Ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Δημ. Παπαδημούλης μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash» για τις εκλογές, μεταξύ άλλων δήλωσε:
Υπήρξαν πολλά μηνύματα από την κάλπη. Ένα μήνυμα για εμάς τους κερδισμένους της εκλογικής μάχης είναι ότι πρέπει να δράσουμε το επόμενο διάστημα με ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη, δυναμισμό και εξυπνάδα. Πρώτον για να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη όσων μας ψήφισαν και δεύτερον για να κερδίσουμε και άλλους ανθρώπους, οι οποίοι θεώρησαν πειστικότερο τον Αλαβάνο στο debate, αλλά 2 στους 3 από αυτούς δεν μας ψήφισαν. Έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη γιατί η μεγάλη ήττα και κρίση του ΠΑΣΟΚ μας φορτώνει με ακόμη μεγαλύτερο βάρος στους ώμους. Το επόμενο χρονικό διάστημα πρέπει να είμαστε ένας σοβαρός, ισχυρός αποτελεσματικός αντιπολιτευτικός πόλος.
Το μήνυμα προς τη ΝΔ η ηγεσία της προσπαθεί να το κρύψει κάτω από την μεγάλη ήττα και την κρίση ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Καραμανλής ζήτησε ισχυρή εντολή για μεταρρυθμίσεις και πήρε 400.000 ψήφους λιγότερες και μια οριακή κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Δεν ζητάμε από τη ΝΔ να εφαρμόσει το πρόγραμμα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αυτές όμως οι αλαζονικές τοποθετήσεις του τύπου «δεν καταλαβαίνουμε Χριστό και σας έχουμε γραμμένους όλους τους άλλους» -οι οποίοι είναι το 58%- δείχνει ότι δεν έχουν καταλάβει το μήνυμα της κάλπης. Το θέμα δεν είναι αν θα εφαρμόσουν το πρόγραμμά μας. Το πρόγραμμά τους έλεγε ότι θα αυξήσουν τις δαπάνες στην παιδεία στο 5% και τις μείωσαν. Έλεγε θα τακτοποιήσουν 250.000 συμβασιούχους και τους περισσότερους τους κοροϊδεύουν. Έλεγαν θα μειώσουν τις κοινωνικές ανισότητες και οι κοινωνικές ανισότητες ζουν και βασιλεύουν. Έλεγαν θα κάνουν δίκαιο φορολογικό σύστημα και ο μισθωτός πληρώνει 40% ενώ αυτός που έχει τεράστια κέρδη από μερίσματα δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ. Έλεγαν θα φτιάξουμε κτηματολόγιο, δασολόγιο, δεν θα κτίζονται βίλες στα καμένα και είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη πίσω και από την Τουρκία και την Αλβανία στην προετοιμασία του κτηματολογίου και του δασολογίου. Είμαστε η χώρα που δεν έχει υπουργείο περιβάλλοντος και πολιτική περιβάλλοντος. Περί τίνος προγράμματος ομιλούν που θα το εφαρμόσουν αποφασιστικά;
Επειδή η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μια περίοδο εσωστρέφειας και κρίσης και προσωποποιείται το θέμα, ενώ είναι θέμα πολιτικής ουσίας, προγράμματος, ταυτότητας, απουσίας ριζικής διάκρισης από την πολιτική της δεξιάς. Αυτό πληρώνει το ΠΑΣΟΚ. Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς το επόμενο χρονικό διάστημα, επειδή έχει αυτήν ακριβώς την εντολή, θα προτείνει στις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης -δηλαδή το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ- συντονισμό δράσης για να μην περάσουν αρνητικές επιλογές που έχει στην κρυφή της ατζέντα η ΝΔ.
Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς και στην διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας πήρε πολλές φορές τέτοιες πρωτοβουλίες συντονισμού της αντιπολίτευσης δια του Αλ. Αλαβάνου. Δυστυχώς προσκρούσαμε στην άρνηση και την αλαζονεία του ΠΑΣΟΚ. Είναι υποχρεωμένα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρά τις διαφορές που έχουν, να συντονίσουν τη δράση τους ώστε να πιέσουν την κυβέρνηση να κάνει κάποια θετικά πράγματα και να την εμποδίσουν να κάνει κάποια αρνητικά. Η ηγεσία του ΚΚΕ πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα ότι οφείλει να συνυπάρχει με τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς και εκεί που συμφωνούμε να οργανώνουμε κοινή δράση. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μετά από αυτή την ισχυρή στροφή προς τα αριστερά που έδωσε η κάλπη, ταυτόχρονα με μια αποδοκιμασία σε μια νερόβραστη και δεξιόστροφη αντιπολίτευση που δεν είχε καθαρές διαχωριστικές γραμμές από τη ΝΔ, οφείλει να αντιμετωπίζει με λιγότερη αλαζονεία τις προτάσεις του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Οι αποστάσεις που χωρίζουν τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς από το ΠΑΣΟΚ αφορούν στην εφαρμοσμένη πολιτική του ΠΑΣΟΚ και το πρόγραμμά του. Δεν είναι απλώς ότι δεν μας άρεσε το πρόσωπο του σημερινού ηγέτη του ενώ ένα άλλο πρόσωπο θα μας άρεσε περισσότερο. Αυτά στα οποία έχουμε σοβαρές αποστάσεις με την εφαρμοσμένη πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι πράγματα που έκαναν από κοινού και ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Παπανδρέου. Η σοβαρή ήττα ενός μεγάλου κόμματος όπως το ΠΑΣΟΚ και η κρίση που αντιμετωπίζει δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα επιλογής προσώπου. Είναι ένα πρόβλημα ταυτότητας, πολιτικής, προγράμματος. Μακάρι αυτή η κρίση στο ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει έναν προβληματισμό που να το κάνει να στραφεί προς καθαρά προοδευτικές θέσεις και να ξεχωρίσει τη ταυτότητά του μέσα από μια γενναία αυτοκριτική και την σύμπλευση σε μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά θέματα με την πολιτική της ΝΔ. Αν υπάρχει ένας λόγος που πολλοί πολίτες σοσιαλιστικής προέλευσης, παλιοί ψηφοφόροι και ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, είναι επειδή ήθελαν να δώσουν ένα σήμα αποδοκιμασίας εναντίον μια νερόβραστης και δεξιόστροφης πορείας του ΠΑΣΟΚ.
Εμείς είχαμε ως στόχο σʼ αυτές τις εκλογές να γίνει ένα βήμα για την αλλαγή του πολιτικού τοπίου και μια αφετηρία ανασύνταξης και αναδιαμόρφωσης των συσχετισμών στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Η κάλπη έδωσε μια στροφή προς τα αριστερά και μια ενίσχυση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και όχι μόνο. Μακάρι οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ να συμβάλλουν σʼ αυτό. Θα τις παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον, με τη δέουσα απόσταση και διακριτικότητα που επιβάλλει το γεγονός ότι αφορούν στα εσωτερικά ενός άλλου κόμματος. Θα κρίνουμε με το κριτήριο της πράξης. Για παράδειγμα αφού το ΠΑΣΟΚ ολοκληρώσει αυτές τις διαδικασίες τι θα πει για το άρθρο 16, το φορολογικό σύστημα, το περιβάλλον, τις πολιτικές αναδιανομής υπέρ των ασθενέστερων, τον χωρισμό εκκλησίας και κράτους, τον εκλογικό νόμο; Όλα αυτά είναι ερωτήματα-προκλήσεις που δεν μπορεί να τα βάλει κάποιος κάτω από ένα χαλί. Απαιτούν από το ΠΑΣΟΚ να τολμήσει να αναμετρηθεί με την πολιτική που εφάρμοσε το ίδιο ως κυβέρνηση για 20 χρόνια και που πρέσβευε ως αξιωματική αντιπολίτευση τα τελευταία 4 χρόνια γιατί η κάλπη έστειλε ένα σήμα ότι πρέπει να αλλάξουν.
To Γραφείο Τύπου