Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/09/2007

Συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής του συνδυασμού ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Αλέκου Αλαβάνου στην 72η ΔΕΘ

ΔΕΘ, 08/09/2007

Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Να σας καλωσορίσω κι εγώ αγαπητές φίλες και φίλοι δημοσιογράφοι.

Να πω ότι δυστυχώς φοβάμαι ότι και στη ΔΕΘ θα δούμε την ίδια εικόνα μεταξύ των δυο μεγαλυτέρων κομμάτων, που βλέπουμε στις εκλογές και πριν τις εκλογές. Δηλαδή μια πλειοδοσία υποσχέσεων, έξω από το χώρο και την εποχή στην οποία ζούμε. Την είδαμε αυτή με ακρότητα στην υπόθεση των πληθυσμών που πληγήκανε από τις πυρκαγιές, όπου από τη μια πλευρά άκουγες 3.000 ευρώ και από την άλλη άκουγες 3.100, μετά 3.200, μετά 3.300.

Από τη μια πλευρά άκουγες ότι θα στήσουνε νέες πόλεις, από την άλλη άκουγες ότι θα χτίσουνε νέα πανεπιστήμια. Το μόνο που δεν ακούσαμε είναι από τον ένα αρχηγό κόμματος ότι δίπλα στον Ερμή του Πραξιτέλη θα βάλει κι άλλο άγαλμα του Πραξιτέλη και από τον άλλο δίπλα στη Νίκη του Παιωνίου, θα βάλει και άλλο άγαλμα του Παιωνίου.

Νομίζω ότι αυτό δείχνει και μια ένδεια -θα έλεγα- πολιτική και μια πολιτική κουλτούρα η οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο σήμερα και το αύριο και έρχεται από τα βάθη του παρελθόντος.

Εμείς θέλουμε να είμαστε διαφορετικοί. Θέλουμε να μιλήσουμε για την εποχή μας, για τη χώρα μας και για τις σοβαρές αλλαγές οι οποίες πρέπει να γίνουν. Και το λέμε αυτό έχοντας υπόψη το μεγάλο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής του φαινομένου του θερμοκηπίου, το οποίο είναι κυρίαρχο και καθορίζει νέες συντεταγμένες μέσα στις οποίες θα κινηθούν οι οικονομίες.

Χθες κιόλας υπήρξε μια ανακοίνωση του FΑΟ, δηλαδή του Οργανισμού Τροφίμων και Ανάπτυξης του ΟΗΕ, ο οποίος προειδοποιεί ότι ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής θα έχουμε ραγδαία αύξηση των τιμών των τροφίμων, η οποία επίσης προκαλείτε από τη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των αναπτυσσομένων χωρών και από το γεγονός ότι μεγάλες εκτάσεις στρέφονται προς την καλλιέργεια των βιοκαυσίμων. Φυτών που παράγουν βιοκαύσιμα.

Για μας επομένως είναι ένα κεντρικό ζήτημα το να φύγουμε από τους τρελούς ορίζοντες του ότι δεν βλέπουμε με προοπτική το αύριο, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να γίνεται σήμερα και να κάνουμε όλες εκείνες τις αναδιαρθρώσεις τις οποίες χρειάζεται η οικονομία, αλλά και η σκέψη μας για την οικονομία, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που διαμορφώνονται.

Με αυτή την έννοια σκεφτήκαμε σήμερα εδώ από την ΔΕΘ να προβάλουμε δέκα συγκεκριμένα σημεία που αναφέρονται στις αλλαγές που χρειάζονται, στις οικονομικές, αγροτικές, ενεργειακές, πολεοδομικές, πολιτικές της χώρας μας μέσα στον αιώνα που μπαίνουμε, ή τη χιλιετία της κλιματικής αλλαγής.

Πιστεύουμε ότι χρειάζεται πια μια αειφόρος ανάπτυξη. Εμείς ακολουθούμε μια κατηφόρο ανάπτυξη. Δηλαδή μια ανάπτυξη η οποία οδηγεί σε έναν κατήφορο. Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τα δάση μας. Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τα δέντρα μας. Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε το Θερμαϊκό. Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης από τη ρύπανση με τα μικροσωματίδια. Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους -ακόμη και τη ζωή τους- που ζούνε σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους κατοίκους της πιο αναπτυγμένης βιομηχανικά περιοχής της χώρας μας, της Βοιωτίας από το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο το οποίο έχει περάσει μέσα στο πόσιμο νερό.

Βρισκόμαστε δηλαδή σε μια ακυβερνησία. Ακυβερνησία σε σχέση με το περιβάλλον και με την ποιότητα ζωής. Και πρέπει να στραφούμε σε μια άλλη στρατηγική, την στρατηγική της αειφόρου ανάπτυξης που θα συμφιλιώνει και θα αναγνωρίζει τις πολιτικές με το σεβασμό του περιβάλλοντος σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες λόγω της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Τα δέκα σημεία επομένως που ζητάμε γιʼ αυτή την εθνική στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης, η οποία θα συνδυάζεται και με την ανάδειξη επιτέλους και στην Ελλάδα ενός υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο δεν υπάρχει, είναι τα εξής:

Το πρώτο. Συστηματικό μακροχρόνιο πρόγραμμα προοδευτικής απεξάρτησης από ορυκτά καύσιμα. Άνθρακα, λιγνίτη, πετρέλαιο, ακόμη και φυσικό αέριο. Μην ξεχνάμε ότι σήμερα η κυβέρνηση ετοιμάζει μια σειρά από εγκαταστάσεις και διαγωνισμούς για την καύση λιθάνθρακα την οποία θα κάνουν οι ιδιώτες.

Αντικατάσταση των ηλεκτροστατικών φίλτρων παλαιάς τεχνολογίας με νέα. Προτεραιότητα στη χρήση του φυσικού αερίου, έναντι των άλλων ορυκτών καυσίμων, καθώς αποτελεί σχετικά πιο ήπια προς το περιβάλλον μορφή καυσίμου. Και βλέπουμε εδώ περιοχές ολόκληρες της Μακεδονίας -πριν από λίγο ήμουνα στις Σέρρες, όπου είμαι υποψήφιος- οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου.

Δεύτερον. Συγκροτημένο πρόγραμμα για τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας από τώρα. Άμεση εφαρμογή των ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης σε όλα τα νεοαναγειρόμενα κτίρια. Κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό τομέα. Κίνητρα που θα δοθούν στους πολίτες σε σχέση με τη χρήση διαφόρων μορφών εξοικονόμησης ενέργειας, όπως για παράδειγμα υπήρχε για τον ηλιακό θερμοσίφωνα και κίνητρα τα οποία θα ανταποκρίνονται στην επείγουσα πια ανάγκη να εξοικονομήσουμε ενέργεια. Ενίσχυση της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

Τρίτο. Συμμόρφωση της Ελλάδας με τους στόχους του Κιότο ως προς τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου. Είναι γνωστό ότι είμαστε σε μια πορεία όπου έχουμε υπερβεί κατά πολύ τα πλαίσια τα οποία μας βάζει η διεθνής συμφωνία του Κιότο.

Τέταρτο. Αποφασιστική στροφή προς την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενεργείας. Ύπαρξη του ειδικού χωροταξικού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που να εναρμονίζεται με το εθνικό χωροταξικό σχέδιο το οποίο δεν υπάρχει φυσικά.

Ικανά κίνητρα για την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενεργείας στον οικιακό τομέα. Κατάλληλη ενημέρωση του ευρύτερου κοινού. !!!!Αξιοποίηση -και το λέω αυτό πάλι μετά την επίσκεψή μου στις Σέρρες- ανάμεσα στα άλλα, αιολική, ηλιακή ενέργεια, ενέργεια των κυμάτων, της γεωθερμίας, όπου το τεράστιο πεδίο γεωθερμίας που υπάρχει στη Μακεδονία δεν έχει αξιοποιηθεί καθόλου.

