Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/07/2007

Οι φονικές και καταστρεπτικές πυρκαγιές στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Δημ. Παπαδημούλης: "Χάνονται ζωές αλλά και η Ευρωπαϊκή Δασική κληρονομιά. Ζητούμε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή πολιτική προστασία. Να δημιουργηθεί ταμείο για την προστασία των δασών."

Επίτροπος Φερρέρο-Βάλντνερ: Θλίψη για τους νεκρούς - Έως σήμερα η Ελλάδα δεν ζήτησε την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης για τις ζημιές!

Μετά από πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλη και του ΑΚΕΛ Κυριάκου Τριανταφυλλίδη και σχετική πρόταση της Ευρωομάδας της Αριστεράς, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ έκτακτη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τις τελευταίες φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές  στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, με τη συμμετοχή της Επιτρόπου κ. Φερρέρο-Βάλντνερ.

Η  Επίτροπος, αφού επεσήμανε ότι ζητήθηκε η κινητοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, τόνισε πώς μέχρι σήμερα οι δύο κυρίως πληγείσες από τις καταστροφικές πυρκαγιές χώρες, η Ελλάδα και η Κύπρος, δεν έχουν ακόμη επικοινωνήσει με την Κομισιόν, αιτούμενες αποζημίωση από το κοινοτικό Ταμείο Αλληλεγγύης, λέγοντας χαρακτηριστικά:

"Μέχρι τώρα, καμία από τις δύο χώρες δεν έχει επικοινωνήσει με την Επιτροπή σχετικά με τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, καθώς και οποτεδήποτε τα Κράτη Μέλη αντιμετωπίζουν καταστροφικά γεγονότα, οι υπηρεσίες της Επιτροπής είναι έτοιμες να ενεργοποιήσουν άμεσα τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και να παράσχουν βοήθεια και καθοδήγηση, εάν οι πληγείσες χώρες θεωρήσουν αναγκαίο να κάνουν αίτηση για τη χρηματοδότηση αυτή."[1]

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ τόνισε:

"Την ώρα που συζητάμε τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κρήτη σε μια πυρκαγιά που μαίνεται. Έχουν χαθεί χιλιάδες στρέμματα δάσους στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, τα οποία αποτελούν κληρονομιά και περιουσία και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή την ώρα δεν θέλω να αναφερθώ σε ελλείψεις, σε ευθύνες κυβερνήσεων. Θέλω να ζητήσω μεγαλύτερη αλληλεγγύη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να προστατέψουμε την κοινή δασική μας κληρονομιά.

Να δοθούν περισσότερα χρήματα από το Ταμείο Αλληλεγγύης, από το Ταμείο Ανάπτυξης της Υπαίθρου. Να ενεργοποιηθούν επιτέλους οι προτάσεις Μπαρνιέ που μένουν στα συρτάρια της Επιτροπής αναξιοποίητες. Να φτιαχτεί ένα ταμείο για την προστασία των δασών μας, για την αποτροπή των πυρκαγιών και να εξετάσετε και το ενδεχόμενο, όπως κάνατε για τις πλημμύρες, να υπάρξει μια οδηγία για την προστασία από τον κίνδυνο των πυρκαγιών.

Αντί να συζητάμε θεωρητικά για τις κλιματικές αλλαγές, να κάνουμε κάτι ως Ευρωπαϊκή Ένωση για να προστατέψουμε το δασικό μας πλούτο."

Στη δευτερολογία της η Επίτροπος, αφού εξέφρασε την ειλικρινή της λύπη για τις ανθρώπινες απώλειες, επεσήμαινε ότι η Επιτροπή δεσμεύεται για την ενίσχυση του υπάρχοντος κοινοτικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας και συμφώνησε με τις παρατηρήσεις του Έλληνα ευρωβουλευτή για ένα "πιο αποτελεσματικό σύστημα πολιτικής προστασίας το οποίο θα διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση σε φυσικές και άλλες καταστροφές, τόσο εντός όσο και εκτός της Κοινότητας", θεωρώντας τις προτάσεις της έκθεσης Μπαρνιέ "πηγή έμπνευσης για τη δουλειά αυτή". Η κ. Φερρέρο- Βάλντνερ αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου για αναθεώρηση του καθεστώτος του Ταμείου Αλληλεγγύης και κάλεσε το Συμβούλιο να επανέλθει στο ζήτημα αυτό.

Στη συζήτηση μετείχαν και άλλοι Έλληνες ευρωβουλευτές, ο κ. Κ. Χατζηδάκης, ο κ. Στ. Λαμπρινίδης, ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, καθώς και ευρωβουλευτές άλλων κρατών μελών που χτυπήθηκαν από μεγάλες πυρκαγιές. Κοινός παρονομαστής όλων των τοποθετήσεων ήταν η ανάγκη ενίσχυσης των ευρωπαϊκών μηχανισμών, πολιτικών και πόρων για την πολιτική προστασία και ειδικότερα για την προστασία των δασών.

[1] Πρωτότυπο κείμενο στην Αγγλική γλώσσα: "Up to now, neither of the two countries has made contact with the Commission with regard to the Solidarity Fund application. In these two cases, and whenever Member States face disastrous events, the Commission services stand ready to activate immediately the Civil Protection Mechanism and to provide assistance and guidance, should the affected countries consider applying for such funding"

To Γραφείο Τύπου