Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/10/2007

Για το διάλογο για το Ασφαλιστικό

Στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα τη συζήτηση για το ασφαλιστικό σύστημα, στο ξεκίνημα της διαδικασίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε:

"Η διαδικασία που συγκαλεί η κυβέρνηση, θα είχε νόημα, αν είχε έτοιμη κάποια πρόταση νόμου για να τη συζητήσουμε. Όμως, δεν είμαστε ενώπιον κάποιας νομοθετικής πρωτοβουλίας. Η διαδικασία αυτή θα είχε επίσης νόημα αν η κυβέρνηση ερχόταν να εκθέσει τι έκανε και τι δεν έκανε όλα αυτά τα χρόνια για το ασφαλιστικό. Όμως δεν είναι αυτή η πρόθεσή της.

Η διαδικασία αυτή είχε επαναληφθεί το 2006. Μας διαβεβαίωναν τότε ότι θα συσταθεί Επιτροπή, η "Επιτροπή Αναλυτή", που θα μελετούσε τις τεχνικές και ποσοτικές παραμέτρους του ασφαλιστικού. Δεν ακούσαμε όμως από την Επιτροπή αυτή τίποτε για τις ποσοτικές παραμέτρους. Αυτό που ακούσαμε είναι εκείνα που η κυβέρνηση, ενδεχομένως, θα ήθελε να κάνει, αλλά τα ακούμε από τον κ. Αναλυτή και όχι από την ίδια.

Κατά την άποψή μας, η κυβέρνηση δε θέλει να κερδίσει χρόνο με το δήθεν διάλογο αυτό. Θέλει να χαθεί χρόνος. Η κυβέρνηση θέλει να αναλωθεί χρόνος μέσα σε μια κοινωνική και πολιτική αδράνεια και αυτή είναι η δική μας βασική διαφωνία. Θα συζητούσαμε μια πρόταση νόμου για την εισφοροδιαφυγή. Θα συζητούσαμε μια πρόταση νόμου για να πάψει να υπάρχει η "μαύρη εργασία" που κάνει μαύρο το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος. Θα συζητούσαμε τις εξηγήσεις της κυβέρνησης γιατί δεν έδωσε και πότε θα δώσει αυτά που χρωστάει στο ασφαλιστικό.

Αντί γι' αυτό όμως, ακολουθείται από την κυβέρνηση μια διαδικασία ώστε να υπάρξει πολιτική και κοινωνική αδράνεια. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Κατά τη γνώμη μας δεν υπάρχει άλλος χρόνος για να χαθεί. Το ασφαλιστικό σύστημα υπονομεύεται από την πολιτική της κυβέρνησης, υποσκάπτεται από τη φοροδιαφυγή, πλήττεται από τη μαύρη εργασία και μεγαλώνουν τα ελλείμματά του, γιατί το κράτος δε δίνει τα χρήματα που του χρωστάει.

Να γιατί εμείς δε βλέπουμε να γίνεται κάποιος διάλογος, στον οποίο θα μπορούσαμε να συμμετάσχουμε, αλλά μια ανούσια διαδικασία την οποία δε θέλουμε να νομιμοποιήσουμε.

Για τους λόγους αυτούς, θα αποχωρήσουμε από την αίθουσα και θα επανέλθουμε όταν θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για να τη συζητήσουμε".