Πέμπτον. Προστασία των δασών. Κάναμε ότι μπορούσε να φανταστεί κανείς ώστε να καταστρέψουμε τη μία από τις δυο άμυνες σε σχέση με τις επιπτώσεις του θερμοκηπίου στην Ελλάδα. Η μία άμυνα είναι η μείωση των ρύπων, η δεύτερη άμυνα είναι τα δάση. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, όχι για να επεκτείνουμε τα δάση μας, αλλά για να τα μειώσουμε σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Κατάργηση κάθε προσπάθειας αναθεώρησης του άρθρου 24, όπως αυτή που επιδιώκει η Ν.Δ. Άμεση κατάργηση των τριών επικίνδυνων νόμων του ΠΑΣΟΚ. Του νόμου 1998, ο οποίος ουσιαστικά αφαιρεί κάθε δυνατότητα συντονισμού των μέσων πυρόσβεσης και συνδυασμού της πυρόσβεσης με την καταστολή και συντονισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων με τη δασική υπηρεσία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Του νόμου 2003 που καταργεί τους μέχρι σήμερα δασικούς χάρτες και ο οποίος δίνει δυνατότητα ενστάσεων στους ιδιώτες απέναντι στο δημόσιο χαρακτήρα των δασικών εκτάσεων και του νόμου επίσης του 2003 που αναγνωρίζει σε επιχειρήσεις, όπως το Καζίνο, και δίνει ένα γενικό σήμα, τη δυνατότητα να καταλύουν εκτάσεις του δασικού χώρου, όπως τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας.

Κατάρτιση δασικών χαρτών, δασικού κτηματολογίου, ενίσχυση του αστικού και περιαστικού πρασίνου, ενίσχυση και συντονισμό στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, κάλυψη των αναγκών στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, μονιμοποίηση των εκτάκτων πυροσβεστών, των δασοπυροσβεστών και μια σειρά άλλα.

Με την ευκαιρία θέλω να πω εδώ, ότι εμείς υποστηρίζουμε πλήρως όλες τις προτάσεις οι οποίες γίνανε από τους κορυφαίους επιστημονικούς συλλόγους της χώρας μας, από το Τεχνικό Επιμελητήριο, από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, από το Οικονομικό Επιμελητήριο, από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, από τους Δικηγορικούς Συλλόγους, από την Ένωση Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σχετικά με την πρόληψη των πυρκαγιών και κυρίως σχετικά με την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών, με την πρόληψη των πλημμύρων που έρχονται με το φθινόπωρο και με όλα εκείνα τα μέτρα που πρέπει να παρθούν ώστε να υπάρξουν χρονοδιαγράμματα σε βασικές τομές που πρέπει να γίνουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, για παράδειγμα, ενώ χώρες, όπως η Γερμανία, έχουν εδαφικούς χάρτες εδώ και 1,5 αιώνα, εμείς δεν έχουμε. Χώρες όπως η Αλβανία έχουν Εθνικό Κτηματολόγιο, εμείς δεν έχουμε.

Το έκτο σημείο. Εφαρμογή νέας οικιστικής νομοθεσίας όπου θα υπάρχει ένας στρατηγικός σχεδιασμός αστικής ανάπτυξης και πλαίσιο χρήσεων γης. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε προς την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης και επιτάχυνση των διαδικασιών πολεοδόμησης.

Έβδομο σημείο. Ολοκληρωμένη διαχείριση των νερών. Το πρόβλημα της διαχείρισης των νερών είναι πανελλαδικό. Το βλέπει κανείς στην Κρήτη, όπου υπάρχουν περιοχές αυξημένης αγροτικής παραγωγής όπως είναι η Ιεράπετρα για παράδειγμα, οι οποίες στερούνται πλέον, είναι διψασμένες για νερό. Το βλέπει κανείς στη Θεσσαλία όπου εκεί πέρα έχουμε τα προβλήματα της μόλυνσης του Πηνειού, των υπογείων υδάτων.

Το βλέπει κανείς στον Έβρο με την ακραία εικόνα. Τον μεν χειμώνα να πλημμυρίζει, το δε καλοκαίρι, λόγω έλλειψης μικρών φραγμάτων, μικρών έργων που θα έπρεπε να γίνουν, να μην υπάρχουν νερά για την άρδευση, πολλές φορές ακόμη και για την ύδρευση.

Φορείς σε σχέση με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Ενισχυμένη διαφοροποίηση της τιμολόγησης της παροχής του νερού ανάλογα με τις χρήσεις που γίνονται. Στις πισίνες χρήση μόνο θαλασσινού νερού. Απαγόρευση στην ανάπτυξη γηπέδων γκολφ. Μη ξεχνάτε ότι πολλές από τις περιοχές, ακόμα και αυτές που κάηκαν αλλά και άλλες, προορίζονται τεράστιες εκτάσεις για γήπεδα γκολφ τα οποία έχουν μια τεράστια κατανάλωση υδάτινων πόρων.

Όγδοο. Στήριξη μεθόδων καλλιέργειας τέτοιων που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια ή στηρίζονται σε ήπιες μορφές. Εδώ το κλίμα της Ελλάδας μας δίνει εξαιρετικές δυνατότητες, ώστε να γίνει αυτό με έναν οργανωμένο τρόπο, με έναν φθηνό τρόπο χωρίς επιπτώσεις, αντίθετα με θετικές επιπτώσεις. Αναβάθμιση της στήριξης της ελιάς και άλλων δενδροδών καλλιεργειών στην προσπάθεια ενίσχυσης των δασών.

Ένατο σημείο. Μέτρα για την αποθάρρυνση της κατάχρησης του Ι.Χ. Ανάπτυξη των δημοσίων μέσων συγκοινωνίας φιλικών προς το περιβάλλον. Εισαγωγή και ευρεία χρήση οχημάτων νέας καθαρής τεχνολογίας. Υβριδικά αυτοκίνητα, λεωφορεία φυσικού αερίου, υδρογόνου κλπ.

Και δέκατο σημείο, ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και αποβλήτων, εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων, άμεση κατάργηση και αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, που, ανάμεσα στις άλλες συνέπειες που έχουν, είναι και ένας από τους παράγοντες οι οποίοι προκαλούν τις πυρκαγιές στο ξηρό μεσογειακό περιβάλλον με τη χαλέπειο πεύκη. Υπάρχουν κατεσπαρμένοι εκατοντάδες και χιλιάδες σκουπιδότοποι μέσα στα δάση μας σε όλη την επικράτεια. Προώθηση στρατηγικής για τη μείωση των απορριμμάτων, περιορισμό των συσκευασιών, ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή.

Δίνουμε αυτό το πρόγραμμα των 10 σημείων ξέροντας ότι συμπεριλαμβάνει μερικά σημεία που για ορισμένους μπορεί να μην είναι δημοφιλή, αλλά πιστεύουμε ότι οφείλουμε να το κάνουμε. Το οφείλουμε γιατί έχουμε φτάσει στα άκρα. Και με αυτή την έννοια νομίζουμε ότι σʼ αυτές τις εκλογές που έρχονται, οι Έλληνες πολίτες, μετά τις μεγάλες συνέπειες που είχαμε από τις πυρκαγιές, θα πρέπει να δώσουν ψήφο υπέρ του περιβάλλοντος.

Και σε αυτό το θέμα εμείς, στο Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, προχωράμε με το μέτωπο ψηλά. Γιατί ήμασταν η μόνη πολιτική δύναμη στη Βουλή, που, όταν οι άλλοι μιλούσαν για τα ομόλογα και για τους κουμπάρους και για την απογραφή και για τη διαπλοκή, με τον τρόπο που μιλούσαν για όλα αυτά τα ζητήματα, για τον κ. Πρινιωτάκη και για τον κ. Παπαμαρκάκη εμείς μιλούσαμε και μιλάμε για κλιματική αλλαγή, για φαινόμενο του θερμοκηπίου, για εξοικονόμηση ενέργειας, για αξιοποίηση των υδάτινων πόρων.

