«Το πρώτο σημείο που θέλω να αναφέρω είναι ότι ποτέ ίσως -στο χώρο της Αριστεράς ήμασταν οι περισσότεροι σε διαφορετικά ψηφοδέλτια κατά καιρούς- δεν έχει παρουσιαστεί τόσο αργά το ψηφοδέλτιο. Το ψηφοδέλτιο το παρουσιάζουμε μερικές μέρες μετά την κατάθεσή του. Κι αυτό, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, μια σειρά από στελέχη του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, συμπεριλαμβανομένου και εμού, ήμασταν στις κινητοποιήσεις και στην έκφραση συμπαράστασης στις περιοχές οι οποίες κάηκαν.
Δεύτερο. Παρουσιάζουμε το ψηφοδέλτιο του οικολογικού κοινοβουλευτικού κόμματος. Αναδεικνύω αυτό το χαρακτηριστικό -έχουμε κι άλλα χαρακτηριστικά, φεμινιστικό, κινηματικό, γύρω από τα θέματα της δημόσιας εκπαίδευσης- αναδεικνύω όμως αυτό το χαρακτηριστικό, ότι είμαστε το οικολογικό κοινοβουλευτικό κόμμα και λόγω των ημερών και γιατί η παρουσία μας, και μέσα στην κοινωνία και μέσα στη Βουλή, σφραγίζεται από την πάλη για την οικολογία.
Οι βουλευτές μας στη Βουλή έχουν τις μεγαλύτερες και τις περισσότερες πρωτοβουλίες αναλογικά σε θέματα που σχετίζονται με τα δάση, με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, με τη ρύπανση, με τη λειψυδρία κ.λπ. Και μερικές από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις που έγιναν στη Βουλή ανάμεσα σε εμάς και την κυβέρνηση της Ν.Δ. ήταν γύρω από οικολογικά θέματα.
Υπενθυμίζω ότι η σύγκρουση η οποία κρατήθηκε γύρω από τον όρο «νονός» ανάμεσα στο Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς και την κυβέρνηση δεν ήταν σαν τις συγκρούσεις του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. γύρω από τον Πρινιωτάκη ή τον Παπακωνσταντίνου. Ήταν γιατί ο Πρωθυπουργός δεν εμφανιζόταν στις ερωτήσεις μας στη Βουλή και στη συγκεκριμένη ερώτηση στη Βουλή μετά την πυρκαγιά της Πάρνηθας σχετικά με τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν για την υπόθεση της δασοπροστασίας.
Το τρίτο. Όπως και στις προηγούμενες εκλογές είμαστε Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστερά, ΣΥΡΙΖΑ σε συντομογραφία, όπως ακριβώς ήμασταν και πριν. Δεν είμαστε όμως οι ίδιοι. Αυτή τη στιγμή έχετε ένα διαφορετικό, διευρυμένο πολιτικό φάσμα δυνάμεων της Αριστεράς, της Οικολογίας, το οποίο παρουσιάζεται στους εκλογείς.
Κατ' αρχήν υπάρχει διεύρυνση στο χώρο της ίδιας της ριζοσπαστικής Αριστεράς η οποία απάρτιζε και την προηγούμενη φορά το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Με την ένταξη νέων δυνάμεων όπως για παράδειγμα η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας που προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος.
Το δεύτερο στοιχείο είναι η συμμετοχή πια και οργανωμένων δυνάμεων από τον Οικολογικό χώρο, όπως η Οικολογική Παρέμβαση, πέρα από τις περιφερειακές δυνάμεις που είναι σχεδόν σε κάθε ψηφοδέλτιό μας.
Το τρίτο που νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι το άνοιγμα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε δυνάμεις σοσιαλιστικής προέλευσης. Υπήρχαν προσωπικότητες παρούσες. Αυτή τη στιγμή όμως έχουμε σημαντικές δυνάμεις σοσιαλιστικής προέλευσης, που εκφράζονται, κατά κύριο λόγο, μέσα από την παρουσία του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος (ΔΗΚΚΙ) στα ψηφοδέλτιά μας.
Είχαμε πει κάποτε ότι υπάρχει μια καρέκλα ακόμη στο Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Εγώ σας εξομολογούμαι ότι αγοράσαμε καρέκλες προκειμένου να καλύψουμε αυτές τις δυνάμεις με τις οποίες συναντήθηκε και δεν θα διστάσουμε να αγοράσουμε κι άλλες αν χρειαστεί.
