Το Βόλο και το Πήλιο επισκέφθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος, όπου είχε συναντήσεις με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Πηλίου.
Σε Συνέντευξή του προς τον Τύπο ο Αλέκος Αλαβάνος, μεταξύ άλλων, σχολίασε:
«Από την ενημέρωση που έχω επιβεβαιώνεται πρώτον ότι τεράστιες ευθύνες για την έκταση που παίρνουν οι πυρκαγιές έχει η πλήρης σχεδόν έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στην Πυροσβεστική, στην Πολιτική Προστασία, στις δασικές υπηρεσίες, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και βέβαια στην έλλειψη του αναγκαίου εξοπλισμού ειδικά στην κρίσιμη στιγμή.
Δεύτερον, το γεγονός ότι οι πυρκαγιές εμφανίστηκαν σε μια ιδιαίτερα τουριστική περιοχή της Ελλάδας έχει άμεση σχέση με την γκρίζα νομική ζώνη, σχετικά με τα δάση, που ανοίγει την όρεξη για εμπρησμούς στους καταπατητές».
Και συνέχισε:
«Για μας δύο κεντρικά ζητήματα, ανάμεσα στα άλλα ιδιαίτερα σημαντικά, είναι αναγκαία. Πρώτον η δημιουργία ενιαίου επιχειρησιακού φορέα που θα συντονίζει όλες τις υπηρεσίες και δεύτερον η άρση της νομικής αβεβαιότητας για τα όρια των δασών με την απόσυρση της τροπολογίας για το άρθρο 24 του Συντάγματος από τη Ν.Δ., την κατάργηση του Νόμου 3208 του 2003 του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την άμεση κατάρτιση δασικών χαρτών και κτηματολογίου».
«Πρώτον, χρειάζεται να αποσύρει η Κυβέρνηση την τροποποίηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, που μειώνει την έκταση και την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων.
Δεύτερον, χρειάζεται ενιαίος φορέας διαχείρισης. Οι αρμοδιότητες για τα δάση διασπείρονται σήμερα ανάμεσα στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι ασύλληπτο να γίνονται συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και να λείπει ο κατʼ εξοχήν αρμόδιος για τα δάση Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Να σταματήσει αυτή η ασυνεννοησία. Να γίνει ένας ενιαίος φορέας διαχείρισης, να συνεργάζονται οι πυροσβέστες με δασολόγους, με δασικές υπηρεσίες.
Τρίτον, να γίνουν δασικοί χάρτες. Να υπάρξει επιτέλους δασικό κτηματολόγιο μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Να υπάρξει οριοθέτηση των δασών, όπου το δάσος δεν θα το αγγίζει κανείς, δεν θα το προσβάλλει κανείς και θα οφείλουν όλοι να το σέβονται. Δεν μπορεί μέσα στα πεύκα και μέσα στα πλατάνια να ξεφυτρώνουν βίλες.
Τέταρτον, μονιμοποίηση των συμβασιούχων δασοπυροσβεστών. Όχι πια άλλο μοριοδοτήσεις. Αυτά τα νέα παιδιά, που διακινδυνεύουν και τη ζωή τους ακόμη, τα χρειαζόμαστε όλο το χρόνο. Τα έργα πρόληψης και προστασίας του δάσους πρέπει να είναι συνεχή.
Πέμπτον, στήριξη και ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να σταματήσει το χάος που υπάρχει. Ο ένας δρόμος ανήκει στην περιφέρεια γιατί είναι δασικός, ο άλλος δρόμος είναι αγροτικός, ανήκει στη νομαρχία, ο άλλος στο δήμο και να μη μπορούν να συνεννοηθούν οι υπηρεσίες. Μέσα σʼ αυτή τη κατάσταση δεν μπορεί να αξιοποιηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει πολλές δυνατότητες και πολλά να προσφέρει.
Έκτον, ανάρτηση στο διαδίκτυο των δασικών χαρτών κάθε χρόνο, ώστε να ξέρει ο καθένας ότι εκεί πέρα που μπαίνει μπετόν και αρχίζουν θεμέλια είναι δάσος είναι περιουσία όλου του ελληνικού λαού και ότι μπορεί να αντιδράσει.
Έβδομον, αξιοποίηση των επενδύσεων του Προγράμματος Δημόσιων επενδύσεων αλλά και του κοινοτικού χρήματος.
Είναι ντροπή να καίγονται τα δάση και εμείς να μην αξιοποιούμε τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των δασών.
Όγδοο, αποζημιώσεις στους πληγέντες. Αμεση καταμέτρηση των ζημιών και έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων. Το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, η απώλεια του εισοδήματος και οι εγκαταστάσεις που κάηκαν πρέπει να αποζημιωθούν πλήρως.
Ένατο, πραγματικές αναδασώσεις. Σχεδιασμός και ανάπτυξη της πρόληψης με πυροφυλάκια, καθαρισμούς, αντιπυρικές ζώνες, υδατοδεξαμενές.
Δέκατο, κανείς δεν μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά τα δάση αν δεν ενεργοποιηθεί ο ίδιος ο πολίτης. Αν δεν δημιουργηθεί ισχυρό εθελοντικό κίνημα προστασίας του δάσους. Χαιρετίζουμε την ευαισθησία που δείχνει η νεολαία και την καλούμε να πρωτοστατήσει σε αυτό το κίνημα.»
To Γραφείο Τύπου