Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/06/2007

Δήλωση Δ.Στρατούλη σχετικά με τις σημερινές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη μέλη της ΕΕ για θέσπιση κοινών αρχών για το συνδυασμό ευελιξίας και ασφάλειας στην εργασία

Σχετικά με τις σημερινές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη μέλη της ΕΕ  για θέσπιση κοινών αρχών για το συνδυασμό ευελιξίας και ασφάλειας στην εργασία, δηλαδή για τη λεγόμενη «flexicurity», ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του δήλωσε τα εξής:

Η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως την δημοσιοποίησε ο κοινοτικός επίτροπος για την απασχόληση Βλαντιμίρ Σπίντλα, είναι στη λογική της «πράσινης βίβλου για την εργασία», για την οποία όμως δεν τέλειωσε ακόμα ο διάλογος στα θεσμικά κοινοτικά όργανα. Αποτελεί το μανιφέστο της κυρίαρχης νεοφιλελεύθερης ελίτ της Ε.Ε. για την πλήρη κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της αύξησης των επιχειρηματικών κερδών με την εφαρμογή της λεγόμενης  «flexicurity” (συνδυασμού της  ευελιξίας με την ασφάλεια της εργασίας), προωθεί ένα ζοφερό εργασιακό μοντέλο με γενικευμένη εφαρμογή της ελαστικής και μερικής απασχόλησης σε βάρος της πλήρους και σταθερής, με πλήρη ελευθερία στις επιχειρήσεις για απολύσεις εργαζόμενων και με την κατάργηση των όποιων προστατευτικών για τους εργαζόμενους διατάξεων  της Εργατικής Νομοθεσίας έχουν απομείνει.

Η λεγόμενη «flexicurity”, την οποία τελευταία άρχισαν να λατρεύουν ως σύγχρονη θεά οι κυρίαρχες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις στην Ευρώπη αλλά και στην χώρα μας, είναι μία μεγάλη απάτη. Η εργασιακή ασφάλεια με την ευελιξία είναι τόσο ασύμβατες μεταξύ τους όπως το νερό και η φωτιά, αφού ο βασικός πυρήνας της ευελιξίας είναι η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα και η προσωρινότητα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι νέες της Ευρώπης και της χώρας μας με τους αγώνες τους θα ακυρώσουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως είχαν κατορθώσει πέρυσι οι νέοι και οι άνεργοι της Γαλλίας να ακυρώσουν την σύμβαση της πρώτης προσωρινής απασχόλησης. Γιατί δεν βολεύονται με ένα μέλλον μερικής εργασίας, μερικής  αμοιβής, μερικής ασφάλισης και μερικής ζωής, για να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τα κέρδη των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.  

To Γραφείο Τύπου