Αντικείμενο της συνεδρίασης της ΚΠΕ του ΣΥΝ είναι στη βάση των αποφάσεων του 4ου Συνεδρίου, η συγκεκριμενοποίηση των πολιτικών προτεραιοτήτων και στόχων, καθώς και το πρόγραμμα δράσης του κόμματος για το επόμενο διάστημα (μέχρι το οργανωτικό - καταστατικό Συνέδριο - 16 και 17 Απριλίου 2005).
Στην περίοδο που διανύουμε η κυβέρνηση της ΝΔ διατηρώντας τις νεοφιλελεύθερες επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων, ξεδιπλώνει στην ίδια κατεύθυνση την πολιτική της.
Το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να αρθρώσει ουσιαστικό αντιπολιτευτικό λόγο, εγκλωβισμένο στο νεοφιλελεύθερο πλαίσιο που συναινετικά προωθούν με τη ΝΔ, με αντιπαραθέσεις επιφανειακού τύπου.
Η όξυνση των προβλημάτων οδηγεί στην ανάπτυξη κοινωνικών αγώνων και κινητοποιήσεων σε διάφορους χώρους.
Με στόχο την υποχώρηση και την ήττα του δικομματισμού, την απόκρουση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και την διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την προώθηση της εναλλακτικής πολιτικής της Αριστεράς, πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά στην συσπείρωση των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας, την ενίσχυση των κινημάτων, την οργανωτική ανασυγκρότηση του Κόμματος. Να προετοιμαστούμε μέσα από την δράση για τις πολιτικές αναμετρήσεις που θα επακολουθήσουν, με πρώτη αυτή των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών.
Η ΚΠΕ του ΣΥΝ εκ του ρόλου της, οφείλει να διαμορφώνει το πολιτικό πλαίσιο δράσης του κόμματος και να λαμβάνει τα ανάλογα οργανωτικά μέτρα για την δημοκρατική και αποτελεσματική λειτουργία αλλά και παρέμβαση του κόμματος.
Ταυτόχρονα ο πολιτικός αυτός σχεδιασμός θα πρέπει να συμπληρώνεται με προβλήματα των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων και να προσαρμόζεται σε τοπικό, κλαδικό επίπεδο, με στόχο να υπάρχει σαφής προσανατολισμός στη δράση όλων των δυνάμεων του κόμματος, των μελών και των φίλων του κόμματος.
Επιδιώκοντας το προγραμματισμένο χαρακτήρα της δουλειάς του κόμματος διευκολύνεται η δυνατότητα του ελέγχου και του απολογισμού των προσπαθειών μας, στοιχεία που δεν έχουμε ακόμα εξασφαλίσει και που προσδίδουν συνέχεια και αποτελεσματικότητα στην όλη μας λειτουργία και δράση.
Με στόχο την συζήτηση της πολιτικής απόφασης του Συνεδρίου σ΄όλες τις ΠΚ του Κόμματος και της Νεολαίας, τη δημόσια παρουσίασή της και τη λήψη μέτρων για την εφαρμογή της, να οργανωθεί πολιτική εξόρμηση στο διάστημα από 24 Ιανουαρίου 2005 μέχρι 5 Μαρτίου 2005.
i) Στο χρονικό αυτό διάστημα να συνεδριάσουν οι Νομ. Επιτροπές και οι ΠΚ με το θέμα αυτό, με ευθύνη του Οργανωτικού Γραφείου και τη συμμετοχή των μελών της ΚΠΕ.
Στις συνεδριάσεις αυτές, με ευθύνη των γραμματέων των ΝΕ και των ΠΚ να υπάρξει συγκεκριμενοποίηση των πολιτικών κατευθύνσεων και του προγραμματισμού της ΚΠΕ στο χώρο τους. Η συγκεκριμενοποίηση αφορά την οργανωτική ανασυγκρότηση του Κόμματος τη συσπείρωση και τη δράση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, την ενεργοποίηση δυνάμεων στο Φόρουμ, για τα τοπικά και κλαδικά προβλήματα στο συνδικαλιστικό κίνημα, τις δημοτικές και νομαρχιακές κινήσεις και παρατάξεις.
Οι συνεδριάσεις ιδιαίτερα των ΠΚ μπορούν να είναι ανοιχτές σε φίλους του κόμματος.