Το τέταρτο σημείο. Ανάμεσα σε τόσες συνιστώσες, τις οποίες οφείλω να τις αναφέρω μία-μία.. Πρόκειται για την Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά, για τη Διεθνιστική Εργατική Αριστερά, για το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα, για τους Ενεργούς Πολίτες με τον Μ. Γλέζο, για την Κίνηση για την Ενότητα
Δράσης της Αριστεράς, για την Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας, για το Κόκκινο, για την Οικολογική Παρέμβαση, για τον Συνασπισμό της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, για τους ανένταχτους αριστερούς. Είναι φυσικό, ανάμεσα σε τόσες πολλές δυνάμεις, να χρειάζεται μια προσπάθεια να καταρτιστούν τα ψηφοδέλτια, το πρόγραμμά μας και η πλατφόρμα μας. Θέλω να εκφράσω την χαρά όλων μας ότι αυτή η προσπάθεια, που έγινε σ΄ένα πολύ δημιουργικό κλίμα, σ΄ ένα κλίμα συντροφικότητας, είχε ως αποτέλεσμα τα ψηφοδέλτια με τα ονόματα που θα δείτε.
Το πέμπτο. Μέσα σ' αυτά τα ψηφοδέλτια θα βρείτε στοιχεία υψηλού πολιτικού ήθους. Κυρίως με τις απουσίες και όχι με τις παρουσίες. Διότι πολλές δυνάμεις δικές μας, οι οποίες κατά τη διάρκεια των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είχαν δεσμευθεί -όσοι είχαν δεσμευθεί- απέναντι στους εκλογείς τους, πριν τις εκλογές, ότι δεν θα αξιοποιήσουν την παρουσία τους για να αναζητήσουν υποψηφιότητες, βουλευτικές έδρες κ.λπ, κρατήσανε το λόγο τους. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε συντρόφους και συντρόφισσες από την «Ανοιχτή Πόλη». Αναφέρομαι σε ανάλογα παραδείγματα που έχουμε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Το έκτο. Λείπουν από το ψηφοδέλτιο γνωστά πολιτικά στελέχη, τα οποία προτίμησαν να σταθούν ενεργοί στον εκλογικό αγώνα -και αναφέρομαι και σε μέλη των Γραμματειών των ηγετικών οργάνων όλων των συνιστωσών αλλά και στον ευρωβουλευτή τον Δημ. Παπαδημούλη και πολλούς άλλους.
Το έβδομο. Είχα ψηφοδέλτια -με εξαίρεση ίσως το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, που δεν το έχουμε δώσει ακόμη, είναι γνωστό ότι είναι επικεφαλής ο Γ.Μπανιάς, αυτό έχει ανακοινωθεί- τα ψηφοδέλτια αυτά αναδείχθηκαν μέσα από τις τοπικές διεργασίες που έγιναν μέσα στις οργανώσεις του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε επαφή με τα κινήματα, σε επαφή με την κοινωνία, που πιστεύω, πέρα από την κεντρική εικόνα, περιλαμβάνουν μια πολύ σημαντική τοπική δυναμική.
Το όγδοο. Απ' όλους τους υποψηφίους που θεωρούσαμε ότι είναι πολύ σημαντικοί και θα βοηθήσουν πάρα πολύ τη δουλειά μας, θα ήθελα να σας παρουσιάσω τρεις υποψηφίους. Είναι η Βέρα Αρμένη, φοιτήτρια της Νομικής, η οποία νομίζω είναι σε πάρα πολλούς γνωστή και μέσα από την παρουσία της στους αγώνες για το άρθρο 16. Είναι ο Γιώργος Τσουρούτας. Είναι φοιτητής Φυσικού, πρωταθλητής Ελλάδας Ανδρών της Ξιφασκίας και Βαλκανιονίκης. Και είναι ο Λουκάς Γιαννακίτσας, σπουδαστής ΙΕΚ, εργαζόμενος κατά καιρούς, της γενιάς όχι των 700, αλλά των 300 και 350 ? και ανήκει στο κίνημα «Μπλόκο των Δυτικών συνοικιών της Αθήνας».
Ενώ ομόφωνα θέλαμε αυτούς τους υποψηφίους, δεν μπορέσαμε τελικά να τους συμπεριλάβουμε στις λίστες μας, γιατί η Βέρα Αρμένη είναι 23 ετών, ο Γιώργος Τσουρούτας είναι 20 ετών και ο Λουκάς Γιαννακίτσας είναι 20 ετών επίσης.
Εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι μια προσβολή προς τη νέα γενιά. Σε άλλες χώρες της Ε.Ε. η ηλικία του εκλέγεσθαι ξεκινάει από τα 18 έτη. Δανία 18, Γερμανία 18, Ισπανία 18, Ολλανδία 18, Αυστρία 18, Πορτογαλία 18, Φινλανδία 18, Σουηδία 18. Η Ελλάδα, με βάση τις συνταγματικές ρυθμίσεις που υπάρχουν -συναινετικές ανάμεσα στα δύο κόμματα- έχει την μεγαλύτερη ηλικία του εκλέγεσθαι και σημαίνει ότι συνταγματικά έχει τη μικρότερη εμπιστοσύνη στη νέα γενιά. Πώς μπορεί κάποιος να είναι Βαλκανιονίκης και πρωταθλητής Ανδρών και να μην μπορεί να έχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Πώς μπορεί κάποια να πρωταγωνιστεί, μαζί με πολλούς άλλους φοιτητές, στο κίνημα το οποίο σφράγισε τις πολιτικές εξελίξεις, οδήγησε τη συνταγματική αναθεώρηση στο καλάθι των αχρήστων και να μην έχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Πώς μπορεί ένας νέος, δραστήριος κοινωνικά και ο οποίος δουλεύει για να μπορέσει να ζήσει και να μην έχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.
Εμείς ζητάμε τη στήριξη από τη νέα γενιά στην προσπάθειά μας να προωθηθούν οι θεσμικές εκείνες αλλαγές που θα καθιερώσουν και στην Ελλάδα το δικαίωμα του εκλέγεσθαι από τα 18.»
ΒΕΡΑ ΑΡΜΕΝΗ: «Μετά και τα τελευταία ζητήματα με τις φωτιές και το τεράστιο περιβαλλοντικό ζήτημα που έρχεται στην επικαιρότητα, ενώ έχει προκύψει -νομίζω- στη χώρα μας εδώ και χρόνια, το να στρατευθεί κάποιος με τον Συνασπισμό και την Αριστερά νομίζω ότι είναι μια επιλογή λογικής και αξιοπρέπειας. Νομίζω ότι ο καθένας, αν παρακολουθήσει λίγο το πώς εξελίσσεται ο πολιτικός διάλογος στην τηλεόραση και στις εφημερίδες, βλέπει ότι η ποιότητα του πολιτικού λόγου και αυτά που συζητιούνται ακόμη και μετά απ΄ αυτό το πραγματικά τραγικό γεγονός -που θεωρούσαμε ότι έπρεπε να τους εγκαλέσει όλους τουλάχιστον στη σοβαρότητα- ότι η Αριστερά αυτή τη στιγμή έχει να παίξει έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο, που έχει να κάνει κατ΄ αρχήν με τον ορθό λόγο και την αξιοπρέπεια.»
Γ.ΤΣΟΥΡΟΥΤΑΣ: «Θα ήθελα να δηλώσω ότι στην εποχή που ζούμε θεωρείται ότι ένας άνθρωπος καταφέρνει πράγματα μετά τα 25-30. Εμείς αποδεικνύουμε το αντίθετο, αν και δεν μας δίνεται το δικαίωμα να μπούμε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Θα προσπαθήσουμε να το καταφέρουμε αλλιώς, μέσα από τους αγώνες μας.»
Λ.ΓΙΑΝΝΑΚΙΤΣΑΣ: «Κι εγώ με τη σειρά μου θα ήθελα να εκφράσω την αδικία που νιώθω σαν νέος άνθρωπος επειδή δεν μου δίνεται το δικαίωμα να συμμετάσχω ενεργά στις εκλογές και να δυναμώσω τη φωνή μου και να δυναμώσει η φωνή της νεολαίας. Αλλά, όπως βλέπουμε όλοι, η νεολαία πάντα ήταν ένα σώμα σ΄ αυτή την κοινωνία που πάντα αντιστεκόταν, πάντα μιλούσε κι έκανε την πιο ενεργή αντιπολίτευση που μπορούσε να υπάρξει. Έτσι βλέπουμε ότι είναι φυσικό να αποδυναμώνουν τη φωνή μας, αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουμε ότι δυναμώνει η φωνή μας περισσότερο και κάνουμε προσπάθειες για να ακούγεται η φωνή μας γενικά.»
ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Έχω ξαναπεί ότι δεν σχολιάζω τις δημοσκοπήσεις. Είναι γνωστό αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πολιτική δύναμη που πηγαίνει σ΄ αυτές τις εκλογές με το μέτωπο ψηλά. Γιατί μίλησε για τις πυρκαγιές, για τα δάση, έκανε θόρυβο γι αυτά, πήρε πρωτοβουλίες γι αυτά και πιστεύουμε ότι αυτό θα εκτιμηθεί από όλη την κοινωνία.
Κάπου πρέπει να μπει μια τελεία. Διότι η κυβέρνηση, αξιοποιώντας και τις θέσεις του ΚΚΕ, του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Αναγέννησης για οργανωμένο σχέδιο, ξεκίνησε με τους υπαινιγμούς του Πρωθυπουργού ότι δεν μπορεί όλα αυτά να είναι τυχαία, να είναι συμπτώσεις. Προχώρησε στην υιοθέτηση της άποψης του ΚΚΕ, του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Αναγέννησης για οργανωμένο σχέδιο και βέβαια έδωσε το δικό της περιεχόμενο για την ασύμμετρη απειλή, με μια εκδοχή που παρουσίασε και η κυρία Μπακογιάννη και ο κ. Κακλαμάνης και άλλα στελέχη.
Είναι προσβολή γι αυτή τη νέα γενιά να αναζητούνται υπεύθυνοι στους νέους ανθρώπους. Είναι προσβολή αυτό που έκανε η Υπουργός Εξωτερικών, δηλαδή το ότι είπε ότι οι ίδιοι που έκαιγαν την Αθήνα, έκαψαν όλη την Ελλάδα. Ουσιαστικά λέει ότι αυτοί που δημιούργησαν το κίνημα για το άρθρο 16 είναι υπεύθυνοι για τις πυρκαγιές. Και κοινωνικά, αποδίδοντας τις πυρκαγιές ως εκδηλώσεις κάποιου βίαιου τμήματος της νεολαίας των 300 ?, της ανεργίας, της εξορίας από το σχολικό σύστημα, των υποβαθμισμένων Πανεπιστημίων, στρέφεται ενάντια σ΄ αυτή τη νέα γενιά. Και πολιτικά επαναλαμβάνονται τα σενάρια τύπου κουκουλοφόρων, που τα είδαμε να στρέφονται ιδιαίτερα ενάντια στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Θα ήθελα να πω στον κ. Καραμανλή, την κα Μπακογιάννη, τον κ. Κακλαμάνη και τον κ. Πολύδωρα: Ως εδώ. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτός ο δρόμος ο οποίος οδηγεί τελικά σε βρώμικες εκλογές. Όχι μόνο γιατί έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση επικοινωνίας. (Έχουμε πει πολλές φορές ότι στο χρόνο επιλογής των εκλογών είναι ο κ. Λούλης Πρωθυπουργός και όχι ο κ. Καραμανλής). Αλλά, ακόμη χειρότερα, οδηγεί σε εκλογές οι οποίες έχουν στοιχεία ανησυχίας. Η ίδια η κυβέρνηση, πέρα από τις κινητοποιήσεις και τις εντυπώσεις με την ΕΥΠ και άλλους μηχανισμούς κ.λπ., εάν πάρουμε στα σοβαρά -και το παίρνω- το δημοσίευμα σημερινής απογευματινής εφημερίδας, άρχισε να χρησιμοποιεί πλαστά στοιχεία, δηλαδή δείχνοντας επί ώρες από τις τηλεοράσεις ως εμπρηστές ανθρώπους που, κατά την εφημερίδα αυτή, ανήκαν σε μια συνολική ομάδα πολιτών οι οποίοι εθελοντικά προσέτρεξαν για να σβήσουν την πυρκαγιά στον Υμηττό.
Εμείς λέμε ως εδώ. Προσοχή. Δεν θα αντικαταστήσουν τον κ. Λούλη με κανέναν λοχαγό της αντιτρομοκρατικής ή με τμηματάρχη της ΕΥΠ. Είναι στο παρά πέντε του να χρησιμοποιήσει ακόμα και την προβοκάτσια και δεν θα την αφήσουμε να το κάνει αυτό.
