Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/11/2007

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας του ΣΥΝ: Υπό αμφισβήτηση η αποτελεσματικότητα του ΕΣΥ. Κυβέρνηση οπερέτα.

Ο λαλίστατος Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος δεν είχε να δηλώσει σχετικά με τα στοιχεία που έδωσε προχθές  ο ΟΟΣΑ για τις δημόσιες δαπάνες υγείας και τις αναλογίες γιατρών - νοσηλευτών της χώρας μας.

Σήμερα κι ενώ από τον Οκτώβρη του 2006 είχε υποσχεθεί την άμεση εφαρμογή του συστήματος μοριακού ελέγχου του αίματος, παρεμβαίνει με το γνωστό επικοινωνιακό του προφίλ, για να εξηγήσει τα ανεξήγητα, ότι δηλαδή το 40% του αίματος παραμένει σήμερα χωρίς μοριακό έλεγχο.

Από την άλλη χθες ο κ. Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι σήμερα που προωθείται πλαίσιο "που θα αλλάξει την κατάσταση στα νοσοκομεία" δεν είναι σε θέση να απαντήσει για το πώς θα καλυφθούν οι οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, που υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν  τα 2 δις ευρώ.

Τριτοκοσμική είναι η εικόνα που δίνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2005 και θέτουν υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα του υγειονομικού μας συστήματος και την κυβέρνηση και τον κ. Υπουργό ενώπιον των ευθυνών τους.Πιο συγκεκριμένα, το 57% των δαπανών για υγεία στην Ελλάδα καταβάλλεται από τους ίδιους τους πολίτες, ενώ μόνο το 43% έχει δημόσια χρηματοδότηση. Το ρεκόρ αυτό ξεπερνά ακόμη και τις ΗΠΑ, που το σύστημα Υγείας τους βασίζεται στην ιδιωτική ασφάλιση, ενώ στην Ελλάδα η ιδιωτική ασφάλιση υγείας είναι, όταν υπάρχει, απλώς επιπρόσθετη. Μαζί με το Μεξικό, άλλωστε, είναι οι μόνες χώρες της περιοχής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, της περιοχής δηλαδή των ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου, που χρηματοδοτούν την Υγεία κυρίως με ιδιωτικούς τρόπους. Σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης η ιδιωτική πληρωμή της περίθαλψης δεν ξεπερνά το 28%, ενώ ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 25%.

Η ιδιωτική χρηματοδότηση της Υγείας (περίθαλψη, φάρμακα κτλ.) έχει ως επίπτωση οι Έλληνες να αναγκάζονται να δαπανούν ένα μεγάλο τμήμα του εισοδήματός τους σε υγεία. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, ενώ στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ οι δαπάνες των νοικοκυριών για υγεία αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 2% της συνολικής κατανάλωσης των νοικοκυριών και ενώ, ακόμη και στις ΗΠΑ, η δαπάνη αυτή είναι περίπου το 3% της συνολικής κατανάλωσης, που είναι και ο μέσος όρος του Οργανισμού, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 6%.

Η χρηματοδότηση δεν είναι ο μόνος τομέας όπου η Ελλάδα καταγράφει αρνητικό ρεκόρ στους δείκτες Υγείας. Έτσι, πρώτη έρχεται η Ελλάδα σε ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού που καπνίζει καθημερινά (38,6%), με επόμενη την Τουρκία (32,1%) και με μέσον όρο του ΟΟΣΑ 24,3%. Επίσης η Ελλάδα πλησιάζει επικίνδυνα την κορυφή των ΗΠΑ, του Μεξικού και της Βρετανίας σε ποσοστό παχύσαρκου ενήλικου πληθυσμού (21,9%) με μέσον όρο του ΟΟΣΑ το 14,6%. Τέλος στο ιατρικό προσωπικό, διαθέτουμε τους περισσότερους γιατρούς  ﴾ 4,9 σε 1000 κατοίκους ﴿ με μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ το 3,0.Ενώ στους νοσηλευτές / τριες με μέσο όρο του ΟΟΣΑ 8,9 νοσηλ. σε 1000 κατοίκους, βρισκόμαστε λίγο πριν τα τελευταία σκαλιά με 3,8.

Ο ΣΥΝ καλεί κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε απολογία. Σήμερα παρά ποτέ παλεύουμε για την οικοδόμηση ενός κοινωνικού μετώπου στήριξης και προώθησης του δημόσιου και δωρεάν τομέα υγείας-πρόνοιας με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες.

Τμήμα Υγείας