Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/08/2007

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Αλ.Αλαβάνος: Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι από χθες καλέσαμε τους πολίτες σε εθελοντική αυτοοργάνωση, σε σχέση με τις ειδικότητες του καθενός, προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσταση και σήμερα και αύριο.

Είχαμε ήδη της πρώτες ανταποκρίσεις και θα αναφερθώ σε δύο συγκινητικά παραδείγματα.

Το πρώτο είναι του Πρύτανη του Πολυτεχνείου, κ. Μουτζούρη, και του αντιπρύτανη, κ. Σπαθή, με τους οποίους συναντήθηκα σήμερα. Το Πολυτεχνείο θα αναλάβει να συμμετάσχει αμέσως στις έρευνες σχετικά με το τι έγινε, πώς έγινε, τι άμεσα μέτρα μπορούν να ληφθούν, τι προληπτικά μέτρα μπορούν να παρθούν και επίσης, ανταποκρινόμενος στην πρόσκλησή μας, αποφάσισε να σταλούν επειγόντως, με έξοδα που Πολυτεχνείου, συνεργεία προκειμένου να εξετάσουν τη στατική ικανότητα των σχολείων στις πληγείσες περιοχές. Το δεύτερο παράδειγμα, που θα σας διατυπωθεί εδώ και από τους ίδιους τους εθελοντές, είναι μια μεγάλη ομάδα οικοδόμων αραβικής καταγωγής και άλλων εργαζομένων που αναλαμβάνουν να χτίσουν κτήρια που καταστράφηκαν, στο χωριό που είχαμε τη μητέρα με τα τέσσερα παιδιά να χάνουν τη ζωή τους.

Το δεύτερο σημείο, είναι, -όπως έχω πει και ισχύει μέχρι σήμερα- ότι εμείς δεν κάνουμε την κριτική μας πάνω στις στάχτες και στις χαμένες ζωές. Όλο το καλοκαίρι, αλλά και πριν το καλοκαίρι, από την Άνοιξη, κραυγάζαμε για την ανάγκη επειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση της διαφαινόμενης οικολογικής καταστροφής και, δυστυχώς, είχαμε την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να ασχολούνται με το θέμα των ομολόγων. Εμείς μιλήσαμε όταν έπρεπε, όταν καιγόταν όλη η Πάρνηθα και ο πρωθυπουργός αρνιόταν να έρθει στη Βουλή να απαντήσει στην ερώτησή μας για την προστασία των δασών.

Εμείς θέσαμε όλα τα ζητήματα σε σχέση με τα νομικά ανοχύρωτα δάση, την απουσία δασικών χαρτών, την εξαγγελία της αναθεώρησης του άρθρου 24, την έλλειψη οργάνωσης και αντιπυρικής προστασίας και ενός ενιαίου φορέα συντονισμού που ζητούσε όλη η Βουλή, μιλήσαμε για την αποδιάρθρωση της Πυροσβεστικής. Θα ξαναμιλήσουμε τη στιγμή που δεν θα υπάρχει απειλή έστω και για μία ζωή από τις πυρκαγιές.

