- Αν γίνει λοιπόν σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για να διατυπωθεί μια τελική θέση της χώρας σχετικά με μια αποδεκτή ονομασία της ακατανόμαστης δημοκρατίας βορείως της Μακεδονίας, ποια θέση θα υποστηρίζατε;..
Αυτό που θα χρειαζόταν να γίνει είναι να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, όπως κάποια λάθη στην προηγούμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, και να είμαστε έτοιμοι να ξέρουμε ότι θα συναντηθούμε στη μέση της γέφυρας, δηλαδή με κάποια ονομασία η οποία θα περιλαμβάνει και τον γεωγραφικό όρο Μακεδονία ή οτιδήποτε άλλο προκύψει.
Νομίζω ότι θέλει διαλλακτικότητα, θέλει ελαστικότητα, θέλει αποφόρτιση από τα κύματα εθνικισμού που υπάρχουν και στις δύο χώρες. Κι αυτό απαιτείται και από τις δύο χώρες. Επομένως, στη μέση της γέφυρας.
- Ακούστε τι λέει ένας ακροατής μας...
- Ένα ερώτημα για τον κ. Αλαβάνο, Είναι υπέρ να γίνει δημοψήφισμα για τα Σκόπια. Ναι ή όχι;..
- Η απάντησή σας παρακαλώ...
Θα είναι η πρώτη φορά νομίζω και θα μπει στο βιβλίο Γκίνες το να κάνει μία χώρα δημοψήφισμα για το όνομα μιας άλλης χώρας. Δεν μπορεί να γίνει αυτό. Οι ίδιοι οι γείτονές μας ίσως έχουν δικαίωμα να κάνουν δημοψήφισμα για μια τέτοια λύση. Και γι αυτό, το να ρίχνουμε την ιδέα του δημοψηφίσματος, που δεν νοείται να γίνει στην Ελλάδα, ουσιαστικά δίνουμε ένα όπλο και μια νέα δυνατότητα στην άλλη πλευρά να τορπιλίσει οποιαδήποτε λογική συμφωνία που θα μπορούσε να επιτευχθεί και διεθνώς, στα πλαίσια του ΟΗΕ κ.λπ. Το δημοψήφισμα είναι η μεγάλη παγίδα. Και γι αυτό θέλω να πω στον φίλο τον ακροατή, που καταλαβαίνω την ανησυχία του, να το σκεφτεί δύο και τρεις φορές, διότι, αντί να ενισχύει τη δικιά μας πλευρά στη διαπραγμάτευση, ουσιαστικά δίνει ένα τελικό όπλο στην άλλη πλευρά.
- Υπάρχει κάτι που σας ανησυχεί από τα όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ;
Νομίζω ότι τα συμβαίνοντα στο ΠΑΣΟΚ είναι συνέχεια μιας ιστορίας, που έχει ξεκινήσει πάρα πολλά χρόνια και εντάσσεται σε μια συνολική κρίση του πολιτικού συστήματος, δηλαδή αυτό που ανέφερα και πριν τις εκλογές ότι ενδεχομένως ζούμε το κύκνειο άσμα του δικομματισμού, φαίνεται να πραγματοποιείται και μία από τις εκφράσεις του είναι κι αυτή η πολύ μεγάλη κρίση στο ΠΑΣΟΚ. Το επιφαινόμενο είναι η αντιπαράθεση δύο προσώπων. Στην πραγματικότητα το μεγάλο ερώτημα είναι σχετικά με την ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ και κατά πόσο αυτή καλύπτει τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής βάσης, το οποίο έχει σε μεγάλο βαθμό ιδέες, αξίες, σκέψεις, εμπειρίες, βιώματα που συνδέονται με την Αριστερά.
- .... Υπάρχει κάποια περίπτωση που θα σας έκανε να συζητήσετε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ; Συνεργασία η οποία βεβαίως θα είχε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.....
Όσον αφορά στο θέμα της γενικής συνεργασίας, νομίζω ότι για το ΠΑΣΟΚ το ζητούμενο είναι άλλο σήμερα. Να προσπαθήσει να βρει μια πλατφόρμα συνεργασίας και κοινής δράσης ανάμεσα στα κεντρικά του στελέχη, μέσα απ΄ αυτό το ρήγμα, το σπάσιμο του γυαλιού το οποίο έχει γίνει με όλες αυτές τις διαδικασίες μετά τις εκλογές.