Η πορεία της συζήτησης, οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις των μελών να συγκεντρωθούν και να αξιοποιηθούν από τα κομματικά όργανα.
ii) Στο ίδιο διάστημα αλλά και στη συνέχεια να οργανωθούν συγκεντρώσεις, δημόσιες εκδηλώσεις με στόχο να ανοίξουμε διάλογο με τον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό χώρο που ενδιαφέρεται να γνωρίζει την πολιτική και τις θέσεις του Κόμματος.
iii) Να οργανωθεί πρόγραμμα περιοδειών του Προέδρου, των μελών της ΠΚ και της ΚΠΕ στην Περιφέρεια, σε εργασιακούς χώρους, στα πανεπιστήμια.
Η πολιτική εξόρμηση για την απόφαση του Συνεδρίου θα συνδέεται με τις πολιτικές παρεμβάσεις σε προβλήματα και θέματα που βρίσκονται στην αιχμή των πολιτικών διεργασιών και των κοινωνικών εξελίξεων. Η ενασχόληση και κυρίως η πολιτική μας παρέμβαση θα πρέπει να έχουν οργανωμένο χαρακτήρα και να εξασφαλίζουν τον εξωστρεφή προσανατολισμό του κόμματος.
Πιο αναλυτικά:
α) Κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα:
1. Καμπάνια του κόμματος για την αντιμετώπιση της ανεργίας και για τη στήριξη των ανέργων. Προβολή των προτάσεών μας για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για το 35ωρο, για πιο διαφανή και αποτελεσματική πολιτική επαγγελματικής κατάρτισης, για ανασυγκρότηση ΟΑΕΔ, για αύξηση των δημόσιων δαπανών για απασχόληση, για αύξηση και χρονική επιμήκυνση χορήγησης των επιδομάτων ανεργίας.
Στήριξη, πολιτική παρουσία κλιμακίων στελεχών μας σε χώρους που «χτυπιέται» και μειώνεται η απασχόληση (εργοστάσια που κλείνουν, κυρίως στην κλωστοϋφαντουργία - ιματισμό, μειώσεις προσωπικού σε Τράπεζες, ΟΤΕ και στις επιχειρήσεις που συγχωνεύονται ή ιδιωτικοποιούνται), κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις.
2. Παρέμβαση για το ασφαλιστικό των τραπεζών και των ελλειμματικών ειδικών ταμείων, ώστε να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους οι εργοδότες και το κράτος και να μην φορτωθούν τα βάρη στο ΙΚΑ. Πρωτοβουλίες για ουσιαστικές αυξήσεις των κατώτερων συντάξεων και για επαρκή χρηματοδότηση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος.
3. Ακρίβεια. Αντιμετώπισή της με συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής (αποτελεσματικοί έλεγχοι στις πηγές διαμόρφωσης των τιμών, κατάργηση ΦΠΑ για τα είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης).
4. Προώθηση της πρότασης νόμου του ΣΥΝ για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα με επαφές με κοινωνικούς φορείς, κοινωνικά δίκτυα, με ψηφίσματα φορέων, υπογραφές κ.λ.π.
5. Συντονισμός με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για κοινές θέσεις και πρωτοβουλίες στα ζητήματα:
- Της αναθεώρησης του συμφώνου σταθερότητας.
- Της μετεγκατάστασης επιχειρήσεων σε χώρες χαμηλού εργασιακού κόστους.
- Της κρίσης στις επιχειρήσεις των αερομεταφορών.
6. Στήριξη της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ (2,3 Απριλίου 2005) και σύγκλιση και πανελλαδική σύσκεψη συνδικαλιστών και χρεωμένων με την εργατική δουλειά του ΣΥΝ για την ανασυγκρότηση του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής.
7. Ανάπτυξη ειδικής δουλειάς στους εργαζόμενους μετανάστες με στόχο την ένταξή τους στα συνδικάτα.
8. Προσανατολισμός των συνδικάτων στη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ του 2006.
