Αμέσως μετά έκανε την εξής δήλωση:
«Εμείς ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, εκτιμούμε πολύ την υπεύθυνη δουλειά, τη βαριά δουλειά, πολλές φορές σε άθλιες συνθήκες, και την καλή δουλειά που κάνουν οι δικαστές στη χώρα μας. Θεωρούμε ότι αρνητικά φαινόμενα, τα οποία έχουν παρουσιαστεί, δεν πρέπει να οδηγήσουν σε μια περιφρόνηση του δικαστικού λειτουργήματος, ούτε επίσης, από την άλλη μεριά, να οδηγήσουν σε μια επίδειξη αυστηρότητας από τους δικαστές και τους εισαγγελείς.
Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσε παρεμβάσεις της πολιτείας, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες, οι υποδομές, η επάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού και κυρίως να μειωθεί ο τεράστιος δικονομικός φόρτος, τον οποίο αντιμετωπίζουν.
Υπάρχουν τρόποι, όπως είναι η αποποινικοποίηση ορισμένων ελαφρών αδικημάτων, είτε αφορούν τη νεολαίο, είτε αφορούν μεγαλύτερους, όπως είναι η γενίκευση των αποφάσεων. Δεν μπορεί ο καθένας, ο οποίος δικαιούται οικογενειακό επίδομα ή σύμβαση αορίστου χρόνου, να προσφεύγει στη δικαιοσύνη, από τη στιγμή που έχει βγει απόφαση για έναν συνάδελφό του. ʽΗ Μπορεί επίσης να υπάρξει η ενεργοποίηση και με πρακτικό τρόπο συμβιβαστικών διαδικασιών
Από την άλλη μεριά θέλουμε να πιστεύουμε ότι ένα καλός, αδέκαστος και ανεξάρτητος δικαστής, είναι ένας δικαστής που και οικονομικά αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια από την πολιτεία και με αυτή την έννοια, στηρίζουμε μια σειρά αιτήματα που θέτουν οι δικαστές και οι εισαγγελείς. Φυσικά μέσα από μια διαδικασία, που θα προβλέπει αντικειμενικά κριτήρια, διαφάνεια και όχι τις σημερινές διαδικασίες, σαν την απόφαση του λεγόμενου μισθοδικείου, η οποία αποτέλεσε μία πρόκληση, με τον τρόπο που εμφανίστηκε, προς την κοινή γνώμη.
Τέλος να αναφέρω ότι συζητήσαμε και θέσαμε ζητήματα μιας ιδιαίτερα αυξημένης ευαισθησίας των δικαστών σε θέματα περιβάλλοντος, σε σχέση με τις διάφορες υποθέσεις που έρχονται στα χέρια τους. Υπάρχει μια καλή παράδοση του Συμβουλίου Επικρατείας, που πρέπει να ενισχυθεί και να γενικευθεί, καθώς και η σημασία της στήριξης στα ατομικά δικαιώματα και τα δικονομικά δικαιώματα όλων των πολιτών.»
Κυριτσάκης Δημήτριος (Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων): «Οι ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων επισκέφθηκαν τον κ. Πρόεδρο και εκθέσαμε τα προβλήματα τα οποία αφορούν τη δικαιοσύνη γενικότερα, την κατάσταση που επικρατεί καθημερινά. Ο κ. Πρόεδρος, όπως και ο Συνασπισμός γενικότερα, έδειξε απόλυτη ανταπόκριση και κατανόηση, η οποία είναι πολύ σημαντικά και για μας απαραίτητα, διότι οποιοσδήποτε αντιλαμβάνεται και σημειώνει τα προβλήματα αυτά, οδηγεί σε κάποια λύση.»
Σωτήρης Μπάγιας (Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος): «Να πω ότι ήταν πολύ ευχάριστο, ότι υπήρξε σύμπτωση απόψεων σε όλα τα ζητήματα σχεδόν και ελπίζουμε αυτές οι κοινές διαπιστώσεις να υλοποιηθούν και στην πράξη.»
Κων/ος Κουσούλης (Δικαστής ΣτΕ): «Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση για τα μεγάλα προβλήματα της δικαιοσύνης και ιδιαίτερα για το πρόβλημα της προστασίας του περιβάλλοντος και των ατομικών δικαιωμάτων.»
Φαλτσέτας Γεώργιος (Πρόεδρος Ένωσης Διοικητικών Δικαστών): «Θέσαμε υπόψιν του Συνασπισμού και του Προέδρου το μεγάλο θέμα της εκκρεμότητας των υποθέσεων οι οποίες ανέρχονται στα αριθμό των 300.000 στα Διοικητικά Πρωτοδικεία. Εκθέσαμε κάποιες απόψεις, βρήκαμε ανταπόκριση και θα ακολουθήσουν συζητήσεις και υπόμνημά μας προς τον Συνασπισμό.»
To Γραφείο Τύπου