1. Το 2006 θα είναι μια σημαντική πολιτική χρονιά καθώς:
Τον Οκτώβριο θα γίνουν οι Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές τα αποτελέσματα των οποίων εκτός από την ανάδειξη των νέων αυτοδιοικητικών αρχών, είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσουν τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Η διεξαγωγή τους μάλιστα με το 42% διαμορφώνει ένα ασφυκτικό πλαίσιο υπέρ του δικομματισμού, κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη για έγκαιρη αυτόνομη αυτοδιοικητική έκφραση και κινητικότητα, και για τη διαμόρφωση αριστερών αυτοδιοικητικών σχημάτων. Η επιβολή από την ηγεσία του ΚΚΕ μιας ανθενωτικής γραμμής ακόμη και σε τοπικό επίπεδο, αποτελεί επιπλέον εμπόδιο για την αντιμετώπιση των προθέσεων που επέβαλλαν το πλαφόν του 42%.
Θα ξεκινήσει η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης η οποία με βάση τις προθέσεις της κυβέρνησης αλλά και την συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει έντονα συντηρητικό χαρακτήρα.
Θα συνεχιστεί η αντιλαϊκή οικονομική πολιτική της ΝΔ που θα οξύνει τα κοινωνικά προβλήματα, και αντικειμενικά θα πυροδοτήσει τους αγώνες των εργαζομένων και μεγάλων κοινωνικών τμημάτων που πλήττονται από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές.
Θα διεξαχθεί στην Αθήνα το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ (4-7 Μαΐου 2006). Η πετυχημένη οργάνωση και διεξαγωγή του θα ενισχύσει το κίνημα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης για μια Ευρώπη της ειρήνης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής και της προστασίας του περιβάλλοντος.
2. Η ολομέτωπη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική επίθεση στο εισόδημα, στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα ,στην απασχόληση επιδεινώνει τη θέση μεγάλων πλατιών κοινωνικών στρωμάτων και η εφαρμογή της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, η συσσώρευση νέων φορολογικών βαρών και ανατιμήσεων, η περικοπή των κοινωνικών δαπανών, οξύνει τα κοινωνικά προβλήματα. Το 2006 θα είναι χρονιά αγώνων και αμφισβήτησης των εφαρμοζόμενων πολιτικών καθώς μεγαλώνει η δυσφορία απέναντι στην Ν. Δημοκρατία και ενισχύεται η ανάγκη για τη συνεργασία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε αντινεοφιλελεύθερη βάση. Είναι κρίσιμο ζήτημα η μαζικοποίηση των συνδικάτων, η στήριξη των εργατικών αγώνων και η ανασυγκρότηση των συνδικάτων που θα προσδώσει μια νέα δυναμική και κύρος στο συνδικαλιστικό κίνημα.
3. Η συνταγματική αναθεώρηση που εξήγγειλε η κυβέρνηση επιχειρείται να αξιοποιηθεί προκειμένου να μετατοπιστεί το πολιτικό ενδιαφέρον από τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, ενώ επί της ουσίας, και με την ανοχή και με τη συναίνεση -μέχρι σήμερα- της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, προωθεί την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας παιδείας ,τη σταδιακή κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο, με συνέπειες την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την ενίσχυση του κομματισμού και των πελατειακών σχέσεων στη δημόσια διοίκηση ,την περιστολή των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την κερδοσκοπία σε βάρος του περιβάλλοντος.
Η αντιμετώπιση αυτών των σχεδίων καθώς και η προβολή ώριμων δημοκρατικών αλλαγών, θα πρέπει να αποτελέσει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και ανάπτυξης κοινωνικών κινημάτων προκειμένου να μπει φραγμός στην θεσμοποίηση νεοφιλελεύθερων λογικών και αντιδραστικών πολιτικών.