β) Αγροτικές κινητοποιήσεις:
Το αγροτικό πρόβλημα μπήκε το τελευταίο διάστημα σε νέα καμπή. Σε όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα, οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν μεγάλη πτώση τιμών 20-50%, αδυναμία διάθεσης παραγωγής, αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες, αυξανόμενο κόστος παραγωγής, άνοιγμα ψαλίδας τιμών παραγωγού-καταναλωτή και σοβαρή μείωση του εισοδήματος ιδιαίτερα των μικρομεσαίων αγροτών. Η κατάσταση δεν προβλέπεται να βελτιωθεί το 2005, ούτε τα επόμενα χρόνια, αφού ήδη άρχισαν να εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις της νέας ΚΑΠ (αποσύνδεση επιδοτήσεων από παραγωγή, εφαρμογή πολλαπλής συμμόρφωσης, σταδιακή μείωση δαπανών στήριξης 3% το 2005, 4% το 2006, 5% το 2007 και συνέχεια ως το 2012). Κατά συνέπεια η αγανάκτηση και διαμαρτυρίες των αγροτών είναι δικαιολογημένες και θα πρέπει να δείξουμε τη μέγιστη δυνατή ευαισθησία στα προβλήματα τους, τα οποία είναι ταυτόχρονα και προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.
Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, η δική μας στάση στηρίζεται στα:
- Σεβόμαστε τις κινητοποιήσεις και τις μορφές δράσης που αποφασίζουν τα συλλογικά όργανα των αγροτών στα πλαίσια του σεβασμού της αυτονομίας των κινημάτων.
- Αγωνιζόμαστε για την προώθηση της μέγιστης δυνατής κοινής δράσης όλων των αγροτικών δυνάμεων, που θα διευκολύνουν τη δημιουργία δυναμικής στους αγώνες.
Σημαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να παίξει η ΝΕΑΚ (Νέα Συνδικαλιστική Κίνηση) με τη στήριξη και άπλωμα των δυνάμεων της, σε όλες τις περιοχές της χώρας.
'Αμεσα μέτρα αναβάθμισης της πολιτικής μας παρέμβασης στον αγροτικό τομέα:
1) Στροφή στη δουλειά των Ν.Ε. του ΣΥΝ στις περιφέρειες, με την αποκλειστική χρέωση συντρόφων στα αγροτικά ζητήματα.
2) Συστηματικές περιοδείες του προέδρου και στελεχών του Αγροτικού Τμήματος στις περιφέρειες, για στήριξη, συσπείρωση και ενεργοποίηση των δυνάμεων μας στην ύπαιθρο.
3) Συνέχιση των επεξεργασιών και προτάσεων στα αγροτικά.
4) Συστηματικότερη ανάδειξη στη Βουλή των αγροτικών προβλημάτων και αντίστοιχη ενημέρωση ων οργανώσεών μας στις περιφέρειες για τις παρεμβάσεις μας στα αγροτικά ζητήματα.
γ) Παιδεία - Νεολαία:
Η νέα χρονιά ξεκινάει με όλα τα μέτωπα ανοιχτά σ΄όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και με ένα προϋπολογισμό που παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις για αύξηση στο 5% ως το 2008, παραμένει καθηλωμένη στο 3,58%, μειωμένος μάλιστα σε σχέση με πέρυσι.
Η κυβέρνηση προωθεί στην εκπαίδευση βασικές πλευρές της ν/φ πολιτικής της που έχουν ως στόχο τη περαιτέρω διασύνδεση και εξάρτηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς.
Στο επόμενο διάστημα στην γ΄βάθμια εκπαίδευση στόχος μας πρέπει να είναι η προσπάθεια συγκρότησης ενός ευρύτερου μετώπου στα Πανεπιστήμια με στόχο την κινητοποίηση φοιτητών και ΔΕΠ ενάντια στις επιχειρούμενες νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, με πρόταγμα την προάσπιση της ακαδημαϊκότητας και της αυτοτέλειας του Δημόσιου Πανεπιστημίου.
Σʼ αυτή την κατεύθυνση, αν τα θετικά αποτελέσματα στο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ συνδυαστούν με μια ενίσχυση της επιρροής του Δικτύου Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων στις επόμενες φοιτητικές εκλογές (Απρίλιος 2005), μπορούν να διαμορφώσουν νέες δυνατότητες.
Στη β΄βάθμια εκπαίδευση η υποχρηματοδότηση οξύνει τα προβλήματα από την έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού και ταυτόχρονα προωθείται πιο συντηρητικές ιδεολογικές έλεγχος στο περιεχόμενο της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Επιδίωξή μας είναι να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη κινητοποιήσεων και αντιστάσεων στα κυβερνητικά σχέδια και προβολή κοινών στόχων της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Να ενισχυθεί η παρουσία των δυνάμεών μας στα συνδικαλιστικά όργανα (ΟΛΜΕ, εκλογές του Μάη και Συνέδριο του Ιουνίου και τοπικές ΕΛΜΕ).
