Αντιπροσωπεία του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αποτελούμενη από τον Αλ.Αλαβάνο, Πρόεδρο της Κ.Ο., τον Σωκράτη Μαντζουράνη, μέλος της Γραμματείας, και Σωτήρη Σιώκο, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, ολοκλήρωσαν σήμερα την περιοδεία τους στη Μυτιλήνη, με την επίσκεψη στο Νομαρχιακό νοσοκομείο του νησιού και τη συνάντηση με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου.
Σε Συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Αλ. Αλαβάνος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανέφερε:
«Για μένα είναι κεντρικός στρατηγικός στόχος και το μεγάλο στοίχημα: Να σπάσει το τείχος που χωρίζει την Αριστερά από τη νεολαία. Ξέρω ότι αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο, ξέρω ότι όσοι είμαστε στο παλιό είναι αναμενόμενο να ανησυχούμε, να αντιδρούμε στην αναπήδηση του καινούργιου. Πιστεύω ότι η γενιά των 20ρηδων, 30ρηδων, 40ρηδων θα στηρίξει τις τολμηρές επιλογές, όχι μόνο για νέα πρόσωπα αλλά και για νέες αντιλήψεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της νέας εποχής».
«Έχουμε κάνει πολιτικές προτάσεις για διαρθρωτικές αλλαγές, με επίκεντρο την περιφρούρηση του δημοσίου χώρου και δεν μας αφορούν οι κόντρες των μεγάλων κομμάτων, ποιος από τους δυο μονομάχους είναι πιο διεφθαρμένος».
Αναφερόμενος εξάλλου στην επίσκεψή του στη Λέσβο, σημείωσε:
«Ήταν σημαντική η επίσκεψη στη Λέσβο, με τις ομορφιές της και τον πολιτισμό της. Όμως μας γέμισε πίκρα η συνάντηση με τα προβλήματά της. Για παράδειγμα:
Τοπική αγορά: Μένει αστήρικτη και δεν έχουν αρθεί τα μέτρα για την επίσκεψη Τούρκων τουριστών. Δεν υπάρχουν ειδικά κίνητρα για την ενίσχυση της τοπικής αγοράς και για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Τοπικό Νοσοκομείο: Συναντήσαμε βασικές ελλείψεις, ώστε να εξυπηρετηθεί η περιοχή, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και τις τεκμηριωμένες προτάσεις που διατύπωσαν.
Αγροτικό: Ενώ υπάρχει παράδοση στο λάδι-ούζο- κτηνοτροφία, δεν έχουν δοθεί οφειλές στους παραγωγούς καθώς και ενισχύσεις. Είναι επίσης εγκληματική η αργοπορία λήψης θεσμικών μέτρων για τη διευκόλυνση της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λέσβου και των ίδιων των παραγωγών.
Ο Αλ. Αλαβάνος, σε σχέση με τα μέτρα στήριξης της τοπικής αγοράς και οικονομίας, έγινε πιο συγκεκριμένος, θέτοντας τρεις άξονες:
α) 'Αρση των εμποδίων για αμφίδρομη επικοινωνία των δύο γειτονικών λαών
β) Δημιουργία ειδικού Ταμείου για ενίσχυση των παραμεθόριων περιοχών με πόρους από την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών των δύο χωρών.
γ) Να ισχύσει και για τα νησιά του Αιγαίου το καθεστώς που ισχύει στη Θράκη και να επιδοτείται το κόστος εργασίας στις επιχειρήσεις των παραμεθόριων περιοχών.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε:
Συνεργασία της Αριστεράς με βάση τις παραδόσεις του νησιού και τα πρόσφατα εγχειρήματα Γαλλίας-Γερμανίας. Αυτά τα εγχειρήματα μπορούν να εφαρμοστούν σε νησιωτικό και ελλαδικό επίπεδο. Όποιος αρνείται την συνεργασία αντικειμενικά ευνοεί το κατεστημένο. Για παράδειγμα, τα προβλήματα υγείας, παιδείας-αγροτικής οικονομίας αποτελούν κοινό παρονομαστή, παρ΄ όλες τις διαφωνίες σε άλλα επίπεδα, και επιτάσσουν τη συνεργασία της Αριστεράς.
To Γραφείο Τύπου