4. Κλιμακώνεται η επιχείρηση παραβίασης ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων με το ευρωφακέλλωμα, τις απαγωγές και ανακρίσεις μεταναστών, την ασύδοτη δράση μυστικών υπηρεσιών. Καταγγέλλουμε την κυβερνητική συναίνεση στα ευρωπαϊκά σχέδια ανοχής της Air-Cia, παρακολούθησης τηλεφώνων, μυστικών φυλακών, νέων διαβατηρίων. Στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας ενισχύονται οι μηχανισμοί παρακολούθησης και καταστολής σε βάρος της προστασίας και των εγγυήσεων των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.
Η αφύπνιση των συνειδήσεων και η πανδημοκρατική αντίσταση αποκτά ξεχωριστή σημασία απέναντι στους «οργουελιανούς» εφιάλτες που επιφυλάσσουν για τους πολίτες οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
5. Η ενεργητική ή δια της σιωπής και της υποβάθμισης των μετώπων συναίνεση της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις βασικές οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης και στο περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης, αποδεικνύει την σύμπλευση των δυνάμεων του δικομματισμού στο νεοφιλελεύθερο πλαίσιο, με αποτέλεσμα η κοινωνική δυσφορία να στρέφεται και κατά της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ ενισχύοντας έτσι την πολιτική ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό. Τροφοδοτούνται σενάρια για την ενίσχυση ακροδεξιών-λαικίστικων σχημάτων καθώς και άλλων που αφορούν στη διαμόρφωση νέων πολιτικών σχημάτων που θα κινούνται όμως στο ίδιο συντηρητικό πλαίσιο, προκειμένου νʼ απορροφηθεί συγκυριακά ή μεσοπρόθεσμα η διάθεση μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης εναντίον των κυβερνητικών πολιτικών και ταυτόχρονα η αρνητική διάθεση για τον τύπο της αντιπολίτευσης, επί της ουσίας συναίνεσης του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΝ πρέπει να προχωρήσει σε πολιτικές παρεμβάσεις με τρόπο που θα βοηθούν ευρύτερες δυνάμεις και ιδίως από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ να απεμπλέκονται από την επιρροή του δικομματισμού
6. Το πολιτικό σκηνικό εκτός από τις δυσκολίες και τους κινδύνους για δυσμενέστερες εξελίξεις γεννά, υπό προυποθέσεις, δυνατότητες και αισιόδοξες προοπτικές. Απαιτείται η πιο έντονη ιδεολογική, πολιτική και μαζική παρέμβαση της ριζοσπαστικής αριστεράς. Η παρέμβαση του ΣΥΝ, των δυνάμεων της Αριστεράς, οι αγώνες των εργαζομένων, μπορεί να αλλάξει την φορά των πραγμάτων. Πρέπει να ενισχυθούν και να ενθαρρυνθούν οι εστίες και οι διεργασίες αντίστασης, αμφισβήτησης, αναζήτησης εναλλακτικής προοπτικής. Τέτοιες δυνάμεις υπάρχουν μέσα στην κοινωνία, τη νεολαία, την ανένταχτη Αριστερά, τις κοινωνικές οργανώσεις, ακόμα και στις παρυφές ή την επιρροή όλων των κομμάτων. Η διευρυμένη αμφισβήτηση των συντηρητικών αλλά και αναποτελεσματικών οικονομικών και κοινωνικών μονόδρομων, η συνειδητοποίηση της ανάγκης συσπείρωσης των δυνάμεων της Αριστεράς και της Οικολογίας, η αντιμετώπιση διαδικαστικών, ανθενωτικών λογικών και δογματικών ιδεολογικών αντιλήψεων που εκφράζει η ηγεσία του ΚΚΕ, η προβολή εναλλακτικών στον νεοφιλελευθερισμό πολιτικών, διαμορφώνουν τη βάση για την αλλαγή των συσχετισμών των δυνάμεων και μέσα στο 2006.
7. Για τον ΣΥΝ η θετική υπέρβαση των προβλημάτων εσωστρέφειας, η οργανωτική ανασυγκρότηση του Κόμματος, η ενίσχυση της παρουσίας του στους αγώνες για τα δικαιώματα των εργαζομένων, των αγροτών, της νεολαίας, οι πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και την προστασία του περιβάλλοντος, αποτελούν και στη νέα φάση προϋποθέσεις για συνέχεια της προσπάθειας για την ανάκαμψη του Κόμματος, για την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου του στην συσπείρωση ευρύτερων αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, για θετικά αποτελέσματα στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για μια νέα δυναμική μέσα στην κοινωνία, στην αποτύπωση, χωρίς αμφισημίες, της σύγχρονης αριστερής ταυτότητας του κόμματος.
