Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος επισκέπτεται σήμερα τα Ιωάννινα και την 'Aρτα.
Ο Αλ. Αλαβάνος το πρωί επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο 'Aρτας. Το απόγευμα θα έχει συνάντηση με οικολογικές κινήσεις και κινήσεις υπεράσπισης ελεύθερων χώρων στα Ιωάννινα και το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση μπροστά από το Ταχυδρομείο Ιωαννίνων.
«Αισθάνομαι μια μεγάλη αλλαγή που έχει γίνει στα πλαίσια του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς μέσα σ΄ αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο. Η πλειοψηφία των συντρόφων/ισσων οι οποίοι μας υποδέχονται είναι από τη νέα γενιά. Και, νομίζω, ότι αυτό είναι ένα γενικό δείγμα που έχουμε σε όλες πια τις περιοχές της χώρας μας και μας γεμίζει αισιοδοξία και ικανοποίηση.
Οι εκλογές γίνονται πάλι σ΄ ένα κλίμα, το οποίο θυμίζει το κλίμα που επικράτησε τους 3-4 τελευταίους μήνες πριν από το καλοκαίρι.
Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει τεράστιες ευθύνες και για το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής της έγινε αυτό το σκάνδαλο της καταλήστευσης των ασφαλιστικών Ταμείων με τα ομόλογα και για το γεγονός ότι συνεχίζει την προσπάθεια να το καλύψει και να περάσει μία ατμόσφαιρα σκότους σχετικά μ΄ αυτό το ζήτημα.
Έχει ευθύνες, όπως είχε ευθύνες αντιστοίχως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που με τον ίδιο τρόπο, πριν το 2004 αντιμετώπιζε την υπόθεση του Χρηματιστηρίου, του σκανδάλου και της τεχνητής φούσκας του Χρηματιστηρίου.
Και τότε και σήμερα ο ΣΥΝ είχε προτείνει έγκαιρα να γίνει μία Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ώστε μ΄ έναν τεκμηριωμένο, ουσιαστικό και θεσμικό τρόπο να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα. Η πρόταση όμως αυτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, είτε δεν έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση, είτε έγινε την τελευταία στιγμή και με διαφορετικό τρόπο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.
Εμείς όμως θέλουμε να απαντήσουμε το εξής. Αυτή τη στιγμή τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., πηγαίνουν στις εκλογές και, αντί οι λέξεις κλειδιά να είναι -όπως θα περίμενε κανείς, ειλικρινά ή μη ειλικρινά- κοινωνικό κράτος, ανεργία, δάση, μόλυνση, νεολαία, συντάξεις, τιμές αγροτικών προϊόντων, οι λέξεις που επικρατούν πια είναι δωροδοκία, απιστία, πλαστογραφία, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, βαλίτσες.
Θεωρώ ότι είναι ίσως το πιο πειστικό επιχείρημα, πιο πειστικό απ΄ αυτό που οι ίδιοι θα μπορούσαν να δώσουνε, γιατί πρέπει να κλείσει αυτή η φάση του δικομματισμού και γιατί πρέπει να ψηφιστούν δυνάμεις, όπως ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Τα δύο κόμματα αυτά έχουν εγκλωβιστεί πια σε μία αυτοκαταστροφική για τα ίδια αντιπαράθεση, η οποία δεν προσφέρει τίποτε στον τόπο. Το μόνο που προσφέρει είναι ότι αυτό πρέπει να τελειώνει. Ότι αν, ακόμη και στις εκλογές, το θέμα της διαφθοράς είναι το μόνο ζήτημα το οποίο αρκεί να συζητήσουμε -είναι ένα ζήτημα που πρέπει να συζητήσουμε βέβαια και να πάρουμε μέτρα- και όλα τα θέματα, εκτοπίζονται, τότε νομίζω ότι το σύστημα αυτής της αντιπαράθεσης πρέπει να περάσει στο παρελθόν.
