- Πίσω απ΄ όλα αυτά τι κρύβεται; .... Βγαίνουν άνθρωποι και λένε, οι αστυνομικοί τα συγκαλύπτουν, οι δικαστικοί τα συγκαλύπτουν... Λέει ο κόσμος ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι...
Έτσι ακριβώς γίνεται. Κατά τη γνώμη μου αυτό που βλέπουμε στα Ζωνιανά είναι το άκρο άωτο, είναι η αιχμή του δόρατος και ότι σε όλη την Ελλάδα, αλλά ειδικά αν θέλετε στην Κρήτη -στο κάτω-κάτω έχω τη δυνατότητα να τη γνωρίζω περισσότερο- υπάρχει ένα βασίλειο της διαπλοκής, της διασύνδεσης και της παρανομίας. Και κατά τη γνώμη μου το έχουν ανεχθεί οι κυβερνήσεις. Πιστεύω ότι έχουν απόλυτες ευθύνες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ΄80 και μετά οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και οι τοπικές βαρονίες. Το έχουν καλλιεργήσει, και το έχουν καλλιεργήσει σκόπιμα, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις πελατειακές σχέσεις και τις διασυνδέσεις μέσα στην κοινωνία. Πιστεύω ότι η πολιτική έχει παίξει τον ρόλο από-ηθικοποίησης της κοινωνίας.
Να πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Τη δεκαετία του ΄80 μπήκαμε στην Ε.Ε. Ήρθαν οι επιδοτήσεις στα αγροτικά προϊόντα. Στην Κρήτη αυτές χρησιμοποιήθηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ως ένα μέσο να δημιουργήσει μια πολύ γερή βάση -που την έχει ακόμη, το είδατε στις εκλογές τώρα με Παπανδρέου και Βενιζέλο- στον αγροτικό χώρο. Ένα πολύ μεγάλο μέρος των επιδοτήσεων, ακριβώς γι αυτούς τους πελατειακούς λόγους, στην πραγματικότητα είναι για φανταστικά προϊόντα, για φανταστικά ζώα, για φανταστικές παραγωγές λαδιού κ.λπ. Με συνέπεια πια, μαζί με την αύξηση και του τουρισμού, που έδινε τις δυνατότητες για αδιαφανείς διεργασίες, να δημιουργηθεί μία κατάσταση η οποία είναι απαράδεκτη..
- Δηλαδή παίρνανε στην Κρήτη επιδοτήσεις για λάδι και βάζανε φυτείες;...
Όχι, δεν εννοώ αυτό. Εννοώ, όταν ο αγρότης, ο οποίος βγαίνει από τον παραδοσιακό αγρότη της Κρήτης που αγωνιζόταν με μια δύσκολη γη, καταλαβαίνει ότι μπορεί να έχει το εύκολο κέρδος ή ένα μέρος του, ότι η κυβέρνησή του κάνει τα στραβά μάτια, ότι το κυβερνητικό στέλεχος του συνεταιρισμού τον ωθεί για να τον ψηφίσει ξανά, να βγάλει τον τοπικό βουλευτή. Και γι αυτό πρέπει να προσέξουμε το εξής και νομίζω ότι θα έπρεπε να το προσέξουν και τα ΜΜΕ, τα οποία έχουν παίξει μεγάλο ρόλο, να μην απευθύνεται αυτή τη στιγμή η κατηγορία στην Κρήτη και να μην απευθύνεται σε όλους τους Κρητικούς και όλες τις Κρητικές.
Την περασμένη βδομάδα πήγα στην περιοχή του Ανω Μυλοποτάμου. Πήγα στο χωριό Ανώγεια, το οποίο είναι 5 χιλιόμετρα από τα Ζωνιανά και στο οποίο είχαν παρουσιαστεί φυτείες κατά καιρούς, και τώρα ακόμη μπορεί .. Κάποια έρευνα έκαναν σ΄ ένα σπίτι κ.λπ. . Εντυπωσιάστηκα απ΄ αυτό που είδα. Είδα μια άλλη Κρήτη. Είδα σ΄ αυτό το χωριό να υπάρχει βιβλιοθήκη, να υπάρχει internet-cafe, να υπάρχει ένα κέντρο για ανήλικους Αφγανούς πρόσφυγες, να υπάρχει ένας αναπτυξιακός Οργανισμός όλης της περιοχής του Άνω Μυλοποτάμου και του Μαλεβιζίου, με πολύ σημαντική δραστηριότητα, πάρα πολύ ωραίες προτάσεις και χωρίς στήριξη.
Επομένως, θα έλεγα, ότι τώρα που γίνονται όλα αυτά, πρώτον θα πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και δεύτερον να στηριχθεί η άλλη Κρήτη και να στηριχθούν οι Κρητικοί και οι Κρητικές που στην μεγάλη πλειοψηφία δεν θέλουν αυτή την κατάσταση να συνεχίζεται.