Αυτό το πλαίσιο θα θέλαμε να θέσουμε στη Θεσσαλονίκη, αυτή την τομή που ζητάμε. Θα θέλαμε η συζήτηση η εκλογική να είναι συζήτηση ουσίας. Δεν τη βρίσκουμε όμως. Επιμένουμε εμείς, επιμένουμε, ξέροντας ότι έχουμε μια διαφορετικότητα η οποία θα κατανοηθεί από τους πολίτες.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να αναφέρω όμως και κάτι άλλο. Θέλω να πω ότι στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν σήμερα, σε λίγες ώρες από το Κοινωνικό Φόρουμ , άλλες κοινωνικές οργανώσεις στη Θεσσαλονίκη. Και προειδοποιούμε την κυβέρνηση.

Μας κάνει εντύπωση ότι μέσα από όλη αυτή τη βασανιστική διαδικασία συνεργασίας του κ. Καραμανλή με τον κ. Λούλη και με τον κ. Παυλόπουλο και επιλογής της συγκεκριμένης ημερομηνίας, της 16ης Σεπτεμβρίου για τις εκλογές, εν μέσω διακοπών, εν μέσω άνθισης της τουριστικής αγοράς, με έναν Πρωθυπουργό που αναγγέλλει τις εκλογές ενώ η Πεντέλη καίγεται από πίσω του, είχαν υπόψη τους ότι μια ακριβώς βδομάδα πριν από την εκλογική αναμέτρηση θα γινόταν η καθιερωμένη μεγαλύτερη και πιο δυναμική κινητοποίηση διαμαρτυρίας πανελλαδικής κλίμακας με την ευκαιρία της εμφάνισης όχι ενός αρχηγού ενός κόμματος, αλλά του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη.

Μας μένει το ερώτημα, για ποιο λόγο επέλεξαν μια ημερομηνία όπου θα υπήρχε μια τόσο μεγάλη διαμαρτυρία ενάντια στον Πρωθυπουργό μια βδομάδα μόνο πριν τις εκλογές. Και γιατί δεν κάνανε τις εκλογές 3 ή 4 βδομάδες αργότερα ώστε να έχει κατά κάποιο τρόπο περάσει και η εντύπωση από αυτή τη μεγάλη διαμαρτυρία.

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση, επειδή ακούμε συνεχώς διάφορα περί ταραξιών -ήταν μια προειδοποίηση αυτή που είπε ο κ. Καραμανλής στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών- να μην παίξει, να μην προσπαθήσει να στηρίξει την ετοιμόρροπη καρέκλα της ευνοώντας την ανάπτυξη γεγονότων βίας με τον ίδιο τρόπο που έκανε κατά τη διάρκεια των μεγάλων στιγμών του Φοιτητικού Κινήματος. Οι ευθύνες είναι απολύτως δικές της.

Αυτά ήθελα να πω. Να ευχαριστήσω πάρα πολύ για την παρουσία σας. Δεν αναπτύχθηκα σε άλλα θέματα. Ήθελα να δώσω αυτή την αντίληψη για μια νέα ανάπτυξη που συνδέεται με το περιβάλλον, λέγοντας ότι στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις του Κοινωνικού Φόρουμ. Τις στηρίζουμε σε όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με την ασφάλιση, με τους μισθούς, με τις συντάξεις και με ένα πολύ μεγάλο για μας ζήτημα, δηλαδή το ζήτημα της ανεργίας ή των απαράδεκτων εργασιακών σχέσεων ή των εξαιρετικά χαμηλών μισθών για τους νέους.

Θα έλεγα ότι η σημερινή Ελλάδα ντρέπεται για το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό των νέων, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και τη Μακεδονία είναι εκτός εργασίας. Σας αναφέρω ότι στη Μακεδονία υπάρχουν οι υψηλότεροι δείκτες ανεργίας των νέων μέσα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα ντρέπεται γιατί υπάρχουν κοπέλες και αγόρια, νέοι και νέες που έχουν τελειώσει πανεπιστημιακές σχολές και δεν είναι η γενιά των 700ων ευρώ όπως λέμε, παίρνοντας ένα όρο από την Ευρώπη, είναι η γενιά των 400ων ευρώ χωρίς ασφάλιση όπως οι χιλιάδες νέοι που δουλεύουν είτε στα σούπερ μάρκετ είτε ακόμη και στο δημόσιο τομέα μέσα στο πρόγραμμα Stage.

Και έχουμε φτάσει ακόμη και μέσα στο ΙΚΑ, στον ισχυρότερο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό Οργανισμό της χώρας μας να δουλεύουμε νέοι, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι. Και η Ελλάδα ντρέπεται για το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμιά ασφάλεια, σιγουριά σε σχέση με τη διατήρηση των εργασιακών σχέσεων των νέων, αυτό που είδαμε και αυτό που βλέπουμε σε πολλές κατηγορίες ανάμεσα σε αυτούς και τους συμβασιούχους, συμβασιούχους στην Ολυμπιακή, συμβασιούχοι στη ΕΡΤ, συμβασιούχοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, συμβασιούχοι στη δασοπυρόσβεση.

Σε όλους αυτούς εμείς εκφράζουμε τη στήριξή μας και όχι απλώς τη στήριξή μας αλλά αν θέλετε καταθέτουμε και τη συμβολή μας σε μεγάλους αγώνες, πολλοί από τους οποίους, θα έχουν αποτελέσματα. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι από αυτή την πολιτική δύναμη, από το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς ξεκίνησε η μεγάλη μάχη για τους νέους και τις νέες συμβασιούχους, μια μάχη που θα την ολοκληρώσουμε μέχρις ότου όλοι οι νέοι και οι νέες αποκτήσουν το δικαίωμα στην πλήρη και ασφαλή απασχόληση.

Ευχαριστώ πολύ.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα μου επιτρέψετε στα πλαίσια μιας παράδοσης στις συνεντεύξεις Τύπου στη Θεσσαλονίκη να δώσω μια μικρή προτεραιότητα στους συναδέλφους από τα τοπικά μέσα. Παρακαλώ η κα Αλεξοπούλου από την ΕΤ-3.

κα ΛΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ («ΕΤ-3») Κύριε Πρόεδρε έχετε τονίσει πάρα πολλές φορές, σας ακούσαμε και χτες το βράδυ από την πλατεία Αριστοτέλους να απορρίπτετε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Βλέπουμε όμως σημερινή συνέντευξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον «ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ», όπου αναφέρει «η κυβέρνησή μας θα στηρίζεται σε μια ευρύτατη κοινωνική πλειοψηφία της κεντροαριστεράς», σε άλλο σημείο «με τα αυτιά και τα μάτια ανοιχτά στις προτάσεις και στην κριτική των άλλων κομμάτων της αριστεράς» και βλέπουμε και την πρόταση από τον κ. Παπανδρέου επίσης για τη σύσταση Υπουργείου Περιβάλλοντος, να προσθέσω παίρνοντας αφορμή και από τα όσα μας είπατε για τα δέκα μέτρα για το περιβάλλον. Θέλω να σας ρωτήσω, σε μια περίπτωση που υπάρξει πρόταση για συμφωνία σε προγραμματικό επίπεδο και με βάση αυτά που ακούγονται και σήμερα για αλλαγή ενδεχομένως μετά τις εκλογές γι΄ αυτά που σας ανέφερα από τη συνέντευξη του κ. Παπανδρέου, θα επιμείνετε στην άρνηση της συνεργασίας;

Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Καταρχήν απʼ ότι κατάλαβα αυτή η πρόταση δεν απευθύνεται σε εμάς. Απευθύνεται στην κεντροαριστερά. Εμείς είμαστε η Ριζοσπαστική Αριστερά. Η ονομασία του σχήματος στο οποίο συμμετέχουμε Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Όταν δείτε την Ένωση της κεντροαριστεράς μπορείτε να θέσετε, όχι εσείς, ο κ. Παπανδρέου, να θέσει τα ερωτήματα που θέλει.

Δεύτερον. Θέλω να πω ότι εγώ έχω - και νομίζω πολλοί σύντροφοί μου - μια αντιφατική στάση μέσα από την πορεία των εκλογών. Δηλαδή, αισθανόμαστε μεγαλύτερη απόσταση από το ΠΑΣΟΚ απ΄ ότι αισθανόμασταν πριν αρχίσουν οι εκλογές. Και γιατί αυτό; Γιατί βλέπουμε ότι όχι μόνο επιμένει σε πολιτικές με τις οποίες όχι εμείς, η κοινωνία έχει έρθει σε σύγκρουση αλλά έχει μπει και σε ένα τύπο προεκλογικής εκστρατείας, ο οποίος είναι μακριά από τις αξίες αν θέλετε του δημοκρατικού προοδευτικού κινήματος, δηλαδή σε αυτό τον ανταγωνισμό υποσχέσεων και σε αυτή θα έλεγα κατάρτιση των ψηφοδελτίων με έναν τρόπο που αναδείχνει δεσμεύσεις και πελατειακές σχέσεις που είδατε και εσείς, νομίζω στη Θεσσαλονίκη καλά με την ευκαιρία του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Από την άλλη μεριά και οφείλω να το πω ότι αισθάνομαι πάρα πολύ κοντά σε πάρα πολλούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, σε πάρα πολλούς. Θέλω να πω ότι συνάντησα ανησυχίες και προβληματισμούς. Δεν θέλω να κρύψω ότι για πολλούς από αυτούς η δράση και ο λόγος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και τα 3,5 χρόνια αλλά και στις εκλογές σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, είναι ένα σημείο αναφοράς.

Με αυτούς έχουμε να πούμε πολλά και έχουμε νομίζω να βρεθούμε σε πολλά σημεία μαζί.

Ήμουν πριν από λίγο στην Πυλαία, επισκεφθήκαμε εκεί τα καφενεία της περιοχής. Βρεθήκαμε σε ένα τραπέζι, μπροστά σε ένα ζευγάρι ανθρώπων κάπως μικρότερων από εμένα, όχι νέων, εξαιρετικά νέων, κάπως μικρότερων από εμένα. Ήταν πάρα πολύ θερμοί, μου λέει ο άνδρας ψήφιζα πάντα ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά ταλαντεύομαι, δεν ξέρω τι θα κάνω μέχρι την Κυριακή. Δεν ήξερα τι να του πω, δεν μπορούσα να του βγάλω πολιτική ομιλία, του λέω ρώτησε τη γυναίκα σου τι θα κάνεις μέχρι την Κυριακή Δεν ήξερα τι να του πω, δεν μπορούσα να του βγάλω πολιτική ομιλία, του λέω ρώτησε τη γυναίκα σου τι θα κάνεις μέχρι την Κυριακή.

Και αναφέρομαι στις γυναίκες, ίσως γιατί οι γυναίκες ξέρουν τους πόνους του να γεννηθεί κάτι καινούριο. Και πιστεύω από ένα μεγάλο κομμάτι αυτών που ακολουθούσαν το ΠΑΣΟΚ, που βλέπουν ότι δεν συμφωνούν με τη σύγκλιση αυτή που έχει με τη Νέα Δημοκρατία, κρατούν την ιστορία τους, κρατούν αυτά που πιστέψανε, κρατούν αν θέλετε αυτά που έγιναν σε μια πρώτη φάση είτε αφορούσαν στο θέμα του πολιτικού γάμου, είτε στο νόμο 1264 για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, στην αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, στην προσπάθεια πολεοδομικών σχεδίων του Αντώνη Τρίτση, τα οποία δεν προχώρησαν κλπ.

Τα κρατάνε όλα, αλλά καταλαβαίνουν ότι, όπως κάποτε πίστεψαν σε ένα μεγάλο εγχείρημα αλλαγής που θα φέρει τομές στη 10ετία του ʼ70 και τις αρχές της 10ετίας του ʼ80, και σήμερα μπορούν να δώσουν τη συμβολή τους ώστε μέσα από αυτές τις εκλογές να βγει ένα μήνυμα ελπίδας, ένα μήνυμα αριστεράς, ένα μήνυμα αλλαγής όπως αναφέραμε για τα οικολογικά ζητήματα που όχι μόνο θα επηρεάσει την πολιτική ζωή αλλά θα επηρεάσει και τις εξελίξεις στις διάφορες πολιτικές παρατάξεις στη χώρα μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια και μιλήσατε κ. Πρόεδρε για ταλαντεύσεις ας υποθέσουμε ότι εγώ είμαι ένας εκπαιδευτικός που συμμετείχε πέρσι στις ς κινητοποιήσεις των δασκάλων και των καθηγητών της μέσης εκπαίδευσης για καλύτερους μισθούς και εκτιμώ πραγματικά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που στήριξε τις κινητοποιήσεις, εκτιμώ τη στάση τη δική σας που φέρατε το θέμα στη Βουλή, τα αιτήματα των δασκάλων και αμφιταλαντεύομαι.

Χτες το βράδυ γυρίζοντας σπίτι ανοίγω την τηλεόραση και βλέπω ένα σποτ του ΠΑΣΟΚ, το οποίο λέει. Στις 17 Σεπτεμβρίου το ΠΑΣΟΚ αν είναι κυβέρνηση θα δώσει 50% για την παιδεία, θα δώσει άμεσα 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης και θα δώσει και αυξήσεις σε όλους τους εκπαιδευτικούς. Αυτή είναι η υπόσχεση που παίρνω από το ΠΑΣΟΚ.

Από εσάς η υπόσχεση που παίρνω είναι ότι στις 17 Σεπτεμβρίου δεν θα συμμετέχετε σε κυβέρνηση συνεργασίας και θα στηρίξετε τους εκπαιδευτικούς και άλλους που θα κάνουν αγώνες για καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Αμφιταλαντεύομαι, γιατί να ψηφίσω το ΣΥΡΙΖΑ;

Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Γιατί αν κάναμε εμείς την ίδια εκστρατεία με τους άλλους θα σας λέγαμε 6%. Δεν σας το λέμε αυτό. Είναι φθηνό το 5% προεκλογικά. Απλώς ο ελληνικός λαός είναι λίγο πιο κριτικός. Ξέρετε είχαμε μια εμπειρία από τη Γαλλία. Μετά την ήττα της η Σεγκολέν Ρουαγιάλ πριν από λίγες μέρες βγήκε και είπε ότι «ξέρετε κάτι, είχα συνθήματα αριστερά μέσα στο πρόγραμμά μου, γιατί πιέστηκα για να κερδίσω ψηφοφόρους».

