Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία (558 ψήφοι υπέρ, 47 κατά και 8 αποχές) την έκθεση σχετικά με την FYROM. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης κατέθεσε και υποστήριξε τροπολογίες, σε συνεργασία και με άλλους Έλληνες ευρωβουλευτές, τόσο στο πλαίσιο της Ευρωομάδας της Αριστεράς, όσο και στην Ολομέλεια (τροπολογίες υπ' αριθμ. 28 και 29), προκειμένου η τελική μορφή της έκθεσης να λαμβάνει περισσότερο υπ' όψιν τις θέσεις και τις ευαισθησίες της ελληνικής πλευράς, καθώς και την εν εξελίξει διμερή διαπραγμάτευση για το όνομα, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ ψήφισε αποχή, αρνούμενος θετική ψήφο στην τελική ψηφοφορία για το σύνολο της έκθεσης, και έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«"Στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα".
Πολύ φοβούμαι ότι η ιστορική ευκαιρία για έναν ικανοποιητικό συμβιβασμό με τη FYROM, με σύνθετη ονομασία κοινής αποδοχής, χάθηκε οριστικά το 1992. Δυστυχώς, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, με τη σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ και υπό την πίεση των γνωστών σωβινιστικών και εθνικιστικών κύκλων, απέρριψε την πρόταση της Πορτογαλικής Προεδρίας, γνωστή ως "πακέτο Πινέιρο", την οποία με διορατικότητα και τόλμη είχε υποστηρίξει ο ΣΥΝ.
Έκτοτε ο χρόνος δουλεύει εις βάρος των επισήμων ελληνικών θέσεων. Οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις δίνουν μάχη οπισθοφυλακών. Οι διεθνείς συσχετισμοί επιδεινώνονται και σκληραίνει η διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης της FYROM στις συζητήσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Η υιοθέτηση της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία, αποτυπώνει απλώς αυτή τη δυσάρεστη αλήθεια, την οποία οι κυβερνώντες κρύβουν επιμελώς από τους Έλληνες πολίτες. Ο στρουθοκαμηλισμός, η διγλωσσία και η άσκηση εξωτερικής πολιτικής με κριτήρια εσωτερικής κατανάλωσης οδηγούν σε ολέθρια λάθη.
Ο ΣΥΝ συνεχίζει να υποστηρίζει μια λύση σύνθετης ονομασίας κοινής αποδοχής και κάθε σχετική εποικοδομητική πρωτοβουλία. Δεν θεωρούμε ωστόσο την ονομασία της γειτονικής χώρας ως κεντρική προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής. Είμαστε ριζικά αντίθετοι στον επανεγκλωβισμό της πολιτικής μας ζωής στον αστερισμό της "σκοπιανοποίησης". Θα πρόκειται για ολέθρια και επικίνδυνη φάρσα σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που έχει και την ευθύνη των χειρισμών, οφείλει να μιλήσει καθαρά για τα επόμενα της βήματα, χωρίς προεκλογική διγλωσσία και κλειστά χαρτιά.
Περιμένει κάτι, τί και πότε από τη μεσολάβηση του κ. Νίμιτς; Πότε αναμένεται η πρόταση του ΝΑΤΟ για την ένταξη της FYROM και με ποια ονομασία;
Αν, σε εφαρμογή της ισχύουσας από το 1995 ενδιάμεσης συμφωνίας, προταθεί η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ ως FYROM, πώς θα αντιδράσει; Θα βάλει βέτο, θα το αποδεχθεί ή θα καταγγείλει, δώδεκα χρόνια μετά, την ενδιάμεση συμφωνία;
Σκοπεύει για όλα αυτά να ενημερώσει υπεύθυνα τη Βουλή ή να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου των αρχηγών και πότε;
Η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, αν και έχει απλώς συμβουλευτικό χαρακτήρα, στέλνει ένα δυσάρεστο αλλά καθαρό μήνυμα. Θέτει τους πάντες και πριν απ' όλους την κυβέρνηση, μπροστά σε αμείλικτα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν γρήγορα και με σαφήνεια. »
To Γραφείο Τύπου