Στη χώρα μας, το Εθνικό Διασυνδεδεμένο σύστημα έχει οδηγηθεί σε μηδενική εφεδρεία και πολλά χρόνια τώρα έχει περιορισθεί η συντήρηση των δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης. Η Κυβέρνηση είχε αυταπάτες ότι την περίοδο της μεγάλης ζήτησης, το Θέρος δηλαδή, θα μπορούσε να εισάγει ενέργεια από τον ενεργειακό περίγυρο χώρο της Ελλάδας (Ιταλία, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Τουρκία κ.α.). Στις σημερινές συνθήκες καύσωνα και ειδικών κλιματικών συνθηκών η ενεργειακή υποδομή της χώρας βρίσκεται στο έλεος των φυσικών φαινομένων . Την επόμενη εβδομάδα, με μηδενική εφεδρεία και δυστοκία στην εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η χώρα κινδυνεύει για ένα νέο γενικό μπλάκ αουτ. Η Κυβέρνηση έχει ως μοναδική δυνατότητα για να αποφύγει το μπλακ αουτ, σε περίπτωση βλάβης σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ή σε μεγάλο υποσταθμό τις ώρες αιχμής, να προβεί σε εκτεταμένες διακοπές. Είναι γνωστό ότι το εθνικό διασυνδεδεμένο σύστημα μεταφοράς και παραγωγής της χώρας μας είναι συνδεδεμένο με το ευρωπαϊκό, επομένως για να γίνουν αυτές οι διακοπές• πρέπει να γίνουν «χειροκίνητα» και σε προεπιλεγμένες περιοχές.
Οι ευθύνες για τη μηδενική εφεδρεία του συστήματος αλλά και για το γενικότερο έλλειμμα ενέργειας βαρύνουν τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά το παρελθόν, αλλά και της ΝΔ που ενώ αποδέχεται ότι ο ενεργειακός τομέας απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό (με εκτίμηση αποτελεσμάτων για 3-4 χρόνια), συνεχίζει την ίδια παραλυτική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, προκειμένου να διαμορφώσει ελκυστικό περιβάλλον για την ταχεία διείσδυση των ιδιωτών παραγωγών στο σύστημα ηλεκτρενέργειας.
Μετά από αυτά ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Ποιος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την παραλυτική πολιτική που ασκήθηκε στον ενεργειακό τομέα;
2. Γιατί υπάρχει αυτή η εξέλιξη και με ποια κριτήρια επιλέγονται οι περιοχές που θα υποστούν τις εκτεταμένες διακοπές ρεύματος αν χρειαστεί; Να δοθεί ο κατάλογος στη δημοσιότητα.
Η ερωτώσα βουλευτής
Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη