Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ τόνισε μεταξύ άλλων:
«Ο κ. Καραμανλής παίζει μια άθλια «κολοκυθιά» με τον χρόνο των εκλογών για να κρύψει την χρόνια κρατική ανικανότητα και την παταγώδη αποτυχία της ΝΔ. Τα αστειάκια του πρωθυπουργού και των πρωτοκλασάτων της ΝΔ με την περίφημη «ώρα» των εκλογών, την ώρα που το κράτος βουλιάζει σʼ έναν ωκεανό ανικανότητας και διαφθοράς προκαλούν αηδία και αποστροφή. Το Σύνταγμα δίνει στον πρωθυπουργό την δυνατότητα να ζητήσει εκλογές για σοβαρούς εθνικούς λόγους κι όχι γιατί έτσι του γουστάρει ή έτσι τον συμφέρει.»
«Κάθε βήμα στην Τουρκία που εμπεδώνει την κοινοβουλευτική δημοκρατία και περιορίζει το ρόλο του στρατού στα πράγματα νομίζω ότι κατʼ αρχήν είναι θετικό. Βέβαια όταν μιλάει κανείς για μια μακρά και δύσκολή ιστορία όπως είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να κρατάει και μια επιφύλαξη για να δει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Ο θρίαμβος Ερντογάν και το χαστούκι στο στρατιωτικό κατεστημένο είναι θετικό όχι μόνο για τη δημοκρατία στην Τουρκία αλλά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο περιορισμός του ρόλου του στρατού -διότι δεν θα εξαφανισθεί από τη μια στιγμή στην άλλη- είναι απολύτως θετική εξέλιξη. Ο Ερντογάν είναι ρεαλιστής και χαρισματικός πολιτικός και νομίζω ότι είναι πολύ πιθανόν να μην προτείνει μια προσωπικότητα από τον ισλαμικό χώρο αλλά κάποιον που να μην μπορούν να πουν όχι η αντιπολίτευση υπό τον Μπαικάλ τουλάχιστον.
Από εκεί και πέρα, τα θέματα που είναι ανοικτά και μας ενδιαφέρουν δεν είναι μόνο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι οι ευρωτουρκικές, γιατί πρέπει και η Ε.Ε να δει τις δικές της δεσμεύσεις. Η προσπάθεια να αλλάξει η ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Τουρκίας με αιχμή τον Σαρκοζί και με κρυφό κυνηγό την Μέρκελ και να πάει από το δόγμα «η πλήρης συμμόρφωση της Τουρκίας οδηγεί σε ένταξη» στο σενάριο της ειδικής σχέσης, είναι κάτι που θα βλάψει τα εθνικά μας συμφέροντα. Ειδική σχέση σημαίνει κυρίως οικονομία και μπίζνες που θα ωφεληθούν οι πλούσιες χώρες, ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος χάνουν τον μοχλό πολιτικών πιέσεων προς την Τουρκική ηγεσία προκειμένου να συμμορφωθεί με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης δηλαδή, το Κυπριακό, τη σχέση καλής γειτονίας, το Πατριαρχείο, τη δημοκρατία τα δικαιώματα.
Το δεύτερο θέμα που θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα μετά και από τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο σε λίγους μήνες, είναι μια νέα πιθανή κινητικότητα στο Κυπριακό καθώς η νίκη Ερντογάν, η αποδυνάμωση του στρατού, ο οποίος ήταν ο παραδοσιακός υποστηρικτής της πολύ σκληρής γραμμής για το Κυπριακό θα δώσει ενδεχομένως μια νέα ευκαιρία για λύση στο Κυπριακό όχι με την επαναφορά του νεκρού πολιτικά σχεδίου Αννάν αλλά με μια άλλη πρωτοβουλία πιθανότατα από τον ΟΗΕ. Γιʼ αυτό έχει σημασία ο νέος πρόεδρος της Κύπρου που θα εκλεγεί να είναι σε θέση να κινηθεί υπερασπίζοντας τα συμφέροντα της χώρας του και τη λογική της λύσης με διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στο νέο τοπίο με ισχυροποιημένο τον Ερντογάν. Από αυτήν ακριβώς την σκοπιά, η υποψηφιότητα Χριστόφια, την οποία υποστηρίζει ολόθερμα ο ΣΥΝ αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση όχι μόνο για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στην Κύπρο αλλά και για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.»
To Γραφείο Τύπου