Με την υπʼ αριθ. 290/12-04-2006 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζωγράφου, αποφασίστηκε ο αποχαρακτηρισμός από χώρο κοινόχρηστου πρασίνου το ακίνητο υπό τον τίτλο «Βίλα Ζωγράφου». Συγκεκριμένα, ο αποχαρακτηρισμός αφορά το 50% της έκτασης με στόχο την ικανοποίηση των οικοδομικών προθέσεων των κληρονόμων Ζωγράφου στο συγκεκριμένο χώρο και την καταβολή απαλλοτριώσεων του υπολοίπου με δάνεια, προκειμένου εν συνεχεία να προχωρήσει ο Δήμος σε πράξεις αξιοποίησης του εναπομείναντός απαλλοτριωμένου χώρου.
Το ΣτΕ με απόφασή του (963/2007) έκρινε ότι απαιτείται η έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για την κήρυξη ως κοινόχρηστου πρασίνου του συγκεκριμένου ακινήτου και βάσει του αιτιολογικού της εν λόγω απόφασης, προκύπτει τόσο η ανάγκη διατηρήσεως ως κοινόχρηστου και πράσινου του συνολικού χώρου όσο και ότι η δικαστική πλέον απαίτηση του ανεπίτρεπτου της οποιασδήποτε δόμησης στο εν λόγω ακίνητο και της έκδοσης πιθανών οικοδομικών αδειών.
Όμως, στις 10 Αυγούστου 2007 ο Δήμαρχος Ζωγράφου, παραβλέποντας την απόφαση του ΣτΕ, υπέγραψε το συμβόλαιο αγοράς του 50% του Κτήματος Ζωγράφου καθώς και τη λήψη δανείου 19.500.000 ευρώ για την χρηματοδότηση της αγοράς αυτής. Επιπλέον, συμφώνησε στην κατασκευή και εκμετάλλευση από ιδιώτες στο χώρο αυτό κτισμάτων συνολικής επιφάνειας 14.330 τμ.
Επειδή, στο ασφυκτικό πλαίσιο που αναγκάζεται να επιβιώσει η Αθήνα, μετά τη μερική εξαφάνιση της Πάρνηθας και της Πεντέλης, οι ελάχιστοι χώροι πρασίνου που απομένουν είναι πολύτιμοι και απολύτως απαραίτητοι για τη ζωή των κατοίκων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Ποια είναι η θέση του Υπουργείου σε τέτοιου είδους ενέργειες;
- Με ποια άμεσα μέτρα θα εμποδίσει την καταστροφική για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων «αξιοποίηση» της Βίλας Ζωγράφου;
Ο ερωτών βουλευτής
Μιχάλης Παπαγιαννάκης