Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/07/2007

Ζιζανιοκτόνο επικίνδυνο για την υγεία ανθρώπων και ζώων

Ερώτηση της Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακύρωσε την Οδηγία με την οποία έχει εγκριθεί το φυτοφάρμακο Paraquat, αφήνοντας έκθετη την Επιτροπή και τις αρμόδιες υπηρεσίες της. Πρόκειται για φυτοφάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 50 ποικιλίες καλλιέργειας σε πάνω από 120 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Το εν λόγω προϊόν είναι ιδιαίτερα δραστικό κατά των ζιζανίων, καταστρέφει το πράσινο τμήμα του φυτού αποξηραίνοντας το φύλλωμα και δεν προσβάλλει τις ρίζες. Η δραστική αυτή ουσία,  αν και έχει απαγορευτεί σε 13 χώρες, εγκρίθηκε από την Επιτροπή σχεδόν στα τυφλά η χρήση του από το 2003 με την Οδηγία 2003/112, την ακύρωση της οποίας ζήτησε με άσκηση προσφυγής στο Πρωτοδικείο της Ε.Ε. η Σουηδία, υποστηριζόμενη από τη Δανία, την Αυστρία και τη Φινλανδία. Η Σουηδία προέβαλε ως βασικό λόγο ακύρωσης της Οδηγίας την παράβαση της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των ανθρώπων και των ζώων.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επισημαίνει στην απόφασή του ότι, αν και υπάρχουν μελέτες για τη σχέση μεταξύ Paraquat και της νόσου Πάρκινσον, το θέμα αυτό ουδέποτε προβλήθηκε από την κοινοποιήσασα παραγωγό.

Είναι ανησυχητικό ότι οι εκθέσεις της Επιτροπής δεν περιελάμβαναν καμιά αξιολόγηση της σχετικής βιβλιογραφίας όσον αφορά την ενδεχόμενη σχέση μεταξύ του προϊόντος και της νόσου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκτιμά ότι δεν έγιναν όλες οι απαιτούμενες εξετάσεις για τη βλαπτική επίδραση του προϊόντος στην υγεία των ζώων και γι αυτό αποφάσισε να ακυρώσει την Οδηγία με την οποία εγκρίθηκε το Paraquat.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-    Ποια είναι τα στοιχεία που διαθέτει το Υπουργείο σε σχέση με τις επιπτώσεις του φυτοφαρμάκου στη υγεία ανθρώπων, ιδιαίτερα των αγροτών που το εφαρμόζουν κατά τη ζιζανιοκτονία, αλλά και των ζώων με την υπολειμματικότητά του στα φυτά και το έδαφος;

-    Προτίθεται να προχωρήσει στην απαγόρευσή του, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις για την επικινδυνότητα του φαρμάκου;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη