ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ τον Υπουργό για την αναγνώριση του προβλήματος διότι πράγματι και εγώ προσωπικά έχω κάνει ερωτήσεις εδώ και δεκαετίες γύρω απʼ αυτό το πρόβλημα.
Κύριε Υπουργέ, επειδή είστε καινούργιος στη συγκεκριμένη θέση, εγώ θα ήθελα να σας κάνω μια πρακτική πρόταση αν μπορείτε να δεσμευθείτε. Σας προτείνω να πάτε στην Ιεράπετρα να οργανώσετε με πρώτη ευκαιρία ένα ταξίδι συνολικά βεβαίως στην περιοχή. Μιλάω τώρα για την Ιεράπετρα επειδή αυτό είναι το θέμα. Και αυτό για τον εξής λόγο: Το φράγμα για το οποίο μιλάμε δεν είναι μια συμπληρωματική πηγή άρδευσης. Είναι η μόνη πηγή άρδευσης σε ένα βαθμό και ύδρευσης. Άρα, αν στερέψει αυτό το φράγμα καταστρέφεται η περιοχή.
Σας επισημαίνω –και εσείς το είπατε- ότι όλη η ανατολική Κρήτη είναι πολύ ξερή. Άρα το πρόβλημα είναι στην εντατική, να το πω έτσι. Γιʼ αυτό λέω ότι η επιτόπια παρουσία σας και η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς που έχουν μια συνεργασία ανεξάρτητα από κόμμα και παράταξη, θα βοηθήσει να αποκτήσετε άμεση αντίληψη διότι δεν το είπατε αλλά θα το πω εγώ, υπάρχει εδώ και μια διελκυστίνδα αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Σε πολλά θέματα το πρόβλημα μένει μετέωρο ανάμεσα στα δυο Υπουργεία. Εμείς θα θέλαμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επειδή είναι αγροτική η περιοχή να έχει κάποιου είδους συνολικότερη ευθύνη. Αυτό όμως αφορά εσάς.
Άρα, συνοψίζω εάν θέλετε να τα κάνουμε πιο συγκεκριμένα τα θέματα. Οι γεωτρήσεις κ.λπ. είναι τα άμεσα, είναι οι ασπιρίνες. Τα βασικά είναι τα συμπληρωματικά έργα για το φράγμα που είναι προφράγματα και νέοι προσαγωγοί από τους Μύθους και την Καλαμαύκα, όπως σας είπαν και οι υπηρεσίες. Το δεύτερο είναι να μπει μπροστά το άλλο μικρό φράγμα στο χωριό Άγιος Ιωάννης και το πιο μακροχρόνιο έργο είναι η μελέτη της αφαλάτωσης. Εκεί υπάρχουν νερά υφάλμυρα που ενδεχομένως η αφαλάτωση εάν στηριχθεί και σε αιολική ενέργεια, να προκύπτει και ως οικονομικά βιώσιμο έργο, βεβαίως με τις αναγκαίες επιδοτήσεις.
Τώρα αυτό που θέλω εγώ να μου πείτε είναι αν θα ενταχθούν οι αναγκαίες πιστώσεις στον Προϋπολογισμό του 2008, διότι τώρα καταρτίζεται ο Προϋπολογισμός. Εν πάση περιπτώσει, πείτε μας πού βρίσκονται τα θέματα αυτά, δηλαδή η ένταξη των πιστώσεων για τα έργα που και εσείς απʼ ό,τι είδα συμφωνείτε ως προς την αναγκαιότητά τους.
Ευχαριστώ.
ΟΜΙΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΚΙΛΤΙΔΗ: Κύριε Πρόεδρε, ο αγαπητός συνάδελφος, φέρνει στην επικαιρότητα ένα θέμα που κατʼ εξοχήν απασχολεί τη διεθνή κοινότητα, με τα φαινόμενα της απερημοποίησης και της έλλειψης γενικά υδάτινων πόρων, αλλά πάνω απʼ όλα αναδεικνύει το πρόβλημα μιας ευαίσθητης γεωγραφικά περιοχής, όπως είναι η Κρήτη, η οποία οφείλει να ομολογήσει κανένας ότι τα είκοσι προηγούμενα χρόνια δεν έτυχε καμίας απολύτου φροντίδας και στην κυριολεξία –χωρίς να είναι μηδενιστική αυτή η άποψη, είναι απλώς μια ιστορική καταγραφή διαχρονική- δεν έγινε ούτε ένα έργο υδρονομικής αντιλήψεως ή οποιασδήποτε άλλης μορφής διαχείρισης υδάτινων πόρων, που να έχει τουλάχιστον κάποια αξία και για τους αγρότες αλλά και γενικότερα για την ευρύτερη περιοχή.
Για το φράγμα Μπραμιανών είναι δεδομένη η οριστική μελέτη των υφισταμένων υδροληψιών Μύρτου και Καλαμαθιανού. Δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια της Κρήτης κόστους 1 εκατομμυρίου ευρώ με τον τίτλο «Κατασκευή φράγματος Μπραμιανού-συναφή έργα ενίσχυσης» όπως και ο αγαπητός συνάδελφος εκφράζει την ανησυχία του για τον συγκεκριμένο ταμιευτήρα. Θέλω δε να του γνωρίσω ότι και στο Δήμο Ιεράπετρας, στην ευρύτερη περιοχή γίνονται μελέτες των εγγειοβελτιωτικών έργων και έχουν ολοκληρωθεί αυτή τη στιγμή και οι τοπογραφικές και οι γεωτεχνικές και οι γεωλογικές και η περιβαλλοντική προκαταρκτική εκτίμηση και αξιολόγηση. Υπάρχει δε αυτή τη στιγμή η προμελέτη έτοιμη για το φράγμα Μύρτου που έχει να κάνει και αυτή η διαδικασία με την ενίσχυση των υδροληψιών του φράγματος των Μπραμιανών.
Στο Νομό Λασιθίου από έργα αγροτικής αντίληψης ιδίως, κύριε συνάδελφε, θα έλεγε κανένας ότι γίνεται κάτι το οποίο, όχι απλώς δεν ξανάγινε, αλλά σίγουρα επικροτείται και θα έλεγε κανένας ότι είναι μια ευτυχής συγκυρία τουλάχιστον η διαδικασία και ο δρόμος που ακολουθείται για τον τελικό στόχο υλοποίησης πολλών, μα πάρα πολλών έργων, όπως η λιμνοδεξαμενή τα περιοχής Σητείας 3 εκατομμυρίων ευρώ, 275.000 κυβικών μέτρων και το φράγμα Λιθίνων. Αυτή τη στιγμή γίνεται στο τμήμα σχεδιασμού και μελετών της Νομαρχιακής Αυτοδιοικήσεως του Νομού Λασιθίου μελέτη με κόστος 12 εκατομμύρια ευρώ για δώδεκα χιλιάδες στρέμματα άρδευση.
Όσον αφορά τώρα τις γεωτρήσεις πρέπει κανένας να καταθέσει εδώ στην Αντιπροσωπεία το γενικότερο προβληματισμό που υφίσταται γύρω από το θέμα της αξιοποίησης των γεωτρήσεων. Ήδη μπορώ να γνωστοποιήσω στο Σώμα και στον κύριο συνάδελφο ότι μια γεώτρηση έχει εμπλουτιστεί, έχει διορθωθεί για να λειτουργήσει και βρίσκεται στην τελική φάση, μάλλον, στην αποφασιστική διαδικασία κατά την εκτίμηση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, η υλοποίηση πέντε νέων γεωτρήσεων στην περιοχή αλλά με όλη αυτή, αν το θέλετε, τη σκεπτικιστική διαδικασία που πρέπει κανένας να την καταθέσει.
Στο τελευταίο δε ερώτημα για το σχεδιασμό ή την ύπαρξη διαδικασιών για την αφαλάτωση, τη χρήση της μεθόδου της αφαλάτωσης, βεβαίως και υπάρχει αυτή η διαδικασία εν κινήσει στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης. Στη συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορεί κανένας να μιλήσει για κάποιο συγκεκριμένο έργο. Ήδη έχει ξεκινήσει όμως ένα έργο να λειτουργεί στο Ηράκλειο αλλά με όλη εκείνη τη φροντίδα ξέρετε και την ένσταση που μπορεί να υπάρχει για την προστασία των περιβαλλοντικών όρων που πρέπει να τηρηθούν.
