Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/10/2007

Το Συμβούλιο -παρά τις αντιδράσεις του Ευρωκοινοβουλίου- αρνείται να επαναδιαπραγματευθεί την συμφωνία για μεταβίβαση προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ

Στην γραμμή του Συμβουλίου και η Επιτροπή

Απάντηση στον ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη

«Tο Συμβούλιο έχει υπόψη του το ψήφισμα του Κοινοβουλίου αλλά δεν σκοπεύει να αναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία Passenger Name Record (Μητρώο Ονομάτων Επιβατών)» με τις ΗΠΑ, απαντά το Συμβούλιο της ΕΕ στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, στην ερώτησή του, αναφερόταν στο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου, που επέκρινε την συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για τη διαβίβαση των δεδομένων των επιβατών αεροπορικών εταιρειών. Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται η αντίθεση του ευρωκοινοβουλίου να αποκτούν, τρίτες χώρες, πρόσβαση στα δεδομένα PNR, εάν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ χωρίς την οποιαδήποτε παρέμβαση από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Δ.Παπαδημούλης καλούσε την Επιτροπή και το Συμβούλιο να προβούν σε επαναδιαπραγμάτευση θέτοντας στις αμερικανικές αρχές τα προβληματικά σημεία, που εντόπισε το ευρωκοινοβούλιο.

Το Συμβούλιο στην απάντησή του επεσήμανε ότι: «έχει υπόψη του το ψήφισμα του Κοινοβουλίου αλλά δεν σκοπεύει να αναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία PNR. Η συμφωνία αυτή είναι αποτέλεσμα πολύπλοκων και εξαντλητικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες οδήγησαν σε μια ισορροπημένη έκβαση αποδεκτή τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Θα υπονόμευε σοβαρά την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως διαπραγματευτικού εταίρου εάν ανακαλούσε μια συμφωνία η οποία μόλις εγκρίθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο.»

Και η Επιτροπή όμως, συμπλέοντας με την άποψη του Συμβουλίου, στην δικής της απάντησή προς τον Έλληνα Έυρωβουλευτή αναφέρει ότι: «Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από έντονες και δυσχερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών και εγκρίθηκε τελικά ομόφωνα, στις 23 Ιουλίου 2007, από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων.

Όσον αφορά το ζήτημα της ανταλλαγής δεδομένων PNR, που επικρίθηκε ιδιαίτερα στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίο, ο Επίτροπος κ. Φρατίνι αναφέρει ότι: «… στην επιστολή των ΗΠΑ προς την ΕΕ που συνοδεύει τη συμφωνία αναφέρεται ρητά ότι η ανταλλαγή δεδομένων με τρίτες χώρες επιτρέπεται μόνο αφού εξεταστεί η σκοπούμενη χρήση και η ικανότητα του παραλήπτη να προστατεύσει τις πληροφορίες και μόνο στη βάση ρητής συμφωνίας μεταξύ των μερών που προβλέπει για τα δεδομένα της ιδιωτικής ζωής προστασία αντίστοιχη με εκείνη που εφαρμόζεται από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) για τα PNR της ΕΕ.»

Καταλήγοντας, ο αρμόδιος Επίτροπος περιορίζεται να αναφέρει ότι: «Η Επιτροπή λαμβάνει υπό σημείωση τις επιφυλάξεις του Κοινοβουλίου όσον αφορά τη συμφωνία και, στο μέτρο του δυνατού, θα προσπαθήσει να τις λάβει υπόψη κατά τον περιοδικό έλεγχο της εφαρμογής της συμφωνίας.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε: «Η κυνική αγνόηση από το Συμβούλιο και την Επιτροπή των ενστάσεων και προτάσεων του Ευρωκοινοβουλίου σε ένα σοβαρό θέμα που αφορά στα προσωπικά δεδομένα και τα ατομικά δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών εντείνει το έλλειμμα δημοκρατίας στην λειτουργία των Ευρωπαικών Θεσμών

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει μεγάλη ευθύνη γιατί συμπράτει σε μια απαράδεκτη επιλογή»

To Γραφείο Τύπου