Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος επισκέφθηκε σήμερα τον Αγ. Νικόλαο Κρήτης.
Ο Αλ. Αλαβάνος συναντήθηκε με το Δήμαρχο Αγ. Νικολάου κ. Κουνενάκη και με φορείς της πόλης Το μεσημέρι μίλησε σε συγκέντρωση στο Επιμελητήριο Αγ. Νικολάου. Ανάμεσα στα άλλα, αναφέρθηκε:
Ο Πρωθυπουργός έκανε σήμερα, μέσα σε συνθήκες καύσωνα, σε λίγα λεπτά, σε ένα προσυνέδριο της Ν.Δ., πλούσιους τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους φτωχούς και τους τρίτεκνους. Υποσχέθηκε Εθνική σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους, χωρίς να λέει ποιοι θα την πάρουν και πόση θα είναι. Στους φτωχούς υποσχέθηκε ενίσχυση, την ώρα που έχει καταψηφίσει την νομοθετική πρόταση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς στη Βουλή για ελάχιστο κατώτερο εγγυημένο εισόδημα. Στους δε τρίτεκνους υπόσχεται κοινωνική ενίσχυση μέσα στο 2008 -δηλαδή μετά τις εκλογές- με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που είχε πει τα ίδια πριν από τις εκλογές του 2004.
Το κοινωνικό κράτος θέλει αγώνες, θέλει σύγκρουση με τα ισχυρά συμφέροντα. Θέλει άλλους πολιτικούς συσχετισμούς. Χρειάζεται μια δυνατή ενωτική Αριστερά.
Έχω να κάνω μερικές παρατηρήσεις:
Πρώτη παρατήρηση: Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής οδηγούν σε μία μεταρρυθμιστική Συνθήκη, όπως λέγεται, που σχεδόν δεν είναι τίποτε άλλο από μία περίληψη του Σχεδίου Ευρωσυντάγματος, το οποίο απορρίφθηκε από τα λαϊκά δημοψηφίσματα.
Η Ε.Ε. επιμένει στις πολιτικές των ανεξέλεγκτων αγορών στο όνομα του ανταγωνισμού, της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους, των ιδιωτικοποιήσεων, της συρρίκνωσης του δημοσίου χώρου, της εξάρτησης από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Την στιγμή που αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι προωθημένες πολιτικές για την στήριξη του κοινωνικού κράτους στις σημερινές συνθήκες, για την απασχόληση ιδιαίτερα στη νεολαία, για την ενίσχυση του δημόσιου χώρου, για την προστασία του περιβάλλοντος, για την ειρήνη, για την αυτονομία από τις ΗΠΑ.
Δεν μπορεί να επαναληφθεί αυτό που έγινε και με το σχέδιο ευρωσυντάγματος, δηλαδή η έγκριση της Ελλάδας σε οποιαδήποτε συμφωνία να γίνει χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών. Δεν μπορεί να είμαστε δεύτερης κατηγορίας πολίτες. Σε άλλες χώρες να υπάρχει δυνατότητα του δημοψηφίσματος και σε εμάς να αποφασίζει η εκάστοτε δεδομένη κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.
Ζητάμε από την κυβέρνηση να δεσμευτεί από τώρα ότι οποιαδήποτε σχέδιο συνθήκης θα τεθεί υπό την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.
Τρίτη παρατήρηση: Δυστυχώς ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής περιορίστηκε στο ρόλο δημοσιογράφου. Η Ελλάδα ήταν απούσα από μια διαπραγμάτευση ανάμεσα σε όλους και εφ΄όλης της ύλης. Η Πολωνία διαπραγματεύονταν το θέμα των ψήφων της στο Συμβούλιο, η Γαλλία τους κανόνες του ανταγωνισμού, η Βρετανία την εξαίρεσή της από μεταναστευτικές και κοινωνικές πολιτικές. Η Ολλανδία την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μόνο η Ελλάδα ήταν πολιτικά απούσα. Δυστυχώς η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν μπορεί να εκφράσει και να προωθήσει ζωτικά αιτήματα της χώρας μας στα διεθνή όργανα. Όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσε να ήταν η δέσμευση για τη στήριξη των ενισχύσεων της ΚΑΠ, οι οποίες απειλούνται από την ενδιάμεση αναθεώρηση του 2008 και από την πλήρη αναθεώρηση του 2013.
Δυστυχώς οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού έχουν κάνει ένα μεγάλο λάθος. Του δίνουν να διαβάσει κατά τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα τις εκλογικές ομιλίες του 2004. Αυτό διαπιστώνει κανείς παντού. Αυτό διαπίστωσα και εδώ στην Κρήτη. Όσα είπε ο Πρωθυπουργός για τους οδικούς άξονες, για το ενεργειακό, για την αγροτική οικονομία, για τον τουρισμό, είναι ακριβώς οι υποσχέσεις οι οποίες είχαν δοθεί και πριν από τις εκλογές και για τις οποίες δεν έχει κάνει κανένα ουσιαστικό βήμα μπροστά.
Παράλληλα όμως και από την αξιωματική αντιπολίτευση βλέπουμε περιοδείες που εστιάζονται στα έργα και ημέρες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ πριν το 2004. Η πολιτική στην Ελλάδα δεν μπορεί να αναπτύσσεται με γλώσσα και όρους του 2004, του παρελθόντος, αλλά πρέπει να αναπτυχθεί με γλώσσα και προϋποθέσεις του 2007, του 2010, του 2020.
Αυτό προσπαθεί η ενωτική Αριστερά. Να πάει η χώρα στο αύριο και όχι να κινείται ως ένα εκκρεμές ανάμεσα στο σήμερα και το χθες.
Ακούσαμε έκπληκτοι χθες τον μέχρι πρότινος Γραμματέα της Ν.Δ., Υπουργό Εθνικής Άμυνας να ισχυρίζεται ότι όσον αφορά στους απλούς εργαζόμενους στο δημόσιο τι να κάνουμε, θα εφαρμόσουμε αντικειμενικές διαδικασίες, διαδικασίες ΑΣΕΠ. Όσον αφορά όμως στα στελέχη του δημόσιου τομέα, στους επικεφαλής δημοσίων Οργανισμών, τους επικεφαλής δημοσίων νοσοκομείων, θα διορίσουμε ανθρώπους που πιστεύουν στο πρόγραμμα της Ν.Δ.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο επιχείρημα κατά του δικομματισμού από αυτά που είπε ο Υπουργός. Οι άρρωστοι σ΄ ένα νοσοκομείο, οι οικογένειές τους, το νοσηλευτικό προσωπικό που δουλεύει υπερεντατικά, σε συνθήκες μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, οι γιατροί με καθηλωμένες απολαβές εδώ και δεκαετίες δεν χρειάζονται ένα διοικητή που έχει κομματικό βιβλιάριο του ενός ή του άλλου μεγάλου κόμματος. Χρειάζονται διοικητή που βιώνει τα προβλήματα των ασθενών, που κατανοεί τις τεράστιες ελλείψεις του ΕΣΥ, που είναι διεκδικητικός απέναντι στις κυβερνήσεις, που ξέρει να διαχειρίζεται και να προγραμματίζει.
To Γραφείο Τύπου