Το τρίτο σημείο που θα ήθελα να αναφέρω είναι ότι ακούσαμε από την κυβέρνηση την άποψη για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού της χώρας. Την άποψη για οργανωμένο σχέδιο ακούσαμε, επίσης, από την κα. Παπαρήγα, από τον κ. Καρατζαφέρη και από τον κ. Παπαθεμελή. Είναι προφανές για εμάς ότι μόλις υπάρξουν οι συνθήκες - ζέστη, δυνατός αέρας, έλλειψη βροχών - τότε έχουμε μία ανάπτυξη των φαινομένων και των κινδύνων πυρκαγιών. Και φυσικά, αυτές οι συνθήκες δίνουν δυνατότητες και στους εμπρηστές να δράσουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, με βάση τις πυρκαγιές που έχουν υπάρξει και εξιχνιαστεί, πρώτη αιτία αριθμητικά στις πυρκαγιές είναι οι πυλώνες της ΔΕΗ. Δεύτερη αιτία είναι η αμέλεια, η οποία, συνήθως, συνδέεται με την αυθαίρετη δόμηση. Τρίτη αιτία είναι οι βοσκοί. Η κυβέρνηση, όχι μόνο επιμένει αυθαίρετα στο οργανωμένο σχέδιο, αλλά προχώρησε πλέον στην συγκεκριμενοποίησή του ως οργανωμένου σχεδίου τρομοκρατίας. Δυστυχώς, βλέπουμε ότι από την πρώτη κιόλας στιγμή, αντί να ασχοληθεί με την αντιμετώπιση της καταστροφής, ασχολείται με την επικοινωνιακή της διαχείριση και με την προσπάθεια απόσβεσης ευθυνών, με συσκέψεις με την αντιτρομοκρατική, με επικοινωνιακά τρικ τύπου 11ης Σεπτεμβρίου με αμερικάνικη έμπνευση, με συλλήψεις στα Εξάρχεια, με εμφανίσεις του Πρωθυπουργού μέσα στον καύσωνα και τις πυρκαγιές με στρατιωτικό αμπέχονο, με τοποθετήσεις στελεχών της Ν.Δ., όπως του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Κακλαμάνη ότι οι πυρκαγιές οφείλονται στην τρομοκρατία, αλλά δεν μπορεί να αποδειχθεί.

Ζητάμε από τον Δήμαρχο Αθηναίων να προχωρήσει σε συγνώμη προς τον ελληνικό λαό γιʼ αυτήν την τοποθέτηση που έκανε που προσβάλει τους πάντες και κυρίως όσους πλήττονται σήμερα. Αν η κυβέρνηση είχε ενδείξεις για οργανωμένο σχέδιο, θα έπρεπε να ενημερώσει τα κόμματα, θα έπρεπε να κάνει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, θα έπρεπε να μας πει ότι έχουν καθαριστεί οι πυλώνες, θα έπρεπε να μας πει ότι δεν υπάρχουν σκουπιδότοποι μέσα στα δάση, θα έπρεπε να μας πει ότι έχουν καθαριστεί τα κράσπεδα των δρόμων από τα ξερόχορτα. Θα έπρεπε να μας πει τι είδους τρομοκρατική οργάνωση είναι αυτή, στην οποία συμμετέχει μία ηλικιωμένη γυναίκα που προκάλεσε τη φωτιά της Ζαχάρως από τον φούρνο της, ένας εξηνταπεντάχρονος που συνελήφθηκε για τη φωτιά της Αρεόπολης, δύο ενδεκάχρονα παιδιά των οποίων οι γονείς ανακρίνονται για τις πυρκαγιές στη Β. Ελλάδα.

Θέλουμε να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να σταματήσει αυτό το ανοίκειο παιχνίδι. Ειδικά στην εποχή που καταστρέφεται η χώρα μας και χάνονται ανθρώπινες ζωές, η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση με στοιχειώδη σοβαρότητα. Να καταλάβει ότι αυτό που της ζητάνε οι πολίτες δεν είναι η απόσβεση των ευθυνών της. Είναι ότι, έστω και τώρα, ένας αποδιοργανωμένος κρατικός μηχανισμός να μπορέσει να παρέμβει επί της ουσίας. Και θέλουμε να αναφέρουμε στην κυβέρνηση και, προσωπικά, θα ήθελα να αναφέρω στον πρωθυπουργό, να μην κάνει αυτό που έγινε στην Ισπανία, όπου πέντε μέρες πριν τις εκλογές - εκλογές οι οποίες έγιναν κανονικά - είχαμε εκρήξεις απανωτές σε ισπανικά τρένα, με εκατοντάδες νεκρούς. Τότε ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο κ. Αθνάρ του συντηρητικού κόμματος, απέδωσε την ευθύνη των εκρήξεων στην εσωτερική τρομοκρατία και όχι στην εξωτερική, προκειμένου να μην χάσει τις εκλογές. Και φυσικά αναδείχθηκε το ψέμα και όχι μόνο έχασε τις εκλογές που ετοιμαζόταν να κερδίσει, αλλά εξαφανίστηκε και από την πολιτική ζωή.