Και να σας δώσω μια γνώμη, επιτρέπετε...για εσάς και γενικά για τα ΜΜΕ. Δύο πράγματα πρέπει να δείξετε στην Κρήτη. Το πώς αυθαιρετεί και είναι παράνομο το ίδιο το κράτος με τις επίσημες αρχές του. Πηγαίνετε να δείξετε τα σφαγεία του Ηρακλείου, τα οποία είναι υπό κρατικό έλεγχο, πού ρίχνουν τα απόβλητά τους. Πηγαίνετε να ελέγξετε τα φράγματα στο Ηράκλειο και να δείτε ότι μέσα εκεί μπαίνουν τα λύματα από τις αποχετεύσεις... Και, δεύτερον, δείξτε την καλή Κρήτη. Υπάρχει καλή Κρήτη.
- Δεχθήκατε αρκετές πιέσεις και έγιναν αρκετές δηλώσεις σε βάρος σας, κυρίως από το ΛΑ.Ο.Σ. και τον κ. Ψωμιάδη.... Πραγματικά νομίζω ότι δημιούργησε κάποια ερωτηματικά η παρουσία σας στα Σκόπια...
Ναι, γιατί έχει περάσει μια αντίληψη, η οποία θεωρώ ότι είναι εντελώς λαθεμένη. Κατ΄ αρχήν, βλέπετε και στις ειδήσεις και σήμερα, βλέπω ότι πολύ γρήγορα ενδεχομένως να έχουμε ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου -και μάλιστα μονομερής- σημαίνει ότι αρχίζει ένα ντόμινο αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια.
Κι έχουμε ένα ερώτημα εμείς: Αυτή η δημοκρατία, αυτή η χώρα που είναι στα βόρεια σύνορά μας, που είναι η Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θέλουμε να υπάρχει ή όχι; Θέλουμε να πέσει και τι θαρθεί στη θέση της; Θαρθεί στη θέση της ένα Βαλκανικό Αφγανιστάν; Ήδη βλέπουμε ότι οι Αλβανοί και η πλειοψηφία των κατοίκων της FYROM βρίσκονται σε μεγάλη αναταραχή. Θαρθεί μια μεγάλη Βουλγαρία; Θαρθεί μια μεγάλη Αλβανία;..
- Βλέπετε αλλαγή συνόρων;...
Η αλλαγή συνόρων είναι κάτι ανοιχτό στο θέμα των Βαλκανίων. Βλέπετε στις ειδήσεις, συζητείται η αποσταθεροποίηση της Σερβίας με το κομμάτι στο οποίο Αλβανοί έχουν πλειοψηφία στα σύνορα .
Επομένως θέλουμε να υπάρχει αυτή την ώρα αυτή η χώρα ή θέλουμε να φύγει από τον ορίζοντα; Εγώ θα έλεγα ότι η απάντηση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να θέλουμε να υπάρχει αυτή η χώρα.
Επομένως, τι διαφορές έχουμε μ΄ αυτή τη χώρα; Με την Τουρκία έχουμε διαφορές οι οποίες είναι συνοριακές διαφορές. Αμφισβητεί τα σύνορά μας, τον εναέριο χώρο, αμφισβητεί τα σύνορά μας στον χερσαίο χώρο, στα Ίμια.. Αμφισβητεί τα σύνορα στην αιγιαλίτιδα ζώνη στην πραγματικότητα. Κι όμως, κάνουμε συζητήσεις. Σήμερα θα είναι μαζί με τον κ. Ερντογάν ο Πρωθυπουργός, με μία χώρα η οποία αμφισβητεί τα σύνορά μας.
Γιατί, επομένως, με μια άλλη χώρα, με την οποία έχουμε διαφορές, όχι όμως συνοριακές διαφορές, να μη μπορούμε να συζητήσουμε;
- Ναι...Την άλλη φορά .... με τον κ. Ψωμιάδη, ο οποίος είπε.. έκανα λάθος ....
Εσείς λέτε να έχουμε μια στάση απέναντι στο όνομα διαφορετική ή σηκώθηκαν πολλοί οι τόνοι και τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω;..
Όταν είσαι σ΄ ένα λάθος δρόμο στην πολιτική, πρέπει να στρίψεις. Δεν λέω να κάνεις πίσω. Λέω ότι πρέπει να έχουμε μέτρα εμπιστοσύνης. Όπως έχουμε με τους ανατολικούς γείτονές μας μέτρα εμπιστοσύνης, έτσι να δημιουργήσουμε και μέτρα εμπιστοσύνης, ακόμη περισσότερα, με τους γείτονές μας στο βορρά.
- Δεν μας αφορά το θέμα του ονόματος;...
