Το Νοέμβριος του 2003, κατά τη διάρκεια της συνόδου του Συμβουλίου Τηλεπικοινωνιών, αποφασίστηκε έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (European Network and Information Security Agency - ENISA), να είναι στην Ελλάδα. Επόμενο βήμα ήταν ο ακριβής προσδιορισμός αυτής, με απόφαση η οποία πάρθηκε στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ένα χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2004. Το τελικό βήμα έγινε στις 22 Απριλίου 2005, με την υπογραφή της συνθήκης στο Ηράκλειο, μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και του διευθυντή του οργανισμού, κ. Andrea Pirotti. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο κ. Καραμανλής είχε δηλώσει: "Πρόκειται, αναμφίβολα, για μια συμφωνία με ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας. Το Ηράκλειο, η Κρήτη, η χώρα μας πρόκειται να αποδειχθούν, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση ένας ιδιαίτερα φιλόξενος τόπος για τον ευρωπαϊκό αυτό Οργανισμό, τα στελέχη και τις οικογένειές τους. Τους περιμένουμε, έτοιμοι να στηρίξουμε το έργο τους και τη λειτουργία του Οργανισμού".
Το έργο αλλά και οι προοπτικές της δράσης του οργανισμού είναι εξαιρετικά σημαντικές και όπως αναφέρεται στην δικτυακή πύλη της Ε.Ε «ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) λειτουργεί ως κέντρο εμπειρογνωμοσύνης τόσο για τα κράτη μέλη όσο και για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ όταν χρειάζονται συμβουλές σε θέματα ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών. Ο ENISA υποστηρίζει την ικανότητα των κρατών μελών, των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και της επιχειρηματικής κοινότητας να προλαμβάνουν, να αντιμετωπίσουν και να επιλύουν τα προβλήματα ασφάλειας των δικτύων και πληροφοριών».
Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Συλλόγου Φίλων του ENISA: «Δυόμισι χρόνια μετά τους πανηγυρισμούς για την εθνική επιτυχία της εγκατάστασης του ENISA στο Ηράκλειο Κρήτης, κινδυνεύουμε να διασυρθούμε στην Ευρώπη λόγω της αδυναμίας της Ελλάδας να στηρίξει ουσιαστικά τον Οργανισμό και να κρατήσει την έδρα του.»Ενώ λίγο παρακάτω αναφέρει «σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα European Voice των Βρυξελλών (στις 18/10/07), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να προωθήσει τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού σε άλλη χώρα. Με βάση αυτή την πρόταση, ο νέος οργανισμός θα αναλάβει και το αντικείμενο του ENISA και θα είναι ένας από τους σημαντικότερους στην Ευρώπη με διευρυμένες αρμοδιότητες σε θέματα ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων και τηλεπικοινωνιών ενώ παράλληλα η πρόταση προβλέπει το κλείσιμο του ENISA. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ευρωπαϊκών οργανισμών που ένας οργανισμός κλείνει και το αντικείμενό του ανατίθεται σε έναν άλλο που δημιουργείται σε άλλη χώρα.»
Γνωρίζοντας πως στις 2 και 3 Νοέμβρη θα επισκεφτεί την Αθήνα η αρμόδια επίτροπος κυρία Reding, η οποία σύμφωνα με το παραπάνω δημοσίευμα φαίνεται να πρωτοστατεί στο νέο σχέδιο για κλείσιμο του ENISA και δημιουργία νέου φορέα σε άλλη χώρα της Ε.Ε..
Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί :
1. Αν συνεχίζει να θεωρεί την λειτουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) απαραίτητη και αν συνεχίζει να πιστεύει πως πρέπει αυτός ή κάποιος νέος διευρυμένος οργανισμός μπορεί να συνεχίσει να έχει την έδρα του στη χώρα μας και ειδικότερα στο Ηράκλειο της Κρήτης;
2. Τι προτίθεται να κάνει το αμέσως επόμενο διάστημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να εξασφαλισθεί η συνέχιση λειτουργίας του οργανισμού και τα όποια σχέδια αλλαγής ή διεύρυνσης των αξόνων δράσης να γίνονται με βάση τον υπάρχον οργανισμό που θα συνεχίσει να εδρεύει στο Ηράκλειο της Κρήτης;
Ο ερωτών βουλευτής
Αλέξανδρος Αλαβάνος