Σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκου Αλαβάνου σχετικά με την προστασία του οικοσυστήματος της λιμνοθάλασσας του Καϊάφα στο Ν. Ηλείας από την «κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος - Τσάκωνα» απάντησε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος.
Στην ερώτησή του ο κ. Αλαβάνος τόνιζε : «H χωροθέτηση εντός των ορίων του οικοσυστήματος, ενός τέτοιου αυτοκινητόδρομου συνεπάγεται τη διάσπαση του οικοσυστήματος, τη καταστροφή της βιοποικιλότητας και τον αποκλεισμό της επικοινωνίας της λίμνης με τη θάλασσα που γίνεται κυρίως μέσω των διαπερατών πετρωμάτων αλλά και την αισθητική αλλοίωση του τοπίου που είναι μοναδικού φυσικού κάλλους.» και ζητούσε από το ΥΠΕΧΩΔΕ να «εξετάσει εμπεριστατωμένα εναλλακτικές δυνατότητες χωροθέτησης του αυτοκινητόδρομου».
Στην αρχική απάντησή του ο κ. Ξανθόπουλος, αφού μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «έχουν εξετασθεί ήδη εναλλακτικές οδοί διέλευσης του αυτοκινητόδρομου» που όμως είναι και αυτές «περιβαλλοντικά αδόκιμοι» κατέληξε : «Πράγματι ακολουθούμε την υπάρχουσα εθνική οδό, η οποία υπάρχει ούτως ή άλλως. Η όποια ζημιά έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Εγώ θλίβομαι, διότι υπάρχει και αυτή η ζημιά, αλλά θα παρακαλέσω να γίνει κατανοητό ότι είναι πολύ μικρότερη από την οποιαδήποτε άλλη λύση που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε.»
Παρεμβαίνοντας ο Αλ. Αλαβάνος ανέφερε : «Ευχαριστώ τον Υπουργό. Με τεκμηριωμένο τρόπο προσπάθησε να απαντήσει σ΄ αυτό το ζήτημα, αλλά νομίζω μερικά στοιχεία από αυτά που ανέφερε δεν στέκουν.
Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι όταν πήγα στη Λίμνη Καϊάφα πριν από λίγες μέρες έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Δηλαδή μιλάμε και για τη Λίμνη Καϊάφα αλλά και για όλες τις άλλες τοποθεσίες, το Πευκοδάσος, τις ιαματικές πήγες, τα σπήλαια, τον αρχαιολογικό χώρο που είναι μοναδικά, έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Και σκέφτομαι εντάξει, τα μισά οι καταπατητές, τα άλλα μισά τα τεχνικά έργα με τον τρόπο που γίνονται; Εμείς θέλουμε να γίνει ο δρόμος Πάτρας – Πύργου – Τσακώνας, έχουμε αγωνιστεί χρόνια να γίνει η Ιωνία οδός, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε λύσεις.
Πενήντα δέντρα, είπατε κύριε Υπουργέ. Ήμουν εκεί, τον πέρασα αυτό το δρόμο. Μιλάμε για τριπλασιασμό, τετραπλασιασμό του πλάτους του και μιλάμε για εκατοντάδες δέντρα, για καταστροφή ενός ολόκληρου δάσους. Μου είπαν μάλιστα οι κάτοικοι, κοιτάχτε κύριε Πρόεδρε, λένε ότι θα κοπούν 50 δέντρα. Μιλάμε για εκατοντάδες δέντρα και για μια καταστροφή ενός πευκοδάσους.
Δεύτερον είπατε για 350 μέτρα υπογειοποίηση. Ασφαλώς η καυτή ζώνη είναι γύρω από τη Λίμνη Καϊάφα αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Επεκτείνεται προς τη Μεσσηνία, περνάει τους οικισμούς Άνω Καλού Νερού, Κοπανακίου, Δορίου, κ.α και εκτείνεται σε μια μεγάλη έκταση.
Τρίτον έχετε μια αντίθεση - υποτίθεται και όντως τέτοια έργα, παρότι γίνονται με τα ΣΔΙΤ με τα οποία εμείς διαφωνούμε, συμβάλλουν στην περιφερειακή ανάπτυξη- σαφή με το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Μεσσηνίας το οποίο έχει κάνει και προτάσεις» και κατέληξε «Εγώ σας θέτω το εξής ερώτημα : Εάν είστε διατεθειμένος πρώτον να έρθετε σε επαφή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σ΄ αυτά τα μέρη και δεύτερον να συνεχίσετε να εξετάζετε εναλλακτική λύση. Νομίζω ότι θα είναι ένα έγκλημα να καταστρέψουμε αυτό το οικοσύστημα και αυτούς τους οικισμούς. Ξαναλέω είστε έτοιμος να΄ ρθειτε σε επαφή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Νομαρχιακά Συμβούλια Μεσσηνίας, Ηλείας και να εξετάσετε εναλλακτικές λύσεις που ασφαλώς πάνε προς ανατολικά;»
Στη δευτερολογία του ο κ. Ξανθόπουλος κατέληξε : «Δέχομαι ευχαρίστως αυτό που είπατε, να δούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εγώ ο ίδιος προσωπικά, να το ξανακουβεντιάσουμε το θέμα. Στη φάση αυτή βέβαια, η υπόθεση αυτή πηγαίνει στη Βουλή για κύρωση, αυτό όμως δεν εμπλέκει τη μία διαδικασία με την άλλη, διότι αν πράγματι βρεθεί κάτι καλύτερο και εφικτό, υπάρχουν προβλέψεις στη σύμβαση, ώστε να μπορεί να γίνει.
Συνεπώς, θα το εξετάσουμε το θέμα και μάλιστα, με όλη την απαραίτητη τεκμηρίωση, παρακαλώντας τους ντόπιους να κάνουν και τη δική τους επιστημονική τεκμηρίωση με ειδικούς, ώστε να υπάρχει ένας ουσιαστικός διάλογος πιο επιστημονικός. Ευχαριστώ.»