Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα κατά πλειοψηφία, με 512 ψήφους υπέρ, 156 κατά και 18 αποχές, την πρόταση της Κομισιόν για την πλήρη απελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών, ζητώντας παράλληλα την αναβολή έναρξης εφαρμογής κατά δύο χρόνια (από το 2009 στο 2011) και για τα νέα κράτη μέλη, καθώς και για χώρες όπου υπάρχουν πολλές δυσπρόσιτες ορεινές και νησιώτικες περιοχές (όπως και η Ελλάδα), κατά τέσσερα χρόνια.
Η Ευρωομάδα της Αριστεράς, προβάλλοντας τα αιτήματα των συνδικάτων, αλλά και 10 ιστορικών ταχυδρομικών φορέων (ανάμεσά τους και τα ΕΛ.ΤΑ.), χαρακτήρισε νεοφιλελεύθερη τη φιλοσοφία της πρότασης και την καταψήφισε, γιατί υπονομεύει την καθολική και ίση για όλους ταχυδρομική υπηρεσία, θα πλήξει ιδιαίτερα τους κατοίκους της περιφέρειας και θα οδηγήσει σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, αιτιολογώντας ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου την αρνητική του ψήφο, δήλωσε:
"Καταψήφισα την έκθεση Φέρμπερ, γιατί ενισχύει τη δογματική νεοφιλελεύθερη προσέγγιση σε έναν νευραλγικό τομέα δημοσίου συμφέροντος, τις ταχυδρομικές υπηρεσίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμεινε αδιάλλακτα στις αρχικές τις προτάσεις, παρά τις έντονες αντιδράσεις δέκα ιστορικών φορέων καθολικής υπηρεσίας -μεταξύ των οποίων και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία-, τις αναφορές χιλιάδων πολιτών και τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Επαγγελματικών Σωματείων και της Ομοσπονδίας Ταχυδρομικών Υπαλλήλων. Την ίδια στιγμή, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι απαραίτητες μελέτες των επιπτώσεων από την απελευθέρωση της αγοράς και στα 27 κράτη μέλη.
Με το βεβιασμένο άνοιγμα της αγοράς και την επί της ουσίας κατάργηση της "αρχής της καθολικής υπηρεσίας", είναι μαθηματικά βέβαιο πως χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν και παράλληλα, η πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές και φθηνές ταχυδρομικές υπηρεσίες θα περιοριστεί. Οι συνέπειες θα είναι ακόμη σημαντικότερες για τους κατοίκους απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων, ορεινών ή νησιωτικών, περιοχών, η εξυπηρέτηση των οποίων δε θα είναι συμφέρουσα για τις επιχειρήσεις.
Η αναβολή της έναρξης ισχύος της νέας οδηγίας έχει μικρή μόνον σημασία, γιατί απλώς αναβάλει τα αρνητικά αποτελέσματα για δύο χρόνια.
Εξάλλου, η μέχρι σήμερα εμπειρία στις χώρες όπου η αγορά έχει ήδη απελευθερωθεί πλήρως κάθε άλλο παρά θετική είναι.
Η απαίτηση για την απελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών με το "έτσι θέλω", μάλλον προβλήματα δημιουργεί παρά λύσεις."
To Γραφείο Τύπου