Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία (512 υπογραφές σε σύνολο 785 ευρωβουλευτών) γραπτή δήλωση για την αποτελεσματικότερη λειτουργία και αξιοποίηση του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, την οποία προώθησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνεργασία με ευρωβουλευτές από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού φάσματος. Η πρωτοβουλία συνυπογραφής της κοινής δήλωσης υποστηρίχθηκε, εκτός από τον Έλληνα ευρωβουλευτή, από τους αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντιάνα Γουάλις (Ηνωμένο Βασίλειο, Φιλελεύθεροι), Αλέχο Βιδάλ- Κουάντρας (Ισπανία, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και Ζεράρ Ονεστά (Γαλλία, Πράσινοι) και τον νυν υπουργό και πρώην ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα (Βέλγιο, Σοσιαλιστές).
Με τη γραπτή τους δήλωση οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να δρομολογήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες και να διαθέσουν τους απαιτούμενους πόρους προκειμένου να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική λειτουργία της υπηρεσίας 112 σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μετά την έγκριση της γραπτής δήλωσης, οι ευρωβουλευτές συναντήθηκαν με την αρμόδια Επίτροπο κ. Βίβιαν Ρέντιγκ, η οποία αντέδρασε πολύ θετικά στις πρωτοβουλίες τους και συμφώνησε στη θέσπιση μιας ευρωπαϊκής ημέρας ενημέρωσης για το 112, στις 11 Φεβρουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός 112 εισήχθη το 1991 και αποτελεί τον ενοποιημένο ευρωπαϊκό τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης, που μπορεί κανείς να καλέσει από όλα τα τηλέφωνα, σταθερά και κινητά, σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για οποιαδήποτε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Σημειώνεται ακόμη ότι ο ευρωπαϊκός αριθμός 112 έχει βαρύνουσα σημασία για χώρες όπως η Ελλάδα που επενδύουν στον τουρισμό και δέχονται εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες άλλων χωρών κάθε χρόνο.
Στην πράξη όμως, ο αριθμός 112 αντιμετωπίζει ουσιαστικά προβλήματα στη λειτουργία του. Πολλές χώρες δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ούτε έχουν διαθέσει τους απαραίτητους πόρους για χρήση περισσότερων γλωσσών στη λειτουργία του αριθμού και για πληροφορίες σχετικά με τον εντοπισμό του καλούντος. Εξάλλου, σε πολλές χώρες ο πληθυσμός δεν γνωρίζει καν την ύπαρξη της υπηρεσίας.
Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί και η Ελλάδα, αφού όπως διαφαίνεται από την απάντηση που είχε δώσει η Κομισιόν σε ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη, μόλις το 7% των Ελλήνων γνωρίζει τον αριθμό αυτό και η Κομισιόν είχε κινήσει διαδικασία παράβασης, προσφεύγοντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για μη ορθή εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για την λειτουργία του 112.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Ρέντιγκ στην απάντησή της προς τον Έλληνα Ευρωβουλευτή, (E-4848/06, 10.1.2007) "οι πληροφορίες εντοπισμού του καλούντος δεν είναι ακόμη διαθέσιμες στις αρμόδιες για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης αρχές για όλες τις κλήσεις στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή έχει λάβει μέτρα κατά της Ελλάδας, κινώντας διαδικασία παράβασης για εσφαλμένη εφαρμογή της οδηγίας καθολικής υπηρεσίας, και ιδίως του άρθρου 26 παράγραφος 3 αυτής". Τελικά, η διαδικασία κατά της Ελλάδας τέθηκε στο αρχείο μόλις πριν λίγες ημέρες, στις 17.10.2007 και αποσύρθηκε η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διότι η Κομισιόν έκρινε ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές έκαναν τα αναγκαία βήματα.
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε: «Είναι επιτακτική ανάγκη και η Κομισιόν και τα κράτη μέλη να προωθήσουν την ενημέρωση και να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά έναν τόσο σημαντικό αριθμό, που πραγματικά σώζει ζωές. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε και οι Έλληνες που βγαίνουν στο εξωτερικό να γνωρίζουν που να απευθυνθούν σε περίπτωση ανάγκης, αλλά και τα εκατομμύρια των τουριστών που μας επισκέπτονται κάθε χρόνο να έχουν στη διάθεσή τους ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό 112.»
To Γραφείο Τύπου