Στην α΄βάθμια εκπαίδευση εκτός από το πρόβλημα της έλλειψης επαρκών πιστώσεων πρέπει να αναδείξουμε τα ζητήματα ποιότητας της εκπαίδευσης (μείωση του αριθμού των μαθητών κατά τμήμα, αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων και διδακτικών βιβλίων, την εκπαίδευση των μεταναστών, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και την εξάλειψη των ευέλικτων μορφών εργασίας στο σχολείο).
Στο θέμα της αύξησης των δαπανών για την Παιδεία αιχμές είναι τα ΤΕΙ, το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των βαθμίδων, οι μισθοί των εκπαιδευτικών κλπ. Επιδίωξή μας τα θέματα της παιδείας (5% του ΑΕΠ, 12χρονη εκπαίδευση, κλπ) να γίνουν υπόθεση της κοινωνίας και όχι μόνο των φορέων της εκπαίδευσης.
δ) Οικολογία - Περιβάλλον:
Η απόφαση του Συνεδρίου τονίζει με έμφαση ότι στον ΣΥΝ, η οικολογική διάσταση πρέπει να γίνει κεντρική συντεταγμένη, όχι μόνο στον τίτλο μας, αλλά και στην ιδεολογία και τη δράση μας.
Για το επόμενο διάστημα πρέπει να οργανώσουμε την παρέμβασή μας σε δύο κυρίως θέματα:
1. Αγώνας κατά των μεταλλαγμένων
Συμμετέχουμε και ενισχύουμε την προσπάθεια του «Καραβανιού Ενημέρωσης και Αγώνα κατά των Μεταλλαγμένων». Στην προσπάθεια αυτή με βασικούς στόχους, η Ελλάδα ελεύθερη ζώνη από Μεταλλαγμένα, άμεση εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για τη Βιοασφάλεια, Ναι στα ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι δυνάμεις μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
2. Διεκδίκηση ελεύθερων χώρων
Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, καταγραφή των προβλημάτων, επικοινωνία με κινήσεις πολιτών, οργανώσεις, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διεκδικητικό πρόγραμμα με ιδιαίτερη έμφαση στο Λεκανοπέδιο Αττικής.
Η οργάνωση της παρέμβασής μας σε κάθε χώρο απαιτεί άμεσα ανάλογη χρέωση στο επίπεδο των Νομαρχιακών Επιτροπών.
3. Εφαρμογή συνθήκης Κυότο - Κλιματικές Αλλαγές
Ανάληψη πρωτοβουλιών για ενημέρωση των πολιτών σε όλη την Ελλάδα και την ανάδειξη της ασυνέπειας της πολιτικής του Ελληνικού κράτους. Πίεση για τη συμμόρφωση με τους όρους της συνθήκης.
ε) Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη - Σύμφωνο Σταθερότητας:
i) Το «ευρωσύνταγμα» βρίσκεται στην φάση της διαδικασίας επικύρωσης από τα κράτη μέλη είτε με δημοψηφίσματα είτε με αποφάσεις των κοινοβουλίων.
Η απόφαση του Συνεδρίου τονίζει ότι η επιδίωξη του ΣΥΝ και του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι η απόρριψη της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης, η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σ΄όλες τις χώρες και η διεκδίκηση ενός γνήσιου Συντάγματος των λαών της Ευρώπης που θα κατοχυρώνει και θα διευρύνει τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις κοινωνικές κατακτήσεις τους.
Στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να οργανώσουμε
α) Πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ μέσα και έξω από τη Βουλή για δημοψήφισμα
β) Στήριξη των πρωτοβουλιών του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Καμπάνια για «όχι», Υπογραφές. Εκδηλώσεις.
γ) Συμμετοχή στην καμπάνια που οργανώνει η Ευρωπαϊκή Αριστεράς (έναρξη 29/1/05 στη Βαρκελώνη).
Το πολιτικό πλαίσιο μιας πολύμορφης δράσης μας να είναι Αριστερό ευρωπαϊκό όχι για να αλλάξουμε την Ευρώπη όχι σ΄αυτό το ευρωσύνταγμα - ένα άλλο Σύνταγμα για μια άλλη Ευρώπη.
