο της λειτουργίας μας. Από την άλλη πλευρά χρήματα κινούνται χωρίς να φέρνουν το ανάλογο αποτέλεσμα δεν πρέπει να διατίθενται προς τέτοιες κατευθύνσεις.
Λαμβάνουμε υπ' όψιν μας σοβαρά τα στοιχεία που τέθηκαν και όταν θα έχουμε την τελική κρίση, θα έχουμε και τη δική μας θέση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Συγκρατώ το σημερινό καθεστώς ως απαράδεκτο.