- Φυσικά μας αφορά το θέμα του ονόματος, ως ένα σημείο, ως ένα θέμα εμπιστοσύνης. Και γι αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο πλαίσιο συζητήσεων. Η δικιά μας θέση είναι να ξεκινήσουμε από τη σύνθετη ονομασία.
- Εσείς αισθάνεστε καλά όταν ακούτε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της FYROM να αποκαλεί τη χώρα του Δημοκρατία της Μακεδονίας;....
Αισθάνομαι ότι είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να λύσουμε, ότι πρέπει να μάθουμε ότι υπάρχουν πολλές Μακεδονίες ...Η γεωγραφική Μακεδονία είναι αυτή τη στιγμή χωρισμένη. Υπάρχει ένα κομμάτι στην Ελλάδα, ένα κομμάτι στην FYROM κι ένα κομμάτι στη Βουλγαρία. Αυτό πρέπει να καταλάβει ο κ. Τσερβενκόφσκι... Και γι αυτό λέμε κι εμείς να προσπαθήσουμε μια σύνθετη ονομασία....
- Θέλω να σας ρωτήσω, επιστρέφοντας από το ταξίδι σας στα Σκόπια, αποκαλέσατε τη γειτονική χώρα με το όνομα Μακεδονία.. Είναι έτσι; ...
Όχι. Εμείς την αποκαλούμε πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.. Λάθος η πληροφόρηση. Κινούμαστε μέσα στο πλαίσιο αυτό, παρότι σας λέω θέλει μια απομυθοποίηση του ονόματος....
- Την επανεκλογή Παπανδρέου πώς την βλέπετε ... Ανοίγει ένας δρόμος συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ πιστεύετε;...
Γενικότερης συνεργασίας όχι. Γιατί και από τη συζήτηση, όταν κάνει μια εσωτερική αντιπαράθεση ένα κόμμα και μια εσωτερική διεργασία, φαίνονται οι κατευθύνσεις του. Δεν νομίζω ότι έχουμε μια στροφή στις κατευθύνσεις.
Παρόλα αυτά, θα μπορούσε να υπάρχουν συνεργασίες σε επιμέρους ζητήματα. Εμείς το θέλουμε και το επιδιώκουμε και με το ΠΑΣΟΚ και με το ΚΚΕ.
Αμέσως μετά την επανεκλογή του κ. Παπανδρέου, εμείς κάναμε προτάσεις, ελάτε να συνεργαστούμε για τα ΚΕΣ και το άρθρο 16. Ελάτε να συνεργαστούμε για τα αποθεματικά των Ταμείων. Ελάτε να συνεργαστούμε για τις ιδιωτικοποιήσεις .. Είναι μεγάλα θέματα αυτά.,
Γιατί να βλέπουμε -και στο κανάλι σας και σ΄όλα τα κανάλια- διαφημίσεις της Marfin Investment Bank, μιας τράπεζας η οποία ανήκει στον εμίρη του Ντουμπάι και να λέει ότι, ανάμεσα στα άλλα λάφυρά της, έχει και τον ΟΤΕ. Και γιατί να συζητάμε συνεχώς για το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ; Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ πρέπει να τροφοδοτεί την πολιτική ζωή με προτάσεις .....
Το κύριο είναι ποιο; Και νομίζω ότι εκφράζω τη διάθεση των οπαδών του ΠΑΣΟΚ. Δέστε στις σημερινές εφημερίδες. Πάρα πολλοί, σε πολύ μεγάλο ποσοστό ζητάνε συνεργασία. Κι εμείς λέμε, ελάτε, έχουμε συγκεκριμένα θέματα. Ελάτε να σταματήσουμε τη Ν.Δ. Σταματήστε να συζητάτε για τα δικά σας ζητήματα. Σταματήστε να βάζετε μεγαλόπνοες ιδέες, οι οποίες δεν έχουν καμία βάση. Ελάτε σε απλά πράγματα που θέλουν οι πολίτες να συνεργαστούμε. Αλλά δυστυχώς δεν παίρνουμε απάντηση.
- Βλέπω στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τη συνέντευξη του Κ. Λαλιώτη.... Λέει εδώ, πολυκομματική κυβέρνηση της κεντροαριστεράς. Και λέει, ο δικομματισμός πέθανε, ήρθε η ώρα των κυβερνήσεων συνεργασίας.. Συμφωνείτε μ΄ αυτό;....
Εγώ πιστεύω στη συνεργασία. Η πολιτική δύναμη στη Βουλή της οποίας στην κοινοβουλευτική ομάδα προεδρεύω είναι μια συνεργασία.,..
- Και κυβερνητική συνεργασία;...
Φυσικά θα θέλαμε και την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αλλά δεν είναι εύκολο. Είμαστε πολύ μακριά...
- Μπορείτε να συμφωνήσετε σ΄ ένα κυβερνητικό πρόγραμμα;..
