Εγκρίθηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με ευρύτατη πλειοψηφία (398 υπέρ, 29 κατά και 63 αποχές), το ψήφισμα της Επιτροπής Κλιματικών Αλλαγών για την Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στο Μπαλί της Ινδονησίας από τις 3 έως τις 14 Δεκεμβρίου.
Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι "η αλλαγή του κλίματος συνιστά την μεγαλύτερη πρόκληση του 21ου αιώνα" και για πρώτη φορά υπάρχει η επίσημη διαπίστωση ότι "προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα".
Το Ευρωκοινοβούλιο μεταξύ άλλων ζητά:
• Επιβεβαίωση του ηγετικού ρόλου της ΕΕ στη Διάσκεψη του Μπαλί.
• Μακροπρόθεσμους, δεσμευτικούς στόχους για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 30% μέχρι το 2020 και 60 με 70% μέχρι το 2050 για τις βιομηχανικές χώρες.
• Όρια στις εκπομπές αερίων και για τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία.
• Διεθνή συμμετοχή και δέσμευση από όλες τις βιομηχανικές χώρες, ακόμη και όσες δεν έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο.
• Η ΕΕ και οι άλλες βιομηχανικές χώρες να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες στην ανάπτυξη αειφόρων και αποτελεσματικών τεχνολογιών με συγχρηματοδότηση καθώς και τήρηση της αρχής της χρηστής περιβαλλοντικής πολιτικής σε όλα τα σχέδια αναπτυξιακής βοήθειας της ΕΕ σε τρίτες χώρες.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, με τη συμμετοχή του Επιτρόπου κ. Στ. Δήμα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης, συντονιστής της Eυρωομάδας της Αριστεράς για θέματα κλιματικών αλλαγών, δήλωσε:
"Η Διάσκεψη του Μπαλί πρέπει να προωθήσει ένα φιλόδοξο πλαίσιο για μετά το 2012. Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες αναβολές. Η υπερθέρμανση του πλανήτη πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα και δραστικά. Εξάλλου οικολογία και οικονομία είναι και αναγκαίο και δυνατό να συνυπάρξουν. Τα οφέλη που θα προκύψουν υπερβαίνουν κατά πολύ το οικονομικό κόστος.
Απαιτείται όμως γιʼ αυτό μια ευρύτερη συμφωνία με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών και όχι απλές ευχές• δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση των εκπομπών από τις διεθνείς αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές, για τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου, μέσα από την αειφόρο διαχείριση των δασών, την αλλαγή των προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης, τη χρήση γης.
Όμως για να τα πετύχουμε αυτά, χρειάζεται τα κράτη μέλη και η Επιτροπή να ξαναθυμηθούν τους λησμονημένους στόχους για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2010, να παρθούν πρόσθετα μέτρα και να μην παρασυρθούν από το σαγηνευτικό τραγούδι των σειρήνων της πυρηνικής ενέργειας. Αυτό περιμένουμε κύριε Δήμα."
To Γραφείο Τύπου