1. Η στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, κατά παράβαση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου και διεθνούς έννομης τάξης, αποτελεί μία παράνομη, χωρίς καμμία απολύτως ηθική βάση και εξαιρετικά επικίνδυνη για την ειρήνη στα Βαλκάνια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη επιχείρηση.
Στόχος είναι η επιβολή της αμερικανικής ισχύος στα Βαλκάνια και η ποδηγέτηση της Ευρώπης στο σύνολό της και η μετατροπή του ΝΑΤΟ σε δύναμη κρούσης των αμερικανικών συμφερόντων σε όλο τον κόσμο.
Η επίκληση, από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, των ανθρωπιστικών λόγων και της ανάγκης προστασίας των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου για την αιτιολόγηση της επέμβασης αποτελεί ψεύδος και υποκρισία, όπως απεδείχθη και από την υπονόμευση της δυνατότητας για συμφωνία όλων των μερών, στη βάση των σημείων της Ομάδας επαφής, στην τελική φάση της διάσκεψης του Ραμπουγιέ.
Το υπαρκτό και χρόνιο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, που οξύνθηκε με την άρση της προηγούμενης αυτονομίας και την καταπάτηση των δικαιωμάτων της αλβανικής μειονότητας, μπορούσε και όφειλε να αντιμετωπιστεί με πολιτικά μέσα στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας. Με τον σεβασμό των συνόρων και την κατοχύρωση καθεστώτος αυτονομίας στα όρια της εδαφικής και κρατικής κυριαρχίας της Γιουγκοσλαβίας.
Ο ΣΥΝ είχε έγκαιρα τοποθετηθεί με σαφήνεια σε αυτά τα προβλήματα και είχε επισημάνει τις ευθύνες του Βελιγραδίου. Όπως επίσης είχαμε επισημάνει και τις ευθύνες όσων τροφοδότησαν τις αποσχιστικές και εθνικιστικές τάσεις των Αλβανών του Κοσσόβου
Βεβαίως προβλήματα καταπάτησης μειονοτικών δικαιωμάτων υπάρχουν και σε άλλες χώρες, ακόμα και σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, και τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι χώρες της Ευρώπης χρόνια τώρα επιδεικνύουν παγερή αδιαφορία.
Αυτή ακριβώς η αδιαφορία αποδεικνύει και τον υποκριτικό χαρακτήρα του σημερινού επιχειρήματος.
Η στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ σε ένα κυρίαρχο κράτος χωρίς μάλιστα προηγούμενη απόφαση του ΟΗΕ συνιστά για ολόκληρη την ανθρωπότητα επιστροφή στο παρελθόν και δημιουργεί ένα εφιαλτικό προηγούμενο.
2. Η επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία ανακινεί για πρώτη φορά μετά τον Βʼ Παγκόσμιο Πόλεμο θέμα αλλαγής ευρωπαϊκών συνόρων και προκαλεί σοβαρούς κινδύνους ευρύτερης αποσταθεροποίησης σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων, αναζωπυρώνει και παροξύνει τις εθνικιστικές εντάσεις ναρκοθετώντας το μέλλον της Βαλκανικής, προκαλεί ανυπολόγιστες και καταστροφικές επιπτώσεις στους λαούς και την οικολογική ισορροπία στην περιοχή μας.
Γι΄ αυτήν τη δραματική εξέλιξη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναλαμβάνουν ιστορική ευθύνη.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες συνυπεύθυνοι στα πλαίσια του ΝΑΤΟ δεν βρήκαν τη δύναμη να αντισταθούν στην πίεση των ΗΠΑ και μ΄ αυτήν τους την επιλογή κατάφεραν ένα ισχυρότατο πλήγμα στην αξιοπιστία της Ε.Ε. και στην προοπτική της πολιτικής ενοποίησης και του αυτόνομου ρόλου της.
Αυτή η δραματική εξέλιξη μεγαλώνει ακόμα περισσότερο την απόσταση ανάμεσα στην σημερινή Ευρώπη από την Ενωμένη Ευρώπη που επιθυμούν οι ευρωπαϊκοί λαοί και οραματίζεται η Αριστερά. Μια Ευρώπη πολιτικά ενοποιημένη, ανεξάρτητη από την κηδεμονία των ΗΠΑ, μια Ευρώπη δύναμη ειρήνης στον κόσμο, μια Ευρώπη με κοινωνικό και ανθρώπινο πρόσωπο.
Ο ΣΥΝ ως κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που αγωνίζεται γι αυτή ακριβώς την προοπτική αισθάνεται ακόμα μεγαλύτερη την ανάγκη να υπογραμμίσει την ιδιαίτερη ευθύνη των σημερινών σοσιαλδημοκρατικών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και όσων δυνάμεων άμεσα ή έμμεσα στηρίζουν τις σημερινές τους επιλογές.
Η καταδίκη αυτών των επιλογών και ο αγώνας για αλλαγή των σημερινών συσχετισμών είναι ο δρόμος που μπορεί να μετατρέψει σε θετική δύναμη την σημερινή απογοήτευση και πικρία και να δώσει νέα πνοή στο ευρωπαϊκό όραμα.
3. Η ελληνική κυβέρνηση - παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες για την Ελλάδα συνθήκες όφειλε να μην προσυπογράψει τις αποφάσεις που οδήγησαν στην επέμβαση του ΝΑΤΟ και στο όνομα της σταθερότητας στα Βαλκάνια να προβάλλει πιο σθεναρή αντίσταση.