Εμείς θεωρούμε, και γι αυτό το λόγο, ότι πρέπει να κλείσει αυτή τη φάση. Ήδη νομίζω ο λαός βιώνει το τέλος του δικομματισμού. Γράφεται σε μια εφημερίδα σήμερα, μετά και τις χθεσινές δημοσκοπήσεις, ότι υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας. Ο κίνδυνος που υπάρχει είναι να κλείσει η φάση της ασυδοσίας και της αλαζονείας. Είδαμε ότι οι ισχυρές κυβερνήσεις με τις μεγάλες πλειοψηφίες είναι αυτές οι οποίες αγνοούν τα αιτήματα των πολιτών, είναι αυτές οι οποίες δεν εφαρμόζουν καν τις δεσμεύσεις τους και τις επαναφέρουν ως υποσχέσεις για τις επόμενες εκλογές. Είναι αυτές οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν μόνο στο πεδίο της διαφθοράς.
Αντίθετα, κυβερνήσεις που δεν έχουν αυτή τη δύναμη, που δεν έχουν αυτή τη μεγάλη πλειοψηφία, είναι πιο ελέγξιμες από την ίδια την κοινωνία των πολιτών, από τα κινήματα, από τους φορείς των συμφερόντων των διαφόρων κοινωνικών ομάδων που επιδιώκουν λύσεις στα προβλήματά τους.
Φυσικά κατανοούμε ότι υπάρχουν πολλά μικρά κόμματα και ήδη μπαίνει το ζήτημα ότι ανεβαίνουν τα μικρά κόμματα.
Θέλουμε να πούμε γιατί ζητάμε εμείς τη στήριξη από τους πολίτες όλης της χώρας, και φυσικά από τους πολίτες των Ιωαννίνων και από τους πολίτες της Ηπείρου. Ζητάμε την στήριξη γιατί δεν χαριστήκαμε όλα αυτά τα τρεισήμισι χρόνια ούτε μια στιγμή στην κυβέρνηση της Ν.Δ. Δεν κάναμε αβαρίες στην κριτική μας. Δεν σιωπήσαμε σε τίποτε. Και δεν είναι τυχαίο ότι η μεγάλη αντιπαράθεση αυτά τα χρόνια έγινε, για πρώτη φορά, ανάμεσα στο μεγάλο κόμμα των 164 βουλευτών της Ν.Δ., το κυβερνητικό κόμμα, και στο μικρότερο κόμμα της Βουλής που είναι ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς των έξι βουλευτών.
Εμάς έβαλε ως στόχους ο Πρωθυπουργός με τη μόνιμη απουσία του από τη Βουλή στις παρεμβάσεις μας και τις ερωτήσεις μας. Εμάς έβαλε ως στόχους ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, με τους γνωστούς χαρακτηρισμούς που έδωσε. Εμάς έβαλε ως στόχους η Υπουργός Παιδείας, όταν πρωτοστατήσαμε και αντιταχθήκαμε στην προσπάθεια να δημιουργηθούν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Εμάς έβαλαν ως στόχους ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Υπουργός Εσωτερικών μέσα στη Βουλή, ο κ. Γιακουμάτος και ο κάθε ρήτορας της Ν.Δ.
Και γιατί, για ποιο λόγο; … Για το λόγο ότι, όχι μόνο αντιταχθήκαμε, όχι μόνο δεν κάναμε αβαρίες ή δεν σιωπήσαμε στις ενέργειες της Ν.Δ., αλλά γιατί ταυτόχρονα συμβάλαμε στην ανάπτυξη μεγάλων κινημάτων. Είναι πρωτοφανή τα κινήματα που είχαμε αυτά τα χρόνια στη χώρα μας, με ένα πανεκπαιδευτικό κίνημα από τους δασκάλους μέχρι τους καθηγητές Πανεπιστημίων, από τους μαθητές μέχρι τους μεταπτυχιακούς, με κινήματα σε οικολογικά ζητήματα, όπως είναι η προστασία των δασών ή η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες στις μεγάλες πόλεις. Και όχι μόνο αυτό. Το πιο σημαντικό απ΄ όλα είναι ότι αυτά τα κινήματα καταφέρανε να φέρουν αποτελέσματα. Αυτή τη δυνατότητα να φέρνουμε αποτελέσματα, ακόμα και με ένα αρνητικό κυβερνητικό πλαίσιο είναι μια δυνατότητα την οποία θέλουμε να θυμίσουμε στους πολίτες στις εκλογές. Δεν ζητάμε απλώς μια στήριξη επειδή συμφωνούν με τις θέσεις μας. Ζητάμε μια στήριξη επειδή πολλές από τις θέσεις μας, ακόμα και σ΄ ένα αντίξοο κοινοβουλευτικό περιβάλλον, μπορούμε να τις προωθήσουμε.
