Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/10/2005

Η ενδιάμεση Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας όχι μόνο στηρίζει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυβερνήσεων, αλλά και προτείνει να καταστούν ακόμα πιο μονεταριστικές και νεοφιλελεύθερες

Δήλωση Π.Λαφαζάνη, μέλους ΠΓ και υπεύθυνος Οικονομικής & Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ

Ο Π.Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του κόμματος, σχολιάζοντας την ενδιάμεση Έκθεση για τη νομισματική πολιτική του 2005, της Τράπεζας της Ελλάδας, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η ενδιάμεση Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γκαργκάνα, για άλλη μια φορά, όπως κάνει όλα τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στηρίζει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυβερνήσεων, αλλά και προτείνει να καταστούν ακόμα πιο μονεταριστικές και νεοφιλελεύθερες, με «διαρθρωτικές αλλαγές» που ευνοούν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, την περαιτέρω ασυδοσία των αγορών και τη σκληρή λιτότητα σε βάρος των μισθωτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Γκαργκάνας, με μια παράδοξη και απολύτως ταξική λογική, προτείνει να λαμβάνεται υπόψη στις ετήσιες ονομαστικές αυξήσεις των μισθών, όχι ο πληθωρισμός της Ελλάδας, αλλά ο μέσος πληθωρισμός στη ζώνη του Ευρώ (!), λες και οι εργαζόμενοι στη χώρα μας ψωνίζουν στο Παρίσι, το Βερολίνο ή τη Βιέννη και όχι στις ελληνικές αγορές!

Πέραν τούτου, είναι τεράστιες οι ευθύνες και της Τράπεζας της Ελλάδας για τη νόμιμη τοκογλυφία που ασκεί το «καρτέλ» των τραπεζών, οι οποίες αντλούν πρωτοφανή υπερκέρδη σε βάρος των νοικοκυριών και της ελληνικής οικονομίας συνολικότερα. Αυτή η κατάσταση, που αφαιμάζει τους καταθέτες, λεηλατεί τους δανειολήπτες και υπερχρεώνει τα νοικοκυριά, όχι μόνο προκαλεί καθημερινά όλο και περισσότερα ανθρώπινα και οικογενειακά δράματα, αλλά και θέτει σε ανυπολόγιστους κινδύνους την οικονομική πορεία της χώρας, σε περίπτωση ύφεσης ή αύξησης των επιτοκίων.

To Γραφείο Τύπου