Δεν κρίνονται τα κόμματα από αυτό. Κρίνονται από τη στάση τους. Το 5% μας το είχε υποσχεθεί η Νέα Δημοκρατία. Είδατε τι έγινε. Εγώ δεν θέλω να αμφισβητήσω τις ειλικρινείς προθέσεις κανενός, αλλά σας λέω έχουμε μια εμπειρία. Και μια που αναφερθήκατε στους δασκάλους και στους καθηγητές και στα θέματα παιδείας, να πούμε δεν το θέλουμε εμείς. Εμείς θα το θέλαμε πάρα πολύ να είμαστε στην ίδια όχθη με το ΠΑΣΟΚ στα θέματα παιδείας. Θα το θέλαμε πάρα πολύ. Είμαστε όμως στην άλλη όχθη και κατά τη διάρκεια των 3,5 χρόνων και κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Κεντρικό ζήτημα στην Παιδεία είναι η χρηματοδότηση σε συνδυασμό με το δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας. Δημόσια και δωρεάν παιδεία. Και κεντρικό θέμα στο ζήτημα του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας αναδείχθηκε το δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Εδώ πέρα βρέθηκε ένα κίνημα, το οποίο έχει γραφτεί στην ιστορία, το κίνημα για το άρθρο 16. Πού ήταν το ΠΑΣΟΚ; Αν με ρωτήσετε πού ήταν πάρα πολλοί νεολαίοι που ξεκίνησαν ως νεολαίοι ΠΑΣΟΚ, θα σας έλεγα ήταν μαζί μας. Υιοθετήσανε τις θέσεις του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και όχι τις επιλογές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Πού ήταν το ΠΑΣΟΚ όμως; Στην άλλη όχθη. Και τι έλεγε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ; Ότι τα δημόσια Πανεπιστήμια και το άρθρο 16 είναι κατάλοιπο της εποχής αμέσως μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Πώς μπορεί επομένως να βρεθούμε μαζί;

Με αυτή την έννοια θέλω να σας πω ότι δεν είναι να λέμε λόγια. Η συμπαράταξη που έχουμε καταφέρει στον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς σημαίνει κοινές προγραμματικές θέσεις, κοινές δεσμεύσεις και κοινές μάχες. Δεν γνωριστήκαμε μέσα από ανταλλαγές προτάσεων. Γνωριστήκαμε και συναντηθήκαμε -παρά την παλιά μας αντιπαλότητα με πολλούς από αυτούς. Με τον κ. Πάντζα εδώ πέρα ήμασταν στις νομαρχιακές εκλογές, στις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε άλλους χώρους. Στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι ο καθηγητής Νικολόπουλος, ο οποίος ήταν υποψήφιος νομάρχης, που στηρίζονταν και από το ΚΚΕ στην Αθήνα.

Θέλει κοινές μάχες, κοινές εμπειρίες, κοινούς στόχους και κυρίως να βρίσκεσαι στην απέναντι όχθη από το κατεστημένο, πράγμα το οποίο στα θέματα της παιδείας δεν έγινε, δυστυχώς το λέω, με το ΠΑΣΟΚ.

κ. ΤΣΟΧΟΣ («ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ»): Κύριε Πρόεδρε, προειδοποιήσατε προηγουμένως την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να μην εκμεταλλευτεί τη σημερινή διαδήλωση των κινημάτων, τις σημερινές πορείες διαμαρτυρίας για τα εγκαίνια της έκθεσης. Υπαινίσσεστε ότι κατά κάποιο τρόπο η κυβέρνηση επιλέγοντας και την ημερομηνία των εκλογών κοντά στα εγκαίνια της ΔΕΘ, κατά κάποιο τρόπο έχει επενδύσει στα επεισόδια αυτά;

Και επίσης θα ήθελα να σας ρωτήσω επειδή υπάρχει ένα έγγραφο του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης του κ. Φλωρίδη, που παραγγέλλει στις αστυνομικές δυνάμεις σε περίπτωση που δημιουργηθούν κακουργηματικές πράξεις εντός του Πανεπιστημίου, να μπουν μέσα. Θα ήθελα το σχόλιό σας και γι΄ αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα που άπτεται του πανεπιστημιακού ασύλου.

Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Θέλω να πω, να επαναλάβω ότι είναι για να μπει στο βιβλίο Γκίνες η απόφαση ενός Πρωθυπουργού να κάνει εκλογές μια εβδομάδα από μια αναμενόμενη κινητοποίηση όλων των εργαζομένων, όλης της χώρας ενάντιά του. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι δεν θα παίξει η κυβέρνηση και ότι θα αντιμετωπίσει αυτές τις κινητοποιήσεις με τον τρόπο που αντιμετώπισε τις κινητοποιήσεις των φοιτητών όταν ήταν ο κ. Πούτιν στην Αθήνα και όχι όταν ήθελε φωτιές στην τηλεόραση. Από εκεί και πέρα το ακαδημαϊκό άσυλο οφείλουν να το σέβονται οι πάντες.

κα ΚΑΒΒΑΔΙΑ («ΝΕΤ»): Κύριε Πρόεδρε θέλω να επανέλθω λίγο στο θέμα των συνεργασιών μια και είναι ένα θέμα για το οποίο δέχεστε εντονότατη κριτική και από άλλα κόμματα, όπως για παράδειγμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Σας ακούσαμε χτες το βράδυ από την πλατεία Αριστοτέλους να λέτε ότι η αριστερά δεν είναι στο τσεπάκι κανενός και θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Στην υποθετική περίπτωση που στις 16 Σεπτεμβρίου το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές και με ένα ποσοστό τέτοιο που του δίνει την αυτοδυναμία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί τη δική σας συμβολή για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Αν σε αυτή την περίπτωση ο κ. Παπανδρέου σας καλέσει και σας πει σας δίνω ένα Υπουργείο, έχουμε το παράδειγμα της Γαλλίας επί Προεδρίας Μιτεράν που είχε δώσει δύο Υπουργεία. Σας καλέσει και σας αναθέσει ένα Υπουργείο. Τι θα κάνετε σε αυτή την περίπτωση; Ευχαριστώ.

Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Έχετε στο μυαλό σας κανένα Υπουργείο εσείς και επίσης κανέναν υποψήφιο Υπουργό, έχετε εδώ; Να κοιτάξω εδώ, είμαστε λίγοι εδώ πέρα πάνω στο τραπέζι. Είναι πολύ υποθετική η περίπτωση αυτή που αναφέρατε, πάρα πολύ υποθετική. Αλλά ξαναλέω η θέση η δική μας δεν εξαρτάται από τις προσφορές. Προσφορές θα έχουμε, υπάρχουν και μεγάλες γιατί είμαστε σε μια νέα εποχή που ο δικομματισμός είναι σε υποχώρηση και κατά τη γνώμη μου είναι το κύκνειό του άσμα. Το έχω πει και το ξαναλέω. Πολύ περισσότερο αν δεν πάρει αυτοδυναμία κανένα από τα μεγάλα κόμματα

Δεν το θέλουμε εμείς, αλλά οι προγραμματικές θέσεις ανάμεσα στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς και το ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπουν μια ευρύτερη συνεργασία. Είμαστε στην άλλη όχθη, το είπα και πριν, στο θέμα του άρθρου 16, το δημόσιο πανεπιστήμιο ή των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Είμαστε στην άλλη όχθη στο θέμα της στάσης μας απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν ακούσαμε να λέγεται τίποτα για Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτές τις εκλογές. Στο θέμα του κλεισίματος της αμερικάνικης βάσης στη Σούδα.

Είμαστε στην άλλη όχθη στο θέμα του Ευρωσυντάγματος. Ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ όλο το πλαίσιο αυτό των οικονομικών πολιτικών που καθιερώνουν το βασίλειο των μεγάλων δυνάμεων της αγοράς. Από εμάς καταψηφίστηκε γιατί θέλουμε μια Ευρώπη της δικαιοσύνης και του κοινωνικού κράτους.