Μα εδώ δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε επιμέρους ζητήματα. Ας συμφωνήσουμε σε επιμέρους ζητήματα.
- Είναι μια αρχή, λέτε, αυτό;...
Πρέπει να κάνει μεγάλη στροφή . Ξέρετε τι σημαίνει για την Κρήτη, επειδή συζητούσαμε για τα Ζωνιανά πριν από λίγο, για το ΠΑΣΟΚ ξέρετε τι σημαίνει να έχει μια πορεία που θα μπορεί να προσεγγίσει την Αριστερά; Ότι θα πρέπει να στραφεί απέναντι στον εαυτό του. Θα πρέπει να στραφεί απέναντι σ΄ όλη αυτή την πολιτική που δημιούργησε τη διαφθορά. Θα πρέπει να στραφεί απέναντι στους νομάρχες εκείνους που ....
- Ο κ. Παπανδρέου τα καταδίκασε αυτά...
Τι θα πει καταδικάζω.... Ξέρετε τι εύκολο είναι να λες «πάτερ ημών» πριν κοιμηθείς το βράδυ; Αυτό κάνει το ΠΑΣΟΚ. Στην πραγματικότητα όμως, στα μεγάλα ζητήματα δεν κάνει τίποτα.
- Βλέπετε πρόωρες εκλογές;
Αυτό που βλέπω είναι ότι ο δικομματισμός είναι σε μεγάλη υποχώρηση και σημαντική κρίση. Αυτό φαίνεται και με το ΠΑΣΟΚ, που δεν μπορεί να βρει ταυτότητα. Όχι ηγέτη. Ηγέτη βρίσκει και βρήκε. Αυτό φαίνεται και με τη Ν.Δ., με την αποδυνάμωση που έχει. Κι αυτό φαίνεται από την κοινωνία. Αυτή η στροφή στα μικρά κόμματα, θα έλεγα ότι είναι ο μεγάλος πρόλογος να πάμε σε μια άλλη κατάσταση πια.
- Δεν συμφωνώ μαζί σας... Και την προηγούμενη φορά τα δύο μεγάλα κόμματα μάζεψαν μεγάλο ποσοστό...
Να σας πω εμένα τι μήνυμα μου έδωσε, και το πιστεύω βαθιά και δεν θα αλλάξει. Ότι η νεολαία σ΄ ένα μεγάλο βαθμό στράφηκε -30% και πάνω το υπολογίζουν οι έρευνες- έξω από το δικομματισμό. Μιλάω για τη νέα γενιά. Είναι αυτή που δίνει τον τόνο και θα αλλάξει τα πράγματα.
- Είστε ικανοποιημένος από το επίπεδο των βουλευτών που εκλέχθηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ;... Τα άτομα που εκλέχθηκαν αντιπροσωπεύουν τις ιδέες και την εκδοχή που θα πρέπει να έχει ένας αριστερός βουλευτής;.
Δοκιμαζόμαστε όλοι. ... Είμαστε μια καινούργια ομάδα, είμαστε μια ομάδα συνεργασίας, συμμαχίας. Είναι και άλλες δυνάμεις μαζί μας και μαθαίνουμε να ζούμε μαζί, μετράμε τα βήματά μας, κάνουμε τα μικρά μας λάθη.. Πιστεύω όμως ότι εκφράζουμε κάτι πολύ δυναμικό και πολύ πλατύ και στο χώρο της νεολαίας και στο χώρο του ελληνικού λαού.
Είμαι ευχαριστημένος, αλλά δεν θέλω να αρχίσω να ευλογώ τα γένια μου. Σας είπα, μπορούμε να κάνουμε λάθη, μπορούμε να κάνουμε στραβοπατήματα, όμως θα τα καταφέρουμε. Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία και πιστεύω ότι ανταποκρινόμαστε. Να σας πω ένα παράδειγμα. Στην καινούργια Βουλή. Την στιγμή που όλος ο κόσμος ασχολιόταν με την κρίση στο ΠΑΣΟΚ, για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση εμείς φέραμε ως θέμα συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών το θέμα του περιβάλλοντος. Είμαι ευχαριστημένος μ΄ αυτό. Και φέρνουμε με τις ερωτήσεις μας μια σειρά μεγάλα ζητήματα. Αναδεικνύουμε και προσπαθούμε να κάνουμε ενωτικές προσπάθειες για το ασφαλιστικό.
- Οι υψηλοί τόνοι θα συνεχιστούν από μέρους σας; ...
Εμείς δεν είμαστε σε καμιά όπερα να ανεβάζουμε τους τόνους. Όμως, θα ανέβουν και ανεβαίνουν οι τόνοι όταν βλέπουμε μια επιθετική πολιτική από τη Ν.Δ. ενάντια στα συμφέροντα των πολιτών.
To Γραφείο Τύπου