Β. Ο Συνασπισμός ένα χρόνο μετά το 4ο Τακτικό Συνέδριο
1. Μετά το Συνέδριο του Κόμματος έγιναν σημαντικά βήματα για την προώθηση και την εφαρμογή των αποφάσεων του.
Δυνάμωσε η παρουσία του Κόμματος στους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας και στα κοινωνικά κινήματα για τα δικαιώματα.
Πρωτοβουλίες για οικονομικά, κοινωνικά και δημοκρατικά προβλήματα ενίσχυσαν τα αριστερά, ριζοσπαστικά και κινηματικά χαρακτηριστικά του.
Συνέβαλε στην επαναλειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ και τη διαμόρφωση της Πρωτοβουλίας για την συσπείρωση της αριστεράς.
Ενισχύθηκε η αριστερή ευρωπαϊκή ταυτότητα και ο συντονισμός του με τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής αριστεράς με την οργάνωση του 1ου Τακτικού Συνεδρίου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Αθήνα.
Έγιναν βήματα στην επεξεργασία της πολιτικής του κόμματος και της βελτίωσης της λειτουργίας των οργάνων του με τη διεξαγωγή του Οργανωτικού Καταστατικού Συνεδρίου, τις θεματικές συνεδριάσεις της ΚΠΕ.
Συγκροτήθηκαν τα τμήματα της ΚΠΕ που συνέβαλαν στην επεξεργασία των θέσεων του Κόμματος και στην ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη νεολαία και την ευρωπαϊκή πολιτική.
Οι φεστιβαλικές εκδηλώσεις και το Συνέδριο της Νεολαίας του ΣΥΝ άνοιξαν νέες προοπτικές για πιο αποτελεσματική παρέμβαση στα προβλήματα της νέας γενιάς και την οργανωτική ανάπτυξη της Νεολαίας του ΣΥΝ.
Αποφασίστηκε η ίδρυση Ραδιοφωνικού Σταθμού.
Παρά τα βήματα αυτά που ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειών των στελεχών και μελών του Κόμματος και της Νεολαίας και αποτελούν υλοποίηση των κατευθύνσεων του Τακτικού Συνεδρίου του Κόμματος, έχουν παρουσιαστεί προβλήματα, καθυστερήσεις και ελλείμματα που δυσκολεύουν τη συνολική ανάκαμψη του Κόμματος και την πιο αποφασιστική πολιτική του παρέμβαση στις κοινωνικές και στις πολιτικές εξελίξεις, ενόψει μάλιστα των αυξημένων απαιτήσεων της χρονιάς που ξεκίνησε. Οι αντιπαραθέσεις μέσα στην ηγεσία του Κόμματος για θέματα γραμμής, προσώπων, επιλογών δεν βρήκαν πάντοτε συνθετική έκβαση και έκφραση με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι παραπάνω αδυναμίες και να δημιουργούνται αρνητικές εντυπώσεις . Η πρώτη ευθύνη για να διαμορφωθεί ένα καλύτερο κλίμα συνεννόησης και πολιτικής σύνθεσης με ταυτόχρονο σεβασμό στις καταστατικές ,δημοκρατικές αρχές λειτουργίας και αποφάσεις ,ανήκει στη ΠΓ ,που χειρίστηκε πολλά και σοβαρά ζητήματα, αλλά βέβαια και στην ΚΠΕ που έχει από το καταστατικό την ευθύνη χάραξης της πολιτικής του ΣΥΝ
2. Η οργανωτική ανασυγκρότηση και η εξωστρεφής δράση του Κόμματος
Παρά το γεγονός ότι η ριζική αλλαγή στην οργανωτική κατάσταση και πολιτική λειτουργία του Κόμματος διαπιστώθηκε ως βασική προτεραιότητα στις αποφάσεις του Συνεδρίου, παραμένουν οι δυσκολίες, δεν ξεπεράστηκαν οι αδυναμίες που χαρακτηρίζουν την λειτουργία των Πολιτικών Κινήσεων, την ενεργοποίηση των κομματικών δυνάμεων, τη στήριξη των κεντρικών πρωτοβουλιών και την ανάπτυξη τοπικών δραστηριοτήτων.