Είμαστε στην άλλη όχθη στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, είτε είναι ΔΕΗ, ΟΤΕ, οι Τράπεζες, όλα αυτά τα ζητήματα. Είμαστε στην άλλη όχθη στο θέμα των νέων. Τα προγράμματα STAGE, το Προεδρικό Διάταγμα Ρέππα για τους συμβασιούχους που δεν νομιμοποίησε ούτε ένα συμβασιούχο, η ιδέα της ανασφάλιστης εργασίας των νέων ήρθε από τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επομένως δεν υπάρχει καμιά τέτοια δυνατότητα μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχει ένα ερώτημα σήμερα και ένα ενδεχόμενο. Να μην υπάρξει αυτοδυναμία κανενός κόμματος από τα δυο μεγάλα. Από εκεί και πέρα, όταν έχεις αυτό το ενδεχόμενο, διαμορφώνονται δυο αν θέλετε ανακλαστικές κινήσεις της Αριστεράς. Η μια, μέσα της, να πει «το θέλω αυτό», απλώς να τους κοντύνουμε. Θα βρεθεί κυβέρνηση. Εγώ αρκούμαι να έχω την επιρροή μου μέσα στο σύστημα. Δεν αμφισβητώ το σύστημα.

Έχει κάποιο πλεονέκτημα αυτή η τοποθέτηση γιατί δεν σου βάζει δύσκολα προβλήματα. Αλλά, αν όντως η Αριστερά θέλει μια μεγάλη αλλαγή, θέλει να προχωρήσει ο τόπος, δεν μπορεί να υποκύπτει στο εκβιαστικό δίλημμα της αυτοδυναμίας.

Μετέφερα εδώ το πρόγραμμα μας το οικολογικό. Σημαίνει ότι εμείς θέλουμε να γίνει πράξη αυτό το πρόγραμμα το οικολογικό ή το κοινωνικό μας πρόγραμμα. Τότε πρέπει να τολμήσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ενδεχόμενο. Με όσα προβλήματα αν θέλετε δύσκολα κι αν βάζει.

Και θέλω να πω ότι ναι, είμαστε έτοιμοι για μια Ελλάδα στην οποία θα υπάρχει κυβέρνηση κάποιου από τα δυο κόμματα και όπου εμείς θα είμαστε μια αντιπολίτευση μάχης, προτάσεων και αλλαγών οι οποίες όμως θα γίνονται πράξη, όπως είδαμε και στην περίπτωση της μεταρρύθμισης του άρθρου 16, όπου δεν πέρασε η μεταρρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας για το Σύνταγμα χάρη στη σθεναρή αντίδραση του εκπαιδευτικού κινήματος..

Αλλά είμαστε έτοιμοι και θέλουμε μια Ελλάδα χωρίς αυτοδυναμίες, μια Ελλάδα απ΄ όπου θα βγει το μήνυμα για την οικολογία, για τα δάση, για να νικήσει η ζωή, για να αλλάξει το τοπίο, για την παιδεία, για την τεχνολογία, για τις ειρηνικές σχέσεις με τους γείτονες και όπου θα υπάρξει μια ανασύνταξη των πολιτικών δυνάμεων όσος καιρός ή όσες εκλογικές αναμετρήσεις και αν χρειαστούν.

Είναι δύσκολο το εγχείρημα, εμείς όμως το αναλαμβάνουμε διότι θέλουμε να είμαστε συνεπείς, όχι να κρατήσουμε απλώς σε μια επιρροή ενός κόσμου που θα μας κάνει στην πραγματικότητα μέρος του συστήματος.

κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ («ΑΥΓΗ»): Κύριε Πρόεδρε, σταχυολογώ μερικές από τις τελευταίες σας δηλώσεις σας. Είπατε ότι είμαστε στο παρά πέντε προβοκάτσιας. Μιλήσατε για τις εκλογές βίας και νοθείας του 1961 σε σχέση με αυτές τις εκλογές, μόνο που δεν έχουν χάσει γιατί έχουν καεί. Μιλήσατε για εξαγορά ψήφων, μιλήσατε ότι η κυβέρνηση ευνοεί την ανάπτυξη της βίας.

Θέλω να σας ρωτήσω, αυτές οι εκφράσεις αφορούν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση; Και αν ναι πως εξηγείται η απήχηση που συγκεντρώνει η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή.

A.ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Θα τη δούμε την απήχηση που συγκεντρώνει. Εγώ αμφιβάλω με αυτά που λέτε, διότι είδατε ότι το κύριο μέλημα του κ. Καραμανλή είναι μπας και εξασφαλίσει την αυτοδυναμία με τεράστιες προσπάθειες. Επομένως μιλάμε για μια ποιοτικά νέα κατάσταση, μια κατάσταση όπου η Νέα Δημοκρατία η οποία θεωρούσε ότι την 16η Σεπτέμβρη θα κερδίσει εύκολες εκλογές, σήμερα μάχεται για το αν θα είναι αυτοδύναμη ή όχι.

Από εκεί και πέρα αυτά που είπατε τα έχουμε δει με εικόνες στην τηλεόραση, με εξαθλιωμένους ανθρώπους, έξω από τις Τράπεζες, με έναν Πρωθυπουργό που δεν τον είχα δει στη Βουλή να απαντήσει στις ερωτήσεις μου 28 φορές και τον βλέπουμε καθημερινά να μοιράζει από δω και από κει επιταγές.

κ. ΣΙΔΕΡΗΣ («ΣΚΑΪ 100,3»): Έχω μια απορία κ. Πρόεδρε και είναι μια προσωπική ερώτηση. Ήσασταν στο ΚΚΕ επιφανές στέλεχος και φύγατε γιατί δεν σας έκανε. Γίνατε Πρόεδρος του Συνασπισμού και αρχίσατε ένα έντονο πολιτικό φλερτ. Δεν το αποδέχτηκε το ΚΚΕ, μάλιστα κάποια στιγμή του καταλογίσατε αντικομμουνισμό. Δεν το βρίσκετε οξύμωρο να θέλετε να συνεργαστείτε με ένα κόμμα από το οποίο φύγατε γιατί δεν σας έκανε;

A.ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Κύριε Σιδέρη, σε μαγνητόφωνο γράφετε τη συνέντευξη; Αν γράφετε σε μαγνητόφωνο κάνατε πολύ rewind. Μιλάτε για την εποχή που ήταν, μια που είμαστε στα Βαλκάνια, ο Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, ο Εμβέρ Χότζα στην Αλβανία και ο Ζίβκοφ στην Βουλγαρία. Έχει προχωρήσει ο κόσμος.

Μου κάνατε προσωπική ερώτηση και θα σας απαντήσω προσωπικά. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου άγαλμα. Θεωρώ τον εαυτό μου άνθρωπο. Και θεωρώ ότι όταν αλλάζει ο κόσμος, πρέπει να σκεφτώ, να έχω συναισθήματα να αλλάξω.

Είμαστε σε μια νέα κατάσταση σήμερα από εκείνη την εποχή που έγινε το rewind. Και σʼ αυτή την κατάσταση αισθάνομαι πολύ ικανοποιημένος γιατί έχω συνεργασία όχι με κομμουνιστικό κόμμα, με κομμουνιστικά κόμματα.

Είμαι στο Συμβούλιο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς και μαζί με τη Γραμματέα του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Είμαι μαζί με τον Πρόεδρο των Κομμουνιστών της Ιταλίας. Είμαι μαζί με τον Γραμματέα του Ισπανικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Είμαι μαζί με Γραμματείς πολλών Κομμουνιστικών Κομμάτων.

Η πρόσκληση μας -για να έρθουμε στο εθνικό επίπεδο- είναι ανοιχτή σε όλους. Έχουμε ένα πρόγραμμα. Θέλουμε αυτά που ενώνουν και όχι αυτά που διαιρούν. Έχουμε ανταπόκριση από τον κομμουνιστικό χώρο; Έχουμε. Είναι σημαντικό για παράδειγμα ότι σʼ αυτές τις εκλογές πέρα από τις δυνάμεις που υπήρχαν, όπως η ΑΚΟΑ, η ΔΕΑ, το Κόκκινο, έχουμε την Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας, τη μεγαλύτερη ίσως οργανωμένη εξωκοινοβουλευτική δύναμη της Κομμουνιστικής Αριστεράς.

