Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και τον Γιώργο Καπόπουλο για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, δήλωσε μεταξύ άλλων:
Θα ήταν ολέθριο λάθος η πολιτική μας ζωή να επανεγκλωβιστεί στον αστερισμό της «σκοπιανοποίησης». Αυτό το λάθος έγινε πριν από 15 χρόνια περίπου και το πληρώσαμε ακριβά. Θυμίζω ότι το 1992 αυτό που τώρα πασχίζει η ελληνική εξωτερική πολιτική, δηλαδή μια σύνθετη ονομασία κοινής αποδοχής, μας προσφέρθηκε στο πιάτο με το πακέτο Πινέιρο που το προέβλεπε μεταξύ άλλων. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με πλήρη συνυπευθυνότητα και της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ, είπε όχι, αρνήθηκε αυτό που έγκαιρα και διορατικά πρότεινε ο ΣΥΝ και κλωτσήσαμε μια ιστορική ευκαιρία. Ο κ. Μητσοτάκης φοβούμενος τον κ. Σαμαρά ή τον κ. Παπανδρέου ή τον κ. Ψωμιάδη ή τον κ. Άνθιμο έκανε τελικά το λάθος -αυτός ως πρωθυπουργός- και ακολούθησε μια πολιτική –που όπως είπε εκ των υστέρων- δεν πίστευε. Τώρα σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες, η ελληνική εξωτερική πολιτική και η χώρα προσπαθεί με ένα πολύ δυσμενέστερο διεθνή συσχετισμό να πετύχει αυτό που αρνήθηκε πριν από 15 χρόνια. Μακάρι να το πετύχει.
Σε ό,τι μας αφορά -και χθες δια του Α.Αλαβάνου- είπαμε ότι δεν το θεωρούμε κεντρικό θέμα για την πολιτική μας ζωή. Δεν το θεωρούμε καν προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής. Αν θέλουμε να έχουμε ένα όραμα για την ελληνική Μακεδονία -που είναι ένα μέρος της γεωγραφικής Μακεδονίας- θα ήταν ένα όραμα μιας Μακεδονίας με ανάπτυξη, απασχόληση, υψηλό βιοτικό επίπεδο, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής με πανεπιστήμια, με καλά τεχνολογικά κέντρα, με εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Για να φύγουμε επιτέλους από αυτή τη μιζέρια και τα φοβικά σύνδρομα που μας έχουν κάνει ζημιά, όχι μόνο στην εξωτερική μας πολιτική και στο διεθνές μας κύρος, αλλά και τεράστια οικονομική ζημιά. Εξοργίζομαι όταν θυμάμαι την περίοδο του εμπάργκο με κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όπου αρκετοί από τους «σκοπιανομάχους» και «σκοπιανοφάγους» πλούτιζαν κάνοντας παράνομες συναλλαγές κάτω από το επίσημο εμπάργκο.
Οι κυβερνώντες συνεχίζουν να παίζουν παιχνίδια. Τα περί βέτο ας μην τα λένε κοροϊδεύοντας τον κόσμο. Δεν τα λένε ανοιχτά, αλλά τα υπονοούν τόσο ο κ. Καραμανλής προεκλογικά, όσο και η κ. Μπακογιάννη μετεκλογικά. Γιατί, η ενδιάμεση συμφωνία του 1995, που υπέγραψε το ΠΑΣΟΚ και ανακοίνωσε ο κ. Μίλερ έξω από την Εκάλη και την εφαρμόζει πιστότατα η ΝΔ, προβλέπει ότι η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να συνδράμει την ένταξη της γειτονικής χώρας στους διεθνείς οργανισμούς με το όνομα FYROM. Αυτά είναι γνωστά, αλλά ορισμένοι τα αποκρύπτουν για λόγους ψηφοθηρίας για να παίζουν με το αίσθημα του κόσμου και να τον παγιδεύουν. Γιʼ αυτό απαιτώ από τον Πρωθυπουργό της χώρας και την υπουργό Εξωτερικών να μην κοροϊδεύουν τον κόσμο υπονοώντας ότι έχουμε τη δυνατότητα να θέσουμε βέτο. Εκτός εάν η εξωτερική πολιτική κινηθεί στο να καταγγείλει με καθυστέρηση 12 ετών την ενδιάμεση συμφωνία, θεωρώντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια καλύτερη θέση, πράγμα που προσωπικά δεν πιστεύω.
To Γραφείο Τύπου