Όσον αφορά την ιδέα της Κεντροαριστεράς, είναι μια ιδέα η οποία δεν με εκφράζει. Κεντροαριστερά ουσιαστικά, κι αυτό είναι και το πρότυπο που βγαίνει από την Ευρώπη, είναι η σύμπραξη των μικρότερων δυνάμεων της Αριστεράς με ισχυρές σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις πάνω σε μια πολιτική η οποία δεν είναι εναλλακτική στην πολιτική που ακολουθείται και, μ΄ αυτή την έννοια, τελικά γρήγορα μπαίνει σε κρίση.
Πολύ περισσότερο εμένα με εκφράζουν συναντήσεις, σαν κι αυτές που έγιναν στη Γερμανία, όπου είδαμε μια ριζοσπαστική, προωθημένη, αιρετική τάση του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος να συναντηθεί με την ιστορική Αριστερά και να δημιουργήσουν ένα κόμμα -κοινό κόμμα εκεί- με μια τεράστια δυναμική στη γερμανική πραγματικότητα.
- Ένας από τους ακροατές μας έχει θέσει μια ερώτηση για τους λαθρομετανάστες.
Δεν συμφωνώ με τον όρο λαθρομετανάστες. Δεν συμφωνώ με τον όρο λαθραίος για κανέναν άνθρωπο. ...
- Ναι.. Χρησιμοποιείται όμως....
Η κάθε λέξη έχει ένα αξιολογικό βάθος και βάρος.
Βλέπουμε σήμερα στην Ιταλία να γίνεται πογκρόμ ενάντια στους Ρουμάνους. .. Ο Σαρκοζί ετοιμάζεται να κάνει πογκρόμ ενάντια ..
- Ναι... γιατί φρόντισαν τα μίντια να πουν ότι οι Ρουμάνοι βίασαν .. δεν ξέρω πόσες γυναίκες.....
Μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχει εθνική και συλλογική ευθύνη; Δηλαδή όταν κάποιος σε εμάς, σε έναν νομό της Αιτωλοακαρνανίας, για παράδειγμα, κτηνοτρόφος σκοτώνει άλλους δύο κτηνοτρόφους, εμείς θα βάλουμε στη φυλακή όλους τους Αιτωλοακαρνάνες;.. Δεν είναι έτσι. Να προσέξουμε αυτές τις «συλλογικές ευθύνες».
Δεν αντιμετωπίζεται έτσι το μεταναστευτικό πρόβλημα. Πιστεύω ότι χρειάζεται από όλες τις χώρες μια προσπάθεια ώστε οι ακραίες συνθήκες, Νταρφούρ στο Σουδάν, κατάσταση στο Ιράκ, κατάσταση στο Αφγανιστάν.. προηγούμενα κατάσταση στα Βαλκάνια, να μην ωθούν τόσο κόσμο στη μετανάστευση. Δείτε πόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών είχε η Ευρώπη πριν από μια δεκαετία από την πρώην Γιουγκοσλαβία και πόσο αυτός ο αριθμός και αυτό το ρεύμα σχεδόν έχει εξαλειφθεί με το ότι η ζώνη αυτή έφυγε τουλάχιστον από την κατάσταση του πολέμου.
Πρέπει να αλλάξει η στάση μας απέναντι στους μετανάστες και να γίνει πιο ανθρώπινη. Να στηρίζεται στην αλληλεγγύη και να μην έχουμε αυτά τα ακραία φαινόμενα που είδαμε και με την Έκθεση που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες, μέχρι και εικονικές εκτελέσεις και βασανισμούς από τις δυνάμεις καταστολής της χώρας μας σε βάρος των μεταναστών.
- Εάν ήσασταν Υπουργός Χωροταξίας, πώς θα λύνατε το πρόβλημα της ανάπτυξης στον τουρισμό, της επέκτασης των πόλεων και οικισμών..
Μεγάλο το ερώτημα. Πιστεύω ότι χρειάζεται μια συνολική στροφή στο μοντέλο, στο πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης που προωθούμε και το οποίο, συν τοις άλλοις, δεν είναι και ιδιαίτερα χρήσιμο για την Ελλάδα. Οι τουρίστες φοράνε κάτι βραχιολάκια με τα οποία, μέσα σε μια κλειστή μονάδα, τρώνε, πίνουν, διασκεδάζουν και είτε είναι στην Χαβάη, είτε είναι σε μια παραλία της Κρήτης, είτε είναι σε ένα τζακούζι, δεν έχει διαφορά.
- Αυτό είναι παλιό μοντέλο...
