Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/10/2005

Συνάντηση αντιπροσωπείας του "ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ" με την Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας-Δυτικής Αττικής

Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Δυτικής Αττικής και της Τοπικής Επιτροπής Ελευσίνας του ΣΥΝ, με επικεφαλής τον Βουλευτή Αττικής Θανάση Λεβέντη, συναντήθηκε, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου με την Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας-Δυτικής Αττικής στην έδρα του.

Κατά την συνάντηση έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους της περιοχής στην οποία συμμετείχαν όλοι οι παρευρισκόμενοι. Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι το πρώτο πρόβλημα του τόπου είναι η ραγδαία αποβιομηχάνιση και η ανεργία τα πραγματικά ποσοστά της οποίας πολύ απέχουν από τις ανακοινώσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας. Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ε.Δ.Α. Τάσος Τζεγιαννάκης επεσήμανε τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες ασκείται η συνδικαλιστική δράση αυτή την περίοδο αναφέροντας ότι στις χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ουσιαστικά, ο συνδικαλισμός απαγορεύεται κάτω από τον φόβο της ανεργίας.

Ο Θανάσης Λεβέντης, αφού εξέφρασε την απόλυτη συμπαράσταση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στους αγώνες των εργαζομένων, ανέφερε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το κόμμα για την καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, την εφαρμογή του 35ώρου αλλά και τις προτάσεις για τα ζητήματα της περιοχής. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ανάπτυξης όλων των μορφών πάλης, και στο κοινοβούλιο και στα συνδικάτα και στην κοινωνία για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ασκούνται από τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στα ζητήματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής (Χωματερή, επεκτάσεις ΕΛΠΕ-ΠΕΤΡΟΛΑ, σχεδιαζόμενες μεγάλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής) που αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για την Δυτική Αττική.

Ακολούθως η αντιπροσωπεία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ επισκέφθηκε την Διεύθυνση της Επιθεώρησης Εργασίας και τον Ο.Α.Ε.Δ. όπου διαπιστώθηκε ότι οι μηχανισμοί του κράτους είναι απόλυτα αδύναμοι να εφαρμόσουν οποιαδήποτε πολιτική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ασφάλισης, των συνθηκών εργασίας και αμοιβής, της ανεργίας. Η Επιθεώρηση εργασίας με 15 υπαλλήλους και ένα υπηρεσιακό όχημα έρχεται αντιμέτωπη με περισσότερες από 3.500 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις (που ούτε καταγεγραμμένες δεν είναι) και αδυνατεί με τους 50 ελέγχους που πραγματοποιεί μηνιαίως να βάλει τάξη στο τοπίο της απόλυτης εργοδοτικής ασυδοσίας που επικρατεί.

Ο δε Ο.Α.Ε.Δ. έχοντας καταγεγραμμένους 5.500 ανέργους εφαρμόζει προγράμματα που είναι ζήτημα αν εξασφαλίζουν προσωρινή εργασία σε 200-300 ανέργους τον χρόνο. Όσο δε αφορά την αποτελεσματικότητα αυτών των προγραμμάτων είναι διαπιστωμένο ότι, πέρα από την προσωρινή ανακούφιση που προσφέρουν στον άνεργο, ποτέ δεν οδηγούν στην εξεύρεση σταθερής απασχόλησης.

Τα συμπεράσματα από τις συναντήσεις αποτελούν χρήσιμο υλικό προς αξιοποίηση και για την κοινοβουλευτική δουλειά αλλά και για τις οργανώσεις του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.

To Γραφείο Τύπου