Ο επικεφαλής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλ.Αλαβάνος, συνοδευόμενος από τον Αλ. Τσίπρα και από στελέχη της νεολαίας και της οργάνωσης Αʼ Αθήνας, περιόδευσε σήμερα Κυριακή στο Θησείο, μοίρασε προεκλογικό υλικό και συζήτησε με τους πολίτες.
Στις δηλώσεις του ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε τα εξής:
«Θέλω να θίξω τρία σημεία.
Πρώτον:Ξέραμε διάφορα είδη τουρισμού, όπως είναι ο χειμερινός τουρισμός, ο θεραπευτικός τουρισμός, ο επιστημονικός τουρισμός. Τώρα γνωρίσαμε το πιο απεχθές είδος τουρισμού, δηλαδή τον ψηφοθηρικό τουρισμό, πάνω από την καμμένη γη. Είναι αυτές οι εικόνες που είδαμε χθες του κ. Καραμανλή με τον κ. Μπαρόζο. Εγώ νομίζω ότι ο πρωθυπουργός, ένα πράγμα θα έπρεπε να κάνει μετά από αυτήν την παντελή έλλειψη του κράτους και την τεράστια καταστροφή που έγινε στη μισή Ελλάδα: Να βγει σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, και, αν έχει την ικανότητα, να κλάψει μπροστά σε όλη την ελληνική κοινωνία. Να ζητήσει τουλάχιστον συγγνώμη και να παραδώσει το κόμμα του στον διάδοχό του. Δεν το έκανε αυτό και ξέρουμε γιατί δεν το έκανε. Διότι έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που, λόγω ακριβώς της σύμπλευσής της στις βασικές επιλογές με τη ΝΔ, δεν μπορεί να την απειλήσει.Όμως κάνει λάθος. Εχουν αλλάξει τα πράγματα. Εχουμε τις πρώτες εκλογές που πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία κανενός κόμματος και παλεύουμε γι αυτό. Και πιστεύουμε ότι το κλειδί σε αυτή την προοπτική είναι η νέα γενιά στην οποίαν απευθυνόμαστε σήμερα. Είναι η γενιά του άρθρου 16, πολιτικοποιημένη, η νέα γενιά των bloggers, σκεπτόμενη, η νέα γενιά των αναποφάσιστων, που πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει για να γίνει αυτή η μεγάλη πολιτική τομή σʼ αυτές τις εκλογές.
Δεύτερο: Πληροφορηθήκαμε την απόφαση του Άρειου Πάγου για το ΔΗΚΚΙ. Κατά τη γνώμη μας δεν είναι μια νομική απόφαση. Είναι μια πολιτική απόφαση, σύμφωνα με την παράδοση που δυστυχώς έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες στον Αρειο Πάγο, όπως για παράδειγμα η απόφαση που είχαμε για τους συμβασιούχους. Ερχεται σε αντίθεση με τη διακομματική θέση της υπέυθυνης επιτροπής στη Βουλή που έδωσε τη δυνατότητα στο ΔΗΚΚΙ να συνεχίσει κανονικά τις λειτουργίες του, συγκεκριμένα με οικονομική εξόρμηση με κουπόνια που θα είχαν το όνομα ΔΗΚΚΙ, στην οποία θα προχωρούσε. Εμείς είμαστε εντελώς αντίθετοι με αυτό, εμείς θα χρησιμοποιήσουμε τον όρο ΔΗΚΚΙ στα προπαγανδιστικά μας φυλλάδια, στις αφίσσες μας, στις ομιλίες μας, και κυρίως θα κρατήσουμε αυτή τη συνάντηση -με εκρηκτικές δυνατότητες -της Αριστεράς με δυνάμεις που προέρχονται από το σοσιαλιστικό χώρο μέσα στην ψυχή μας, μια συνάντηση η οποία έχει πολύ μεγάλες προοπτικές.
Τρίτον: Σχετικά με την τηλεοπτική συζήτηση. Η τηλεοπτική συζήτηση πρέπει να γίνει και πρέπει να επιτρέπει το διάλογο με τέτοιον τρόπο ώστε να μην είναι παρέλαση μονολόγων. Ξέρουμε ότι ο κ. Παπανδρέου ζήτησε μια διμερή συζήτηση με τον πρωθυπουργό, μεταξύ τους, η οποία θα μεταδοθεί από την τηλεόραση. Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση. Όταν ζητάει ένας πολιτικός αρχηγός από έναν άλλον να γίνει συζήτηση, να γίνει αυτή η συζήτηση, παρότι πιστεύουμε ότι μια συζήτηση των επικεφαλής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα είναι εξαιρετικά βαρετή. Κι αυτό γιατί σε όλα τα μεγάλα ζητήματα τα οποία παρουσιάστηκαν, είτε αυτό είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο, είτε είναι η νομοθεσία για τις πυρκαγιές,είτε οι ιδιωτικοποιήσεις, είτε οι σχέσεις εκκλησίας και κράτους, ουσιαστικά έχουν μια παράλληλη πλεύση. Αλλά αυτός ο γενικός κανόνας του δημίσου διαλόγου, να ισχύσει για όλους. Και με αυτή την έννοια, ζητάω σήμερα από τον κ. Παπανδρέου να έχουμε μια δημόσια τηλεοπτική συζήτηση, κι ας μη μεταδοθεί από όλα τα κανάλια, ας μεταδοθεί από ένα. Ζητάω από την κ. Παπαρήγα, η οποία ασοχλείται τελευταία πάρα πολύ και φαίνεται ότι έχει γίνει ο ειδικός ερμηνευτής όχι μόνο του προγράμματος αλλά και των προθέσεων του Συνασπισμού, να έχουμε μια τηλεοπτική συζήτηση, να συζητήσουμε για τα θέματα των συνεργασιών. Θέλω να πιστεύω ότι θα ανταποκριθούν. Τυπικά επίσης απευθύνω την πρόσκληση και προς τον πρωθυπουργό, παρότι ξέρω ότι έχουμε έναν πρωθυπουργό -φάντασμα, απόντα από κάθε πολιτική συζήτηση ουσίας.»
To Γραφείο Τύπου