Η 62η επέτειος της ίδρυσης του ΟΗΕ επαναφέρει στο προσκήνιο την πολύ ουσιαστική συζήτηση για την ενίσχυση του ρόλου του ΟΗΕ στις παγκόσμιες εξελίξεις. Η διλημματική γραμμή δεν είναι ασφαλώς μεταξύ του ΝΑΙ και του ΟΧΙ στον ΟΗΕ, αλλά μεταξύ ενός ισχυρού και με κύρος διεθνούς οργανισμού, ικανού να υπηρετεί το διεθνές δίκαιο και να προωθεί τους ιδρυτικούς του σκοπούς για την διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, και, από την άλλη, ενός υποβαθμισμένου φόρουμ, που είναι εύκολο να άγεται και να φέρεται από τα συμφέροντα των ισχυρών.
Το κύριο ζήτημα είναι, με άλλα λόγια, ποιόν ΟΗΕ χρειάζεται ο σημερινός κόσμος . Ένας κόσμος βαθιών ανισορροπιών και ανισοτήτων πού εντείνονται από τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ.
Η αποθέωση των στρατιωτικών δαπανών και η αναζωπύρωση της κούρσας των εξοπλισμών, η κατασκευή νέων υπερόπλων, τα σχέδια για εγκατάσταση αντιπυραυλικής ασπίδας στο έδαφος δυο ευρωπαϊκών χωρών, ο προληπτικός πόλεμος, η πρόκριση του στρατιωτικού τρόπου επίλυσης των διαφορών, αντί της προληπτικής διπλωματίας, η συρρίκνωση των δημοκρατικών ελευθεριών στο όνομα της αντιτρομοκρατίας, η αμφισβήτηση των δικονομικών εγγυήσεων, οι κίνδυνοι από την περιβαλλοντική παρακμή, επιφορτίζουν τον ΟΗΕ με νέα καθήκοντα και υποχρεώσεις.
Πλάι σε αυτά, επείγουσα είναι η ανάγκη για την εφαρμογή των οκτώ «αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας», πρώτος εκ των οποίων είναι η εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας. Σε ένα κόσμο, όπου ένα δισεκατομμύριο τριακόσια εκατομμύρια άνθρωποι –τα 2/3 των οποίων είναι γυναίκες-ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα, είναι απαράδεκτο οι μεγαλύτερες δαπάνες παγκόσμίως να είναι αυτές για στρατιωτικούς εξοπλισμούς.
Για να υπηρετηθεί η ειρήνη απαιτείται κοινωνική δικαιοσύνη.
Ο ΣΥΝ θεωρεί, ότι η πάλη του λαϊκού κινήματος για την αναβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας του ΟΗΕ, είναι συστατικό μέρος της πάλης για την αλλαγή των διεθνών δυσμενών συσχετισμών.
Παγίως ζητάμε:
To Γραφείο Τύπου