Παραδείγματα. Χάρις σ΄αυτόν τον αγώνα, τον οποίον από τη ν πρώτη στιγμή, πριν ακόμα ξεσπάσει, στήριξε για το άρθρο 16 ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, έγινε αυτό που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί, δηλαδή κατάρρευσε η ιδέα των μεταρρυθμίσεων της Ν.Δ., η συνταγματική αναθεώρηση, η οποία ούτε στον πρώτο γύρο μπόρεσε να συγκεντρώσει τους 180 ψήφους, ούτε στον δεύτερο γύρο μπορεί να συγκεντρώσει τους 180 ψήφους μετά την τοποθέτηση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ότι δεν θα στηρίξουμε την αναθεώρηση αυτή.
Η αναθεώρηση αυτή δεν έχει μόνο το άρθρο 16 -που κι αυτό να είχε μόνο θα άξιζε. Έχει πάρα πολλά σημαντικά ζητήματα. Αναφέρω ένα επίκαιρο ζήτημα, σημαντικό ζήτημα. Μαθαίνω ότι πάλι έχουμε στην περιοχή εδώ φωτιές. Το θέμα της μη μείωσης της προστασίας των δασών και των δασικών εκτάσεων μέσα από την αναθεώρηση του άρθρου 24.
Τέλος, να αναφέρω, ότι ζητάμε αυτή την στήριξη γιατί ήδη γίνεται η μεγάλη συσπείρωση. Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν είναι ο ίδιος μ΄ αυτόν που είχαμε στις προηγούμενες εκλογές. Είναι ένας χώρος συνάντησης, συνεργασίας, εκλογικής και πολιτικής, δυνάμεων της ιστορικής Αριστεράς, με μια όμως πια δυναμική παρουσία της νεολαίας, όπως φαίνεται από τα εγχειρήματα σαν κι αυτό της «Ανοιχτής Πόλης», στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, και θα ενισχυθεί σ΄ αυτές τις κοινοβουλευτικές εκλογές. Είναι ανοιχτό σε οικολογικές δυνάμεις, οι οποίες συμμετέχουν πια σ΄ αυτό το κοινό εγχείρημα. Και, ίσως πιο σημαντικό, είναι ανοιχτός σε δυνάμεις προέλευσης από τον σοσιαλιστικό χώρο. Και αναφέρω και πολλές προσωπικότητες, την Μαρία Φραγκιαδάκη και άλλοι και την απόφαση του ΔΗΚΚΙ να προχωρήσει σε εκλογική συνεργασία με τον Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Νομίζω ότι είμαστε ένα σημείο αναφοράς πια για μια πολύ ευρύτερη και προοδευτική μερίδα της κοινωνίας μας. Ήμασταν σημείο αναφοράς για όλους τους νεολαίους, για παράδειγμα, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν συμφωνούσαν με τη δικιά μας θέση -κάτω τα χέρια από το άρθρο 16- και όχι με τη θέση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ., να λειτουργήσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ήμασταν, πιστεύω, σημείο αναφοράς όταν για μεγάλο τμήμα του χώρου του κοινωνικού που στηρίζει την αξιωματική αντιπολίτευση, όταν στο συνέδριο της Ν.Δ., τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ ήταν εξαφανισμένο κάτω από τις αλληλοκατηγορίες σχετικά με τη διαφθορά που είχαν γίνει στη Βουλή, ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στον Πρωθυπουργό και απέναντι σε όλη την κυβέρνηση στο συνέδριο της Ν.Δ. που γινόταν τις στιγμές που καιγόταν ο εθνικός δρυμός της Πάρνηθας.
Ζούμε στις ίδιες συνθήκες και βλέπουμε και πάλι ακριβώς τα ίδια πράγματα. Την μέρα των μεγάλων πυρκαγιών να γίνονται τις ημέρες των εκλογών. Ο ένας να κατηγορεί υπουργούς για «βαλίτσες» και ότι «τα έπιασαν» και ο άλλος να χαίρεται για εισαγγελικές τοποθετήσεις, για κακουργήματα βασικού στελέχους τους. Δεν οδηγούνται πουθενά κι εμείς λυπόμαστε και για την προσπάθεια που κάνουν να διεισδύσουν και να αξιοποιήσουν φορείς και πρόσωπα της δικαιοσύνης, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν ως εκλογικούς μηχανισμούς. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η μεγάλη πλειονότητα των εισαγγελέων και των δικαστών στη χώρα μας θα αντιδράσουν.