Χρησιμοποίησα τον όρο. Ξέρετε πώς έγινε η συζήτηση. Έγινε μια μεταφορά σε κινηματογραφικά έργα. Κάναμε θόρυβο. Μερικοί θεωρούσαν αδικαιολόγητο το θόρυβο. Γιατί κάνει τόσο θόρυβο ο ΣΥΡΙΖΑ; Και λέμε κάτι τώρα -κάτι που το λέγαμε και τότε, αλλά τώρα έγινε κατανοητό- λέμε σ΄ όλους ότι όλον αυτόν τον θόρυβο μέσα στη Βουλή τον κάναμε, γιατί θέλαμε ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να μας απαντήσουν και να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονταν για την πυροπροστασία στη χώρα μας, πριν φτάσουμε σ΄ αυτή την καταστροφή. Δεν εξαντλήσαμε την ένταση και τις οξείες εκφράσεις, όταν χρειάζονταν, για να πούμε, όπως έκανε η αξιωματική αντιπολίτευση, ότι η κυβέρνηση έχει περισσότερα διεφθαρμένα στελέχη απ΄ όσα η κυβέρνηση κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση. Εμείς χρησιμοποιήσαμε αυτή την οξύτητα για να αναδείξουμε ένα κύριο ζήτημα. Δυστυχώς πια είναι αργά να το καταλάβουμε όλοι αυτό.
Έχω υπομονή. Έχουν επιβαρημένο πρόγραμμα σίγουρα. Πιστεύω ότι θα απαντήσουν. Ζητάμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις εκεί, για το άρθρο 24. Ζητάμε να καταργηθούν δύο νόμοι του ΠΑΣΟΚ. Ο ένας είναι το 1998, που δημιούργησε το θεσμικό πλαίσιο που οδηγεί σ΄ αυτή την πλήρη ανικανότητα συντονισμού των δυνάμεων πυρόσβεσης. Ο άλλος είναι του 2003, ο οποίος αμφισβητεί τους δασικούς χάρτες και δίνει στον καθένα τη δυνατότητα να κάνει προσφυγές ενάντια στο δημόσιο χαρακτήρα των δασών μας.. Έχει προτάσεις να έχουμε την Ολυμπία έτοιμη για να γίνει η αφή της Φλόγας για την τελετή στο Πεκίνο, αξιοποιώντας τη συνδρομή της ΔΟΕ, της ΟΥΝΕΣΚΟ, του ΟΗΕ, της Ε.Ε. κ.λπ.
Θέλω να ελπίζω ότι θα πάρω απάντηση και απ΄ αυτούς που δεν θέλανε τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών -προτείνω κάποια μέτρα κοινής δέσμευσης- και πολύ περισσότερο βέβαια απ΄ αυτούς που θέλανε τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.
Σήμερα πληροφορηθήκαμε από blogger ότι δημοσιεύτηκε και κυκλοφόρησε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης -η δημοσίευση είναι κάπου 23 Ιουλίου του 2007, η κυκλοφορία βέβαια γίνεται αργότερα- αυτό το επαίσχυντο κείμενο, το οποίο στηρίζεται σε απόφαση του Περιφερειάρχη της Ν.Δ., με αξιοποίηση νόμου του 2003 του ΠΑΣΟΚ, όπου 61 στρέμματα από την Πάρνηθα, γύρω από το Καζίνο, εξαιρούνται από την αναδάσωση.
Κατά τα άλλα, το δάσος θα μείνει δάσος, όπως λένε και οι δύο.
Εγώ μπορώ να σας απαντήσω για μας. Πάμε με το μέτωπο ψηλά, γιατί συνεχίζουμε μια μάχη για την Οικολογία, την οποία τη δίναμε πριν το καλοκαίρι, όταν άλλοι ασχολούνταν με τα ομόλογα κι όταν ΜΜΕ ασχολούνταν με τα ομόλογα. Κι όταν οι τοποθετήσεις του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς μπαίνανε με τρεις σειρές κάπου, δίπλα στα φαρμακεία. Και να σας πω και κάτι. Κάνουμε έναν προεκλογικό αγώνα με εντιμότητα και θα τον τελειώσουμε με εντιμότητα. Δεν θα χρησιμοποιούμε, όπως κάνει η κυβέρνηση, ΜΜΕ παρουσιάζοντας δήθεν μέτρα των διαφόρων κυβερνητικών επιτροπών και έχοντας επί ώρες τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στις οθόνες.
Αυτή είναι η διαφορά μας. Ότι η εκλογική μας μάχη είναι οικολογική μάχη κι ότι είναι έντιμη μάχη.
To Γραφείο Τύπου