Όφειλε επίσης να μην εμπλακεί καθ΄ οιονδήποτε τρόπο και να μην συμπράξει στην προετοιμασία των επιχειρήσεων και την προώθηση των Νατοϊκών στρατευμάτων.
Δυστυχώς, όμως, η έλλειψη πολιτικής διορατικότητας, στρατηγικού σχεδιασμού και ουσιαστικής εθνικής συνεννόησης που χαρακτηρίζουν τόσο τη σημερινή, όσο και τις προηγούμενες κυβερνήσεις κατέστησαν προοδευτικά τη χώρα μας ευάλωτη σε πιέσεις και όμηρο στις αποφάσεις άλλων.
4. Ο ΣΥΝ θεωρεί, ότι στις διαμορφωμένες σήμερα συνθήκες είναι αναγκαίο η Ελλάδα να αναλάβει κάθε δυνατή πρωτοβουλία στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ καθώς και όλων των διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει για να σταματήσουν άμεσα οι βομβαρδισμοί και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ειρηνική λύση. Σε κάθε περίπτωση να μην συνυπογράψει τις επόμενες φάσεις της επέμβασης, και ιδιαίτερα την κλιμάκωση των βομβαρδισμών και την προετοιμασία χερσαίων επιχειρήσεων. Να μην συμπράξει στην υλοποίησή τους αναστέλλοντας – για όσο διάστημα διαρκούν οι επιχειρήσεις – την λειτουργία των Βάσεων.
Θεωρεί επίσης, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της σε συνεργασία και με τις άλλες Βαλκανικές χώρες για την αντιμετώπιση του άμεσου προβλήματος των προσφύγων και με τρόπους που δεν θα αποτελέσουν αιτίες για μελλοντικές εντάσεις και συγκρούσεις.
Ο ΣΥΝ επισημαίνει ότι η επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία καθιστά επιβεβλημένη την προσπάθεια για ματαίωση του επιδιωκόμενου νέου ρόλου του ΝΑΤΟ. Ρόλος που τυπικά θα επικυρωθεί στην προσεχή Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Νέα Υόρκη. Στα πλαίσια αυτά αναδεικνύεται η επικαιρότητα και η ορθότητα της θέσης του ΣΥΝ για σταδιακή αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ στην προοπτική της κατάργησής του και για την ταυτόχρονη ενίσχυση αυτόνομου συστήματος ευρωπαϊκής ασφάλειας, όπως επίσης και για την ενίσχυση του ρόλου του ΟΗΕ.
Πιστεύει, ο ΣΥΝ, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συμβάλλει με τις όλες της τις δυνάμεις για τη δημιουργία ενός έντονα αντιπολεμικού κλίματος στην Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο και να ενισχύσει όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν αυτόν τον στόχο.
Η ανταπόκριση της χώρας στις ανάγκες αυτής τη δύσκολης συγκυρίας επιβάλλει την άμεση αλλαγή του τρόπου χάραξης και άσκησης της εξωτερικής πολιτικής, την άμεση αλλαγή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων και την εξασφάλιση σε όλα τα πεδία όρων κοινωνικής συνοχής και εθνικής συσπείρωσης.
Ο ΣΥΝ προτείνει την άμεση συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, όπως επίσης και τη διαμόρφωση πλαισίων σταθερής συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων και θεσμών, που θα εξασφαλίσουν την ενεργότερη συμμετοχή των κοινωνικών οργανώσεων και των πολιτών.
5. Ο ΣΥΝ από τη δική του σκοπιά για το ξεπέρασμα της σημερινής κρίσης και την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή προτείνει:
Στη βάση αυτής της πολιτικής ο ΣΥΝ θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με στόχο την διαμόρφωση ενός πανευρωπαϊκού αντιπολεμικού κινήματος, για την άσκηση πίεσης επί των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τον τερματισμό των βομβαρδισμών και την αναζήτηση ειρηνικής λύσης, όπως επίσης και για την ενίσχυση των αντιεθνικιστικών τάσεων και πρωτοβουλιών στο σύγχρονο κόσμο. Προς την κατεύθυνση αυτή η κοινή διακήρυξη των κομμάτων της Ενωτικής Αριστεράς στα πλαίσια του Ευρωκοινοβουλίου αποτελεί ένα πρώτο βήμα και διαμορφώνει ένα θετικό πλαίσιο ενεργειών
Ταυτόχρονα θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια αξιοποιώντας την προηγούμενη εμπειρία του καθώς και τις σχέσεις με πολιτικές δυνάμεις όλων των Βαλκανικών χωρών. Στόχος να είναι η συνεργασία των Βαλκανικών λαών για τον τερματισμό του πολέμου και για την απόκρουση των κινδύνων αποσταθεροποίησης και εθνικιστικών αφυπνίσεων.
6. Ο ΣΥΝ χαιρετίζει την μεγάλη κινητοποίηση του ελληνικού λαού κατά των Νατοϊκών βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία και την φιλειρηνική του ενεργοποίηση.
Αυτή ακριβώς η ενεργοποίηση αποτελεί την πιο στέρεη βάση για να αναπτυχθούν από την ελληνική κυβέρνηση και από όλα τα κόμματα πολιτικές πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα και να αποκρούσει τις απειλές που διαγράφονται καθαρά στον ορίζοντα και να διαδραματίσει έναν ρόλο ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.