Έχουμε ανταπόκριση από στελέχη, ανθρώπους, που ήταν στο Κομμουνιστικό Κόμμα και που διαλέξανε μια προσπάθεια κοινής δράσης και συνεργασίας. Θυμηθείτε τις Δημοτικές Αρχές του Ελληνικού, τις μάχες που καταφέραμε να δώσουμε μαζί, τις κατακτήσεις που είχαμε, ότι σπάσαμε το τείχος. Θέλω να πω, νομίζω ότι υπάρχει μια άλλη εικόνα πια στην Αριστερά. Άσχετα από συσχετισμούς.

Δεν ξέρω τι θα γίνει στις εκλογές, τι θα πάρει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, τι θα πάρει ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Δεν εύχομαι για κανέναν κάτι κακό, δεν λέω για κανέναν χαμένη ψήφο. Αλλά στο επίπεδο λόγου και παρέμβασης και πολιτικών προτάσεων η εικόνα της Αριστεράς και στα 3,5 χρόνια και στη διαδρομή που κάναμε σʼ αυτές τις εκλογές μέχρι εδώ, είναι διαφορετική. Και οι προτάσεις, οι θέσεις, η αντίληψη για την ενότητα του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι πια στο κέντρο της σημερινής Αριστεράς.

κ. ΡΟΥΜΠΟΣ («ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»): Αυτή η απομάκρυνση του ΠΑΣΟΚ που λέτε, είναι καθαρά προεκλογική, ή έχει και βαθύτερη ουσία; Είπατε ότι διαπιστώνετε μια απομάκρυνση από το ΠΑΣΟΚ μεγαλύτερη απʼ ό,τι πριν από τις εκλογές. Είναι προεκλογικό φαινόμενο; Δηλαδή είναι κάποια τακτική του ΠΑΣΟΚ, ή έχει βαθύτερη ουσία; Κάποια μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ σε άλλες θέσεις;

Και ποιος είναι ο εκλογικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ;

Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Αυτό που είπα είναι ότι δίπλα στα στοιχεία τα οποία είχε δώσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ -και δεν μιλάω για τους ανθρώπους που ακολουθούσαν το ΠΑΣΟΚ, ή ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ- η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, το απομάκρυναν φαίνεται και από τη δική του κοιτίδα πολύ περισσότερο και το απομάκρυναν από τον τρόπο που θα ήθελαν ακόμη και πολλοί οπαδοί του.

Δηλαδή πού είναι ο δημόσιος τομέας; Πού είναι ο ΟΤΕ; Πώς θα γίνει ανάπτυξη χωρίς να έχουμε δημόσια επιχείρηση στον τομέα τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής που είναι ό,τι ήταν το ηλεκτρικό στις αρχές του 20ού αιώνα. Πού είναι πάνω στα θέματα του δημόσιου πανεπιστημίου; Πού είναι πάνω στα θέματα της πρότασης Αναλυτή; Γιατί θα ανοίξει το ασφαλιστικό μετά τις εκλογές; Προστέθηκαν νέα προβλήματα.

Απεναντίας θέλω να το αναφέρω πάλι αυτό. Αισθανόμαστε ένα μεγάλο πλησίασμα με ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Και τους λέμε, τολμήστε το. Ξέρουμε ότι είστε σε διλήμματα. Ξέρουμε ότι έχετε ταλάντευση. Ξέρουμε τι σημαίνει παράδοση. Την ξέραμε κι εμείς τι σημαίνει παράδοση και σε σχέση ίσως και με την ερώτηση του κ. Σιδέρη.

Πρέπει όμως τώρα να γίνει αυτό το βήμα. Πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα προς τα αριστερά και στην πολιτική ζωή όλου του τόπου, αλλά και στις διάφορες πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ («ALPHA T.V.»): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας κάνω μια υποθετική ερώτηση, όχι τόσο ευχάριστη όπως είναι η ανάληψη υπουργείου.

Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Ξέχασα κάτι. Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Σχετικά με τον εκλογικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ τι να σας πω. Φοβάμαι ότι δεν θα πω την αλήθεια, γιατί κάθε ημέρα ο πήχης ανεβαίνει.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ («ALPHA T.V.»): Εδώ θέλω να σταθώ και εγώ. Να σας κάνω μια υποθετική ερώτηση, όχι τόσο ευχάριστη όσο η ανάληψη υπουργείου. Θα έχετε επιχειρήσει διάφορους τομείς στο ΣΥΡΙΖΑ και οι δημοσκοπήσεις μέχρι πριν από λίγο καιρό, πριν από αρκετούς μήνες, είναι αλήθεια, τώρα έχετε ανακάμψει, δεν ήταν ιδιαίτερα ευχάριστες. Εάν δεν καταφέρετε να περάσετε τη βάση του 3%, ποια είναι η επόμενη μέρα για το ΣΥΡΙΖΑ και για τον Αλέκο Αλαβάνο;

Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Είπαμε σε υποθετικές ερωτήσεις απαντώ, απάντησα και στη ΝΕΤ σε υποθετικές ερωτήσεις. Όχι όμως διαπλανητικές ερωτήσεις. Ξέρουμε τώρα. Το ξέρουν όλοι. Ξέρουμε τι συζητιέται. Θυμούνται όλοι και τις κινητοποιήσεις μας και την παρουσία μας στη Βουλή και τις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών με όποια ασφυκτικά και περιορισμένα όρια κι αν γίνανε. Ξέρουν όλοι.

Άλλο είναι το πρόβλημα που τους ανησυχεί για το ΣΥΡΙΖΑ. Τους ανησυχεί γιατί αυτό το μικρό κόμμα, το οποίο αποτέλεσε επίκεντρο των πολιτικών διεργασιών των πραγματικών τα 3.5 χρόνια, μπορεί να αποκτήσει κοινοβουλευτική δύναμη που να ανταποκρίνεται στις πολιτικές του πρωτοβουλίες και στο πολιτικό βάρος.

Και ξέρουμε ότι εάν γίνει αυτό, αλλάζει πάρα πολύ η πολιτική ζωή στη χώρα μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΠΟΧΗ»): Κύριε Πρόεδρε, ακούμε συχνά μια άποψη που λέει ότι όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι και όλοι τα ίδια κάνετε, ή τα ίδια και θα κάνετε. Θα ήθελα ένα σχόλιο σχετικά με αυτό, αλλά και τι θα λέγατε στους πολίτες που έχουν επιλέξει ως λύση το λευκό ή την αποχή.

Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Κατʼ αρχήν κατανοώ αυτή τη στάση, την κατανοούμε αυτή τη στάση. Έτσι είναι. Όταν για παράδειγμα πολλές φορές από δελτία ειδήσεων παρουσιαστεί ένα κρούσμα μιας κακής συμπεριφοράς ενός γιατρού, ακούμε ότι όλοι οι γιατροί τα ίδια κάνουν.

Πιστεύουμε όμως ότι στον άνθρωπο που θα σκεφτεί -και εμείς του ζητάμε να σκεφτεί- θα διαπιστώσει ότι έχουμε άλλα πεπραγμένα ως παράταξη, ως ιστορία, ως παράδοση και ως προσφορά. Δεν είναι η Αριστερά που πήρε από τον τόπο. Ο κόσμος της Αριστεράς έχει δώσει και ο συμβολισμός γιʼ αυτό είναι -θα πάω πάλι στα ψηφοδέλτιά μας- είναι ο Μανόλης Γλέζος.

Μου λέτε για έναν κόσμο της αποχής και του λευκού.. Εμείς κατʼ αρχήν χαιρόμαστε. Σας το λέω ειλικρινά, χαιρόμαστε που υπάρχουν αναποφάσιστοι. Θέλουμε οι αναποφάσιστοι να αυξηθούν πηγαίνοντας προς τις κάλπες. Χαιρόμαστε που υπάρχουν ταλαντευόμενοι. Θέλουμε να αυξηθούν οι ταλαντευόμενοι, γιατί ίσως είναι οι πρώτες εκλογές που πηγαίνουν με σκέψη, με προβληματισμό.