Αυτό μας κάνει διακριτούς από άλλα κόμματα που επίσης έχουν επιλέξει το όχι και ταυτόχρονα απευθύνεται στον προοδευτικό κόσμο που διαφωνεί για τη ν/φ πορεία που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση.
ii) Σύμφωνο Σταθερότητας
Η εαρινή Σύνοδος Κορυφής (Βρυξέλλες 23-24 Μαρτίου 2005) θα ασχοληθεί με την στρατηγική της Λισσαβόνας (πορεία υλοποίησης των στόχων) και με το Σύμφωνο Σταθερότητας (συζήτηση περί «χαλάρωσης» του στο ΕCOFIN).
Με την ευκαιρία αυτής της συζήτησης τονίζουμε εκ νέου ΄ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας λειτούργησε όλα τα προηγούμενα χρόνια ως σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και την απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα έχει καταστεί ανεφάρμοστο και αναξιόπιστο καθώς αρκετές χώρες στην πράξη δεν το εφαρμόζουν.
Προτείνουμε την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και την αντικατάστασή του με μια νέα Ευρωπαϊκή Συμφωνία για την αειόφορο ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και την απασχόληση ως πρώτο βήμα μιας νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής για μια πιο ενοποιημένη οικονομικά κοινωνικά Ευρώπη.
Στο επόμενο διάστημα πρέπει να αναπτύξουμε τη δράση μας σε πολιτικό, κοινωνικό και συνδικαλιστικό επίπεδο στην Ελλάδα και σε συντονισμό με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προβολή του στόχου για μια κοινωνική Ευρώπη (πλήρης απασχόληση, κοινωνική ευημερία και ασφάλεια, κοινωνική δικαιοσύνη, οικολογική βιωσιμότητα, ισόρροπες διεθνείς οικονομικές σχέσεις και αποτελεσματική αναπτυξιακή βοήθεια)..
στ) Κυπριακό - Ελληνοτουρκικές σχέσεις:
Τα προβλήματα αυτά έχουν μπει σε νέα κρίσιμη φάση. Και συνδέονται με την διαδικασία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.
Στη βάση των κατευθύνσεων του 4ου Συνεδρίου το επόμενο διάστημα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για δίκαιη και βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού και τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με την εμπλοκή και του ευρωπαϊκού παράγοντα και των δεσμεύσεων που πρέπει να αναλάβει η Τουρκία με ορίζοντα τις 3 Οκτωβρίου 2005.
Αυτό σημαίνει εκτός των άλλων οργάνωση επισκέψεων (άμεσα στην Κύπρο), συναντήσεις αριστερών δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας - Κύπρου, προβολή της πρότασής μας για αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών.
Ταυτόχρονα στο πλαίσιο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σχεδιάζουμε πρωτοβουλίες για τα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή
Μετά την απομάκρυνση της πιθανότητας πρόωρων εθνικών εκλογών, οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Οκτώβριος 2006) αποκτούν ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Τα αποτελέσματά τους θα επηρεάσουν εκτός από την κατάσταση στους Δήμους και στις Νομαρχίες και τις πολιτικές εξελίξεις. Επομένως θα πρέπει να προετοιμαστούμε εγκαίρως.
Η δουλειά του κόμματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση περνά μέσα από τις Δημοτικές και Νομαρχιακές κινήσεις και παρατάξεις. 'Αμεσα πρέπει να ανασυγκροτηθούν, να οργανώσουν την παρέμβασή τους και να προχωρήσουν στην διεύρυνση τους. Να διαμορφωθούν, όπου δεν υπάρχουν, με τη συμμετοχή σε τοπικό επίπεδο των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, ανένταχτων αριστερών, οικολογικών κινήσεων.. Να συγκεντρωθεί η εικόνα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο απολογισμός της μέχρι τώρα παρουσίας μας στον χώρο αυτό.
Στις 5 Φεβρουαρίου οργανώνεται συνάντηση των αυτοδιοικητικών μελών και φίλων του κόμματος με σκοπό τη συγκρότηση του τμήματος και της εκλογής γραμματείας.
Το θέμα προτείνεται να απασχολήσει την επόμενη συνεδρίαση της ΚΠΕ (αρχές Μαρτίου) αφού έχει προηγηθεί συζήτηση στις Νομαρχιακές Επιτροπές και στις Πολιτικές Κινήσεις με τη βοήθεια του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΠΕ (Μαρτίου) να οριστικοποιηθεί η οργάνωση ευρύτερου τοπικοαυτοδιοικητικού Σώματος στα τέλη Μαΐου 2005.