Παρατηρούνται φαινόμενα εσωστρέφειας καθώς η ενίσχυση της πολιτικής λειτουργίας των Πολιτικών Κινήσεων, η συστηματική ενασχόληση με τα προβλήματα των εργαζομένων, της νεολαίας ,η ένταξη νέων μελών στο κόμμα ,η ανάπτυξη πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο, το άνοιγμα σε αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις, δεν είναι στο κέντρο της προσοχής της ΚΠΕ και των νομαρχιακών οργάνων του Κόμματος.
Με βάση τα συμπεράσματα της οργανωτικής σύσκεψης που γίνεται στο πλαίσιο της σημερινής ΚΠΕ πρέπει να γίνει πιο συστηματική προσπάθεια για την αντιστροφή της σημερινής οργανωτικής κατάστασης, ξεκινώντας από τις Πολιτικές Κινήσεις του Κόμματος . Καθοριστικό ρόλο έχουν να παίξουν τα στελέχη του κόμματος που πρέπει να δώσουν το παράδειγμα μιας σταθερά εξωστρεφούς δραστηριότητας.
Με ευθύνη της ΚΠΕ και του Οργανωτικού Γραφείου να οργανωθεί τον Απρίλιο Πανελλαδική Οργανωτική Συνδιάσκεψη, προκειμένου να συζητηθεί και να βελτιωθεί η οργανωτική κατάσταση του Κόμματος.
Η βελτίωση της οργανωτικής κατάστασης του Κόμματος και η επιμονή στην εξωστρεφή κοινωνική και κινηματική δράση πρέπει να συνδυαστεί και να αποβλέπει στην υλοποίηση σχεδίου οργανωμένης πολιτικής παρέμβασης, με βάση τόσο τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος όσο και την ανάπτυξη τοπικών πρωτοβουλιών.
3. Δεν παραγνωρίζουμε την πολιτική διάσταση των προβλημάτων, την ανάγκη για έγκαιρες και ευρύτερες συνθέσεις και συναίνεσης πάνω στις γενικές κατευθύνσεις των αποφάσεων του Συνεδρίου μας, που με μεγάλες πλειοψηφίες, επίσης, είχαν ληφθεί. Η πρώτη ευθύνη ανήκει βέβαια στην ΚΠΕ του κόμματος, αλλά είναι ιδιαίτερη και σημαντική η ευθύνη της Πολιτικής Γραμματείας, που χειρίστηκε πολλά και σοβαρά ζητήματα, για να διαμορφωθεί ένα καλύτερο κλίμα συνεννόησης και πολιτικής σύνθεσης με τον ταυτόχρονο σεβασμό στις καταστατικές, δημοκρατικές αρχές λειτουργίας και αποφάσεων.
Γ. Βασικοί άξονες δράσης
1. Εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Η απόφαση της ΚΠΕ που διαμόρφωσε εγκαίρως το πλαίσιο της τακτικής, καθώς και η έγκαιρη οριστικοποίηση των κεντρικών και τοπικών επιλογών, δίνουν παρά τα προβλήματα, πλεονεκτήματα για θετικά αποτελέσματα στην κρίσιμη και με έντονο πολιτικό χαρακτήρα εκλογική αναμέτρηση για τους Δήμους και τις Νομαρχίες.
Η επιμονή στη διαμόρφωση αυτοδιοικητικών κινήσεων με βάση τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και συμμετοχή ευρύτερων δυνάμεων, επιδιώκοντας την εκπροσώπηση των συνεργαζόμενων αριστερών και οικολογικών δυνάμεων στους συνδυασμούς και στα ψηφοδέλτια που θα υποστηρίξει ο ΣΥΝ, να συνοδευτεί με την διαμόρφωση θέσεων, προτάσεων για τα προβλήματα και με πρωτοβουλίες ενεργοποίησης των πολιτών.
