Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/07/2007

Ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Ν. Χουντής, πραγματοποιεί περιοδεία στις καμένες εκτάσεις της Αχαΐας μαζί με στελέχη του ΣΥΝ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΕ Αχαΐας.

«ΘΛΙΨΗ, ΠΙΚΡΑ ΚΑΙ ΟΡΓΗ»

Μιλώντας στο ρ/σ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5, ο Ν. Χουντής τόνισε:

Είμαστε τώρα στην περιοχή Μαυρίκι. Επισκεφτήκαμε τα χωριά Μελίσσια, Αχλαδιά και την περιοχή του Άνω Διακοφτού. Οι εικόνες είναι υπεράνω περιγραφής. Υποθέτω ότι είναι η μεγαλύτερη καταστροφή που έχει γίνει, όχι μόνο φέτος αλλά τα τελευταία χρόνια, σε όλη την Ελλάδα, καθώς η πυρκαγιά, που συνεχίζει σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει κατακάψει τεράστιες εκτάσεις ανυπολόγιστης δασικής αξίας ενώ ταυτόχρονα θρηνούνται και θύματα. Τώρα, που επιστρέφουμε, αναπνέουμε τα αποκαΐδια. Στα χωριά, που σας ανέφερα, επικρατεί απέραντη θλίψη, απέραντη πίκρα και σε πολλές περιπτώσεις αγανάκτηση.

Θα ολοκληρώσουμε σε λίγο την εικόνα για να είμαστε ακριβείς. Όμως, φαίνεται καθαρά ότι υπάρχει και κακός σχεδιασμός, ότι από όλη αυτή την υπόθεση και τις συνέπειές του φαινομένου αυτού πληρώνουμε όλες αυτές τις αβελτηρίες σχετικά με τον ρόλο των Δασαρχείων, σχετικά με τον ρόλο της Πυροσβεστικής, δεν υπάρχει σχεδιασμός, δεν υπάρχει επάρκεια μέσων και σε πολλές περιπτώσεις φάνηκε ότι υπήρξε κακός συντονισμός και ασυνεννοησία μεταξύ και των τοπικών αρχών και της Πυροσβεστικής τοπικά. Είναι φανερό ότι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τέτοιες καταστάσεις με τις περιορισμένων δυνατοτήτων αλλά φιλότιμες προσπάθειες των δασοπυροσβεστών ή των πυροσβεστών.

Η πρόταση του Προέδρου του ΣΥΝ για συνάντηση των πολιτικών αρχηγών είναι παραπάνω από επίκαιρη. Η καταστροφή εδώ, οι καταστροφές που έχουν γίνει και δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσουν σε όλη την Ελλάδα πραγματικά έχουν χαρακτήρα εθνικής καταστροφής, εθνικής κρίσης και επομένως και σε ουσιαστικό και σε συμβολικό επίπεδο η πρόταση που έκανε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έχει την αξία της και αυτή επαυξάνεται καθώς ο κόσμος, οι πολίτες είναι αγανακτισμένοι από την εκ των υστέρων παρέμβαση των τοπικών αρχών, την παρουσία εδώ πολιτικών που δεν δίνουν καμία λύση, ούτε μπορεί με μια επίσκεψη συμπάθειας να δοθεί τώρα λύση. Δεν μπορεί να δοθεί λύση με συμπάθεια ή με τις συνεχιζόμενες κυβερνητικές δηλώσεις ότι «είναι πρώτη προτεραιότητα». Δεν υπάρχει τέτοια προτεραιότητα. Η εικόνα που δείχνει αυτή η υπόθεση της δασοπροστασίας του περιβάλλοντος, της πυρόσβεσης και της αναδάσωσης είναι εξ υπολοίπου, είναι εξ ανάγκης. Επομένως η αξία της πρότασης του Προέδρου του ΣΥΝ και άλλων παρεμφερών προτάσεων παραμένει και η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει ρότα έστω και αυτήν την στιγμή.

Θα συνεχίσουμε την ολοήμερη περιοδεία μας ώστε να επισκεφτούμε όλα αυτά τα χωριά. Η εικόνα που βλέπουμε είναι επαναλαμβανόμενη. Θα έλεγα ότι πια είναι εικόνα Δαντικής κόλασης, πολύ μαύρο σε περιοχές που είχε πράσινο, πολύ καπνό σε περιοχές που ερχόταν ο κόσμος να περάσει το καλοκαίρι και πολύ ανησυχία. Κι΄αυτό γιατί οι εστίες αναζωπυρώνονται ανά πάσα στιγμή, καθώς βοηθάει και ο αέρας, και δεν φαίνεται να υπάρχει σχέδιο και επάρκεια πυροσβεστικών μέσων.

To Γραφείο Τύπου