Τα λέω όλα αυτά, όντας εδώ στην Ήπειρο, σε μία περιοχή με μεγάλη ιστορία και με μεγάλες δυνατότητες, σε μια περιοχή που διακρίνεται όμως για το γεγονός ότι ίσως είναι η πιο εγκαταλειμμένη περιοχή απ΄ όλες τις περιφέρειες της χώρας μας και με ανοιχτά τεράστια προβλήματα. Ανοιχτά προβλήματα οικολογικά. Μας έχει κάνει εντύπωση αυτό το πολύτιμο ποτάμι, ο 'Aραχθος, σήμερα, μέσα από τη ρύπανση που κάνουν μεταποιητικές δραστηριότητες στον κτηνοτροφικό τομέα, να είναι ένα ποτάμι νεκρών ψαριών.
Ξέρουμε τα προβλήματα της Παμβώτιδας. Τα προβλήματα στο χώρο και των πόλεων αλλά και στο εκπληκτικό περιβάλλον του νομού Ιωαννίνων και η μόνη χαρά που αισθανόμαστε είναι ότι υπάρχουν δυνάμεις, όπως το Νομαρχιακό Συμβούλιο, που αντιδράσανε, ότι υπάρχουν κινήματα, όπως για το φράγμα του Αγ. Νικολάου, ότι υπάρχουν κινήματα μέσα στην ίδια την πόλη για τη διάσωση κτιρίων ή ζωνών πρασίνου μέσα στο χώρο των Ιωαννίνων. Η Ήπειρος έχει τεράστια προβλήματα, γιατί είναι αποκομμένη και αποκλεισμένη από το σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο πιστεύουμε και τόχαμε πει έγκαιρα ότι θάπρεπε έγκαιρα να είχε γίνει. Έχει προβλήματα -τα γνωρίζετε και τα γνωρίζουμε κι εμείς- σχετικά με την αεροπορική της σύνδεση. Πώς σε μια περιοχή που θέλεις να την κάνεις ένα κέντρο τουριστικό, μπορείς να έχεις αυτές τις υποδομές για την αεροπορική σύνδεση. Οι καθυστερήσεις της Εγνατίας κ.λπ.
Τρίτον. Η Ήπειρος πέφτει σε μια περιοχή που είναι σε κινητικότητα. Μην ξεχνάτε το Β. Ιόνιο, η Αδριατική γίνονται σήμερα ένας χώρος, μία ζώνη μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης, από τις ακτές της Αλβανίας μέχρι πολύ περισσότερο τις ακτές και τα νησιά της Κροατίας. Είναι μια δυτική πύλη στη χώρα μας και με κανένα τρόπο δεν αντιμετωπίζεται μ΄ αυτό τον τρόπο.
Η Ήπειρος έχει τη δυνατότητα να γίνει πραγματικά το κέντρο του πιο δυναμικού, παραγωγικού τομέα της αγροτικής μας οικονομίας, δηλαδή της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας, η οποία είναι σε τεράστια πίεση με όλα αυτά που είχαν γίνει, χωρίς να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της κτηνοτροφίας και χωρίς, ακόμα κι αυτή η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας σε σχέση με τα όρια της περιοχής να δίνει απάντηση στα προβλήματα των παραγωγών.
Οι άλλοι μιλάνε για βαλίτσες, ξαναλέω, για δωροδοκίες, για απιστίες, για κακουργήματα, για Ζορμπάδες, για Ντογιάκους. Εμείς μιλάμε για ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, μιλάμε για σιδηροδρομικές διασυνδέσεις, μιλάμε για το Δ΄ ΚΠΣ, μιλάμε για απάντηση στα προβλήματα της νεολαίας και πιστεύω ότι θα έχουμε και σ΄ αυτό τον χώρο την στήριξη των πολιτών της πόλης και του νομού των Ιωαννίνων.”
To Γραφείο Τύπου