Ευχαριστώ.
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ: Ειλικρινά δεν μπορεί κανένας να διαφωνήσει για ένα θέμα το οποίο έχει αναδειχθεί ιστορικά. Είναι χειροπιαστό πρόβλημα για τη συγκεκριμένη περιοχή και την ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.
Εγώ εκείνο το οποίο ζητώ αγαπητέ συνάδελφε, είναι να αναγνωριστεί, γιατί η πολιτική είναι ένα συγκριτικό μέγεθος, η μεγάλη μέριμνα, η έντονη, αν το θέλετε, ανησυχία, η οποία έχει εκφραστεί εδώ και τρία χρόνια τουλάχιστον, για τη συγκεκριμένη περιοχή και την ευρύτερη περιοχή της Κρήτης. Είναι πολύ μεγάλα έργα, τουλάχιστον, δώδεκα μεγάλα έργα ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ έναντι δύο σε όλη η μακρόχρονη προηγούμενη διαδρομή που είχαν αξιολογηθεί να γίνουν. Σαράντα εννέα μεγάλα ή μικρά και μεσαία έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων, κόστους 13 εκατομμυρίων ευρώ γίνονται αυτήν τη στιγμή σε όλους τους δήμους από το πρόγραμμα Αγροτική Ανάπτυξη και Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000-2006.
Εκείνο το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω και προφανώς δέχομαι αυτήν την προτροπή σας -ήδη και ως νέος Υφυπουργός έχω επισκεφθεί την περιοχή των Χανίων, ο Υπουργός πρόσφατα ήταν στην περιοχή του Ηρακλείου, θα ακολουθήσει και δική μου επίσκεψη εκεί- είναι ότι μέσα στις προθέσεις μας στο εγγύς μέλλον, μετά την ολοκλήρωση αυτής της καταγραφής των τραγικών συνεπειών από τις πυρκαγιές, προπάντων στις δασικές περιοχές, να ακολουθήσει μία τέτοια επίσκεψη και δική μου στην ευρύτερη περιοχή του Λασιθίου.
Εκείνο το οποίο θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι το φράγμα του Αγίου Ιωάννου είναι εντεταγμένο στην τέταρτη προγραμματική περίοδο. Είναι ξεκάθαρο, είναι από τις προτεραιότητες του Υπουργείου. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο που αφορά 12.000 περίπου στρέμματα κόστους 12 εκατομμυρίων ευρώ. Νομίζω ότι για την περιοχή είναι κάτι το οποίο ξεπερνά τις προσδοκίες, τις χρονικές και αυτές οι οποίες κατά το παρελθόν συνέβαιναν στην περιοχή.
Εκείνο το οποίο έγινε σε μένα αντιληπτό κύριε συνάδελφε και οφείλω να το καταθέσω -γιατί πρέπει να είμαστε στην κυριολεξία ειλικρινείς- από την ενημέρωση η οποία υπήρχε από όλες τις υπηρεσίες και από το ΥΠΕΧΩΔΕ και από τη Γραμματεία της Περιφέρειας είναι στην κυριολεξία ότι αυτή η ανησυχία την οποία εκφράζετε εσείς, απασχολεί αυτήν τη στιγμή όλους και τα δύο Υπουργεία, το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά προπάντων τον Γενικό Γραμματέα και την Περιφέρεια της Κρήτης. Από τα ενημερωτικά σημειώματα που έλαβα για να καταθέσω στην ελληνική Αντιπροσωπεία σήμερα, βλέπω ότι υπάρχει στην κυριολεξία όχι ένας εφησυχασμός, αλλά μία ανησυχία όλων και νομίζω ότι θα δοθεί η λύση που πρέπει να δοθεί για τους ανθρώπους αυτής της περιοχής.
Ευχαριστώ.