α) Η αναζωογόνηση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς:
Η απόφαση του Συνεδρίου υπογραμμίζει την σημασία να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για το συντονισμό και την κοινή δράση των δυνάμεων της Αριστεράς.
Η διαμόρφωση μιας πιο εμπλουτισμένης πολιτικής διακήρυξης, θα διευκολύνει το διάλογο και τη δράση δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας.
Στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την βελτίωση του κλίματος, τα μέτρα για την κοινοβουλευτική παρουσία του, πρέπει να οργανωθεί η παρέμβαση του για μεγάλα προβλήματα όπως Ανεργία, Ωράριο, ασφαλιστικό τραπεζών, ενίσχυση της δραστηριότητας του Φόρουμ και ανάληψη πρωτοβουλιών για το Ευρωσύνταγμα και την καμπάνια για την καταψήφισή του, την διεξαγωγή δημοψηφίσματος και στην Ελλάδα. Να συστηματοποιηθούν οι προσπάθειες για την διεύρυνση του με δυνάμεις προερχόμενες από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, οικολογικές δυνάμεις και ανένταχτους της Αριστεράς που αποδέχονται τη διακήρυξη και την ανάγκη συσπείρωσης της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και Οικολογίας.
Για την υπόλοιπη λειτουργία αλλά και την συνεννόηση των δυνάμεων που συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουμε την συγκρότηση σε κεντρικό επίπεδο Γραμματείας με συγκεκριμένο αριθμό και εκπροσώπηση.
Σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο έχουν διαμορφωθεί επιτροπές που αναφέρονται στην πολιτική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ που δραστηριοποιήθηκαν κυρίως την περίοδο των εθνικών εκλογών. Να ενεργοποιηθούν και να διευρυνθούν. Να προχωρήσουμε στην διαμόρφωση Επιτροπών Πρωτοβουλίας όπου δεν υπάρχουν, με σκοπό το συντονισμό της δράσης σε τοπικό επίπεδο. Επιτροπές ανοιχτές στη συμμετοχή ανένταχτων αριστερών, οικολογικών δυνάμεων, που επιθυμούν να συμμετέχουν και να προσφέρουν στην κοινή παρέμβαση των αριστερών και οικολογικών δυνάμεων σε κάθε χώρο.
Επιδίωξή μας ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει υπόθεση του κόσμου της ριζοσπαστικής αριστεράς και της οικολογίας.
β) Η συμμετοχή μας και η ενίσχυση της δράσης του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ:
Η διεξαγωγή του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στην Ελλάδα (αρχές του 2006) αποτελεί έναν πρόσθετο λόγο να ενισχύσουμε τη δουλειά του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και να οργανώσουμε την συμμετοχή των δυνάμεων του Κόμματος και της Νεολαίας σ΄αυτό.
'Αμεσα πέρα από την ουσιαστική μας συμμετοχή στον κεντρικό συντονισμό, να ενισχύσουμε τη δράση των τοπικών Φόρουμ και να βοηθήσουμε στη διαμόρφωση επιτροπών σε τοπικό αλλά και σε κλαδικό επίπεδο και τη σύνδεσή τους με το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ. Ειδική προσπάθεια χρειάζεται για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή συνδικαλιστικών και αυτοδιοικητικών δυνάμεων στα τοπικά Φόρουμ και ταυτόχρονα για την παρέμβασή τους σε θέματα όπως οικονομία και κοινωνικά προβλήματα, δημοκρατικά δικαιώματα, δικαιώματα μεταναστών, Συνταγματική Συνθήκη, αντιπολεμικές δραστηριότητες. Επιδίωξή μας το ΕΚΦ να αποκτήσει περισσότερα κοινωνικά και κινηματικά χαρακτηριστικά.
Να ενισχυθεί η παρουσία μας στην προσπάθεια για την οργάνωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ με τη συγκρότηση ομάδας δουλειάς από μέλη της ΚΠΕ και άλλα στελέχη. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με επικεφαλής τον Πρόεδρό του, στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ (Πόρτο Αλλέγκρε 25-31 Ιανουαρίου 2005) και με τα υπόλοιπα μέλη του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ να αξιοποιήσει την εμπειρία της οργάνωσης τέτοιων διεθνών συναντήσεων. 'Αμεσα να προετοιμαστούμε για την 1η Προπαρασκευαστική Συνεδρίαση στις 26-27 Φεβρουαρίου 2005 στην Αθήνα.
