Κανέναν δεν διαφώτισαν οι απαντήσεις του Υφυπουργού κ. Καλογιάννη κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον Ασωπό ποταμό και το εξασθενές χρώμιο, μετά από Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αττικής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Θανάση Λεβέντη. Ο κ. Λεβέντης είχε ρωτήσει ποια μέτρα θα παρθούν για να προστατευτεί η δημόσια υγεία, ο υδροφόρος ορίζοντας και το περιβάλλον της περιοχής του Ασωπού από τη ρύπανση των βιομηχανιών των Οινοφύτων, αλλά και ποια είναι η τύχη του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής περιβάλλοντος της προηγούμενης Βουλής για τον Ασωπό. Απαντώντας, ο αρμόδιος Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννης δεν αναφέρθηκε καν στο πόρισμα, ενώ τα μέτρα που ανέφερε μόνο ανεπαρκή μπορούν να θεωρηθούν.
Ο κ. Υφυπουργός στάθηκε στην πρόθεση της Κυβέρνησης να υποχρεώνει τους ρυπαίνοντες πάνω από τα όρια να πληρώνουν πρόστιμα, τα οποία όμως αντιστοιχούν σε ελάχιστο μέρος του κέρδους των βιομηχανιών της περιοχής. Ο κ. Λεβέντης του αντέτεινε ότι “όταν όμως πρόκειται για αποδεδειγμένα καρκινογόνες ουσίες όπως το 5σθενές και το 6σθενές χρώμιο, δεν τίθεται ζήτημα προστίμου για υπέρβαση ορίου αλλά πλήρους απαγόρευσης”.
Ο κ. Λεβέντης τόνισε ότι στην περιοχή συντελείται ένα έγκλημα. Ο βιολογικός καθαρισμός που προβλέπεται δεν γίνεται ποτέ, και τα λήμματα των βιομηχανιών καταλήγουν εκεί που κατέληγαν πάντα: στην κοίτη του Ασωπού, ρυπαίνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα σε ευρεία έκταση και τέλος τη θάλασσα του Ευβοϊκού. Το πιο ανησυχητικό όμως, είναι ότι οι θάνατοι από καρκίνο στο δήμο Οινοφύτων, από 5 την τετραετία στις αρχές της δεκαετίας του 90 έχουν γίνει σήμερα 35, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συλλέξει οι τοπικοί φορείς.
Ο κ. Καλογιάννης στη δευτερολογία του δήλωσε ότι επανεξετάζονται τα όρια των ρυπογόνων ουσιών προς το αυστηρότερο, χωρίς να διευκρινίσει όμως για ποιες ακριβώς ουσίες θα γίνει αυτό. Το χρώμιο δεν είναι εξάλλου το μόνο βαρύ μέταλλο που απαντάται στην περιοχή. Κατέληξε λέγοντας ότι “όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους”, αναφερόμενος ρητά στην τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Κατά την πάγια πρακτική του ΥΠΕΧΩΔΕ δηλαδή, πέταξε το μπαλάκι σε άλλους.
Ο κ. Καλογιάννης αρνήθηκε να τοποθετηθεί σε σχέση με τη λύση για τη ρύπανση του Ασωπού που πρότεινε ο κ. Λεβέντης: “όσοι δεν μπορούν να προσαρμοστούν ας κλείσουν”. Εκτός και εάν πρέπει να κλείσουν τα σπίτια τους και να φύγουν από την περιοχή οι κάτοικοι.