Με ευθύνη των Νομαρχιακών Επιτροπών και των Πολιτικών Κινήσεων να προχωρήσουν οι διαδικασίες των επιλογών σε κάθε Δήμο και Νομό για να ξεκινήσει η προεκλογική καμπάνια.
Να ολοκληρωθεί μέσα στο α΄εξάμηνο του 2006 το πρόγραμμα των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων.
Η ΚΠΕ αποφάσισε να προτείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, και στο νομαρχιακό συνδυασμό των Ενεργών Πολιτών, τον Γιάννη Πανούση για υποψήφιο Υπερνομάρχη, τον Σπύρο Λυκούδη για υποψήφιο Νομάρχη Αθηνών και την Εύη Καρακώστα για υποψήφια Νομάρχη Πειραιά.
2. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ
Η επιτυχία του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ που θα γίνει στην Αθήνα στις 4-7 Μαΐου 2006, θα συμβάλει στην συσπείρωση ευρύτατων κοινωνικών, οικολογικών, φεμινιστικών κινήσεων και ομάδων, στην ανάπτυξη των κινημάτων για έναν άλλο κόσμο, για μια άλλη Ευρώπη.
Οι οργανώσεις του Κόμματος και της Νεολαίας θα ενισχύσουν τη συμμετοχή και τη συμβολή τους για την αναζωογόνηση των τοπικών Φόρουμ, για την εξασφάλιση της συμμετοχής κοινωνικών φορέων, ομάδων πολιτών και οικολογικών συσπειρώσεων και την καλή οργάνωση και πετυχημένη διεξαγωγή των εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, καθώς και των εκδηλώσεων που θα γίνουν πανευρωπαικά στις 18-19/3 ενάντια στον πόλεμο και την κατοχή στο ΙΡΑΚ
3. Το Ευρωπαϊκό κόμμα της Αριστεράς / πρωτοβουλίες
Με την επιτυχία του 4ου Τακτικού Συνεδρίου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ενισχύθηκε ο ρόλος του, η απήχηση των θέσεων του, υποβλήθηκαν αιτήσεις για νέα μέλη. Να αξιοποιηθούν και να προβληθούν οι αποφάσεις με εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις. Με τη συμβολή και του ΣΥΝ ήδη αναλαμβάνει πρωτοβουλίες εναντίον της οδηγίας Μπολκενστάϊν, για ένα άλλο κοινοτικό προϋπολογισμό για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
4. Τρίμηνη εξόρμηση Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
Τρίμηνη εξόρμηση του κόμματος και των συνεργαζομένων δυνάμεων με πολιτικό πλαίσιο τα θέματα της ανεργίας, ακρίβειας, εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποιήσεων, υγείας, παιδείας, δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, περιβάλλοντος, εξωτερικής πολιτικής, προβολή των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και πρωτοβουλίες για την συσπείρωση της Αριστεράς πανελλαδικά.
Τα όργανα και οι οργανώσεις του Κόμματος να συμβάλλουν στην συνδιαμόρφωση και την υλοποίηση προγράμματος εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων, επισκέψεων σε πόλεις και εργασιακούς χώρους.
Η όλη προσπάθεια πρέπει να αποβλέπει στην συγκρότηση επιτροπών συσπείρωσης αριστερών και οικολογικών δυνάμεων, στην ενεργοποίηση ανένταχτων αριστερών και προοδευτικών πολιτών, σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο.
Η εξόρμηση πρέπει να συνδυάζεται και να υποστηρίζει την προετοιμασία για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ και τις τοπικές αυτοδιοικητικές εκλογές. Επίσης να αντιστοιχείται και να τροφοδοτεί την καθημερινή κρίσιμη δουλειά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
5. Τα κοινωνικά προβλήματα
Να αξιοποιηθούν οι προτάσεις των τμημάτων για την σχεδιασμένη ανάπτυξη της δράσης του Κόμματος στα κοινωνικά προβλήματα και την στήριξη της δράσης των συνδικαλιστικών μας δυνάμεων.