Μια καινούργια μόδα εδώ είναι τα γήπεδα γκολφ, με συνέπεια σε χώρους όπου έχουμε τεράστια έλλειψη νερού, να κάνουμε γήπεδα -σας λέω Μονή Τοπλού για παράδειγμα στην βορειοανατολική Κρήτη- να κάνουμε γήπεδα τα οποία το νερό που θα πάρουν θα το στερήσουν από τους γεωργούς, από τις πόλεις κ.λπ.
Αυτό το μοντέλο είναι ένα πεθαμένο μοντέλο, ένα μοντέλο καταστροφικό, ένα μοντέλο το οποίο θα φέρει πλήγμα στο περιβάλλον μας σαν κι αυτό που έχουν γνωρίσει άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, που όταν πας στις ακτές της Νότιας Ισπανίας, νομίζεις ότι βλέπεις τους Αμπελόκηπους με τους πύργους και ακόμα πιο ψηλά κτίρια να είναι χτισμένα στις παραλίες αυτές.
Θέλουμε μια ήπια ανάπτυξη, μια ανάπτυξη που θα στηρίξει και την αισθητική του τοπίου και τις δυνατότητες για ένα πιο ποιοτικό τουρισμό και τη δυνατότητα των διαφόρων περιοχών, με τα μαγαζιά τους, με τα κέντρα τους, με τα μέσα συγκοινωνίας τους κ.λπ., να αξιοποιήσουν αυτόν τον κόσμο που έρχεται.
Για τους εργαζόμενους. Με αυτή την έννοια, νομίζω ότι υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες για τους εργαζόμενους, που ειδικά στον τουρισμό, ζουν πολλές φορές υπό πάρα πολύ αρνητικές συνθήκες. Για παράδειγμα, ένα πρόβλημα που μου έχουν βάλει στην Κρήτη, αλλά υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, ότι τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα από εργαζόμενους από την ανατολική και κεντρική Ευρώπη- δεν πειράζει αυτό- οι οποίοι όμως προσλαμβάνονται ότι κάνουν κατάρτιση, με συνέπεια να παίρνουν στην κυριολεξία ένα κομμάτι ψωμί και να καταληστεύονται και οι ίδιοι οι μετανάστες αλλά και να δημιουργείται πίεση στους έλληνες εργαζομένους.
- Στα ιδιωτικά μεταλυκειακά εκπαιδευτήρια σπουδάζουν 20 χιλιάδες νέοι, αν ο αριθμός μου είναι σωστός, άλλοι τόσοι έχουν πάρει αποδεικτικό σπουδών. Επιμένετε να απαγορευτεί σ΄αυτούς τους 45-50 χιλιάδες νέους η δυνατότητά τους να διεκδικήσουν μια θέση στο δημόσιο;
Είναι δύο διαφορετικής τάξης ζητήματα. Αυτοί που ήδη έχουν πάρει πτυχίο, εμείς προειδοποιούσαμε ότι θα έρθει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και θα ζητήσει τη δυνατότητά τους να μπαίνουν στην αγορά εργασίας -όχι την ακαδημαϊκή αναγνώριση- τη δυνατότητά τους να μπαίνουν στην αγορά εργασίας με βάση τις οδηγίες της Ε.Ε. Αυτό αφορά στο παρελθόν και πια έχει μια νομική διάσταση.
Υπάρχει όμως το μέλλον. Δηλαδή θα παράγονται συνεχώς 20 χιλιάδες νέοι που παίρνουν πτυχίο μ΄ αυτόν τον τρόπο και θα δημιουργείται συνεχώς αυτό το πρόβλημα.
Ποια είναι η λύση; Η λύση είναι διπλή. Οφείλουμε, είτε μας αρέσει, είτε όχι, να στηρίξουμε το Σύνταγμά μας. Και το άρθρο 16 λέει, ανώτατη παιδεία μόνο δημόσια. Μ΄ αυτή την έννοια, πιστεύω ότι τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών πρέπει να κλείσουν.
Τι θα γίνει με τα παιδιά εκείνα τα οποία, λόγω ακριβώς των περιορισμών που έχει βάλει το σύστημα σήμερα και η κυβέρνηση με την πρόσθετη βάση του 10 μένουν εκτός Πανεπιστημίων; Η απάντησή μας είναι, όπως στην Αυστρία, όπως σχεδόν στη Γερμανία, όπως σε πολλές σκανδιναβικές χώρες. Ελεύθερη πρόσβαση όλων των μαθητών, των αποφοίτων των Λυκείων στα Πανεπιστήμια.
