Το ταξίδι μας στα Σκόπια ήταν μια πολύ χρήσιμη κίνηση για τη χώρα μας. Στις δύο μέρες που μείναμε στα Σκόπια είχαμε τη δυνατότητα να συναντήσουμε τον Πρόεδρο της γειτονικής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών καθώς και τις ηγεσίες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Σοσιαλιστικού Κόμματος των γειτόνων μας.
Νομίζω ότι πρέπει πια να καταλάβουμε ότι είναι καθυστέρηση για την πολιτική ζωή της Ελλάδας να μην έχει πολιτικές επαφές με τη γείτονα χώρα, όσες διαφορές κι αν έχουμε. Και μάλιστα, δεν έχουμε εδαφικές διαφορές, έχουμε διαφορές πάνω σε θέματα που εγείρονται από την έλευση της σελήνης. Είναι αδιανόητο να συναντιέται σήμερα ο Παλαιστίνιος με τον Ισραηλινό, να συναντιέται ο Ολμερ με τον Αμπάς, να συναντιόνται οι υπουργοί της Κυπριακής Δημοκρατίας με Τούρκους υπουργούς και να μην υπάρχουν συναντήσεις ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας και τις πολιτικές δυνάμεις της γειτονικής Δημοκρατίας. Και αισθανόμαστε χρήσιμοι, ως ΣΥΝ, λυπούμαστε, όμως που πρέπει να δείξουμε εμείς έναν δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Διαφορές υπάρχουν. Δεν είναι διαφορές τέτοιου χαρακτήρα και τέτοιου βάρους με διαφορές που έχουμε με άλλες χώρες και με αυτήν την έννοια νομίζουμε ότι πρέπει να ξεκινήσει ο πολιτικός διάλογος σε όλα τα ζητήματα. Αυτό το σήμα θέλαμε να δώσουμε. Θεωρώ ότι είναι ένα ευπρόσδεκτο σήμα προς τους γείτονές μας και πιστεύουμε ότι οι πολιτικές αυτές διεργασίες πάντα δημιουργούν ένα περιβάλλον το οποίο είναι πιο ευνοϊκό για τις οποιεσδήποτε μεσολαβήσεις διεθνών οργανισμών, όπως του ΟΗΕ, προς την εξεύρεση λύσης.
Θεωρούμε επίσης ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει μια μονοθεματικότητα - ασφαλώς το ζήτημα της ονομασίας και την εξεύρεσης μιας λύσης είναι σημαντικό - αλλά θα έπρεπε να υπάρχουν παρεμβάσεις σε πάρα πολλά ζητήματα. Και θα έλεγα ότι ειδικά από τους φορείς της Μακεδονίας, της Βόρειας Ελλάδας δεν μπορεί να μην υπάρχουν παρεμβάσεις και συζητήσεις για θέματα που μας ενδιαφέρουν άμεσα. Για παράδειγμα, γιατί δεν προχωρούν τα έργα αντιρρυπαντικής κατεύθυνσης στον Αξιό προκειμένου να μην έχουμε προβλήματα μόλυνσης του κομματιού αυτού του ποταμού εδώ πέρα και στον Θερμαϊκό Κόλπο; Γιατί να μην υπάρξουν παρεμβάσεις άμεσες προκειμένου να διευκολυνθεί η έκδοση βίζας για τους πολίτες της γειτονικής Δημοκρατίας, κάτι το οποίο θα είναι ιδιαίτερα θετικό για τον τουρισμό, για τις μικρές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους όλης αυτής της περιοχής της Β. Ελλάδας;
Έχουμε δυνατότητα, επομένως, να κάνουμε πολλά. Εμείς θα πάρουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και θέλουμε να ελπίζουμε ότι τον δρόμο αυτόν, που ακολουθούμε, θα τον ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις γιατί σήμερα χρειάζεται μια Μακεδονία και μια Ελλάδα χωρίς σύνδρομα, αλλά με μια αυτοπεποίθηση, ώστε να μπορεί να κάνει αξιόπιστη και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική και σχέσεις με τις διπλανές μας χώρες
Να πω ότι είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία με το Γραφείο Σύνδεσης, με την Πρεσβεία μας, ουσιαστικά, στα Σκόπια. Θα υπάρξει ενημέρωση της κυβέρνησης εννοείτε για τις συναντήσεις. Θα εξαρτηθεί εάν θα γίνει την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, θα μπορούσε να γίνει εκεί η ενημέρωση και με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Αλλιώς, ενδεχομένως, θα ζητήσουμε συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών προκειμένου να ενημερωθεί για το ταξίδι μας και τις απόψεις μας.
Θα πάρουμε πρωτοβουλία για την απλοποίηση της βίζας. Είναι κάτι το οποίο θέλουν πάρα πολύ οι πολίτες. Είναι ένα θέμα διπλωματίας προς τους πολίτες και θα έχει μια πολύ θετική απήχηση. Και θα μπορούμε να έχουμε συγκεκριμένα και πολύ θετικά αποτελέσματα και για την οικονομία της Β. Ελλάδας.
Θα θέσουμε ζητήματα περιβάλλοντος, όπως το θέμα του Αξιού, με ερώτηση που θα φέρουμε στη Βουλή.