Η ΚΠΕ σε επόμενη συνεδρίαση θα ασχοληθεί με το θέμα της ανεργίας και των εργασιακών σχέσεων και τη διαμόρφωση των προτάσεων και των θέσεων του Κόμματος.
'Αμεσες πρωτοβουλίες να αναληφθούν για την:
Οδηγία Μπολκενστάιν και τη συμμετοχή στις πανευρωπαϊκές διαδηλώσεις
Την κατάσταση των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.
6. Νεολαία - Φοιτητικές εκλογές
Με βάση τις εκτιμήσεις και τις κατευθύνσεις της απόφασης της ΚΠΕ και τις αποφάσεις του πρόσφατου Συνεδρίου της νεολαίας για τον χώρο, οι Νομαρχιακές Επιτροπές να συστηματοποιήσουν τη δράση τους για τα προβλήματα της νέας γενιάς.
Να στηριχτεί ολόπλευρα η προσπάθεια της Νεολαίας του ΣΥΝ για την εγγραφή νέων μελών και της ίδρυσης νέων Πολιτικών Κινήσεων. Το θέμα των προσεχών φοιτητικών εκλογών και της επιτυχίας των σχημάτων που υποστηρίζει η Νεολαία του ΣΥΝ να απασχολήσει άμεσα τις Νομαρχιακές Επιτροπές.
7. 'Αμεσες πρωτοβουλίες για τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα
Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τις απελάσεις και ανακρίσεις μεταναστών, η δράση μυστικών υπηρεσιών, οι αποφάσεις για ηλεκτρονική παρακολούθηση, αποτελούν μείζον πολιτικό πρόβλημα. Χρειάζεται να επιμείνουμε στην άμεση αντίδραση, στην αποκάλυψη της δράσης των παγκόσμιων παρακρατικών μηχανισμών και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενεργοποίηση ευρύτερων δυνάμεων για την απόκρουση των σχεδίων καταστρατήγησης των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων.
8. Παραχάραξη της ιστορίας - Το αντικομουνιστικό μνημόνιο
Ο ΣΥΝ καταδικάζει τις προσπάθειες παραχάραξης της ιστορίας του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου, συκοφάντησης των αγώνων των αριστερών και πατριωτικών δυνάμεων κατά του φασισμού και την απόπειρα εξομοίωσης του κομμουνισμού με το ναζισμό που επιχειρείται με το απαράδεκτο μνημόνιο που συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Αποδοκιμάζει κάθε προσπάθεια απαγόρευσης της δράσης κομμουνιστικών και αριστερών κομμάτων και νεολαιών και θα αγωνιστεί με τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής αριστεράς και στην Ευρωομάδα της Αριστεράς για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, για μια Ευρώπη της δημοκρατίας και της ειρήνης.
Η συγκεκριμένη πρόταση ψηφίσματος, έξω από κάθε αρμοδιότητα του οργάνου, επιχειρεί να μετατρέψει το Συμβούλιο της Ευρώπης σε ιδεολογικό δικαστήριο, πράγμα απαράδεκτο για έναν θεσμό που έχει προσφέρει πολλά στην υπόθεση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με τα δεδομένα αυτά, η πρόταση δεν πρέπει να έρθει για συζήτηση στην ολομέλεια του σώματος. Έχοντας ξεκάθαρη θέση απέναντι στα γραφειοκρατικά και αυταρχικά καθεστώτα του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού» και αγωνιζόμενος για τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία, ο ΣΥΝ δεν μπορεί να δεχθεί την ενοχοποίηση ιδεολογικών απόψεων και τον αποπροσανατολισμό που επιχειρείται από τις σημερινές κρίσιμες μάχες για μια Ευρώπη κοινωνική, φιλειρηνική και δημοκρατική, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι σεβαστά ως αξία οικουμενική και αδιαπραγμάτευτη.