Η Επιτροπή εξετάζει προσεκτικά τις, ευνοϊκές για τους τραπεζίτες, κυβερνητικές ρυθμίσεις που αφορούν στο ασφαλιστικό των εργαζομένων στις τράπεζες, «προκειμένου να προσδιορίσει κατά πόσο η μεταρρύθμιση θα έχει ως αποτέλεσμα να προκύψει οικονομικό πλεονέκτημα και, συνεπώς, κρατική ενίσχυση για τις σχετικές τράπεζες». Αυτό απάντησε η Επίτροπος για τον ανταγωνισμό, κα Ν. Κρόες στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλη.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην μονομερή απόφαση της διοίκησης της Alpha Bank για «μεταφορά» του επικουρικού ταμείου των εργαζομένων στο νεοϊδρυθέν «Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων» (ΕΤΑΤ) και ρωτούσε την Επιτροπή κατά πόσο ο Νόμος 3371/05, που ρυθμίζει τα θέματα ασφάλισης του προσωπικού των τραπεζών, εντάσσοντας την κύρια ασφάλιση στο ΙΚΑ και την επικουρική στο ΕΤΑΤ, είναι σύμφωνος με το κοινοτικό δίκαιο.
Η Επίτροπος, στην απάντησή της, τονίζει ότι: «Η Επιτροπή ενημερώθηκε δεόντως για τη μεταρρύθμιση. Πράγματι, με επιστολή της 6ης Σεπτεμβρίου 2006, οι ελληνικές αρχές υπέβαλαν κοινοποίηση, βάσει των διατάξεων της συνθήκης για τον έλεγχο των κρατικών ενισχύσεων (άρθρα 87 και 88 της συνθήκης ΕΚ), σχετικά με την αναδιοργάνωση του συνταξιοδοτικού συστήματος του τραπεζικού τομέα που σκόπευαν να εφαρμόσουν σύμφωνα με το Νόμο 3371/05.» και ότι: «Η Επιτροπή ερευνά την υπόθεση, και έχει ήδη πραγματοποιήσει αρκετές συσκέψεις με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να εξεταστεί το συμβιβάσιμο των προτεινόμενων μέτρων με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.»
Η αρμόδια Επίτροπος καταλήγει επισημαίνοντας με έμφαση ότι: «Η Επιτροπή εξετάζει προσεκτικά την οικονομική ανάλυση στην οποία αναφέρεται το Αξιότιμο Μέλος, προκειμένου να προσδιορίσει κατά πόσο η μεταρρύθμιση θα έχει ως αποτέλεσμα να προκύψει οικονομικό πλεονέκτημα και, συνεπώς, κρατική ενίσχυση για τις σχετικές τράπεζες. Στο παρόν στάδιο της ανάλυσής της, η Επιτροπή δεν έχει ακόμη καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα ως προς το θέμα αυτό.»
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε:
"Μια ακόμη κυβερνητική ρύθμιση της Ν.Δ., ευνοϊκή για συγκεκριμένους μεγαλοτραπεζίτες και με επιβάρυνση των φορολογουμένων, μπαίνει στο μικροσκόπιο της Κομισιόν.
Αν τελικά η ρύθμιση της ΝΔ κριθεί ασυμβίβαστη με το κοινοτικό δίκαιο περί ανταγωνισμού, τότε η κυβέρνηση θα έχει συλληφθεί, για πολλοστή φορά, "κλέπτουσα οπώρας" υπέρ των εργοδοτών.
Αν αντιθέτως η Κομισιόν κρίνει τελικώς ότι η ρύθμιση συμβάλλει "στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα", για να μην κατηγορηθεί για δύο μέτρα και δύο σταθμά, θα πρέπει να δει με το ίδιο μάτι και την κορυφούμενη υπόθεση της Ολυμπιακής".
To Γραφείο Τύπου