- Η επόμενη ερώτηση ακροατή μας....
- Πολλά παιδιά στις καταλήψεις υποστηρίζουν ότι είναι με τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, η πλειοψηφία.... Τι έχει να πει γι αυτό;...
- Η απάντηση. Σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ με τις καταλήψεις... Πολλοί σας υποψιάζονται ότι εσείς τους βάζετε, εσείς τους υποκινείτε...
Αυτό θυμίζει το οργανωμένο σχέδιο για τις πυρκαγιές και την ασύμμετρη απειλή. Κανείς δεν μπορεί να βγάλει στο δρόμο ή να κάνει κάποιον να κινητοποιηθεί ή να κάνει κατάληψη του χώρου εργασίας ή σπουδών, εάν δεν υπάρχει πρόβλημα. Αυτό πρέπει να δούμε και όχι να ψάξουμε πάλι να βρούμε τους μυστικούς υπεύθυνους που κινούνται στο σκοτάδι με τις κουκούλες.
Σήμερα στην Ελλάδα η εφηβεία δολοφονείται. Η καλύτερη ηλικία στη ζωή ενός ανθρώπου περνάει μέσα από ένα ανούσιο Λύκειο και μέσα από μια καταπιεστική παρουσία στα φροντιστήρια και μέσα από μια έλλειψη νοηματοδότησης. Και πρέπει να καταλάβουμε ότι, εάν δεν δώσουμε απάντηση σ΄ αυτά τα ζητήματα, τότε θα βρίσκουν πάντα τα νέα παιδιά δρόμους και τρόπους να εκφράσουν τι;.. Την απόγνωσή τους στην πραγματικότητα.
- Πιστεύετε επομένως ότι αυτός είναι ο λόγος που κινεί όσα παιδιά κινούνται και όχι οι ακάθαρτες τουαλέτες...
Όλα αυτά αφορμές, αιτίες, συμπλέκονται μεταξύ τους. Εάν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη νεολαία, εάν δεν δώσουμε νόημα στη ζωή της νεολαίας, εάν ξέρουν ότι στην αγορά εργασίας μετά τους περιμένουν τα stage όπου θα δουλεύουν με 400 ? και χωρίς ασφάλιση ή τους περιμένει η ανεργία ή τους περιμένει η απόγνωση και ο δρόμος των εξαρτήσεων, εάν δεν το δούμε αυτό, τότε, νομίζω, πάντα η νεολαία θα εκπέμπει το σήμα ότι είμαστε εδώ και περιμένουμε απαντήσεις.
Και να σας πω κάτι. Από μια άποψη θα έπρεπε να το καταλάβουμε κι εμείς και ίσως, μαζί με τα παιδιά, θα έπρεπε να ήταν και οι γονείς που να δίνουν το παρόν για μια μεγάλη αλλαγή.
- Υπάρχουν αυτοί που δεν συμφωνούν με το κλείσιμο των σχολείων και μπορεί και φαντάζομαι να συμφωνούν απολύτως με τα όσα είπατε. Αυτούς για τους οποίους επεσήμανε ο κ. Καραμανλής ότι τους έχουν πετάξει οι άλλοι έξω από το σχολείο. Σε αυτούς τι λέτε;...
Μην ξεχνάτε ότι σε πολλές χώρες παιδιά 16 ετών ψηφίζουν. Το κάθε παιδί διαμορφώνει τις απόψεις του. Δεν είναι ανάγκη ούτε να συμφωνεί με τις απόψεις μου, ούτε να συμφωνεί και με τις θέσεις μου στα διάφορα ζητήματα. Πιστεύω ότι τα παιδιά, μέσα απ΄ αυτές τις διαδικασίες, μπορούν και βρίσκουν τους δημοκρατικούς τρόπους ώστε δημοκρατικά να κάνουν τις επιλογές τους.
- Η αλυσίδα και το κλείδωμα είναι δημοκρατικός τρόπος; Ανέφερε την λέξη λοκ-άουτ ο κ. Καραμανλής...
Ο κ. Καραμανλής θα έπρεπε να πει για το 5% για την Παιδεία, θα έπρεπε να πει για τα δημόσια Πανεπιστήμια, θα έπρεπε να πει για όλα τα παιδιά που αποκλείονται από τα Πανεπιστήμια και όχι να κάνει επίθεση, αν θέλετε και λόγω ηλικίας, στα παιδιά των 15 και των 17 και των 18 ετών.
To Γραφείο Τύπου