Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/06/2007

Σε ομηρία βρίσκονται καθηγητές που διδάσκουν με ανάθεση διδακτικών καθηκόντων σε Πανεπιστήμια

Ερώτηση του Γιάννη Δραγασάκη προς την Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία εστάλη σε διάφορα Παν/μια της χώρας, μεταξύ των οποίων και στο Παν/μιο Αιγαίου, ζητείται η εφαρμογή της πράξης του  με αρ. 114/06, σύμφωνα με την οποία συμβασιούχοι καθηγητές που έχουν προσληφθεί βάσει του Π.Δ. 407/80 και των οποίων ο συνολικός χρόνος πρόσληψης έχει υπερβεί τα 3 χρόνια δε δικαιούνται δεδουλευμένων και δεν επιτρέπεται να επαναπροσληφθούν. Η εν λόγω απόφαση ερμήνευσε με τρόπο άδικο και έξω από την πανεπιστημιακή πραγματικότητα και τις ανάγκες της σχετική διάταξη του ΠΔ 407/80 και  δημιουργεί νέα σοβαρή αναστάτωση στην εύρυθμη λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και ιδιαίτερα των περιφερειακών.

Με την απόφαση αυτή επανέρχεται στην επικαιρότητα το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της ομηρίας πλήθους επιστημόνων, συχνά με διεθνείς περγαμηνές. Ταυτόχρονα αναδεικνύεται και το λειτουργικό πρόβλημα των Πανεπιστημίων, καθώς γίνεται προφανής η διακύβευση της υλοποίησης του προγράμματος  σπουδών των περισσότερων εξ αυτών. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις κινδυνεύουν με κατάρρευση ολόκληροι τομείς/τμήματα, όπως λχ τα τμήματα διεύρυνσης και όχι μόνο.

Ως γνωστόν, η σχετική διάταξη συνδεόταν στενά με την προοπτική άμεσης προκήρυξης οργανικών θέσεων και τη χορήγηση σχετικών πιστώσεων στα ΑΕΙ, που θα επέτρεπε, μεταξύ των άλλων, την πλήρη ένταξη σε αυτά ενός σημαντικού (από ερευνητικής, διδακτικής και συγγραφικής άποψης) και έμπειρου (από την ήδη τριετή προϋπηρεσία του) επιστημονικού δυναμικού. Δυστυχώς όμως υπήρξε εκ μέρους του αρμόδιου υπουργείου πλήρης απραξία, τα αποτελέσματα της οποίας υφίστανται σήμερα άνθρωποι που στήριξαν με αποτελεσματικότητα και επιτυχία τα τμήματα στα οποία υπηρετούν και τα οποία δε θα ήταν, σε αρκετές περιπτώσεις, σε θέση να διεκπεραιώσουν το έργο τους εξαιτίας της ολιγωρίας της πολιτείας.

Ύστερα από τα ανωτέρω, ερωτάται η κ. Υπουργός:

Τι μέτρα πρόκειται να λάβει ώστε:

1.    Άμεσα και με ανάλογη είτε αποσαφήνιση είτε με νομοθετική ρύθμιση να αρθεί το εμπόδιο της τριετίας και αφενός μεν οι ήδη υπηρετούντες επιστήμονες να συνεχίσουν να προσφέρουν το έργο τους και αφετέρου να πάψει ο παράγοντας αυτός να αποτελεί αντικίνητρο για την προσέλκυση επιστημόνων υψηλών προσόντων (ιδιαίτερα νέων) στα ελληνικά πανεπιστήμια.

2.    Πώς και πότε πρόκειται η κυβέρνηση να προχωρήσει αποφασιστικά-λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των ΑΕΙ που της έχουν ήδη γνωστοποιηθεί μέσω του προγραμματισμού που υπέβαλαν τα ιδρύματα- στην προκήρυξη θέσεων και στη εξασφάλιση των σχετικών πιστώσεων;

 3. Έχει στοιχεία το υπουργείο πόσοι ακριβώς καθηγητές διδάσκουν ως συμβασιούχοι και σε ποια ΑΕΙ και ΤΕΙ βάσει του Π.Δ. 407/80 και αν ναι, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Δραγασάκης