Και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί αυτό γίνεται στους νέους ανθρώπους. Οι bloggers και όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι που ασχολούνται με το διαδίκτυο και αυτοί που βγήκαν με το δικό τους τρόπο, που δεν είναι παραδοσιακός τρόπος, με τα μαύρα ρούχα για το θέμα των πυρκαγιών κλπ., σημαίνει ότι οι άνθρωποι που ήταν μακριά από την πολιτική κατανοούν την ανάγκη να γίνουν ενεργοί πολίτες. Χαιρόμαστε με όλα αυτά.

Σε αυτούς τους ανθρώπους, τους ανθρώπους που σκέφτονται, εμείς τους προτείνουμε το πρόγραμμά μας. Και εάν κάποιοι απʼ αυτούς δεν πειστούν από το πρόγραμμά μας, από τα πρόσωπά μας, από τα συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ και απέχουν, ή ψηφίσουν λευκό, την επομένη των εκλογών θα προσπαθήσουμε εμείς να βρεθούμε μαζί τους πάλι σε κοινούς αγώνες, σε κοινές προσπάθειες, για μια Ελλάδα που θα είναι στην εποχή της και που θα έχει αξίες, όπως είναι η δικαιοσύνη, όπως είναι η ελευθερία, τα δικαιώματα, η οικολογία και όλα αυτά, τα οποία συμμεριζόμαστε με αυτό τον κόσμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»): Κύριε Πρόεδρε ανάμεσα στα ζητήματα που θα ανοίξουν μετά τις εκλογές, είναι και τα εθνικά. Υπάρχει φυσικά και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Θεωρείτε ότι είναι μια τελειωμένη υπόθεση αυτό, ή μήπως υπάρχει κάποιος άλλος δρόμος και εάν ναι, ποιος;

Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Θεωρώ κατʼ αρχήν ότι είναι μια υπόθεση της εξωτερικής μας πολιτικής και όχι το κεντρικό και υπαρξιακό θέμα της χώρας μας. Και με αυτή την ψυχραιμία και με αυτό τον τρόπο πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Πιστεύω ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις διαδικασίες του ΟΗΕ, προκειμένου να εξευρεθεί μια κοινή λύση στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας της γειτονικής δημοκρατίας.

Και πιστεύω όμως βαθιά, ότι αυτή η περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, η οποία έχει ένα στρατηγικό ρόλο, είναι -και δεν ξέρω για πόσο ακόμη- η πιο ανεπτυγμένη ζώνη των Βαλκανίων =δεν ξέρω πόσο θα μείνει- έχει μια παράδοση. Έχει η Θεσσαλονίκη μια εξαιρετική γεωγραφική θέση. Θα πρέπει να βγει από τα σύνδρομα φοβίας, να ανοιχτεί στην καινούργια εποχή, να πάρει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, και αντί να είναι σήμερα η ζώνη της μεγάλης φτώχιας της χώρας μας, να γίνει ουσιαστικά ατμομηχανή που θα οδηγήσει όλη τη χώρα μας μπροστά.

Και είναι όντως ζώνη μεγάλης φτώχιας της χώρας μας κι αυτό το βλέπει κανείς σε όλα τα ζητήματα. Τι να πει κανείς για τη Θεσσαλονίκη; Μεθαύριο ανοίγουν τα σχολεία και απʼ ό,τι ξέρουμε η διπλοβάρδια των σχολείων, το δήθεν ολοήμερο σχολείο, φτάνει το 38% στις οικογένειες της Θεσσαλονίκης που πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο. Ας τους μιλήσουν για τα Σκόπια, ας το κάνουν κεντρικό θέμα, αλλά εμείς θέλουμε σχολεία ολοήμερα για όλες τις οικογένειες της Θεσσαλονίκης. Χιλιάδες νήπια θα μείνουν εκτός δημοσίου νηπιαγωγείου, θα πάνε στους ιδιωτικούς σταθμούς.

Την ίδια στιγμή στη Θεσσαλονίκη βλέπουμε μια κατάσταση που έχει σχέση με άλλα ζητήματα. Μια πόλη η οποία θα μπορούσε να αναδείξει και να αξιοποιήσει ενεργά την κληρονομιά της και βλέπει -και θέλω να το αναφέρω με ευκαιρία της ερώτησής σας που αφορά και στην περιοχή αυτή και θέλω να εκφράσω τη βαθιά μας λύπη για το γεγονός- τη γραμμή του Μετρό που περνάει από το πανεπιστήμιο, στην κυριολεξία να πατάει πάνω στα συντρίμμια του εβραϊκού νεκροταφείου. Οι εκσκαφείς βγάζουν τα οστά εκατοντάδων χιλιάδων περίπου Εβραίων που θάβονταν εκεί από το 1492, όταν ήρθαν εδώ πέρα. Καταστράφηκαν από τους ναζί. Το μεταπολεμικό κράτος έχτισε εκεί κτίρια. Τουλάχιστον σήμερα να το σεβαστούμε. Έπρεπε αυτό να το σεβαστεί το Μετρό. Να κάνουμε ένα μνημείο που να αποτυπωθεί στην ιστορία αυτού του χώρου, αφού η κυβέρνηση αρνήθηκε να αλλάξει αυτή τη γραμμή, όπως ζήτησαν οι πανεπιστημιακοί.

Ο χώρος αυτός έχει δυνατότητες. Να αναφέρω την ΕΛΒΟ και τα προβλήματά της από την έλλειψη στρατιωτικών παραγγελιών. Και να πούμε, να στηρίξουμε ξανά αυτή την πρόταση, να μετατραπεί σε βιομηχανία παραγωγής μέσων πυρόσβεσης ώστε όχι μόνο να μη χαθούν δουλειές αλλά να αξιοποιηθεί και να καλύψει μεγάλες ανάγκες που έχει η χώρα μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε ήθελα να καταλήξω στο εξής εγώ σαν ερώτηση. Ο αείμνηστος ο Ανδρέας Παπανδρέου από την Πάτρα τόνισε κάποτε ότι ο Έλληνας ψηφοφόρος είναι πολιτικοποιημένος. Ο Κωνσταντίνος ο Καραμανλής ο αείμνηστος είχε τονίσει ότι η Ελλάς είναι ένα απέραντο φρενοκομείο. Αν σε περίπτωση τώρα ο ελληνικός λαός δώσει τη ψήφο του με 50% σε ένα μεγάλο κόμμα ή Νέα Δημοκρατία ή ΠΑΣΟΚ τι από τα δύο ισχύει; Ευχαριστώ πολύ.

Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Εγώ πιστεύω ότι ισχύει κάτι που είδαμε κάπου αλλού. Δηλαδή οι μεγάλες αλλαγές και οι μεγάλες καταστροφές κάνουν τον κόσμο να ξανασκεφτεί την ίδια του τη ζωή και την ίδια του πολιτική στάση και να επαναπροσδιοριστεί. Παράδειγμα, σε άλλες χώρες έχει φέρει αυτό αλλαγή καθεστώτος, όχι απλώς κυβέρνησης. Για παράδειγμα στη Νικαράγουα οι θεσμοί και η ανικανότητα του δικτατορικού καθεστώτος να τις αντιμετωπίσει δημιούργησαν το πλαίσιο, τις συνθήκες για να ανέβουν οι Σαντινίστας στην εξουσία.

Εγώ έχω μεγάλη εμπιστοσύνη, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, ότι θα αντισταθούν σε αυτή την κυβέρνηση που παριστάνει τον Άγιο Βασίλη πάνω στην καμένη γη. Θα σκεφτούν ότι θα έχουμε μια μεγάλη αλλαγή προς το καλό στη χώρα μας.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

To Γραφείο Τύπου