Ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος σε θέματα Υγείας-Πρόνοιας, μιλώντας στο 2ο Διεθνές Συνέδριο «Άτομα με αναπηρία και ΜΜΕ», που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «η σημασία του συνεδρίου για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στα προβλήματα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) είναι σημαντική. Ωστόσο στο πεδίο της πολιτικής, από το 2000 και μετά γίνονται βήματα προς τα πίσω αντί προς τα εμπρός. Η κάρτα αναπηρίας, οι δυσκολίες προσβασιμότητας, τα ζητήματα εκπαίδευσης, απασχόλησης, αποκατάστασης, καταπολέμησης διακρίσεων κα., διαιωνίζονται. Το κοινωνικό κράτος αντί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, αποσύρεται σταδιακά με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και οι ευθύνες «επίλυσης» των προβλημάτων των ΑμεΑ, μετατοπίζονται στις ιδιωτικές εταιρίες, φορτώνοντας μεγάλα βάρη στους ίδιους και τις οικογένειες τους. Παρότι η δικομματική επιτροπή της Βουλής, κατέληξε τον περασμένο χρόνο ομόφωνα, σε πόρισμα σε μέτρα υπέρ των ΑμεΑ δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα ουσιαστικό.
Ο Υπουργός Υγείας και κοινωνικής Αλληλεγγύης εκτός από τις γνωστές υποσχέσεις καταφεύγει όλο και σε νέα επικοινωνιακά «τρικ», μετατοπίζοντας τις ευθύνες της κοινωνικής πρόνοιας στις «εθελοντικές οργανώσεις» (λεγόμενη κοινωνία των πολιτών). Πρόκειται στην ουσία για επιλογές εγκατάλειψης των ΑμεΑ στην τύχη τους. Χαρακτηριστική περίπτωση το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στην Καλλιθέα, που για να καλύψει δαπάνες μισθοδοσίας, αναγκάζεται να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία, τα οποία προορίζονται για προγράμματα εκπαίδευσης και αποκατάστασης.
Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) θα μπορούσαν με κατάλληλες ενημερωτικές εκπομπές να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για ισότιμη ένταξη των ΑμεΑ στην κοινωνία. Ωστόσο πολλές φορές από διάφορες εκπομπές και τηλεμαραθώνιους, είτε μειώνεται η προσωπικότητα των ατόμων με αναπηρία είτε αναπαράγονται στερεότυπα αντιμετώπισης τους με όρους φιλανθρωπίας!!
Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ πιστεύει ότι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στα προβλήματα των ΑμεΑ από τα ΜΜΕ πρέπει να τηρούν ορισμένους κανόνες: α) να διοργανώνουν εκπομπές σε συνεργασία με τις συνδικαλιστικά τους όργανα, β) σε περιπτώσεις απαράδεκτων εκπομπών (όπως έγινε πρόσφατα), να επεμβαίνει το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, γ) στους δημοσιογράφους των ΜΜΕ να υπάρχουν και δημοσιογράφοι ΑμεΑ, δ) για τα θέματα εκπαίδευσης να γίνει συνταγματική ρύθμιση για ειδικά συγγράμματα ανάλογα με τις ανάγκες, ε) επίσης να εφαρμοστεί στην πράξη η πρόσληψη 10% ΑμεΑ στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στ) να αυξηθούν τα κονδύλια για την πρόνοια και να εφαρμοστεί στην πράξη η κοινωνική αλληλεγγύη και ιδιαίτερα στις αδύναμες εισοδηματικά κατηγορίες των ΑμεΑ, κα. Τέλος ο ΣΥΝ υποστηρίζει το ευρύτερο πλαίσιο αιτημάτων τους και στηρίζει τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις.»
To Γραφείο Τύπου