γ) Με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς:
Το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προχωράει στην οργάνωση του Συνεδρίου του (Οκτώβριος 2005 - Ισπανία) με θέμα «Η Ευρώπη που εμείς προτείνουμε». Η Εκτελεστική Επιτροπή συστηματοποίησε τις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες του κόμματος στο επόμενο διάστημα για την κοινωνική Ευρώπη και την αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας, για το «όχι» στο ευρωσύνταγμα, για τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, ενώ συνεχίζεται η προσχώρηση στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και άλλων αριστερών κομμάτων.
Οι στόχοι και η δράση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα πρέπει να συνδεθούν με τη δουλειά του ΣΥΝ.
Η διακήρυξη και το καταστατικό πρέπει να φτάσουν σ΄όλα τα μέλη του Κόμματος και παράλληλα η ΚΠΕ να πάρει τα αναγκαία μέτρα για την οργάνωση της συμμετοχής μας στο Ευρωπαϊκό Αριστερό Κόμμα.
Σύμφωνα με την γνωστή απόφαση του Τακτικού Συνεδρίου, στις 16 - 17 Απριλίου θα οργανωθεί οργανωτικό - καταστατικό Συνέδριο με τους Συνέδρους του Τακτικού.
Στο συνέδριο αυτό, εκτός από τις καταστατικές αλλαγές, θα μας απασχολήσει η κατάσταση του Κόμματος και η οργανωτική πολιτική μας.
Η επιτροπή Καταστατικού με ορισμένες αλλαγές ή συμπληρώσεις στη σύνθεσή της, μπορεί να συγκεντρώσει το υλικό και τις προτάσεις που κατατέθηκαν στον περιορισμένο προσυνεδριακό διάλογο και να ετοιμάσει την εισήγησή της στην ΚΠΕ.
Στην επόμενο συνεδρίαση της ΚΠΕ (αρχές Μαρτίου) να συζητήσουμε την οργάνωση και την διεξαγωγή του Συνεδρίου.
'Αμεσα με την ευκαιρία της πολιτικής εξόρμησης και την συζήτηση της απόφασης του Συνεδρίου στις ΠΚ να επιδιωχθεί η καταγραφή των μελών του ΣΥΝ με τη βοήθεια του Απογραφικού Δελτίου.
Ταυτόχρονα να υπάρξει κάλεσμα και της σημερινής ΚΠΕ για την εγγραφή νεών μελών στο Κόμμα.
Με ευθύνη του Οργανωτικού Γραφείου και με τον σχεδιασμό των Νομαρχιακών Επιτροπών να τεθεί στόχος συγκρότησης ΠΚ σε χώρους όπου δεν υπάρχουν σήμερα.
Ακόμα με συστηματικό τρόπο, συγκεκριμένες χρεώσεις, να υπάρξει βοήθεια στη Νεολαία για δημιουργία ΠΚ της νεολαίας τόσο σε Πανεπιστήμια και Σχολές όσο και σε Δήμους και πόλεις που δεν υπάρχουν οργανώσεις της.
Στην προσπάθεια αυτή να υπάρξει συγκεκριμένη βοήθεια τόσο από την ΚΠΕ όσο και τις Νομαρχιακές Επιτροπές του Κόμματος.
Να ολοκληρωθεί ο καταμερισμός δουλειάς σ΄όλα τα μέλη της ΚΠΕ στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης με καταγραφή της προτίμησης του κάθε μέλους και επεξεργασία πρότασης αξιοποίησης όλων
Σήμερα να αποφασίσουμε για το Οργανωτικό Γραφείο και στο επόμενο διάστημα να υπάρξει ανασυγκρότηση των τμημάτων και των επιτροπών της ΚΠΕ που ήδη έχει ξεκινήσεις και γίνεται όπως προβλέπει το καταστατικό του Κόμματος.
Επίσης το επόμενο διάστημα θα πρέπει τα τμήματα να προχωρήσουν σε έναν απολογισμό της δουλειάς τους και σε έναν λεπτομερή προγραμματισμό για το 2005, ο οποίος θα κατατεθεί στην ΚΠΕ.
Στην πορεία προς το Οργανωτικό - Καταστατικό Συνέδριο να μας απασχολήσουν θέματα καλύτερης και αποτελεσματικής λειτουργίας της Πολιτικής Γραμματείας και του συντονισμού τομέων δουλειάς και των τμημάτων της ΚΠΕ, της βελτίωσης της παρέμβασής μας στο εθνικό και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.