Παναγιώτης Μαντάς, Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ: Θα αρχίσω με μία μόνο φράση: Θα πρέπει να διατηρηθεί και να μην καμφθεί το φρόνημα του λαού, όπως επίσης, και η θέλησή του να υπερασπίσει τον φυσικό πλούτο και το βιος του. Γιατί αυτή η θέληση πιστεύουμε πως είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που καταφέρνει να περισώσει ό,τι περισώζεται αλλά και αυτή η θέληση του λαού, που βλέπουμε όλοι μας, είναι και η δύναμη που αύριο θα ξαναχτίσει, με άλλους όρους αυτά που καταστράφηκαν σήμερα. Εκεί νομίζω ότι πρέπει να εστιάσουμε, μαζί, φυσικά, και με την αναγκαία διερεύνηση των όποιων πολιτικών ευθυνών, οι οποίες είναι υπαρκτές. Καλούμε όλον τον κόσμο, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνου, να συνδράμει με κάθε δυνατό μέσο.

Δ.Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΝ: Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, η Ελλάδα δεν έχει απορροφήσει ούτε ένα ευρώ για δασική προστασία, από το 2000 έως σήμερα από ένα κονδύλι 33 εκατομμυρίων ευρώ που έχει διατεθεί μέσω του κοινοτικού ταμείου συνοχής.

Μετά από επτάμισι ολόκληρα χρόνια, τριάμισι με ΝΔ και τέσσερα με ΠΑΣΟΚ η απορρόφηση βρίσκεται στο απόλυτο μηδέν. Αυτά τα χρήματα θα χαθούν για την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η Ελλάδα έχει ζητήσει μέσω του Γʼ ΚΠΣ μόλις 57 εκατ. ευρώ για αναδασώσεις, 6 φορές λιγότερα από την Πορτογαλία, 10 φορές λιγότερα από την Ιταλία και 11 φορές λιγότερα από την Ισπανία

Για άλλα μέτρα προστασίας των δασών η Ελλάδα έχει ζητήσει από το Γʼ ΚΠΣ μόλις 130 εκατομμύρια όταν η Πορτογαλία έχει ζητήσει και έχει πάρει 341 εκατομμύρια, η Ιταλία επίσης 341 εκατομμύρια και η Ισπανία 832 εκατομμύρια.

Και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ οφείλουν να απολογηθούν γιʼ αυτές τις θλιβερές επιδόσεις.

Οι βολικές κυβερνητικές θεωρίες περί «ασύμμετρης απειλής» είναι αδύνατον να κρύψουν τις μεγάλες και διαχρονικές ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.»

Αλ.Τσίπρας, συντονιστής: Να παρακαλέσω τώρα να παρέμβει ο Αλέξανδρος Αμπουλάϊλα, στον οποίο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος στην εισήγησή του, ως μια συμβολική πράξη εθελοντικής προσφοράς. Είναι Παλαιστίνιος και θέλει να μας ανακοινώσει ότι έχει την ευθύνη άλλων 100 οικοδόμων, εργατών που θέλουν να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση ενός εκ των χωριών που έχουν πληγεί από την πύρινη λαίλαπα.