Επίσης, προβλέπουμε μια διαβαλκανική διάσκεψη - στις αρχές το επόμενου χρόνου - των αριστερών δυνάμεων της Βαλκανικής με συμμετοχή και των αντίστοιχων κομμάτων της γειτονικής Δημοκρατίας που επισκεφτήκαμε, η οποία σκεφτόμαστε να γίνει στη Θεσσαλονίκη. Μια συνεργασία της Αριστεράς για όλα τα μεγάλα προβλήματα, από τα διεθνή ζητήματα και τη σταθερότητα στην περιοχή μέχρι τα ζητήματα του περιβάλλοντος.
Θέλω να πω ότι, τουλάχιστον τις τελευταίες μέρες, στέλνονται πολύ σκληρότερα μηνύματα αδιαλλαξίας από την Ελλάδα παρά από τους γείτονές μας. Όταν, για παράδειγμα, βγαίνει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και λέει «Δεν είδα, δεν άκουσα, δεν μύρισα» δηλώσεις παραγόντων της δημόσιας ζωής, αναφέρομαι συγκεκριμένα σʼ αυτές του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, ο οποίος τοποθετείται και λέει ότι κομμάτια, τμήματα του εδάφους των γειτόνων μας θα έπρεπε να ανήκουν στην ελληνική Επικράτεια. Όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει ότι δεν άκουσε τίποτα, καταλαβαίνετε τι μηνύματα πάνε στη γειτονική Δημοκρατία. Ας σκεφτούμε μονάχα αν γινόταν το αντίστοιχο από τον Μητροπολίτη των Σκοπίων και έβγαινε η κυβέρνηση της γειτονικής Δημοκρατίας και έλεγε ότι δεν άκουσε, δεν ξέρει. Αν θα ήταν μήνυμα αδιαλλαξίας και πόσες μέρες τα ειδησεογραφικά δελτία θα ασχολούνταν με αυτό το ζήτημα. Επομένως, να δούμε ποιοι και πώς στέλνουν αυτά τα μηνύματα αδιαλλαξίας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι κάθε χώρα είναι εγκλωβισμένη σε μια λογική ανασφάλειας και ότι χρειάζεται συζήτηση ώστε να δημιουργήσουμε εμπιστοσύνη και, αντί να χτίζουμε τείχη, να χτίζουμε γέφυρες και να συναντηθούμε στο μέσο της γέφυρας. Αυτό ήταν το μήνυμα που τους στείλαμε, μέσα από μια πολιτική ανάλυση ίσως με περισσότερα λόγια αλλά περίπου αυτό: Όχι τείχη αλλά γέφυρες. Να συναντηθούμε στο μέσο της γέφυρας και θέλω να ελπίζω ότι είναι ένα μήνυμα το οποίο ελήφθη.
Χρειάζεται να μας το πούνε αυτοί; Αφού ακούγεται εδώ. Ανησυχούνε κι αυτοί όπως θα ανησυχούσαμε κι εμείς από τέτοιες τοποθετήσεις.
Εν πάσει περιπτώσει, θα έλεγα να μην πηγαίνουμε 60 χρόνια πίσω και 200 χρόνια πίσω. Αυτό είναι το πρόβλημα, αν θέλετε, και με τους γείτονές μας. Ας δούμε μια μέρα μπροστά. Αν έχουμε εμείς αμαρτίες, να εξομολογηθούμε, αλλά να εξομολογηθεί και ο Μητροπολίτης για αυτά που είπε προχθές.
Πιστεύω ότι αν γινόταν αυτό ή αν γίνει από οποιονδήποτε γίνει, σημαίνει ότι βάζει τα ζητήματα την εξωτερικής πολιτικής στο κομματικό χρηματιστήριο. Είναι πάρα πολύ μεγάλο λάθος. Ας λύσουμε αυτό το θέμα. Το έχει ανάγκη η Μακεδονία, το έχει ανάγκη ολόκληρη η Ελλάδα, κι ας μην το περιπλέκουμε με κόλπα και ιδιοτέλειες στην πολιτική μας ζωή.
Αυτή είναι η θέση μας: Λύση με κοινά αποδεκτή ονομασία που θα μπορεί να περιλαμβάνει και τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Μακεδονία», αλλά από κει και πέρα συζήτηση. Μέσα από συζητήσεις, πολλές φορές βρίσκεις και άλλους δρόμους.
Νομίζω ότι κάθε προσπάθεια μεσολάβησης εμείς τουλάχιστον πρέπει να τη στηρίζουμε. Από κει και πέρα, καταλαβαίνετε ότι η γειτονική Δημοκρατία έχει πολλά περισσότερα προβλήματα από μας, συνδέεται με τη γενική ασάφεια στη Βαλκανική, με τις ενδεχόμενες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, και γιʼ αυτό υπάρχει μια σοβαρή ανησυχία από την πλευρά τους.
Ποιος μας κατηγόρησε;
Δεν απαντάμε τίποτα.
Επίσης και στον συγκεκριμένο ερωτώντα δεν απαντάμε τίποτα.
Νομίζω ότι είναι σημαντικό ότι φέραμε τον Πρωθυπουργό στη Βουλή εμείς. Και σε μια συζήτηση - ξέρετε κάναμε τρία χρόνια αγώνα να τον φέρουμε στη Βουλή. Προς το παρόν, ό,τι ερωτήματα έχουμε, και έχουμε ένα ερώτημα για τα θέματα της Παιδείας, ειδικά της Δευτεροβάθμιας, το έχουμε θέσει με ερώτηση στη Βουλή για την Παρασκευή που μας έρχεται.
To Γραφείο Τύπου