Αλέξανδρος Αμπουλάϊλα: Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι με αυτήν την εθνική τραγωδία είναι η μόνη προσφορά που μπορούμε να κάνουμε προς την δεύτερη πατρίδα μας, αφού ζούμε εδώ. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συμμετέχουμε και λέμε όλοι μαζί, όλοι οι Άραβες που ζούμε σʼ αυτή τη χώρα, να πάμε όλοι μαζί να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα. Ευχαριστώ πολύ.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Ανδρ. Παπαδόπουλος (ΑΥΓΗ): Πώς κρίνετε την απόφαση να προχωρήσει η κυβέρνηση σε εκατοντάδες «ασύμμετρες» προσαγωγές;

Αλ.Αλαβάνος: Είπα και πριν ότι η κυβέρνηση προχωράει σε κινήσεις αποπροσανατολισμού, εντυπωσιασμού και απόσβεσης ευθυνών. Ας μας πει πού εμφανίστηκε αυτή η τρομοκρατική οργάνωση που είχε εντεκάχρονα παιδιά και ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Είναι ένας δρόμος ο οποίος προσβάλλει την κοινωνία, και ειδικά τη φλεγόμενη κοινωνία αλλά είναι και επικίνδυνος για την δημοκρατία και τη συνταγματική τάξη στη χώρα μας.

Σπύρος Γεράρδης (Στο Κόκκινο 105,5): Τελικά δεν υπάρχουν εμπρησμοί;

Αλ.Αλαβάνος: Είπα ότι σε μια φάση όπου όλη η χώρα μπαίνει στο χάος, είναι φυσικό ότι θα δράσουν όλοι οι παράγοντες. Θα δράσουν οι πυλώνες της ΔΕΗ, θα δράσουν οι σκουπιδότοποι, θα δράσουν οι οικοπεδοφάγοι, θα δράσουν οι παράφρονες, θα δράσουν αυτοί που έχουν βεντέτα. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι να βγάλει τη χώρα από το χάος. Οι ευθύνες της κυβέρνησης υπήρχαν όταν ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς έλεγε από το Γενάρη, στα πλαίσια και του φαινομένου του θερμοκηπίου, ελάτε να συζητήσουμε για τις πυρκαγιές που γίνονται και αυτή απουσίαζε.

Μιχ.Μαζαράκης (ΝΕΤ 105,8 ): Επειδή συνεχίζεται η φημολογία για αναβολή των εκλογών, νομιμοποιείται κάτι τέτοιο;

Αλ.Αλαβάνος: Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες σε όσους αποφάσισαν ή συνετέλεσαν στο να γίνουν οι εκλογές κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, μέσα στα πλαίσια δηλαδή μιας μεγάλης επικινδυνότητας για πυρκαγιές. Ειδικά φέτος με τα φαινόμενα τα οποία είχαμε. Έχει ευθύνες η κυβέρνηση η οποία αναγγέλλει δια στόματος πρωθυπουργού τις πρόωρες εκλογές, τη στιγμή που καιγόταν η Πεντέλη, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση η οποία είχε βάλει ως κεντρικό στόχο μόνο και μόνο την επίσπευση των εκλογών. Δεν ήμασταν εμείς που ζητούσαμε και θέλαμε εκλογές σ αυτό το χρονικό διάστημα. Από κει και πέρα, το σύνταγμά μας είναι σύνταγμά μας. Δεν επιτρέπει την αναβολή εκλογών παρά μόνο σε μια περίπτωση, σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης. Είναι σαφές ότι δεν υφίσταται αυτό το θέμα και θα έλεγα ότι σε κάποια ζητήματα, ας κρατήσουμε τη σοβαρότητά μας. Σας ξαναθυμίζω το γεγονός της Ισπανίας που βρέθηκε κάτω από το μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα στην Ευρώπη πέντε μέρες πριν τις εκλογές. Και οι εκλογές εκεί διεξήχθησαν κανονικά. Πρέπει να αφήσει τη σιωπή της η κυβέρνηση. Όντας η χώρα μέσα σε μια τέτοια κρίση, δεν μπορεί να λειτουργεί το ράδιο –αρβύλα και να ακούγονται διάφορες ερμηνείες.

Η μόνη πολιτική δύναμη που έχει τοποθετηθεί υπεύθυνα σε αυτό το ζήτημα είναι ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Και ζητάμε τη διασαφήνιση αυτού του θέματος σήμερα κιόλας, από τη στιγμή μάλιστα που ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν μπορεί η χώρα μας να ζει κάτω από εντυπώσεις, κουτσομπολιά, άγνοια. Θέλει προσανατολισμό, θέλει ηγεσία, θέλει να ξέρει πού πηγαίνει.

κ.Σωτηριάδου (Flash): Πώς θα διαμορφώσει αυτή η κατάσταση το εκλογικό αποτέλεσμα και πώς σχολιάζετε την προσφορά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τους πληγέντες;

Αλ.Αλαβάνος: Θα έλεγα ότι δεν είναι αυτό το μέλημά μας σήμερα. Το μέλημά μας είναι να σβήσουν οι φωτιές. Να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές, να μην απειλούνται τα λίκνα του πολιτισμού μας και της παγκόσμιας συνεργασίας όπως είναι η Αρχαία Ολυμπία. Η εξέλιξη βέβαια αναδείχνει ότι κεντρικά ζητήματα στην πολιτική ζωή, δεν είναι πλέον το ποιος είναι ο πιο διεφθαρμένος, το οποίο απασχόλησε τα δύο κόμματα, αλλά και μεγάλο μέρος των ΜΜΕ. Τα κεντρικά ζητήματα είναι τα πραγματικά ζητήματα του τόπου, είναι τα δάση μας, είναι το πού ζούμε, τα πανεπιστήμιά μας, και αυτά πρέπει να έρθουν στο κέντρο των εκλογών, και ιδιαίτερα το οικολογικό ζήτημα.

Δεύτερον θέλω να απαντήσω ότι ως ΣΥΡΙΖΑ κάνουμε αυτό το κάλεσμα για δημιουργία εθελοντικών δυνάμεων που θα προσφέρουν ανάλογα με τις ειδικότητες τους και παράλληλα φυσικά θα προσφέρουμε κι εμείς το δικό μας οβολό στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Α.Παπαδόπουλος (ΑΥΓΗ ): Πώς σχολιάζετε τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την ΕΥΠ;

Αλ.Αλαβάνος: Θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται ένα σενάριο αποπροσανατολισμού προκειμένου να επιβληθεί στο λαό. Θεωρούμε ότι δυστυχώς μια κυβέρνηση η οποία ήταν σε όλες της τις φάσεις -πέρα από τις συγκεκριμένες θέσεις της που αγνοούσαν τα λαϊκά συμφέροντα και ευνοούσαν τα μεγάλα συμφέροντα της αγοράς- μια κυβέρνηση επικοινωνιακή. Παραμένει μια κυβέρνηση επικοινωνιακή ακόμα και σε μια στιγμή κρίσης. Το μόνο που την ενδιαφέρει, δηλαδή, είναι να στρέψει τις ανησυχίες του κόσμου εναντίων «κάποιων». Είναι επικίνδυνο αυτό που γίνεται. Ανάφερα ότι βρήκα κάποιους πολίτες στις περιοδείες μου, λίγοι ομολογουμένως, που ανέφεραν με βάση το σχέδιο που δίνει η κυβέρνηση ότι τις φωτιές τις βάζουν οι τούρκοι, τις έβαζαν αλβανοί, τις έβαζαν τα Εξάρχεια, τις βάζει το ΠΑΣΟΚ, τις βάζει ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Καλούμε την κυβέρνηση να το κλείσει αμέσως αυτό το κεφάλαιο και να ασχοληθεί με τη ζωή και τα σπίτια των πολιτών.

Κ.Αττίας-(ALTER): Είναι προσωπικές αυτές οι απόψεις;

Αλ.Αλαβάνος: Ναι , προσωπικές και σποραδικές. Αυτό που ζητάει ο κόσμος ο οποίος έχει έναν θυμό είναι πώς μπορεί να παρέμβει ο καθένας σήμερα για να δώσει απάντηση. Γι αυτό προέταξα την παρέμβασή μας για την εθελοντική κινητοποίηση η οποία βρίσκει αντίκρισμα.

To Γραφείο Τύπου